ETH Zurich (MSc)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
HB_BHF

#1 ETH Zurich (MSc)

Post by HB_BHF »

Pozz svima,

Ima li ko kakvog iskustva sa ovim fakultetom (informatika) ili da poznaje nekog ko ide ovdje?
Znam da je jedan od najboljih fakulteta na svijetu što se tiče ove struke. Interesuje me master studij. Koliko iznose troškovi studiranja, a i inače života u Cirihu? Šta je sve potrebno da bi se apliciralo na master studij itd.. ?

Thx
casanova123

#2 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by casanova123 »

znam da su jako visoki troskovi zivoat.. mislim to zakljucujem jer su im plate po 6000-10000 franaka..
filozofija

#3 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by filozofija »

HB_BHF wrote:Pozz svima,

Ima li ko kakvog iskustva sa ovim fakultetom (informatika) ili da poznaje nekog ko ide ovdje?
Znam da je jedan od najboljih fakulteta na svijetu što se tiče ove struke. Interesuje me master studij. Koliko iznose troškovi studiranja, a i inače života u Cirihu? Šta je sve potrebno da bi se apliciralo na master studij itd.. ?

Thx
Za troskove ne znam. Imam prijatelja koji je zavrsio dvogodisnji MSc na pomenutom univerzitetu i to jedva za tri i po godine. Odmah da znas, jebeno je pravo i koliko sam skontao skupo. Ovaj lik je imao prejak prosjek na ETF-u u Sarajevu, a ovdje je jedva izgurao sa Genugend (Dovoljno).
nova_korisnica

#4 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by nova_korisnica »

ako trazis dobar faks te struke na njemackoj govornom podrucju, pogledaj RWTH Aachen

ne znam koliko kostaju studijske dadzbine i slicno...ali to je jedan od boljih fakulteta u njemackoj...prednost ti je, ako si zainteresovan da ostanes u njemackoj onda ti je ovo bolja adresa od svice...
casanova123

#5 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by casanova123 »

takodjer su odlicne opcije TU Munchen, TU Graz, i TU Wien..
poredao sam po kvaliteti :D
threshold

#6 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by threshold »

Ako je po kvalitetu, onda TU Wien i TU München idu ispred TU Graz.

Dakle, TU Wien, TU München, TU Graz.

Ovaj ETH Zürich je najbolji u Evropi. Izgleda da sam korigirao svoj cilj nakon Bakk. Vidjecemo ima li nesto od toga, ili ce ostati samo san.
casanova123

#7 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by casanova123 »

treshold.. jesi li dobio pp od mene haha
:D

hajd odgovori molim te :D
casanova123

#8 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by casanova123 »

i zasto mislis da je tako poredana ova nasa mala lista unija? jel po velicini grada ili broju studenata na njima?
HB_BHF

#9 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by HB_BHF »

filozofija wrote:
HB_BHF wrote:Pozz svima,

Thx
Za troskove ne znam. Imam prijatelja koji je zavrsio dvogodisnji MSc na pomenutom univerzitetu i to jedva za tri i po godine. Odmah da znas, jebeno je pravo i koliko sam skontao skupo. Ovaj lik je imao prejak prosjek na ETF-u u Sarajevu, a ovdje je jedva izgurao sa Genugend (Dovoljno).
hahahah, znači najbolje je da se "okanim" toga :D
threshold

#10 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by threshold »

Zasto bi se okanio? Skupo ili tesko, ili oboje?
Ne odustaj. Be water my friend.
HB_BHF

#11 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by HB_BHF »

Ma ima još do toga drug...Tek sam ja druga godina. Al znaš kako vrijeme brzo proleti, pa pitam onako čisto informativno.
Ne bi bio prevelik problem troškovi življenja tamo, pošto imam nešto rodbine u Cirihu... Al čitao sam da je konkurencija za master ETH ogromna, i da najviše gledaju na popularnost Univerziteta sa kojeg dolaziš. A ne moram ti pričati kako su naši Univerziteti "prestižni" :D.
threshold

#12 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by threshold »

istina sve sto kazes.
filozofija

#13 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by filozofija »

Btw, da ti dodatno kazem, ako nemas neki prosjek iznas 9,0 sa nasih fakulteta, tesko da ces upasti. Upisi TU Wien ili TU Munchen, kao sto neko rece gore. Ova dva su poprilicno dobra, ako bas fatas njemacko govorno podrucje.

