Etika - Privatnost i Internet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zoka

#1 Etika - Privatnost i Internet

Post by zoka »

Da ste administrator na nekom sajtu ili grupi sajtova, firma koja pruza Internet usluge, hosting i slicne servise nasli bi se u mogucnosti da:
  • Pratite sklonosti ljudi i njihova interesovanja,
    Tehnicki imate mogucnost pristupa email porukama, forumskim porukama, svim drugim oblicima informacija koje korisnik sanje ili prima bilo putem accounta ili IP broja, i drugih metoda koje tehnicki omogucavaju pracelje.
    Putem refferala recimo sa search moze se dobiti informacija sta vas interesuje prilikom posjete sajtu.
Ovim informacijama moze se okoristiti pojedinac, kompanija ili drzavne institucije.

Nase pravosudje je jos daleko od toga da donese ovakve akte ali evo cisto tema za razmisljanje i da vidimo na koji nacin bi vi zeljeni da se zastiti vasa privatnost i kako je to rijeseno u svijetu.
farky

Post by farky »

Našao sam u Krivičnom Zakonu FBiH slijedeće:
Član 186.
Povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke

(1) Ko bez odobrenja otvori tuđe pismo ili brzojav ili kakvo drugo zatvoreno pismo ili pošiljku ili na drugi način povrijedi njihovu tajnost ili neovlašteno zadrži, prikrije, uništi ili drugome preda tuđe pismo, brzojav, zatvoreno pismo ili pošiljku,
kaznit će se kaznom zatvorado šest mjeseci.
(2) Ko neovlašćeno prodre u kompjutorsku bazu osobnih podataka ili te podatke neovlašćeno koristi ili ih učini dostupnim drugoj osobi,
kaznit će se zatvorom do šest mjeseci.

(3) Ko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini s ciljem da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(4) Službena osoba koja učini krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana u obavljanju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(5) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 3. ovog člana u obavljanju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Član 193.
Nedozvoljeno korišćenje ličnih podataka

Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja bez pristanka pojedinca protivno zakonskim uvjetima prikuplja, obrađuje ili koristi njegove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
e sad.. pitanje je koliko je to primjenjivo :roll:
LudoALudjiJA

#3 Re: Etika - Privatnost i Internet

Post by LudoALudjiJA »

zoka wrote:Da ste administrator na nekom sajtu ili grupi sajtova, firma koja pruza Internet usluge, hosting i slicne servise nasli bi se u mogucnosti da:
  • Pratite sklonosti ljudi i njihova interesovanja,
    Tehnicki imate mogucnost pristupa email porukama, forumskim porukama, svim drugim oblicima informacija koje korisnik sanje ili prima bilo putem accounta ili IP broja, i drugih metoda koje tehnicki omogucavaju pracelje.
    Putem refferala recimo sa search moze se dobiti informacija sta vas interesuje prilikom posjete sajtu.
Ovim informacijama moze se okoristiti pojedinac, kompanija ili drzavne institucije.

Nase pravosudje je jos daleko od toga da donese ovakve akte ali evo cisto tema za razmisljanje i da vidimo na koji nacin bi vi zeljeni da se zastiti vasa privatnost i kako je to rijeseno u svijetu.
zoka, je li to te savjest pocela peci, pa u trecem licu pricas o sebi? :-)
MilanT

Post by MilanT »

Zoka,
Zastrašujuće :(
zoka

Post by zoka »

svako sa svojom savjesti nek se nosi ;)

Dozivio sam u vise navrata iskustva da sam 99% siguran da neko zaviri gdje ne treba jer raspolaze informacijama koje nisu drugacije dostupne.
(2) Ko neovlašćeno prodre u kompjutorsku bazu osobnih podataka ili te podatke neovlašćeno koristi ili ih učini dostupnim drugoj osobi,
kaznit će se zatvorom do šest mjeseci.
Evo gledam ovaj clan, to je pisao neki totalni laik koji nema veze sa racunarima ocito. Sta znaci neovlasceno prodre? Zasto prodirati? Recimo tehnicki govoreci ja sam administrator ili root na nekoj masini i meni ni jedan fajl nije zatvoren sve mogu vidjeti i nigdje ne moram prodirati mada naravno folder sa vasim email porukama NESMIJEM nikad pogledati.

Sad pitanje sta je "baza osobnih podataka" Severinin video je fajl koji je ukraden i koju sadrzi podatke u video formatu a baza u najsirem smislu je organizovani skup podataka dakle sta severini su "prodrli" i ukrali i drugima ucinili dostupnim osobne podatke i nikome nista. Sta ako se sutra to desi sa vasim osobnim fotografijama? Pismima, video zapisima?

