Etno-Nacionalisticki potop...

Post Reply
Objektivni navijac

#151 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Objektivni navijac »

Hendrix wrote:Hajd mogu i shvatit da su ljudi zaboravili cetnicka divljanja 40 godina poslije II. sv. rata, iako je i to suludo ali eto, desilo nam se opet, nece komsija ba, mi smo jarani...

Ali evo poslije Srebrenice i toliko pokolja, 20 godina poslije, opet se nadju budale da pomisle da su Srbi dosli kao tobe zbog jedne poplave, ma kolika ona bila...ljudi ba uozbiljite se, pateticne pjesmice i furanja nisu nista nego puka zelja Bosnjaka za tim jebenim zajednistvom koje nas je i odvelo u pokolj, ta glupa naivnost i vjerovanje komsiji jaranu.

Najgore mi je kad cujem one govore na godisnjicama pokolja '' oprostiti mozemo ali ne i zaboraviti..'', pa je li iko normalan ovde, sta ba oprostiti? Da neko oprosti sto mu je pola familije pobijeno?

Stvarno zao mi je, ali svo zajednistvo i jaranstvo su izbrisali zadnjim ratom i pokazali su punu sliku krvolocnosti i mrznje, i iskreno ova poplava dok traje, treba se pomagati, svi smo u nevolji ali malo povucite rucnu kada je rijec o ponovnom prijateljstvu sa Srbima, i prestanite vjerovati u bajke.
Puno predrasuda,malo razmisljanja,malo zivota sa ljudima u Bosni.
Ko ti kaze da je neko nesto bio zaboravio :? Ja koliko znamniko nikada,nije nista zaboravio.
U pokolj te nije odvelo zajednistvo ,nego nesposobnost SDA da organizuje drzavu i odbranu te drzave.
Oprostiti :? Sta znaci oprostiti :? Evo ja vjerovatno nikada necu oprostiti. Kazem vjerovatno,ako sretnem covjeka,porazgovaram s njim i vidim da se iskreno kaje,onda mozda. Konkretno,ja sam izgubio nekoliko clanova porodice. Dvije rodice su ubijene mecima u glavu. Ubio ih je ***** ********** ,on je desetak godina poslije rata,za to djelo i jos neka ubistva dobio solidnu kaznu. Ja i moja porodca smo kao civilizirani ljudi,pravdu ostavili drzavi. Koja ga je kaznila,znaci niko mu nije nista oprostio,ni u pravnom,ni u ljudskom smislu. Kada odlezi kaznu,bice slobodan,pred drzavom a i pred nama,jer kako rekoh,kao civilizirani ljudi,priznajemo drzavu. Sa ljudske strane,mu opet necemo oprostiti,mada u slucaju kajanja,ne iskljucujem tu mogucnost. No,to sto ja ne oprastam njemu,nema veze da se ja ne druzim sa ljudima Srbima,koji ga nisu ni poznavali. Druzim se sa Jovom jer je raja,sa Markom jer imamo talove,sa Goranom jer je kolega,sa Radetom jer moze popiti i fakat je kul ali se ne druzim sa Zoranom,jer je supak. A ko je bio u VRS ,ko nije,nije mi mjerilo u zivotu. Cak je prednost ako je bio u VRS,uvijek u startu vise cijenim ljude koji su pusku nosili.
A kakve to veze ima sa buducom odbranom od agresije :? Nema nikakve . Ako monstrumi iz SDA/SDP budu sjebavali drzavu,kako je sada sjebavaju ,moci ce nas pregaziti i vojska Republike San Marino i to nema veze bili mi mrzitelji,zli nacionalisti ili dobri ljudi. Da bi imao vojsku ,drzavu i mogucnost odbrane iste,igraju neke druge stvari,koje sa nasim projekcijama svijeta nemaju veze.
Mister Yes

#152 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

Objektivni navijac wrote: Pa kao neko ko je u ratu posijao jako,jako mnogo mina i mina iznenadzenja,ne bih se slozio sa tim da Bosnjaci nisu sijali mine :D
I to si radio? :shock: Pa objektivni brate ima li išta da ti nisi radio? Snajperista, kontraobavještajac, protivtenkista, a evo sad i miner. :?
Objektivni navijac

#153 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Objektivni navijac »

Mister Yes wrote:
Objektivni navijac wrote: Pa kao neko ko je u ratu posijao jako,jako mnogo mina i mina iznenadzenja,ne bih se slozio sa tim da Bosnjaci nisu sijali mine :D
I to si radio? :shock: Pa objektivni brate ima li išta da ti nisi radio? Snajperista, kontraobavještajac, protivtenkista, a evo sad i miner. :?
Malo nas je bilo sto smo Bosnu branili,uglavnom se je uhvatilo noge za Francusku/Njemacku,moralo se potegnuti. Cetri godine su duge,duge,svasta se stigne,kada se hoce :D
Nego,jesi'l ti ZA pomirenje sa Bracom Srbima i izgradnju zajednicke srecne i prosperitetne Bosne i Hercegovine :?
Da li si ZA zajednistvo,za bratstvo i jedinstvo svih bosanskih naroda i narodnosti :?
insomnia78

