etno hrana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
sanjalica

#1 etno hrana

Post by sanjalica »

Ozbiljno pitanje :?: .... Sve cesce cujem pricu o etno hrani, etno hrana je modni hit u svijetu...., a mi Bosanci pratimo modne trendove u svemu..... :bih: emisija na TV-u, kuhar sa Tajlanda objasnjava kako na najbolji nacin napraviti neko tradicionalno jelo.... , a mene kao trendsetericu :) zanima sta je ta, ko je ta etno hrana, gdje se moze kupiti, neki recept ????
kockica_kockica

#2 Re: etno hrana

Post by kockica_kockica »

ETNO hrana je mnogo više od hrane – ona otkriva običaje, navike, recepture nekada starih jela, a sada specijaliteta, kao i promocija specifične tradicionalne hrane iz svih krajeva.

google - etno hrana imas o onim sajmovima etno hrane dosta clanaka i po neki recept :)
amal

#3 Re: etno hrana

Post by amal »

pa ko to jede? to su potpuno drugi ukusi hrane?!
gdje se to ima kupit?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:57, edited 2 times in total.
pustopoljina

#5 Re: etno hrana

Post by pustopoljina »

mislim da su sol dobijali s mora i ono kamene soli sto ima i da su jednostavno solili i susili-bilo na vatri,bilo na zraku.kao i danas.
isto se luk jedan i drugi mogu prosusiti, kao i bilje (timijan,zalfija,ruzmarin,pelin,sipak,nana divlja, kopriva,bazga)...
ako nije bilo pravog luka-bilo je tu srijemus -po sumama.
znam da su se jeli na proljece izboji/pupoljci bukve,kopriva,maslacak,srijemus,stavelj...s jeseni kesten pitomi...pa i zir.

pa onda stari nacin cuvanja je "trap"...duboka rupa u zemlji(zimi),ili cak u bunar spustiti (ljeti) ...ili jednostavno uz kakav studenac.
pecenje (pod sacem) -rupa u zemlji,zar i pepeo i kuhanje .
sto se tice zacina...dosta zacinskih biljaka raste samoniklo u i bosni i u hecegovini (divlji origano,timijan i zalfija npr.)
pisane izvore za tu ishranu ne poznajem...znam to sto i danas ima i ono sto smo u ratu od tog znanja upotrebljavali.

(haj' jesti-uveHnu rucak!)
dodatak: nisam se niceg slatkog mogla sjetiti...imali smo med.
pustopoljina

#6 Re: etno hrana

Post by pustopoljina »

imam pitanje: sta je divlji kvasac iz prirode?
u ratu se uvijek ostavljao mali dio tijesta,pa za neki novi kruh...
kiseliti mlijeko-kakvom kiselinom nije problem...
ali sta je divlji kvasac?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:57, edited 2 times in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: etno hrana

Post by Toto »

jOFLA wrote:Jako me zanima, i tražim već par godina, a ne mogu ništa pronaći na internetu, o hrani u BiH u predtursko vrijeme. Kako se kuhalo, šta se najviše uzgajalo/jelo ? A to su također i vremena prije nego što su kukuruz, paradajz, krompir i papriku Španci donijeli iz Amerike. Pa onda o začinima; čime se začinjavala hrana (hrenom umjesto bibera, ili šta ?), šta je bilo prije krompira, možda repica, ili neko drugo korijenje ? Koje ? Na koje načine su ih sve spremali ? Je li se više kuhalo (šta konkretno?), ili peklo, pržilo i usoljavalo ? Možda nešto slično Loncu, ali sa repicom umjesto krompira... i kako i kojim začinima ? Koje trave ili suho korijenje tučeno u prah su koristili da začine "Lonac" ?
Kakvog je to bilo ukusa ? Nije bilo cimeta, bibera i karanfilčića koje će tek trista godina kasnije uvesti Turci. Od čega je bila zimnica ? I takve stvari, o tome... Još ljepše ako je to neko stvarno ozbiljno istraživao pa nekada uobličio u knjigu u kojoj bi bilo i prevedenih recepata iz onog vremena.

Pronađem dosta materijala pa čak i konkretnih sačuvanih recepata koji su ostali još od rimskog vremena u Italiji i Francuskoj, i srednjovjekovnoj Engleskoj. Samo o našem prostoru ne pronalazim ništa, ili ne znam gdje pogledati, koga pitati, koju knjigu potražiti. Moglo bi biti negdje u podrumskoj arhivi vijećnice ako nije spaljeno, ali nama običnim smrtnicima ne daju pristupiti tom materijalu. Eventualno postoji sačuvana kopija od prije rata. Možda neki ekscentrični istoričar zna više o tome, ili kakav kuhar koji se šire zanimao za domaće kulinarstvo; Stevo Karapandža ili neko sličan ?

Ili barem je li ostalo zabilježeno šta su Kotromanići voljeli jesti, i kakvu je hranu volio Kulin ban ? Koji su im bili omiljeni kolači, pite, variva, od čega, kako ? Šta se svakodnevno spremalo u selima ? Na koje načine su spremali ribu ulovljenu u Savi, Vrbasu, Drini, Bosni, Neretvi, Sani, i jezerima ?
Gljiva je barem uvijek bilo po livadama i šumama; jesu li sjeckali gljive, tikve, divlji luk i meso, i pravili od tog pite umotavajući ih u raštiku, ili koje drugo lišće, i pekli pod sačem od pečene gline ili sličnim glinenim pećima ? Šta se spremalo za praznike/svece/udaje/ženidbe i sl ?
Ne treba sumnjati da je bilo jabukovog sirćeta: jabuka i divljeg kvasca bilo je vazda u prirodi. I lovorovog i lozovog lista relativnom blizinom primorja. Znam da je bilo slatka i kompota u to vrijeme, voće je raslo naravno... A dalje ? Bolno bi bilo prihvatiti da taj dio istorije nije istražen.

POkusaj ovdje potrzaiti neke informacije: http://www.foodtimeline.org/
Toto

#9 Re: etno hrana

Post by Toto »

Skembici sa kajmakom. Gazrantujem da je i Kulin ban jeo skembice sa kajmako i to nakiselo sa sircetom od jabuka.

Image
Toto

#10 Re: etno hrana

Post by Toto »

Pogaca

Image
Toto

#11 Re: etno hrana