Sad ovo prodiranje je glupost ziva, recimo ja imam javno dostupan sarajevo-x portal i imam sve vase postove koje mogu da snimam, analiziram i upotrijebim kako god mi je volja. Sad razmislite kad svi postovi ne samo na ovoj temi nego svim temama od pocetka foruma do danas skupa se analizitraju ne samo na posljednjoj stranice i nema ono ma to niko nece vidjeti... jos ako mogu pratiti IP brojeve i osobe sa vise nickova ... pa chat rooms pa ostali sajtovi na koje dolazite a ja ili neko slican meni ko je webmaster ima pristupa?

Najblaza forma narusavanja vase privatnosti je da stvorim vas profil i prikazujem vam reklame za koje vi imate sklonost. Mogu to uraditi i bez silne masinerije rovarenja po forumima ili pracenja kuda idete prosto da pratim sta klikate i sutonomno da aplikacija stvori vas profil stvari koje vam se svidjaju i to vam guram pod nos.

Sad kad smo vec kod ovog zakona telefonski racuni su konacno poceli stizati u zatvorenim kovertama doduse jos uvijek nemam izvjestaj o obavljenim razgovorima ali to je vec napredak. Ostali racuni jos uvijek otvoreni dolaze!
zoka

Post by zoka »

Evo jedna notorna stvar mome kolegi su nekako saznali da posjeduje 5.xxxKM na racunu u banci i 10 min pred zatvaranje banke noc prije nove godine sa falcifikovanim potpisom digli novac.

Necu imenovati banku ali:
1. niko ziv osim njega nije znao stanje na racunu i naravno banka.
2. niko nije imao dostup kreditnoj kartici i 100% je da je bila uz njega.
3. lopov je digao tacno u marku pozitivni saldo iako je postojao jos i kredit nije ga uvalio u crveno.
4. na doticnom salteru u doticno vrijeme na videosnimku i inace cijelog tog dana nije se pojavio moj kolega (inace nije nikad ni usao u tu filijalu u zivotu do tog incidenta kad je isao da ga blagajnik identifikuje)

Eto sad ko voli da se igra krimica nek izmislja verzije u svakom slucaju kad je banka pocela da rasteze slucaj moj drug je otisao sa tekstom krivicne prijave koju ce predati policiji i svim dostupnim medijima i nakon toga u roku od 15 min je primljen kod nadlezne sluzbe unutrasnje kontrole i saopsteno mu je da je polozen iznos za koji je bio ostecen i naravno bila je neka greska u kompjuterskom sistemu.

Moj kolega nije dizao daljnu frku, samo novac naravno, i sad ostaje pitanje falcifikovanog potpisa zauvijek otvoreno i ko je mogao da se okoristi tajnim podacima?
Fair Life

Post by Fair Life »

Sarajevo je danas veliki centar djelovanja "tajnih sluzbi" i ne bih se iznenadio ... da je i forum ... pod prismotrom, najblaze receno, i da hakeri imaju pune ruke posla.
kame

Post by kame »

Zoka, dalo bi se pricati o privatnosti na internetu.

No bojim se da moja prica ne izazove ban. :roll: :D
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Od admina i osoba koje imaju legalan pristup IP adresama i ostalim sadržajima se očekuje da nemaju špijunskih i voajerskih sklonosti :D mada to u velikom broju slučajeva nije tako.

Što se ostalog tiče, na pojedincu je da se zaštiti onoliko koliko misli da mu je potrebno, mada potpuna sigurnost i privatnost ne postoji.

A extremno shvatanje ugrožavanja privatnosti i opsesije da nas google "posmatra" i postojanje Velikog Brata u svakoj mogućoj aplikaciji i prozoru može dovesti samo do šizofrenije...
margareta

Post by margareta »

Do paranoje, straha da te neko prgoni , posmatra i sl., to je stanje vrste
ludila. Činjenica da ovaj kao skoro ni jedan vid komunikacije nije nikada potpuno pod zaštitom, i jeste dobar i produktivan ako se "ispadi" događaju pod samokontrolom a istovremeno i kontrolom , ne običnih drugih učesnika , nego suflera, pravih autora texta i misli.
Svi političari imaju sve informacije iz svih info. izvora pa tako i odavde.
Zato i jeste produktivno , ali i rizično, koliko za autora toliko više za gl. junaka ,autorskog texta.
margareta

