Objektivni navijac wrote:
Jasta radi ,dobro si rekao,25 godina najcrnjega sovinizma ali sa svih strana a ne samo sa srpske. Evropskih civilizacijskih normi nema ni u Federaciji,ni u Sarajevu. Pitaj Rome,Jevreje,ostale manjine,homoseksualce pa i same Srbe.
Naravno da kod Srba nema kriticne mase,ni klice pomaka,jer nikada,cak ni na trenutke nije radjeno na poticanju i stvaranju te atmosfere. Samo mrznja i neprijateljstvo. No,sada kada se igrom slucaja odnijelo par flasa vode,nastaje cudjenje,pa i Srbi vole djecu i ne jedu ljude
Naravno ,da ce ovo oko poplave kratko potrajati,jer ce i srpske i bosnjacke politicke partije raditi na zavadjanju a ne na pomirenju naroda. Torizacija i podjela je model funkcionisanja bosanskih politickih partija. Recimo kod bosnjackih politickih partija,koje se prodaju pod probosanske,mada su u stvari totalno antibosanske ne postoji vizija djelovanja prema Bosanskim Srbima ili srpskom pitanju u BiH. Ne postoji plan djelovanja,osim pljacke vlastitoga tora,isti slucaj kao kod Srba.
Ko zeli bosansku drzavu,mora rijesiti srpsko pitanje,ko ne rjesava srpsko pitanje on radi protiv interesa BiH,kao i interesa bosnjackoga naroda.
Srpsko pitanje mozemo rijesiti na vise nacina.
1. Pobiti i protjerati. Najdraza opcija vecini forumasa

Kada nismo uspjeli 95,kada nam je jasno od MZ stavljeno na znanje da od toga nema nista,ni do 99,kada je Srbija bila na koljenima,znaci da ovo mozemo zaboraviti. Na veliku zalost mnogobrojnih forumasa
2. Asimilirati Srbe,kulturno,nacionalno i vjerski,pretvoriti ih u Bosnjake pravoslavce i muslimane. Mislim kada imperije poput Turske i AU nisu uspjele u tome,nece ni Bosnjaci sigurno.
3. Rahat patnja. Pa po bilo kojem izracunu,prije ce nestati ove nesretne drzave,nego sto ce Srbi postati demografski beznacajna manjina.
4. Pribliziti im BiH drzavu,podkupiti ih i prikupiti. Jedina realna opcija. To se moze uraditi samo visedecenijskim planskim radom na pomirenju,ujedinjenju i integrisanju Srba u sve strukture bosanskoga drustva. Ponuditi im bolju i isplativiju opciju od RS-a. Bolji zivot,vise para,vecu zemlju,vise slobode,vise prava,vise svega.
Da ne ostane na teoretisanju. Sjecam se kao da je bilo danas a bilo je u rano proljece 97-e. Imala moja organizacija neke poslove na Sokocu. Sjedili kod domacina,dobrog Srbina,iznio on rakije,kafe i pive. Bio je on u VRS na Grbavici i okolo,da je koga ubio,il vojnika il civila sumnjam. Mada ima 2 metra,picka je u dusi. Helem,pricamo. Pita ga stranac sta misli o Sarajevu. Kao Sarajevo,to je leglo zla,trebao je to Ratko granatirati,dok kamen na kamenu ne ostane. Dobro, a pita ga sta mislis o Muslimanima. Veli : Muslimani,to nisu ljudi,to su zvijeri zakrvavljenih ociju,nikad vise sa njima.
Hajde dobro. Dodje zima 97,pred Bozic,stranci odlaze kuci. Sef ureda,pokupi mene,da odemo na Sokolac,sire se projekti,treba uposlenika vise. Otisli da domacinu ponudimo posao. Dosli mi,opet rakija i kafa. Drugi je lik,stranac ali zna za nase lokalne probleme. Pa ga pita,bil' ti radio u Sarajevu,plata 1500,to je onda bila cifra + auta,goriva i ostala zavrtanja. Kaze on : Kako ne bi ! Stranac pita : A znas,onda bi morao stanovati u Sarajevu. Sarajevo !! Pa to je moj grad,tu sam odrastao,zivio,volio. Sarajevo je pola mene

Pa onda pita : kako bi podnio da zivis sa Muslimanima. Sa muslimanima,iz Sarajeva,pa to su moja braca,mi smo ista krv,isti ljudi. Nema boljih ljudi od Muslimana iz Sarajeva

Lik danas ima stan u Sarajevu i kucu na Sokocu,uglavnom je u Sarajevu,djeca mu tu idu u skolu,u dobru skolu.
Sjecam se isto legendarnog intervjua prilikom reintegracije Sarajeva na RTRS sa Velimirom Milosevicem,komandantom Sarajevsko-Romanisjkoga korpusa VRS,prica on pametno ,posteno i objektivno,intervju zavrsava sa rijecima : Srbin bi za marku,prodao oca i majku

Ne znam mozda bi,mozda ne bi ali ne mozemo znati dok mu tu marku ne ponudimo.
Ljudi su oportunisti,podkupljivi i slabi,kod Srba je to jos izrazenije.