Moras jos da znas da ETH Zurich po zakonu nije univerzitet nego Fachhochschule, tj. visoka skola, te bez obzira koliko bio priznat u Evropi mozes imati prolema prilikom priznavanja stepena magistra u BiH. Par slucajeva je vec bilo u Hrvatskoj. Dakle dodjeljen im je stepen specijaliste, ali ne magistra. Mada nisam bas najbolje upucen u sav sistem, ovo je cisto radi informacije.

I ne odustaj! Vazda se moze izgurati sa malo volje. Bitno je da te prime.
HB_BHF

#14 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by HB_BHF »

filozofija wrote:Btw, da ti dodatno kazem, ako nemas neki prosjek iznas 9,0 sa nasih fakulteta, tesko da ces upasti. Upisi TU Wien ili TU Munchen, kao sto neko rece gore. Ova dva su poprilicno dobra, ako bas fatas njemacko govorno podrucje.

Moras jos da znas da ETH Zurich po zakonu nije univerzitet nego Fachhochschule, tj. visoka skola, te bez obzira koliko bio priznat u Evropi mozes imati prolema prilikom priznavanja stepena magistra u BiH. Par slucajeva je vec bilo u Hrvatskoj. Dakle dodjeljen im je stepen specijaliste, ali ne magistra. Mada nisam bas najbolje upucen u sav sistem, ovo je cisto radi informacije.

Uh, kakvih 9.0 xD. Znači definitivno ništa od toga :D... Al prijavit ću se ja svakako, pa nek' odbijaju :D
Uvijek ima plan B :D.. Eto ti fakulteti što su gore navedeni. Čuo sam da ni FER u Zagrebu nije loš...
filozofija

#15 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by filozofija »

Vjeruj mi da zagrebacki FER nije nista bolji od ETF-a u Sarajevu. Idi opcijom da se prijavis na vise univerziteta, pa od onih koji te prime izaberes najbolji ;)
mimi2

#16 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by mimi2 »

Poznajem poprilicno soba koje su radila magistarski iz informatike na ETH. U svakom slucaju nije nista gori Od Aachena npr, i ima pravo puno finansiranja. U nekim poljima je vodeci na svijetu, npr. Computer Graphics koji suradjuje sa Disney Research Lab (profesor sa ETH je direktor).

Ne znam za prije, kriterij je sad stroziji, no prije su se upisivali i ljudi sa ne previsokim prosjekom. Mislim da imas sanse sa iznad 8.0.

Pazi na to da postoji 5 osnovnih predmeta koji su samo po jedan credit ali su veoma obuhvatni, kao ispiti predznjanja. Ne znam iz cega sve no jedan je iz programiranja, jedan iz databases, itd. Moraz poloziti barem 4 od ova, i nisu lagani ispiti.

Za informacije o Svicarskoj mozes pogledati temu "Obrazovanje u inostranstvu", nisam jos napisala o magistarskom, ali sam napisala dosta toga o dodiplomskom u Svicarskoj.

Paznja: poznat je u Njemackom svijetu, ali ne toliko u Engleskoj ili Americi
dottore

#17 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by dottore »

mimi2 wrote:Poznajem poprilicno soba koje su radila magistarski iz informatike na ETH. U svakom slucaju nije nista gori Od Aachena npr, i ima pravo puno finansiranja. U nekim poljima je vodeci na svijetu, npr. Computer Graphics koji suradjuje sa Disney Research Lab (profesor sa ETH je direktor).

Ne znam za prije, kriterij je sad stroziji, no prije su se upisivali i ljudi sa ne previsokim prosjekom. Mislim da imas sanse sa iznad 8.0.

Pazi na to da postoji 5 osnovnih predmeta koji su samo po jedan credit ali su veoma obuhvatni, kao ispiti predznjanja. Ne znam iz cega sve no jedan je iz programiranja, jedan iz databases, itd. Moraz poloziti barem 4 od ova, i nisu lagani ispiti.

Za informacije o Svicarskoj mozes pogledati temu "Obrazovanje u inostranstvu", nisam jos napisala o magistarskom, ali sam napisala dosta toga o dodiplomskom u Svicarskoj.

Paznja: poznat je u Njemackom svijetu, ali ne toliko u Engleskoj ili Americi
TU Minhen je glavni u DE, i najvice novaca dobiju od vlade... Iza njega AAhen :thumbup:

Imaju dosta stipendija, i mozes upasti i sa nizim prosjekom...
RMH79

#18 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by RMH79 »

filozofija wrote:Btw, da ti dodatno kazem, ako nemas neki prosjek iznas 9,0 sa nasih fakulteta, tesko da ces upasti. Upisi TU Wien ili TU Munchen, kao sto neko rece gore. Ova dva su poprilicno dobra, ako bas fatas njemacko govorno podrucje.