Post by margareta »

Fair Life wrote:Sarajevo je danas veliki centar djelovanja "tajnih sluzbi" i ne bih se iznenadio ... da je i forum ... pod prismotrom, najblaze receno, i da hakeri imaju pune ruke posla.
Fair Life,

Hakeri na bi bili to što jesu da ako ne prohakaju svoj cilj i ne sruše "sistem" koji im ne leži il' slučajno ovisi od njihovih hakerskih profila-motivacije.
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:
Fair Life wrote:Sarajevo je danas veliki centar djelovanja "tajnih sluzbi" i ne bih se iznenadio ... da je i forum ... pod prismotrom, najblaze receno, i da hakeri imaju pune ruke posla.
Fair Life,
Hakeri na bi bili to što jesu da ako ne prohakaju svoj cilj i ne sruše "sistem" koji im ne leži il' slučajno ovisi od njihovih hakerskih profila-motivacije.
Ili odradjuju svoj radni dan po "dobijenom nalogu" ! (meni licno poznat slucaj).
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:Do paranoje, straha da te neko prgoni , posmatra i sl., to je stanje vrste ludila...
Sjecam se da si upravo ti pisala da se to tebi dogadja. Zaustave ti "PC mouse", kontroliraju ti svaki korak ... (malo sam karikirao, ali slicno tome si pisala). Nisi tad spominjala paranoju, ludilo ...
POREMECAJI DOZIVLJAJA VLASTITE OSOBE wrote:DEPERSONALIZACIJA - bolesnik sebe dozivljava kao nesto tudje, nestvarno, nepoznato.
DEREALIZACIJA - temeljno izmjenjena stvarnost, pa bolesnik ima osjecaj da se prvi put susrece sa svijetom i ljudima oko sebe.
(Oba stanja u shizofreniji, histericnim stanjima, adolescenciji, u stresnim stanjima.)
TRANSFORMACIJA OSOBE - depersonalizirani fenomen kod kojeg osoba vjeruje da se preobrazila u nesto drugo: osobu ili zivotinju.
TRANZITIVIZAM - bolesnik sve sto dozivljava pripisuje drugoj osobi
FENOMEN CITANJA - bolesnik dozivljava da drugi znaju sto misli, da mu namecu misli.
DVOSTRUKA LICNOST - rascjep licnosti, jedna licnost ne zna za drugu, njene postupke
AUTIZAM - bolesnik prekida svu vezu s vanjskim svijetom. Unutrasnje dozivljavanje je jedina prava realnost. Osoba zivi u svom svijetu zelja i fantazija.
zoka

Post by zoka »

Logicno govoreci ovaj forum je postao znacajna publika ima 13 hiljada registrovanih clanova a necete vjerovati ali dva puta toliko ljudi dolazi i cita diskusije na dnevnoj bazi iako ne uzima ucesce u njima.

Isto google je indeksirao prilicno duboko sarajevo-x forum pa imamo surfere na SH govornog podrucja (za ovo SH ce me razapeti ko Isusa sad ali neka svi znaju o cemu govorim) i to posjetioci dolaze svakodnevno i citaju nase nebuloze ali i politicka misljenja i stavove.

Sve u svemu ovdje je dosta velika publika... reda velicine jednog Gorazda maltene jedna izborna jedinica i mnogi dolaze ovdje sa zadatkom. Jucer recimo je tip pod nekoliko nikova napravio 6 tema na temu "srpski jezik" "ko ne mrzi sve sto je srpsko" i slicna sranja isto tako nedavno je tip napravio temu nesto u stili "Napustam islam" i jjos 4-5 tema iste sadrzine motivisane dogadjajima u Rusiji povezujuci islam i krvoprolice.

Dobro sve to mogu biti pojedinacni samoinicijativni slucajevi psihopata ili polu-psihopata ali isto tako i placenici.