#154 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by insomnia78 »

Sezam wrote:
Basvod wrote:Covjeka je najlakse potkupiti sa postovanjem i lijepim djelom, rijeci...
Bosnjaci i Hrvati su napravili veliku gresku kada su preglasali Srbe, obicne ljude. Tad je unisteno povjerenje koje se godinama gradilo i krenuo je BiH pakao koji traje do dana danasnjeg.
Divno je sto danas Bosnjaci, obicni ljudi, odlaze u RS i pomazu Srbima. To je mali ali istinski korak naprijed jer vraca povjerenje. Povjerenje izmedju naroda i sigurnost kolektiviteta je formula za uspjesnu BiH. Trebace vremena al dobro je da Bosnjaci, obicni ljudi, pokazuju odgovornost kao pripadnici najbrojnijeg naroda i polako krecu u ispravljanje gresaka iz proslosti.
Sumnjam da ce izostati pozitivna reakcija od isto tako obicnih ljudi Srba i Hrvata.

Mediji, politicari i "Dozeri" ce pokusati ovo sto se desilo okrenuti na svoju vodenicu a da li ce uspjeti i zaprljati sve pozitivno sto gledamo ovih dana... pokazace vrijeme.
Jeli to hoces reci da ce mozda u buducnosti doci vrijeme kad cete nam oprostiti sto ste nas ubijali i protjerivali? :oops:
Iskreno se nadam da hoce
Nase je samo da se potrudimo
Jucer jedan rece, da smo im ovako slali pomoc i davali od 96-e to bi sve drugCije bilo

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
tandmand

#155 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by tandmand »

Nema pravog pomirenja, oprosta i zaborava sve dok je racun otvoren.
Nisu, niti ce Bosnjaci (jer nisu tog mentalnog sklopa) Banjaluku godinama granatirati, drzati u izolaciji, snajperisati djecu ... ili ne daj Boze u nekom gradu u Srbiji pobiti 8000 ili u nekom drugom 3000, pa pola Srbije raseliti i popaliti kuce itd.
Na taj nacin Bosnjaci nece poravnavati racune, ali nekako se to mora ISPLATITI u nekoj drugoj valuti.
Njemacka je platila skupu cijenu za zlocine. Trecina teritorije na istoku je data Poljskoj, zemlja srusena i podijeljena - protektorat, 10 miliona internih izbjeglica, denacifikacija, ogromna ratna odsteta.
Znaci prvo da poravnamo racune kao narodi i kao drzave (BiH i Srbija), a onda mozemo pricati jugonostalgicarske fraze: ko nas to zavadi, vidi sta nam nacionalisti uradise, za sve je kriv zapad ...
Mister Yes

#156 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

Objektivni navijac wrote: Nego,jesi'l ti ZA pomirenje sa Bracom Srbima i izgradnju zajednicke srecne i prosperitetne Bosne i Hercegovine :?
Da li si ZA zajednistvo,za bratstvo i jedinstvo svih bosanskih naroda i narodnosti :?
Naravno. I ne samo bosanskih već jugoslovenskih. Svakom njegova kuća a najbolje komšije i prijatelji :thumbup:
Skijaš

#157 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:Naravno. I ne samo bosanskih već jugoslovenskih. Svakom njegova kuća a najbolje komšije i prijatelji :thumbup:
BiH je zajednička kuća.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#158 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by japin_mutapi »

cyprus wrote:Tako, nek se voda malko povukla da se možemo vratiti standardnoj temi: ko je počo rat? :twisted:
ja koliko sam shvatio ovih dvadeset i kusur zadnjih godina to je potpuno jasna stvar svima
malo su me i ova haška suđenja i presude učvrstile u tom stavu ... nije da sam nešto sumnjao al eto nije na odmet napomenuti ponekad
Nikolaj Stavrogin

#159 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Nikolaj Stavrogin »

nema nista od slma nacionalizma/fasizma dok se ne slomi kapitalizam.

vecini ljudi se nacionalni identitet cini starijim od kapitalistickog sistema ali se tu varaju. nacionalni identitet izmisljen je kako bi se kapitalizam lakse odrzao.
MJAU - da

#160 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by MJAU - da »

