ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

figaroUno

#1 ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

Pozdrav iz Austrije!

Zanima me (posto sam iz te struke) nekoliko stvari...
Naime zanima me kakvo je trenutno stanje jednog inzenjera recimo elektrotehnike u bosni (specificno u Sarajevu)?
Imali posla, koji smijer dole lagano nadje poso (ovdje u prosijeku se na jedno mijesto prijavi 0,75 inzenjera), kako je bachelor prihvacen sad (u nas se tretira kao pogonski inzenjer), evtl. jel plata zadovoljavajuca, jel sanja iko da ide vani?
Pa navalite narode:P

Pozdrav
vade_mecum

#2 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by vade_mecum »

ETF inžinjer je širok pojam tako da moraš biti malo specifičniji. bachelor ti je u suštini sada kao nekadašnja viša škola/pogonski inžinjer mada kod privatnika je uglavnom sistem ili znaš ili ne znaš raditi.

svako normalan je barem jednom pomislio o tome da napusti Bosnu ali je to svakako lakše pomisliti nego uraditi
figaroUno

#3 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

Pozdrav i hvala na odgovoru!

Mislim na struke: automatika i evtl. telekomunikacije?
sara_m

#4 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by sara_m »

najvaznije je da znas raditi svoj posao, vjerovatno ce tvoju diplomu cijeniti vise nego ove nase :-)
sto se tice plate...dosta su dobre sto opet zavisi od kolicine i odgovornosti posla koji budes obavljao, ali svugdje je tako zar ne :-D
cabej

#5 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by cabej »

neznam
Last edited by cabej on 14/04/2020 19:17, edited 3 times in total.
figaroUno

#6 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

@sara_m : Jest tako je, ali postoji i jedan zakonski minimalac (po kolektivnom ugovoru, ovisno od branshe (recimo metalna industrija,....)
figaroUno

#7 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

A sto se tice priznatnosti moje diplome, nebi bio toliko siguran...
Svaka firma radje prima svoje kadrove iz iste drzave, iz cistog razloga, sto zna program njihov.
sara_m

#8 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by sara_m »

ok sve to stoji, ali s obzirom da znam dosta primjera u kojima su kompanije primale kadrove koji su studirali u inostranstvu sto zbog jezika (dosta ljudi u nasoj drzavi ne stoji dobro sa stranim jezicima) sto zbog prakse koju su stekli (ne znam da li je tako i u tvom slucaju) i naravno cim se neko pokaze da zna znanje :-D

razna su iskustva tako da...dodjes vidis i :run: :bih:
enx

#9 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by enx »

figaroUno wrote:A sto se tice priznatnosti moje diplome, nebi bio toliko siguran...
Svaka firma radje prima svoje kadrove iz iste drzave, iz cistog razloga, sto zna program njihov.
Al ovo je Bosna, (piše se velikim slovom) nije bilo koja država. ;)
BACAČ1

#10 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

cabej wrote:nazalost situacija nije dobra..prije 3-4 godine, kada sam ja završio, posao za dipl.ingl.el (dakle 5 godina studija) se nalazio u roku mjesec-dva od završetka studija..sad znam inženjere koji čekaju na posao i po 6 mjeseci.
početna plata: od 300 KM pa naviše. nažalost, broj prijavljenih po konkursu: sigurno 3x veći nego broj slobodnih mjesta..
EVO PRAVE INFO:
Bolonjci koji završe energetiku mogu brzo naći posao kod privatnika i dobija kao topli obrok cca para ,dok ne pokaže šta zna.
Nikada ga ne prima građevinac npr. samog ,nego ga daje uz iskusnog tehničara (koji ima u startu dvije njegove plate).
Kao takav se uči i jedno šest mjeseci 8dok ovaj što ga uči9 ne ode na god ili...,pa se ovaj pokaže da nešto zna i sam.
tada može pričati o večoj plati.
U državnu firmu,samo ako je "begov",a drugačije nikako ,jer imaju ovih sa dipl.inž.
Informatičari i automatičari,puno teže prolaze,ali mogu za početak u servisima i konsaltig firmama,kao "nosaći",tu neće plaho naučiti i trebali bi upisati +2 i raditi.
Oparama kasnije
sretno
figaroUno

#11 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

Halo i hvala za vase odgovore.
Sada imam bolju sliku kako ide mojim kolegama. samo me jos zanima, dali ove plate su realni u Bh, koji su postovani na plata.ba?

inzenjer telekom. 1840 km (neto)
project manager 1909 km (neto)
sara_m

#12 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by sara_m »

moj savjet je da dodjes sam i uvjeris se kako stvari stoje...nemoj ocekivati previse...ljudi imaju razno razna iskustva dobra i losa...
neto plata...budimo realni cega se to bosanci pridrzavaju? :roll:
svako ima svoju nafaku :)
Edinz

#13 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Edinz »

Ako hoces da radis 3x vise( kod privatnika pogotovo) za 4-5 x manje para nego u EU bujrum. Profesija se srozala do dna rekao bih i ide samo na niže
BACAČ1