Paranoja o kojoj govorite ovdje ima donekle osnove mada se ne treba paranoicno ponasati. Glupo je ocekivati da ce neko od tih placenika koji provociraju po forumu dati neku informaciju koja moze dovesti do hapsenja ratnih zolocinaca no dodatni oprez i budnost ne mogu skoditi.
Fair Life

Post by Fair Life »

Jasno Zoka, k'o dan. U pravu si. Za sve nas vrijedi pravilo: "Ako ne znas udarati, ne pokazuj zube".
zoka

Post by zoka »

Fair Life wrote:
margareta wrote:Do paranoje, straha da te neko prgoni , posmatra i sl., to je stanje vrste ludila...
Sjecam se da si upravo ti pisala da se to tebi dogadja. Zaustave ti "PC mouse", kontroliraju ti svaki korak ... (malo sam karikirao, ali slicno tome si pisala). Nisi tad spominjala paranoju, ludilo ...
POREMECAJI DOZIVLJAJA VLASTITE OSOBE wrote:DEPERSONALIZACIJA - bolesnik sebe dozivljava kao nesto tudje, nestvarno, nepoznato.
DEREALIZACIJA - temeljno izmjenjena stvarnost, pa bolesnik ima osjecaj da se prvi put susrece sa svijetom i ljudima oko sebe.
(Oba stanja u shizofreniji, histericnim stanjima, adolescenciji, u stresnim stanjima.)
TRANSFORMACIJA OSOBE - depersonalizirani fenomen kod kojeg osoba vjeruje da se preobrazila u nesto drugo: osobu ili zivotinju.
FENOMEN CITANJA - bolesnik dozivljava da drugi znaju sto misli, da mu namecu misli.
DVOSTRUKA LICNOST - rascjep licnosti, jedna licnost ne zna za drugu, njene postupke
AUTIZAM - bolesnik prekida svu vezu s vanjskim svijetom. Unutrasnje dozivljavanje je jedina prava realnost. Osoba zivi u svom svijetu zelja i fantazija.
Fair Life ja sam ovom temom vise htio da prodiskutujemo o stvarnim problemima ugrozavanja privatnosti nego o stanju osobe koja se osjeca ugrozenom. Ja se slazem da su neki od tih i klinicki slucajevi ali to nije tema ovog topika.

Evo recimo banalan primjer. Kod kuce racunar sa istim korisnikom koristimo ja i supruga dok na poslu racunar koristim samo ja. Sad gledajuci sebe do danasnjeg dana nisam nikad kod kuce otvorio History da potrazim neku stranicu na kojoj sam bio prije nekoliko dana i sad ne mogu da je nadjem a recimo na poslu to radim redovno. To mi je tako prosti instiktivno, ne zelim da vidim informacije koje mogu narusiti privatnost moje supruge.

milion puta sam cuo ljudi kazu naljutila mi se djevojka ili momak ja zaboravio/la da izbrisem history a on/ona vidjela ili jos notornije gluposti upalio mi outlook i vidio pismo od bivseg a misam mu ni odgovorila ni nista (ovo je ziva istina par je raskinuo zbog toga) i sto je najveci poraz nisu raskinuli zbog toga sto je on shupak koji ne postuje privatnost osobe nego zbog ljubomore, jednog "Sretan rodjendan" pisma od bivseg.
Fair Life

Post by Fair Life »

Znam na sta si mislio. Izvini, odlutao sam. Ponijela me kontradiktornost druge osobe.
zoka

Post by zoka »

Fair Life ti si osoba koja dosta vremena provodi na ovom forumu pa znas o cemu pricam :-D
MilanT

Post by MilanT »

Zoka,haj nam reci ko od svakodnevnih korisnika ima dva nika i koji su to nikovi? :-)
zoka

Post by zoka »

Vidis to ti nikad nebih rekao jer sam moderator na ovom forumu i ne smije to govoriti. Iskreno nisam se ni trudio da pogledam jer to ne primam previse k srcu uzimam ucesce u diskusijama pa sad da nebih izlanuo nesto sto ne treba bolje i ne znati takve stvari.
MilanT

Post by MilanT »

Zoka,imaš moje poštovanje :)
margareta

Post by margareta »

Fair Life wrote:
Iz drugi oblasti sam manje il' nikako kompetentna davati svoj stav , ali po pitanju kompletne medicine , sa osobitim osvrtom na patopsihijatriju
mogla bih parirati svakome vrhunskom stručnjaku.
Afiniteti za medicinu rasli su samnom. Dok su se moje pametne drugarice igrale lutkica , ja sam se borila sa Frojdom i njegovim tezama.

Autizam, epilepsije, šizofrenije, i mnoge dr. bolesti mozga , ostale su nedovoljno ispitane. Mozak je u znanosti još u povojima i pored savremenih metoda. Znam o svim mentalnim bolestima sve.

Iz očiju čovjeka tačno mogu vidjeti koliko je U TOM momentu sposoban.