Tekst Stjepana Krznarića
"Da prestanemo biti roblje šačice govana
Dragi ljudi, ja sam rođen u fairly nacionalističkoj i katoličkoj obitelji. I u istoj odgajan. Crkva mi se zgadila još kao klincu kad me pop onesvijestio dižuć me za oba uha u zrak čime je pogodio nekakvu Spock točku i ja odoh ukurac. Pitao sam ga nekaj u vezi Isusa i pustinje, a kaj mi je bilo nelogično. Imao sam 9 godina. Sa 12 sam zaključio da je čitav taj crkveni mehanizam mrtvi kurac i više nisam imao veze s njim. I dobrog popovlja, ima. Al nisu dobri jer su popovi, dobri su jer su dobri ljudi. Slučajno su popovi, nasjeli su na propagandu pa odabrali taj posao. I napravit će razliku.
Al istu razliku će napravit drag vodoinstalater, automehaničar ili zidar. Ili susjed nebitne vokacije. Ta šupačka organizacija je kroz povijest uništila toliko toga, da nije istina. A ljudi joj i dalje vjeruju. Zašto? Jer se boje vjerovat sebi i razmišljat za sebe. Ne govorim ovdje o katoličkoj crkvi, govorim o svima. Govorim o bilo kojoj religijskoj organizaciji koja ima više od jednog pravila i to jedno ne glasi ‘ne budi šupak’. Razmislite.
Rođen sam i odrastao u relativno nacionalističkoj obitelji. Da, kad sam bio mali, pušio sam spike da postoje neke razlike između Hrvata, Srba, Bosanaca i ostalih Balkanaca. Mislim, postoje, al nisu to one razlike kojima su me učili. Imao sam sreće da sam rođen s mozgom koji posjeduje kapacitete zaključivanja sam za sebe, za razliku od većine ljudi. Jebiga. Ta većina mora bit naučena. Nije to ništa strašno, ali pruža veliku sposobnost manipulacije bilo kome tko se predstavi kao autoritet. I onda se njima manipulira, od početka, od rođenja. Kao nekakva višestoljetna krvna zavada dvije obitelji kojoj kroz par generacija nitko više ne zna uzrok. Ali Srbi su zli, Bosanci glupi, a Hrvati šupci. O potonjem bi mogao mnogo napisat, ali to bi me skrenulo s teme, pa neću.
Moj stari je veliki Hrvat. I onak, u mnogo toga je dobar čovjek, pomagao je ljudima uvijek, bla sra. Al nikad nisam uspio skužit taj njegov nacionalistički sklop u glavi. Uvijek su tu bili Hrvati i Srbi koji su nešto krivo napravili jedni drugima, tj. Srbi su neš krivo napravili.Pradeda s mamine strane je Stjepan Radić. Da, to mi je pradeda. Njega su “ubili Srbi u saboru”. Mislim, proveo sam djetinjstvo slušajuć ta sranja. Probali su me uvuć kao 17 godišnjeg klinca u Hrvatsku Seljačku Stranku. Bio sam na jednoj sjednici. Za golemim stolom je bila masa fosila i u roku 4 sata su uspjeli doć do pitanja da li kvake na vratima prostora stranke trebaju bit mjedene ili aluminijske, tako nešto. Pitao sam da koji im je kurac i da troše vrijeme. Rekli su mi da sam mlad i da ne razumijem politiku. To je prvi i zadnji put da sam se družio s političarima, osim jednog puta kad sam bio sa Rojsom na kavi, al to je posebna priča.
Stjepan Radić kojeg su ubili Srbi. Pola obitelji je profitiralo od tog imena i tog događaja. Bacili su se u politiku, imali su strašne veze, nevjerojatno je koliko ti djela druge osobe i to davno preminule mogu donijet bodova u životu. I često sam slušao kako “ima dobrih Srba, ali većina…” i slično. To sam polako počeo shvaćat na primjeru vlastitog naroda godinama kasnije, al to je isto druga priča.
Ne znam dal ćete moć skužit ovo o čem ja pišem sad, ovo kaj ću napisat.
Nije problem u narodu. Nije problem u narodima. Nije problem u jednoj religiji, problem je u svima. Sve države Balkana te uče da je ova država pored loša. Sve religije te uče da je ova druga religija loša. Svi političari Balkana te uče da su građani i političari druge zemlje Balkana loši. Jesmo skužili to sad već?