Netacno. ETH, iliti Eidgenoessische Technische Hochschuele (Svicarska Federalna Tehnicka Visokoskolska ustanova) je svicarski izraz za visokoskolsku ustanovu tj univerzitet i sto se priznavanja stepena obrazovanja tice, bilo gdje u svijetu, sigurno nece imati nikakvih problema. Opcepoznato je da ETH Zuerich spada u sami vrh naucnih institucija u svijetu.

I da ne zaboravim - Fachhochschuele je pojam koji je specifican za njemacko visokoskolsko obrazovanje i predstavlja Visoku skolu sa specificnim usmjerenjem.
filozofija

#19 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by filozofija »

RMH79 wrote:Netacno. ETH, iliti Eidgenoessische Technische Hochschuele (Svicarska Federalna Tehnicka Visokoskolska ustanova) je svicarski izraz za visokoskolsku ustanovu tj univerzitet i sto se priznavanja stepena obrazovanja tice, bilo gdje u svijetu, sigurno nece imati nikakvih problema. Opcepoznato je da ETH Zuerich spada u sami vrh naucnih institucija u svijetu.
Zašto onda slijedeći univerziteti također ne nose slično ime, tipa Eidgenoessische .... Hochschuele, nego su: Universität Basel, Universität Bern, Universität Freiburg, Universität Genf, Universität der italienischen Schweiz, Universität Lausanne, Universität Luzern, Universität Neuenburg, Universität St. Gallen i Universität Zürich?
RMH79 wrote:Opcepoznato je da ETH Zuerich spada u sami vrh naucnih institucija u svijetu.
To niko ne spori. Čak i ja samo konstatujem tu tvrdnju.
RMH79 wrote:Sto se priznavanja stepena obrazovanja tice, bilo gdje u svijetu, sigurno nece imati nikakvih problema
Može imati problema i u ex-yu zemljama vjerovatno i hoće. Kao što rekoh ranije, par osoba u Hrvatkoj su imali probleme zbogo ovoga. Dakle, dobro se naoružati živcima za borbu sa administracijom i lokalnim tetkama.
RMH79 wrote: I da ne zaboravim - Fachhochschuele je pojam koji je specifican za njemacko visokoskolsko obrazovanje i predstavlja Visoku skolu sa specificnim usmjerenjem.
Ne samo za Njemačku. Termin se oficijelno koristi i u Austriji. Za Švicarsku nisam siguran, ali mislim da se također koristi.
HB_BHF

#20 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by HB_BHF »

Kakva je sad situacija na TU Minhenu što se tiče prosjeka ocjena za upis na master (Informatika)? Je li imaju neki određeni prag ili je to relativno?
Tražio sam na netu ali nema nikakvih informacija. Jedino Amerikanci pišu da je potreban 3.0 GPA, al haj ti to prevedi na naš sistem ocjenjivanja :D
tanja_23

#21 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by tanja_23 »

Mozda ce imati probleme u Bosni, ali ruku na srce niko nije toliko poludio da se vrati sa ETH diplomom u Bosnu! Ja sam konkretno zavrsila fakultet u njemackom govornom podrucju opcija povratka mi je bila posljednja. Za tehnicke struke u Njemackoj nema zime!!
RMH79

#22 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by RMH79 »

filozofija wrote: Zašto onda slijedeći univerziteti također ne nose slično ime, tipa Eidgenoessische .... Hochschuele, nego su: Universität Basel, Universität Bern, Universität Freiburg, Universität Genf, Universität der italienischen Schweiz, Universität Lausanne, Universität Luzern, Universität Neuenburg, Universität St. Gallen i Universität Zürich?
Pa, valjda zato sto je kao jedini osnovan od strane svicarske vlade, a ne pojedinacnih kantona, kao ostali koje si nabrojao!? :)
Ne znam koliko vladas njemackim jezikom, a pogotovo svicarskim izrazima, pa da pojasnim - sve sto nosi naziv "Eidgenoessische" podrazumijeva da iza toga stoji citava federacija, odnosno svi kantoni. Dakle, sto bi kod nas rekli - "drzavni nivo".

Evo i za nasu diskusiju i najmjerodavnije recenice preuzete direktno s linka ETH:
Die ETH Zürich wird in internationalen Rankings regelmässig als eine der weltweit besten Universitäten bewertet (http://www.ethz.ch/about/index), iliti ETH Zuerich se redovno, u internacionalnim bodovanjima, ocjenjuje kao jedan od najboljih svjetskih univerziteta. Sto ce reci, da se ne smatra univerzitetom (a, sto bi bio nonsens, jer die Hochschule = Visokaskola :arrow: VSS ) sa sigurnoscu ne bi bi bio rangiran medju univerzitetima, nego FHH (Fachhochschule). Nadam se da je sada nesto jasnije?

