U zadnje vrijeme razmisljam da prodajem neke stvari na etsy, ima zainteresovane klijentele po americi i eu. Kako na to platiti porez? Teško je izbjeći jer će se sve slati preporučenom poštom, a bojim se da me ne prijave jer će to biti neke veće količine predmeta male vrijednosti (po 5-10 dolara po komadu). Koja je mogućnost da se to radi legalno, kao obrt ne mogu izvoziti a ne znam baš da li mi se isplati otvarati doo (i da li bi to bilo prekomplikovano/skupo?)
Da li neko ima iskustva sa ovim konkretno? Uplate lijezu preko paypala, a šaljem našom poštom preporučeno (jer sad više ne daju obično da se šalje što baš kvari stvar)
Etsy i porez
Moderator: anex
- bunk
#2 Re: Etsy i porez
Druze,u ponedjeljak prosetaj do najblizeg ureda porezne uprave.
Nije se s vampirima zayebavat.
Nek ti iz prve ruke objasne sve ..
Da ti se ne bi navalili na ledja za godinu i vise pa poceli koristit njima dragu rijec,retroaktivno..
Nije se s vampirima zayebavat.
Nek ti iz prve ruke objasne sve ..
Da ti se ne bi navalili na ledja za godinu i vise pa poceli koristit njima dragu rijec,retroaktivno..
-
mRNA
#3 Re: Etsy i porez
PIK oli ti OLX ne plaća nikakve poreze a uzima milone, šta te boli klitoriws prodaji i šutiplavafasada wrote: ↑20/02/2021 16:29 U zadnje vrijeme razmisljam da prodajem neke stvari na etsy, ima zainteresovane klijentele po americi i eu. Kako na to platiti porez? Teško je izbjeći jer će se sve slati preporučenom poštom, a bojim se da me ne prijave jer će to biti neke veće količine predmeta male vrijednosti (po 5-10 dolara po komadu). Koja je mogućnost da se to radi legalno, kao obrt ne mogu izvoziti a ne znam baš da li mi se isplati otvarati doo (i da li bi to bilo prekomplikovano/skupo?)
Da li neko ima iskustva sa ovim konkretno? Uplate lijezu preko paypala, a šaljem našom poštom preporučeno (jer sad više ne daju obično da se šalje što baš kvari stvar)
-
plavafasada
#4 Re: Etsy i porez
Pokusao, pokusavao im objasniti jedno 20 minuta, ali kad su nezainteresovani i samo govore NE ZNAM JA STA TI JE TO, jako se tesko izboriti sa njima.
Pametno, ali šta onda kad stigne kovertica od poreznemRNA wrote: ↑20/02/2021 16:55PIK oli ti OLX ne plaća nikakve poreze a uzima milone, šta te boli klitoriws prodaji i šutiplavafasada wrote: ↑20/02/2021 16:29 U zadnje vrijeme razmisljam da prodajem neke stvari na etsy, ima zainteresovane klijentele po americi i eu. Kako na to platiti porez? Teško je izbjeći jer će se sve slati preporučenom poštom, a bojim se da me ne prijave jer će to biti neke veće količine predmeta male vrijednosti (po 5-10 dolara po komadu). Koja je mogućnost da se to radi legalno, kao obrt ne mogu izvoziti a ne znam baš da li mi se isplati otvarati doo (i da li bi to bilo prekomplikovano/skupo?)
- bunk
#5 Re: Etsy i porez
Pik ili olx je platforma za posredovanje.
Ne prodaje tu robu ," gazda," olx.
Oni nemaju veze sa prodajom.
Oni naplacuju uslugu"prostora" i na to se placa porez.
Opet ti kazem,nek ti ne bude mrsko otidji u poreznu upravu i dok ne dobijes konkretan odgovor ne izlazi.
A mozes ako poznajes nekoga ko ima privatni biznis pitati da se posavjetujes sa njegovim knjigovodjom.
Sve je bolje od placanja kazni i kamata.
Ne prodaje tu robu ," gazda," olx.
Oni nemaju veze sa prodajom.
Oni naplacuju uslugu"prostora" i na to se placa porez.
Opet ti kazem,nek ti ne bude mrsko otidji u poreznu upravu i dok ne dobijes konkretan odgovor ne izlazi.
A mozes ako poznajes nekoga ko ima privatni biznis pitati da se posavjetujes sa njegovim knjigovodjom.
Sve je bolje od placanja kazni i kamata.
- Haris.ba
#6 Re: Etsy i porez
Imas opciju trazenja misljenja od porezne uprave pismenim putem.
http://www.pufbih.ba/v1/stranica/29
http://www.pufbih.ba/v1/stranica/29