Kaj su te države i ti ljudi koji ih vode napravili za nas? Koliko milijuna nesretnih, siromašnih, iscrpljenih, uništenih ljudi imamo u ovih nekoliko državica? Da li svi ti ljudi imaju istu želju? Živjet dostojanstveno, mirno i sretno? Pa, nekak da. Ovi narodi se ne mrze, ne. Ove države se mrze. Čak ni političari se ne mrze. Piju zajedno, jedu janjetinu i voze se u privatnim avionima i skupim autima na NAŠ račun, ljudi dragi. Kad će vam to sjest u glavu? Kad ćete shvatit da nemate kaj za jesti jer gospodin u Armani odijelu sjeda u najnoviji mercedes od 300.000⁈ i vozi se okolo iz zajebancije? Kad ćete shvatit da onaj pop, hodža ili koji već kurac živi u mramornoj palači i vozi se okolo u jednako skupom autu zato jer mu vi to dopuštate? U ime Boga? Kojeg? Gdje je ta crkva kad trebate pomoć? Gdje je ta kapitalistička organizacija kojoj dajete novac? Da ste toliko novaca koliko ste dali crkvi dali za osiguranje, sad bi svaka kuća bila obnovljena u mramoru. Bile su blagoslovljene, vjerujem, sve. Da li ćete opet dati 300 kuna za ljude koji se lažno predstavljaju kao posrednici višeg bića? Na vama je da razmislite o tome.
Tragično je da nam je trebala poplava koja je sjebala tri države, neku više neku manje, da ljudi PRIMJETE da se ne mrze. Razumiješ, ni ne kužiš da ne mrziš susjeda dok ne počneš pričat s njim. A mrziš ga zašto? Jer ti je djed rekao da je loš? Jer su već generacijama Srbi, Hrvati i Bosanci zla govna, ovisno o kutu gledanja? Jer čitavo selo, koje o ničem ne zna ništa, čiji stanovnici nikad nisu izašli iz svojih izbica misli da su loši? Nemojte krivit te ljude za rat, oni nisu znali bolje. Kako znat bolje kad su žrtve višegeneracijske indoktrinacije? Kako razumjet da smo isti ako nas se od rođenja uči da smo različiti?
Kako je onda čudo da mrzimo pedere, crnce, lezbe, azijate, ćelave, beznožne, poštare, bilo koga kad ne podnosimo ni onog susjeda koji je kriv samo za to kaj mu je pradeda bio druge nacionalnosti? Jeste li sad shvatili? Jel ova poplava bila dovoljna da skužite da smo isti ili nam treba još ratova, mržnje, sranja i vječne demagogija?
I ono još bitnije od toga, koliko vam treba da shvatite da vaše države neće ništa učiniti za vas? Koliko vam treba da shvatite da ćemo mi, siromašni, mali, nikakvi, skupit koliko možemo i pomoć koliko možemo, a da će političari u svojim udobnim foteljama sa milijunskim plaćama i avionskim letovima za svaki kurac samo sastančit i pritom dobro jest i pit?
Koliko ovim narodima treba vremena da naprave jebenu revoluciju tolikih proporcija da će se kurčev svemir zatrest? Znate, u zadnje vrijeme hapse ljude koji potiču na nasilje na fejsu, stave ih u zatvor. Pogotovo kad se radi o “protudržavnom elementu”, a ja sam jako blizu toga da predložim vrlo konkretne i vrlo izvedive mjere. Bandić se kurči kako bi on nekaj ovo il ono u Slavoniji, a zaboravljamo da je sagradio FONTANE za 20 milijuna kuna i planira sagradit još jedne. Zaboravljamo da je rekao da nema za raspadnuto bolničko krilo u Klaićevoj, za dječji odjel onkologije. Nema 10 milijuna. Ali ima za fontane. Koje svjetle. Troše struju, vodu i naš porezni novac. Siguran sam da u Bosni i Srbiji ima još gorih primjera. SDP. HDZ. HSS. Ne znam sve kratice. SVI su isti. Svi. Nema jedne stranke, jedne osobe, nikog tko bi vodio stvari kako treba. Pametno, fer i ljudski. Sve je puno demagogije, bijede, siromaštva i očaja.
Zašto nas tjeraju da poželimo napustit zemlju u kojoj smo rođeni? Svi mi sa područja Juge. Još bolje pitanje, zašto smo dovoljne pičkice da se damo potjerat? Zašto dajemo govnima svemira da upravljaju našim životima? Zamislite da vam ti ljudi ulaze dnevno u stan, teško plaćen podstanarski stan i uzmu vam pola ručka. Udare vam dijete. Opsuju vas. Kažu vam da ste bezvrijedni. Jer upravo to rade, BAŠ TO rade već preko 20 godina. Svi oni. I Srbija i Bosna i Hrvatska. Te države nas sustavno siluju i čine da smo bijeda, a mi im svaki put ne samo da okrenemo drugi obraz, nego u suzama pružamo sve rupe. Jer smo tako naučeni. Jer smo sužnjevi.
Al vidite, ova poplava je pokazala nešto drugo. Pokazala je da se narodi i mimo država mogu dogovorit. Da se mogu ujedinit. Da nisu bezvrijedna jadna bagra. Vrijede. I jaki su. I pomoć će drugima sebi nauštrb, za više dobro.
Ak to sad znamo, koja pička materina nas spriječava da prestanemo bit kurčevo roblje šačice govana koja se s nama igra monopoli? Ovim državama treba jedna žešća revolucija. Ne ova preko tipkovnice. Prava.
Pitanje je koju pičku materinu čekamo."
Mister Yes

