Ethnic cleansing (etničko čišćenje)

Post Reply
Šandor

#1 Ethnic cleansing (etničko čišćenje)

Post by Šandor »

Ethnic cleansing refers to various policies or practices aimed at the displacement of an ethnic group from a particular territory in order to create a supposedly ethnically "pure" society. The term entered English and international usage in the early 1990s to describe certain events in the former Yugoslavia. Its typical usage was developed in the Balkans, to be a less objectionable code-word meaning genocide, but its intent was to best avoid the obvious pitfalls of longstanding international treaty laws prohibiting war crimes. This Orwellian term has since become still more Orwellian, because it is occasionally used as a claim of war crimes, when no war crimes actually exist. For example, ethnic cleansing has become improperly used to describe a situation wherein poorer ethnic groups are being displaced economically, by other, generally more affluent ethnic groups.

Synonyms include sectarian revenge[citation needed] and ethnic purification and (in the French versions of some UN documents) nettoyage ethnique and épuration ethnique.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_cleansing

Da li je ovaj termin zaista u upotrebi tek od ratova u bivšoj Jugoslaviji? Nije korišten ranije?
Sogan

#2 Re: Ethnic cleansing (etničko čišćenje)

Post by Sogan »

Šandor wrote: Da li je ovaj termin zaista u upotrebi tek od ratova u bivšoj Jugoslaviji? Nije korišten ranije?
Copyright by Biljana Plavsic :D
Saian

Post by Saian »

da da i ja sam prilichno uvjeren da sam procitao negdje da se rukovodstvo bosanskih Srba u proshlom ratu mozhe podichiti definicijom tog pojma :)
lady midnight

Post by lady midnight »

ma kakva plavshicka, shta vam je :D obichni plagijator je to :D:D
shto mene niko ne pita :P:P:D:D

dakle... pojam se ustalio u medjunarodnom pravu i u medijima tek sa ratovima na podruchju bivshe YU. ali se pocheo pojavljivati u YU shtampi vec davno prije toga (ja sam recimo chitala chlanke iz "oslobodjenja" iz 1983 gdje se taj pojam kao optuzhba upotrebljava u kontekstu procesa mladim muslimanima), ali nije ni tu upotrebljen prvi put, poshto je vec duzhe bio uobichajen kao terminus tecnicus i u nauchnim radovima.

ne mozhe plavshicka zaraditi na patentu, pa da se upre iz petnih zhila :D:D
prleitihi

Post by prleitihi »

haj nek' mi neko kaže đe sam ja čit'o o tome kako bilja i slični njoj preferiraju koristiti sintagmu etničko čišćenje..iz više razloga..koje mi je mrsko sad nabrajati.. :D
erised traeh

Post by erised traeh »

onaj mali genijalac iz tuzle što govori milion jezika piše postdiplomski (ja mislim) baš o temi etničkog čišćenja i u njemu dokazuje kako etničko čišćenje u biti u pravnom smislu ne postoji, te da se koristi kako bi zamjenio termin genocid tj. na neki način ublažiti ga.
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

Etnicko ciscenje u inostranstvu koriste likovi koji nece da "devalviraju" pojam genocida :x

A domace,koji su ga btw. ili cinili ili pomagali ili gledali dok se cini i na kraju nijekali da se desio necu ni da komentarisem...
Fair Life

Post by Fair Life »

prleitihi wrote:haj nek' mi neko kaže đe sam ja čit'o o tome kako bilja i slični njoj preferiraju koristiti sintagmu etničko čišćenje..iz više razloga..koje mi je mrsko sad nabrajati.. :D
Aaa... humano preseljenje ??
prleitihi

Post by prleitihi »

između ostalog..no i dalje se ne mogu sjetiti gdje sam to čitao.. :roll:
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Prije etničkog čišćenja moralo biti neko etničko peksinlučenje.
Tisuću godina najmanje.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Ethnischesäuberung - pojam je jako blizu genocida.
Fair Life

Post by Fair Life »

prleitihi wrote:između ostalog..no i dalje se ne mogu sjetiti gdje sam to čitao.. :roll:
Trebalo bi raskopavati Mirogoj...

Mozda bi Aralica znao sta vise o tom terminu...
finta

Post by finta »

Fair Life wrote:
prleitihi wrote:između ostalog..no i dalje se ne mogu sjetiti gdje sam to čitao.. :roll:
Trebalo bi raskopavati Mirogoj...

Mozda bi Aralica znao sta vise o tom terminu...
Nisam znao da je Ivan Varalica krepo .
" Usao sam u hrvtasku istoriju i odatle me niko ne istjera " hvalio se I.Varalica , Tudjmanovo piskaralo koje je Bosnu u crno zavilo .Lovrenovica Stojica i Jergovica je zvao sarajevskom fukarom .Samo je zaboravio jednu stvar .Usao je u istoriju , u onaj njen , nescastivi dio .Kako je taj bijednik mrzio Bosnu Boze dragi .
Fair Life

Post by Fair Life »

Ko rece da je Aralica umro ??

Otkud ti to ?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:56, edited 1 time in total.
finta

Post by finta »

Fair Life wrote:Ko rece da je Aralica umro ??

Otkud ti to ?
Kada si napisao da treba raskopavati Mirogoj ....ocito sam krivo razumio kontekst .Sorry !
Post Reply