Jučer sam ustala , otključala vrata sinu da uđe , a nikakve komunikacije nisam imla s' njim.
Kada bih ti nabrajala da na moju žalost KAŽEM ljudima šta im se dešava
i ništa i onda eto pa kao grom iz vedra neba........
Došla osoba kod nas u goste sa starom prijateljicom, osoba je budući
suprug. Kada su otišli ja suprugu kažem da je "osoba" lud čovjek.
On meni - opet ti pametna - ti sve znaš - čovjek normalan - i bla, bla,
ja mu kažem GENETIČKA ne stečena šizofrenija - opasan oblik!
Poslije nepunih 7 dana pametan čovjek pokušao ubiti svoju draganu i
ispostavi se da mu je mama samo malo sjekirom tatu probala prepoloviti.
Umrla je poslije 12.god. ležanja u Bakovičima.Eto toliko.
Svi mi imamo svoje trenutne strahove u različitim količinama , sa različitim uzrocima od opravdanih do neopravdanih ili paranoidnošizofrenih
produkta bau , bau,"maštice". Svijet u kome živimo ne trebam JA elaborirati , i normalno je biti barem oprezan, pogotovo ako čovjek ne živi sam i ne može si priuštiti luxuz da se s' budalama igra čorabake , tj. igra sa životom.
Budala je i prekopreviše i ponekad se moraš skoro i sam pravit budala da bi mogao shvatiti "šta je pjesnik(čitaj ludak)htio da kaže.
Budale su danas privilegiran društveni specifičan sloj!? Zašto ?
Zato jer se maloumni korite za crne poslove, pa često možeš čuti upuco taj tog i cica mica , pojeka maca ,jer budala moze da upuca. Sječam se
poezije - pjesme (ep :-) ) "ja sam luda ime mi je duda, meni nema zakona ni suda".
Svako iole normalan neće se baš izložiti bez kvalitetne zaštite ovoj vjetrometrini, koju si ti meni slikovito prezentirao.
Ko zna možda se i znamo ?
Ipak ti , kao ni mnogima "nešto ostaje nejasno. Ko sam i koji su mi ciljevi

AKO ih imam ILI je SVE plod moje neke vrst samoizolacije il' pisilne izolacije, il' autizma, il' mahinacije moje lične il' sam instrumentalizirana
rekvizita il'......................?????????????

Sve to vjeruj mi je definitivno nebitno.

Nisam opasna , potpuno sam benigna za svakoga , pa i za sebe, za tebe osobito stvarno si zanimljiva osoba , makar i po zadatku ja ti iskreno čestitam na lijepom i stvarno civiliziranom stavu na forumu, koji može i te kako definirati i lažnim predstavljanjem sebe dati pravu dimenziju mentalnog i moralnog statusa tog "drugoga lica".

"Fair Life"
svako dobro od
"margarete"

PS nisam ničija kučna tajnica i
nisam agent.
Last edited by margareta on 12/09/2004 10:23, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

Dobro je da nisi agent

Inace svaka cast mjesec dana preko 1000 postova..obaras i moje rekorde

Margareta :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
margareta wrote:...Ipak ti , kao ni mnogima "nešto ostaje nejasno. Ko sam i koji su mi ciljevi ...i nisam agent
Ko si - svejedno mi je. A da nemas ciljeve - jasno mi je da imas, ali koji su i kakvi tesko da je bilo kome do sada jasno. Tvoji su i guraj ih, ali mislim da svojom "hiperproduktivnoscu" ne izazoves kontraefekat - hiperinflaciju vrijednosti sopstvenih stavova (i ciljeva).

Ipak da ne smetamo ozbiljnijima. Tema nije postavljena radi nas!
Last edited by Fair Life on 12/09/2004 10:50, edited 1 time in total.
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Zar se ne moze to sprijeciti ako kliknes na TOOLS i promjenis settings za SECURITY i PRIVACY na HIGH gdje blokiras sve cookies da niko nema prava da ulazi u fajlove BEZ tvoje saglasnosti. :lol:

Onda izbrises sve cookies i fajlove nakon posjecivanja stranice. Doduse moras tipkati nik name i password non stop ali nije nemoguce.

Isto tako postoji opcija da zabranis odredjenoj stranici sve to i da specificno odaberes sta im dajes za pravo a sta ne.

Drugo, cak i sa tim opcijama koje sam navela mozes sasvim normalno da posjecujes stranicu, dok za chat mozes da korigujes isto tako sta im dozvoljvas a sta ne. ZA sve ima rijesenje. :D

Inace zoka vrlo si iskren pa bar kazes koje su mogucnosti ali trebao si jos navesti kako se zastiti od provala onda bi bilo jos bolje.
Post Reply