#161 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:Naravno. I ne samo bosanskih već jugoslovenskih. Svakom njegova kuća a najbolje komšije i prijatelji :thumbup:
BiH je zajednička kuća.
Dobro hajde, soba :lol:
Skijaš

#162 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
BiH je zajednička kuća.
Dobro hajde, soba :lol:
Ni soba.
Mister Yes

#163 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

Jedan hrče, drugi ispušta vjetrove svu noć a treći mjesečar. Nema tu nikome sna dok svako ne dobije svoju sobu :sad:
Nikolaj Stavrogin

#164 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

MJAU - da wrote:Tekst Stjepana Krznarića
"Da prestanemo biti roblje šačice govana
Dragi ljudi, ja sam rođen u fairly nacionalističkoj i katoličkoj obitelji. I u istoj odgajan. Crkva mi se zgadila još kao klincu kad me pop onesvijestio dižuć me za oba uha u zrak čime je pogodio nekakvu Spock točku i ja odoh ukurac. Pitao sam ga nekaj u vezi Isusa i pustinje, a kaj mi je bilo nelogično. Imao sam 9 godina. Sa 12 sam zaključio da je čitav taj crkveni mehanizam mrtvi kurac i više nisam imao veze s njim. I dobrog popovlja, ima. Al nisu dobri jer su popovi, dobri su jer su dobri ljudi. Slučajno su popovi, nasjeli su na propagandu pa odabrali taj posao. I napravit će razliku.
Al istu razliku će napravit drag vodoinstalater, automehaničar ili zidar. Ili susjed nebitne vokacije. Ta šupačka organizacija je kroz povijest uništila toliko toga, da nije istina. A ljudi joj i dalje vjeruju. Zašto? Jer se boje vjerovat sebi i razmišljat za sebe. Ne govorim ovdje o katoličkoj crkvi, govorim o svima. Govorim o bilo kojoj religijskoj organizaciji koja ima više od jednog pravila i to jedno ne glasi ‘ne budi šupak’. Razmislite.
Rođen sam i odrastao u relativno nacionalističkoj obitelji. Da, kad sam bio mali, pušio sam spike da postoje neke razlike između Hrvata, Srba, Bosanaca i ostalih Balkanaca. Mislim, postoje, al nisu to one razlike kojima su me učili. Imao sam sreće da sam rođen s mozgom koji posjeduje kapacitete zaključivanja sam za sebe, za razliku od većine ljudi. Jebiga. Ta većina mora bit naučena. Nije to ništa strašno, ali pruža veliku sposobnost manipulacije bilo kome tko se predstavi kao autoritet. I onda se njima manipulira, od početka, od rođenja. Kao nekakva višestoljetna krvna zavada dvije obitelji kojoj kroz par generacija nitko više ne zna uzrok. Ali Srbi su zli, Bosanci glupi, a Hrvati šupci. O potonjem bi mogao mnogo napisat, ali to bi me skrenulo s teme, pa neću.
Moj stari je veliki Hrvat. I onak, u mnogo toga je dobar čovjek, pomagao je ljudima uvijek, bla sra. Al nikad nisam uspio skužit taj njegov nacionalistički sklop u glavi. Uvijek su tu bili Hrvati i Srbi koji su nešto krivo napravili jedni drugima, tj. Srbi su neš krivo napravili.Pradeda s mamine strane je Stjepan Radić. Da, to mi je pradeda. Njega su “ubili Srbi u saboru”. Mislim, proveo sam djetinjstvo slušajuć ta sranja. Probali su me uvuć kao 17 godišnjeg klinca u Hrvatsku Seljačku Stranku. Bio sam na jednoj sjednici. Za golemim stolom je bila masa fosila i u roku 4 sata su uspjeli doć do pitanja da li kvake na vratima prostora stranke trebaju bit mjedene ili aluminijske, tako nešto. Pitao sam da koji im je kurac i da troše vrijeme. Rekli su mi da sam mlad i da ne razumijem politiku. To je prvi i zadnji put da sam se družio s političarima, osim jednog puta kad sam bio sa Rojsom na kavi, al to je posebna priča.
Stjepan Radić kojeg su ubili Srbi. Pola obitelji je profitiralo od tog imena i tog događaja. Bacili su se u politiku, imali su strašne veze, nevjerojatno je koliko ti djela druge osobe i to davno preminule mogu donijet bodova u životu. I često sam slušao kako “ima dobrih Srba, ali većina…” i slično. To sam polako počeo shvaćat na primjeru vlastitog naroda godinama kasnije, al to je isto druga priča.
Ne znam dal ćete moć skužit ovo o čem ja pišem sad, ovo kaj ću napisat.
Nije problem u narodu. Nije problem u narodima. Nije problem u jednoj religiji, problem je u svima. Sve države Balkana te uče da je ova država pored loša. Sve religije te uče da je ova druga religija loša. Svi političari Balkana te uče da su građani i političari druge zemlje Balkana loši. Jesmo skužili to sad već?