#14 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

figaroUno wrote:Halo i hvala za vase odgovore.
Sada imam bolju sliku kako ide mojim kolegama. samo me jos zanima, dali ove plate su realni u Bh, koji su postovani na plata.ba?

inzenjer telekom. 1840 km (neto)
project manager 1909 km (neto)
BHTelekom je "privatna firma za zapošljavanje",jer:
-iza rata su na fakultetu telekomunikacija proizveli ...xxx inženjera sa višom školom,koji se ni u ćemu ne mogu mjeriti sa etf,ali su ulazili na mala vrata i onda naknadno (uglavnom preporučeni)za dvije godine studija diplomirali i uzeli prave funkcije,jer su namjenski dovedenio.
Bude tu i neko ko za svoje pare studira,ali to potraje i uglavnom nije #ono mjesto#
Projekt menađer u svim ozbiljnijim firmama ima platu preko 2000KM mjesečno,jer planira,organizuje i kontroliše ostale (između ostalog i elektroinženjere).
Projekt menađer u našim firmama npr.elektroprivreda može biti "svaki inženjer-maš.el.tehnolog.."jer u vlasnik ili stranka kroz svoje ljude postavlja iste,a za crnce posluže stručni ljudi,koji su stvarno stručni,ali nemaju štele i moraju znati i htjeti raditi.
Dakle u telekomu elektroinženjer sa etf,uz to bachelor može biti samo....
figaroUno

#15 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

E evo vam aktuelno stanje u Austriji (brutto prosijek inzenjera, pocetna):

visha tehnicka skola (ili ti ga sad bachelor): € 2100 (brutto+13.+14. plata) (ca. 1400 netto)
fakultet (dipl. ing. ili Master): € 2750 (brutto+13.+14. plata)

Nakon tri godine radnog iskustva poraste plata ovome sa vishom tehnickom na: 3300 do 3500. (I to je negdje maksimum)
A ovome sa fakultetom do 8000, ako se uglavi u management.

A zivot je skuplji, kao sto znate na zapadu.

Dakle nije ni zapad bas zlatan.
moi_E

#16 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by moi_E »

Ne znam odakle vam informacije za informatičare i automatičare, ali to nije tačno.
ETF inženjeri računarstva i informatika danas, hvala Bogu, mogu naći posao. Dokaz ti je i broj svakodnevnih oglasa na posao.ba. A to znam i iz iskustva kolega.
figaroUno

#17 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by figaroUno »

moi_E wrote:Ne znam odakle vam informacije za informatičare i automatičare, ali to nije tačno.
ETF inženjeri računarstva i informatika danas, hvala Bogu, mogu naći posao. Dokaz ti je i broj svakodnevnih oglasa na posao.ba. A to znam i iz iskustva kolega.
Mislim da je bilo u pitanje telekomunikacije smijer. A covijek se zezno pisajuci
BACAČ1

#18 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

moi_E wrote:Ne znam odakle vam informacije za informatičare i automatičare, ali to nije tačno.
brat,
pa to je to,
ima oglasa,ali gdje i za koje pare,odnosno šta se traži.
I onaj iz Mostara informatičar je isto inž.informatike,Doboja,Kalesije itd,ima ih kila,ali traži se svega 5-6 dobrih.
Ovo znam jer sam bio u komisiji za prijem,kad se naoglas javilo 34 inženjera-informatika i prof info..,ali sve talašika jer je posao dobio srednjoškolac koji je za primjer umrežio više računara i pronašao podmetnute nedostatke.
Bilo je i sa etf sa,ali jok
Lik ima 1350KM i sretan je.
BACAČ1

#19 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

I još,
elektro inženjer energetičar,pa automatičar sa iskustvom (ne bolonjski,jersu tek završili)lahko nađu posao i mogu birati,ovisno gdje i šta su radili.
Znam tipova koji su radili u marketingu ili nabavi,znaju dobro engleski,pa su se za 2-3-godine izgubili iz struke,jer nije zanimljivo i kada budu tražili novi posao,bit će teže.
BACAČ1

#20 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

pa,mali miš se kreće,a gde su studenti el........
srednjoškolci koji su imali priliku da se malo informatički izgrade
odmah upisujte CISCO AKADEMIJU(nije skupo ),kažu da se za nekoliko tjedana ukupno (raspoređeno u vikende ili popodne,kad ko može) može lik nadograditi da komotno aplicira i može se nositi sa svršenim studentima ifformatike.
Bolje ista,nego .........
Kemo BA

#21 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Kemo BA »