A sto se nasih priznavanja ispita/diploma tice, o tome ne zelim ni pricati, sve sam prosao i ne zelim opet ni u snu prolaziti isto :D Sve se svodi na onu nasu:"nicija pamet meni/nama ne treba".
RMH79

#23 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by RMH79 »

Nesto mi naumpade kad spomenuh onu nasu "nicija mi/nam pamet ne treba" :)

Imali smo mi Bosanci i Hercegovci, pored Vladimira Preloga, jos jednog Bosnjaka profesora na ETH Cirih. Rahmetli Prof.dr. Enisa Basa (porodica Bašića porijeklom iz Duvna, odlaskom u Tursku mijenja svoje prezime u Bastaymaz, koje opet u Svicarskoj, kao krajnjoj odrednici, biva promijenjeno u Bahic Bas, odnosno skraceno Enis B. Bas). Od 1951 do 1984 (kada je otisao u mirovinu) je bio voditelj/sef sekcije Visokovakuumske tehnike i elektronske optike, Odjela za industrijsko istrazivanje (AfiF - Abteilung fuer industrielle Forschung). 1976 je stekao titulu profesora, a od 1977-1984 radi i kao docent na Odjelu za industrijsko istrazivanje (AfiF), te kao i docent na Odjelu za fiziku od 1971-1987...eh, sada, da ne duljim previse - posto je bio pionir visokovakuumske tehnike, a njegov potpis je bio mjerodavan prilikom dobivanja Fulbrightove stipendije, iz cisto patriotskih razloga, javio se nasim (bosanskohercegovackim visokoskolskim ustanovama i cini mi se ministarstvu) vrlim institucijama, da bi rado, bez ikakve naknade, drzao predavanja b-h studentima tj postdiplomcima. Sta mislite, da li mu je ikada iko odgovorio na dopise?! Naravno da ne, jer nama nicija pamet ne treba :D . Ali, zato su "glupi" Slovenci odnekle isceprkali (jal naculi za) taj njegov dopis i namah ga je Profesor Evgen Kansky vrbovao na slovenacki IEVT ( INSTITUTE OF ELECTRONIC AND VACUUM TECHNIQUE), gdje su ga takodjer pridobili za predavanja na postdiplomskim studijama vakuumistike (tada prvi i jedini postdiplomski studij iz vakuumistike). Na ahiret je preselio 24.02.2005 (rodjen je 30.05.1919), a u svome in memoriamu, prof.dr. Alojz Paulin (opet "glupi" Slovenac) je napisao i sljedece:
" Zelo opravičeno ga lahko štejemo med tiste velikane človeške zgodovine, ki so v stoletjih človeštvo odpeljali od petrolejke do vsemirja." (Jako opravdano ga mozemo ubrajati u one velikane ljudske historije, koji su u stoljecima covjecanstvo vodili od petrolejke do svemira). Da li opet treba naglasiti, da osim sturih novinskih i internet clanaka, koje je opet, pretpostavljam, dao njegov kucni prijatelj rahmetli Adil-beg Zulfikarpasic (svoju veliku naucnu biblioteku je, takodjer, poklonio "Bosnjackom institutu"), nikada niko iz b-h akademske zajednice nije ni spomenuo odlazak ovog velikana svjetske nauke sa ovoga Svijeta?!
http://www.e-pics.ethz.ch/index/ethbib. ... 34322.html

Sjetih se jos, da su ga i "glupi" turci uvrstili medju svoje istaknute fizicare (doduse, navodeci njegovo porijeklo):
http://www.fizikciler.info/anilar.pdf
Last edited by RMH79 on 28/05/2013 00:04, edited 1 time in total.
Bodkin

#24 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by Bodkin »

HB_BHF wrote:Kakva je sad situacija na TU Minhenu što se tiče prosjeka ocjena za upis na master (Informatika)? Je li imaju neki određeni prag ili je to relativno?
Tražio sam na netu ali nema nikakvih informacija. Jedino Amerikanci pišu da je potreban 3.0 GPA, al haj ti to prevedi na naš sistem ocjenjivanja :D
http://inquiry.princetonreview.com/lead ... _popup.asp

mozda ti ovo pomogne. 3.0 ti je oko 85% sto znaci prosjek 8.5-9
Josip_

#25 Re: ETH Zurich (MSc)

Post by Josip_ »

TU Graz nema sanse da ide iza TU Wien. To nece samo priznati neko sa TU Wien. Lijep pozdrav.
Post Reply