Kaj su te države i ti ljudi koji ih vode napravili za nas? Koliko milijuna nesretnih, siromašnih, iscrpljenih, uništenih ljudi imamo u ovih nekoliko državica? Da li svi ti ljudi imaju istu želju? Živjet dostojanstveno, mirno i sretno? Pa, nekak da. Ovi narodi se ne mrze, ne. Ove države se mrze. Čak ni političari se ne mrze. Piju zajedno, jedu janjetinu i voze se u privatnim avionima i skupim autima na NAŠ račun, ljudi dragi. Kad će vam to sjest u glavu? Kad ćete shvatit da nemate kaj za jesti jer gospodin u Armani odijelu sjeda u najnoviji mercedes od 300.000⁈ i vozi se okolo iz zajebancije? Kad ćete shvatit da onaj pop, hodža ili koji već kurac živi u mramornoj palači i vozi se okolo u jednako skupom autu zato jer mu vi to dopuštate? U ime Boga? Kojeg? Gdje je ta crkva kad trebate pomoć? Gdje je ta kapitalistička organizacija kojoj dajete novac? Da ste toliko novaca koliko ste dali crkvi dali za osiguranje, sad bi svaka kuća bila obnovljena u mramoru. Bile su blagoslovljene, vjerujem, sve. Da li ćete opet dati 300 kuna za ljude koji se lažno predstavljaju kao posrednici višeg bića? Na vama je da razmislite o tome.
Tragično je da nam je trebala poplava koja je sjebala tri države, neku više neku manje, da ljudi PRIMJETE da se ne mrze. Razumiješ, ni ne kužiš da ne mrziš susjeda dok ne počneš pričat s njim. A mrziš ga zašto? Jer ti je djed rekao da je loš? Jer su već generacijama Srbi, Hrvati i Bosanci zla govna, ovisno o kutu gledanja? Jer čitavo selo, koje o ničem ne zna ništa, čiji stanovnici nikad nisu izašli iz svojih izbica misli da su loši? Nemojte krivit te ljude za rat, oni nisu znali bolje. Kako znat bolje kad su žrtve višegeneracijske indoktrinacije? Kako razumjet da smo isti ako nas se od rođenja uči da smo različiti?
Kako je onda čudo da mrzimo pedere, crnce, lezbe, azijate, ćelave, beznožne, poštare, bilo koga kad ne podnosimo ni onog susjeda koji je kriv samo za to kaj mu je pradeda bio druge nacionalnosti? Jeste li sad shvatili? Jel ova poplava bila dovoljna da skužite da smo isti ili nam treba još ratova, mržnje, sranja i vječne demagogija?
I ono još bitnije od toga, koliko vam treba da shvatite da vaše države neće ništa učiniti za vas? Koliko vam treba da shvatite da ćemo mi, siromašni, mali, nikakvi, skupit koliko možemo i pomoć koliko možemo, a da će političari u svojim udobnim foteljama sa milijunskim plaćama i avionskim letovima za svaki kurac samo sastančit i pritom dobro jest i pit?
Koliko ovim narodima treba vremena da naprave jebenu revoluciju tolikih proporcija da će se kurčev svemir zatrest? Znate, u zadnje vrijeme hapse ljude koji potiču na nasilje na fejsu, stave ih u zatvor. Pogotovo kad se radi o “protudržavnom elementu”, a ja sam jako blizu toga da predložim vrlo konkretne i vrlo izvedive mjere. Bandić se kurči kako bi on nekaj ovo il ono u Slavoniji, a zaboravljamo da je sagradio FONTANE za 20 milijuna kuna i planira sagradit još jedne. Zaboravljamo da je rekao da nema za raspadnuto bolničko krilo u Klaićevoj, za dječji odjel onkologije. Nema 10 milijuna. Ali ima za fontane. Koje svjetle. Troše struju, vodu i naš porezni novac. Siguran sam da u Bosni i Srbiji ima još gorih primjera. SDP. HDZ. HSS. Ne znam sve kratice. SVI su isti. Svi. Nema jedne stranke, jedne osobe, nikog tko bi vodio stvari kako treba. Pametno, fer i ljudski. Sve je puno demagogije, bijede, siromaštva i očaja.
Zašto nas tjeraju da poželimo napustit zemlju u kojoj smo rođeni? Svi mi sa područja Juge. Još bolje pitanje, zašto smo dovoljne pičkice da se damo potjerat? Zašto dajemo govnima svemira da upravljaju našim životima? Zamislite da vam ti ljudi ulaze dnevno u stan, teško plaćen podstanarski stan i uzmu vam pola ručka. Udare vam dijete. Opsuju vas. Kažu vam da ste bezvrijedni. Jer upravo to rade, BAŠ TO rade već preko 20 godina. Svi oni. I Srbija i Bosna i Hrvatska. Te države nas sustavno siluju i čine da smo bijeda, a mi im svaki put ne samo da okrenemo drugi obraz, nego u suzama pružamo sve rupe. Jer smo tako naučeni. Jer smo sužnjevi.
Al vidite, ova poplava je pokazala nešto drugo. Pokazala je da se narodi i mimo država mogu dogovorit. Da se mogu ujedinit. Da nisu bezvrijedna jadna bagra. Vrijede. I jaki su. I pomoć će drugima sebi nauštrb, za više dobro.
Ak to sad znamo, koja pička materina nas spriječava da prestanemo bit kurčevo roblje šačice govana koja se s nama igra monopoli? Ovim državama treba jedna žešća revolucija. Ne ova preko tipkovnice. Prava.
Pitanje je koju pičku materinu čekamo."

