Etno jazz

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Hodidid

#1 Etno jazz

Post by Hodidid »

Da vidim ima li ljubitelja etno jazz muzike i da razmjenimo malo dojmove i umjetnicka imena po ukusu.

Ja licno sam ljubitelj etno jazz zvuka od muzicara s prostora bivse Juge. Mislim da ta ex YU scena moze komotno se svrstati rame uz rame s najboljim evropskim etno jazz bendovima i stilovima.

Vasil Hadzimanov, Bojan Zulfikarpasic, Damir Imamovic. Uz to sva tri bosanskih korijena. Pored njih Henry Texier je ime koje zahtjeva moj respekt.

www.youtube.com/watch?v=NLCCC691Dk0 (Vasil Hadzimanov-Ohrid)

www.youtube.com/watch?v=1TH90211NXg&feature=related (Henry Texier-Le piroguier)

www.youtube.com/watch?v=JQPgPd6uUUE (Bojan Zulfikarpasic- Grana od bora)

Pozdrav!
pustopoljina

#2 Re: Etno jazz

Post by pustopoljina »

volim njega
http://www.youtube.com/watch?v=Mh0XFJbWCLs Nenad Vasilic - Zvijezda tjera mjeseca

(i vasila hadzimanova)
pustopoljina

#3 Re: Etno jazz

Post by pustopoljina »

i na arte-tv sam gledala ovaj trio joubran i svidjeli mi se, pa sam ih uganjala
http://www.youtube.com/watch?v=XIbUbtPWRXA

nije da je jazz, ali je etno i ne znam...volim kako zvuce.
dube

#4 Re: Etno jazz

Post by dube »

Etno jazz slusam vec duzi period, uzivam slusati fuzije ali posebno etno jazz, ima u zadnje vrijeme dosta kvalitetni bandova koji su orijentisani bas u tom pravcu. Vasil H. band slusao u city puba odlicni, Turska scena zanimljiva Erkan Ogur turski instrumentalista ima dobri fusion etno jazz stvari, zatim quartet muartet band s paznjom na bubnjara volkana oktema, Laco Tayfa album hicaz dolap tehnicki savrseno, veliki okay temiz, okan ersan istanbul superband, hijazz project zanimljiva fuzija sufi jazz, kudsi erguner album islam blues u suradnji sa nguyen le gitaristom , dhafer youssef virtuoz na oud-u bio prije 3-4 god u Sarajevu na jazz fast suradjivao sa vrhunskim muzicarima. Drago mi je da ima ljubitelja etno jazz-a :thumbup: na zalost mali broj ljudi u nasem drustvu sta mozemo tako je.
dube

#5 Re: Etno jazz

Post by dube »

Hodidid

#6 Re: Etno jazz

Post by Hodidid »

E bas je lijepo za vidjeti da ima istomisljenika kad je ovaj muzicki pravac u pitanju. :)
@pustopoljina: Gledao sam bas nedavno Vasilica i odusevio me. Bilo nas jedno 20-30 na koncertu :D .Ali bice bolje jednog dana za nadati se.

@dube: Nisam imao priliku upoznati se sa njihovim stvarima ranije pa cu iskoristiti priliku da se malo bolje educiram kad je njihova muzika u pitanju.

U svakom slucaju su vrijedni paznje. :thumbup:
irvinx1

#7 Re: Etno jazz

Post by irvinx1 »

Ne preferiram taj zanr, ali Damir i Nenad mi se prilicno dopadaju.

Spada li tu Tamara Obrovac, ili je ona vise etno nego etno jazz?

Ima i Ljubojna

Post Reply