BACAČ1 wrote:
brat,
pa to je to,
ima oglasa,ali gdje i za koje pare,odnosno šta se traži.
I onaj iz Mostara informatičar je isto inž.informatike,Doboja,Kalesije itd,ima ih kila,ali traži se svega 5-6 dobrih.
Ovo znam jer sam bio u komisiji za prijem,kad se naoglas javilo 34 inženjera-informatika i prof info..,ali sve talašika jer je posao dobio srednjoškolac koji je za primjer umrežio više računara i pronašao podmetnute nedostatke.
Bilo je i sa etf sa,ali jok
Lik ima 1350KM i sretan je.
Istinito,poucno,pravedno vrednovanje znanja i sposobnosti svakog pojedinca,pravedan i koristan izbor za tvoju firmu i svaka cast.Nažalost još uvijek nacin izbora u vecini firmi ( u JP 100%) je jedino (ako ne racunamao stranacke,rodbinske,prijateljske veze i mito)uslovljen posjedovanjem diplome (papira) e to je tužno i vodi ekonomiju u propast.
mahalas505

#22 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by mahalas505 »

Kemo BA wrote:Istinito,poucno,pravedno vrednovanje znanja i sposobnosti svakog pojedinca,pravedan i koristan izbor za tvoju firmu i svaka cast.Nažalost još uvijek nacin izbora u vecini firmi ( u JP 100%) je jedino (ako ne racunamao stranacke,rodbinske,prijateljske veze i mito)uslovljen posjedovanjem diplome (papira) e to je tužno i vodi ekonomiju u propast.
Ja svojoj djeci necu sigurno pomoci da zavrse kakve fakultete, bezveze da provedu mladost trazeci neko znanje koje uopste ne treba.
Starday

#23 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Starday »

BACAČ1 wrote:pa,mali miš se kreće,a gde su studenti el........
odmah upisujte CISCO AKADEMIJU(nije skupo ),kažu da se za nekoliko tjedana ukupno (raspoređeno u vikende ili popodne,kad ko može) može lik nadograditi da komotno aplicira i može se nositi sa svršenim studentima ifformatike.
Nije bas tako...ja sam na Cisco akademiji. Pohadja se 4 semestra, razvuceno na 2 godine. Sto se tice gradiva i i obuke, prava je stvar da se nauci dosta toga oko racunarskih mreza (rad sa router-ima i switch-evima)...ali nista vise od mreza. A studenti informatike su pored toga upuceni i u programiranje, sto je mnogo bolja stvar od umrezavanja. Umrezavanje koje je potrebno u 90% nasim firmi se nauci kod kuce, a ono za sta nas Cisco obucava je moguce primjeniti u tek nekoliko (velikih) firmi...
BACAČ1

#24 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

Starday wrote:
Nije bas tako...ja sam na Cisco akademiji. Pohadja se 4 semestra, razvuceno na 2 godine. Sto se tice gradiva i i obuke, prava je stvar da se nauci dosta toga oko racunarskih mreza (rad sa router-ima i switch-evima)...ali nista vise od mreza. A studenti informatike su pored toga upuceni i u programiranje, sto je mnogo bolja stvar od umrezavanja. Umrezavanje koje je potrebno u 90% nasim firmi se nauci kod kuce, a ono za sta nas Cisco obucava je moguce primjeniti u tek nekoliko (velikih) firmi...
Kažeš 4.semestra ?
Koje izlazno zvanje?

Lik koji voli računare,upušta se u nadgradnju i uz to završi Cisco ak. je TITO za sve svršene bolonjce koji upišu sada fakultete,poslije završene srednje škole(ako su samo bili na Facebuku,forumima isl,a takvih je mnogo i misle da "znaju s računarom).
Po sada izlaze mnogi s fakulteta prof.informatike i masa ovih (Doboj,Derventa,Mostar,čAJNIĆE ISL.),i svi hoće biti inženjeri,samo ih tržište ne poznaje.
Uglavnom završavaju u školama....
AdoSS

#25 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by AdoSS »

BACAČ1 wrote:
Starday wrote:
Kažeš 4.semestra ?
Koje izlazno zvanje?

Lik koji voli računare,upušta se u nadgradnju i uz to završi Cisco ak. je TITO za sve svršene bolonjce koji upišu sada fakultete,poslije završene srednje škole(ako su samo bili na Facebuku,forumima isl,a takvih je mnogo i misle da "znaju s računarom).
Po sada izlaze mnogi s fakulteta prof.informatike i masa ovih (Doboj,Derventa,Mostar,čAJNIĆE ISL.),i svi hoće biti inženjeri,samo ih tržište ne poznaje.
Uglavnom završavaju u školama....
Druze hoces da ti ciko nesto kaze:
Pod 1 :
Cisco je kurs o networkingu koji mozes da okacis macku o rep ako nemas fakultet, a ako dobijes posao nemozes dobit platu vecu od 800km
Ja sam zaposlen u stranoj kompaniji kao programer imam platu 2000neto. Nemoj da omalovazavas druge fakultet pod 1 momci koji su dosli u moju kompaniju a zavrsili su FIT u Mostaru su pokazali izvanredno znanje a ti pljujes ovde po mostaru. Pod 2 informaticara ne pravi diploma nego rad, a informaticar bez diplome je nula moze on koliko oce kuci radit ali nema za njega posla. Rijetki su oni koji su postali programeri kuci. Vidim da ti ovde pokusavas progurat sebe posto ocigledno nista nisi zavrsio...
Post Reply