odličan tekst. svako ko ima nacionalni identitet, ko slavi vjerski praznik, ko se identifikuje, ko ima reprezentaciju za koju navija - je izmanipulirani bijednik koji ne zaslužuje simpatije. države treba rušiti kao i običaje iz kojih smo ponikli.
Dozer

#165 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Dozer »

@Basvod
Mislim da smo ti i ja odavno kontatovali da ne znas ni gdje si supalj, kao i da si samo jedan malecki nedorasli nacionalista koji je krcat frazama, a totalno prazan cinjenicama i istinom.
Ali, s obizirom da si me prozvao, u smislu da navodim vodu na svoju vodenicu, onda bi valjda bio red i da pojasnis koja bi i kakva vodenica to bila.... Ovako, opet ispada da samo floskularis kako bi nesto, kao, rekao.
A, ako te zanima, moja "vodenica" moze biti i jeste samo obicna ljudska, bez sranja zvanih srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo, crkva, dzamija i sl, cime si ti toliko opterecen da ne vidis nista drugo oko sebe osim toga. Covjece...tebi da neko kaze "fico", ti ces odmah iskonstruisati nebulozu kojom ces svima dokazivati kako je taj "fico" stvar koja treba biti striktno razdijeljena po etno-vjerskoj osnovi.... Naravno, pri tome apsolutno ne shvatas svu ispraznost i besmislenost svega toga....
Nego, oplaka li Dobricu? Mislim, ipak ti je on u jednu ruku bio otac... Ne bioloski naravno, ali jeste necega tebi puno bitnijeg - nacije :-)

@@
Neko me prozva, kao pokretaca teme, za moj etno-nacionalizam. Super... ako se to sto uporno govorim da je BHS etno-vjersko-nacionalisticka matrica, a u svojoj sustini klasicna sovinisticko-fasisticka, najobicniji i totalno nepotrebni idiotluk, onda jesam - etno-nacionalista sam na kub.
Lune

#166 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Lune »

Dozer wrote:@Basvod
Mislim da smo ti i ja odavno kontatovali da ne znas ni gdje si supalj, kao i da si samo jedan malecki nedorasli nacionalista koji je krcat frazama, a totalno prazan cinjenicama i istinom.
Ali, s obizirom da si me prozvao, u smislu da navodim vodu na svoju vodenicu, onda bi valjda bio red i da pojasnis koja bi i kakva vodenica to bila.... Ovako, opet ispada da samo floskularis kako bi nesto, kao, rekao.
A, ako te zanima, moja "vodenica" moze biti i jeste samo obicna ljudska, bez sranja zvanih srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo, crkva, dzamija i sl, cime si ti toliko opterecen da ne vidis nista drugo oko sebe osim toga. Covjece...tebi da neko kaze "fico", ti ces odmah iskonstruisati nebulozu kojom ces svima dokazivati kako je taj "fico" stvar koja treba biti striktno razdijeljena po etno-vjerskoj osnovi.... Naravno, pri tome apsolutno ne shvatas svu ispraznost i besmislenost svega toga....
Nego, oplaka li Dobricu? Mislim, ipak ti je on u jednu ruku bio otac... Ne bioloski naravno, ali jeste necega tebi puno bitnijeg - nacije :-)

@@
Neko me prozva, kao pokretaca teme, za moj etno-nacionalizam. Super... ako se to sto uporno govorim da je BHS etno-vjersko-nacionalisticka matrica, a u svojoj sustini klasicna sovinisticko-fasisticka, najobicniji i totalno nepotrebni idiotluk, onda jesam - etno-nacionalista sam na kub.
Tu treba dodati i "bosanstvo" kao i bosansko "kosmopolitanstvo" koji su ustvari samo maska velikobošnjačke politike.
Last edited by Lune on 25/05/2014 22:31, edited 1 time in total.
¤ jelena ¤

#167 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by ¤ jelena ¤ »

Nikolaj Stavrogin wrote: države treba rušiti kao i običaje iz kojih smo ponikli.
Pa naravno! 8-)

Svijet bez granica i ljudi osebi prisebi,

bez pokojnih slavnih predaka i slaavne istorije, od kojih imaju više štete nego koristi. :roll:

Sve to tuđe perje očerupati. :D

:run:
Dozer

#168 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Dozer »

@Lune
u treba dodati i "bosanstvo" kao i bosansko "kosmopolitanstvo" koji su ustvari samo maska velikobošnjačke politike.
Da, ali samo u glavama srpsko-hrvatskih zadojenaca. Ja prvi nisam Bosnjak, ali jesam Bosanac, a garantujem ti da se ni jedan Bosanac ne poistovjecuje sa Bosnjakom i za sebe to nece reci. Bosnjaci, s druge strane, tvrde da je to isto. A nije.

Usput, obavezno razgraniciti u glavi pojmove etno-nacionalizam i nacionalizam. Bosanstvo nikako ne moze biti etno-nacionalizam :-)
Lune

#169 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Lune »

Dozer wrote:@Lune
u treba dodati i "bosanstvo" kao i bosansko "kosmopolitanstvo" koji su ustvari samo maska velikobošnjačke politike.
Da, ali samo u glavama srpsko-hrvatskih zadojenaca. Ja prvi nisam Bosnjak, ali jesam Bosanac, a garantujem ti da se ni jedan Bosanac ne poistovjecuje sa Bosnjakom i za sebe to nece reci. Bosnjaci, s druge strane, tvrde da je to isto. A nije.
Image
Nikolaj Stavrogin

#170 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

svako ko voli svoju zemlju i poistovjecuje se sa nekim identitetom je debil.

mrziti citave narode i njohove obicaje je moralno i ispravno - pod uslovom da se mrze svi podjednako.
madner

#171 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by madner »

MuaDib

#172 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by MuaDib »

Sa ovim poplavama preko noći neće nestati duboki etnocentristički i etnonacionalistički jaz, međutim ova nesreća je zbližila ljude i pokazala je dozu ljudskosti, koja ma koliko se nacionalisti trudili razbija mitove i predrasude. Što je sigurno korak naprijed, ka gradnji boljih odnosa među narodima u BiH. Samo ne treba očekivati čuda.
Bodkin

#173 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Bodkin »

Usput, obavezno razgraniciti u glavi pojmove etno-nacionalizam i nacionalizam. Bosanstvo nikako ne moze biti etno-nacionalizam :-)
mozda ali bosanci nemaju nista protiv bosnjaka tj puno vise imaju protiv hrvata i srba

mislim ja sam bosanac i nemam nista ni protiv jednih ni drugih ni trecih ali govorim o prosjeku
mefistofilis

#174 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by mefistofilis »

Lune wrote:
Image
very funny indeed... :roll:

ako ja, kao "Bosanac i Hercegovac", zelim da imam svoju drzavu u kojoj se mogu kretati bez straha od razno-raznih divljaka i u kojoj ne moram gledati gdje koga trebam popljuvati a gdje koga pohvaliti onda sam ja nacionalista jel?
tandmand

#175 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by tandmand »

Ideja "Bosanstva" je politika drzavnog nacionalizma.
U prvom su planu drzava i gradjani a nastoji se izgraditi nacija po uzoru na americku gdje je etnija nikakav politicki faktor.
Bosanstvo spada u nacionalizam jer svojim djelovanjem negira etnicitet Bosnjaka, Hrvata i Srba tvrdnjom da smo mi svi Bosanci. Da naravno da smo svi Bosanci jer imamo bosansko drzavljanstvo, ali to ne mozemo biti u etnickom smislu kako bi neki htjeli.
Bosanstvo polazi od pretpostavke da ako vise etnicki ne budemo BHS da nece biti ni nacionalizma koji glavna smetnja ustroju cjelovite BiH.
Ovo duboko u sebi krije jedan jako opasan smjer, jer se ideja ne moze ostvariti lobiranjem.
Da bi zagovornici Bosanstva ostvarili svoje ciljeve morali bi biti ekonomski, vojno i politicki iznimno jaki pa da nekom vrstom sile privole BHS pripadnike da se odreknu svoje etnicke pripadnosti. Ovo sigurno nije maska velikobosnjacke politike jer Bosanstvo je neka vrsta Jugoslavenstva, mada imaju nekih zajednickih ciljeva.
Zasto Bosanci ne postoje u etnickom smislu:
Da stvarno postoje, ne bi bilo nikakvih problema jer bi se npr. ljudi medjusobno zenili, udavali a medjuetnicke granice bi bile izbrisane.
Protuargument moze biti da ljudi nisu podijeljeni na taj nacin, vec religiozno, a da smo svi u biti etnicki Bosanci.
Ali religija nije jedino po cemu se narodi razlikuju, vec su tu i tradicionalna muzika (sevdah, gusle, tamburasi, gange, klape ..); kuhinja, arhitektura, jezik.
U BiH je potrebno medjusobno postovanje i ravnopravnost naroda i gradjana, a problemi se ne mogu rijesti tako sto ce neko Dekretom odrediti da postoji samo jedna etnija - Bosanci.
Dakle Bosanci kao etnicka grupa ne postoje kao sto ne postoje ni etnicki Jugoslaveni. Kad se raspala YU svi oni koji su se izjasnjavali kao Jugoslaveni vratili su se onom sto jesu - svome narodu.
Post Reply