ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Dosadno mii

#3451 Re: ETF

Post by Dosadno mii »

Mislim da je ovo Im1
zanimljiv

#3452 Re: ETF

Post by zanimljiv »

S4mpion wrote:Zadaci koji su kod Fatkića nosili plafon jedan bod sada nose 5:

Image

Image

Ove zadatke s MEF-a nije dav'o ni na tutorijalima. :mrgreen:
Ne znam kada si polagao/la kod Huseta, ali davao je on i lakše zadatke od ovoga na većini rokova poslije 2010, ima zadataka koji su se vrtili po rokovima više puta, a lakši su od ovoga.
Ove jednostavne funkcije i aproksimacije Taylora su redovno dolazile u njegovom mix posljednjem zadatku od 10 bodova, za slične bodove kao i ovdje. A ovaj izvod od arkusa je stvar koju je pravo malo studenata znalo, to se govorilo da je "zavala". Mislim da je matematika sad teža, utoliko što se zadaci ne ponavljaju i mijenja se bodovanje i vrste zadataka svaki rok. Prolaznosti su ili gore ili iste nego kod Huseta, pa vi vidite :D

Daleko od toga da ga branim, ali jbg ima statistika
S4mpion

#3453 Re: ETF

Post by S4mpion »

zanimljiv wrote:

Image

Image

Ne znam kada si polagao/la kod Huseta, ali davao je on i lakše zadatke od ovoga na većini rokova poslije 2010, ima zadataka koji su se vrtili po rokovima više puta, a lakši su od ovoga.
Ove jednostavne funkcije i aproksimacije Taylora su redovno dolazile u njegovom mix posljednjem zadatku od 10 bodova, za slične bodove kao i ovdje. A ovaj izvod od arkusa je stvar koju je pravo malo studenata znalo, to se govorilo da je "zavala". Mislim da je matematika sad teža, utoliko što se zadaci ne ponavljaju i mijenja se bodovanje i vrste zadataka svaki rok. Prolaznosti su ili gore ili iste nego kod Huseta, pa vi vidite :D

Ima statistika, ali je pogrešno tumačiš.
Stvar prolaznosti je objašnjiva, prijemni ispit zadnjih par godina više nije tako selektivan kao što je bio nekad, pa je na ETF upalo mnogo studenata koji nisu na potrebnom nivou, pa i ne čudi da padaju.

A što se tiče Husetovih zadataka, upratio sam milion njegovih rokova i u ovom milenijumu ne pamtim da je Huse ikad davao 2 boda za domen funkcije ove težine, a da ne spominjem 5 bodova za ovakav zadatak. :mrgreen:

S druge strane, ovdje je očigledno da student može položiti ispit na osnovu dva zadatka koja može uraditi na dvolisnici. Kod Fatkića su ljudima trebale dvije zadaćnice, tako da su ovi ispiti mnogo lakši.
ZyzzSar

#3454 Re: ETF

Post by ZyzzSar »

S4mpion wrote:
zanimljiv wrote:

Image

Image

Ima statistika, ali je pogrešno tumačiš.
Stvar prolaznosti je objašnjiva, prijemni ispit zadnjih par godina više nije tako selektivan kao što je bio nekad, pa je na ETF upalo mnogo studenata koji nisu na potrebnom nivou, pa i ne čudi da padaju.

A što se tiče Husetovih zadataka, upratio sam milion njegovih rokova i u ovom milenijumu ne pamtim da je Huse ikad davao 2 boda za domen funkcije ove težine, a da ne spominjem 5 bodova za ovakav zadatak. :mrgreen:

S druge strane, ovdje je očigledno da student može položiti ispit na osnovu dva zadatka koja može uraditi na dvolisnici. Kod Fatkića su ljudima trebale dvije zadaćnice, tako da su ovi ispiti mnogo lakši.
realno im2 nikad laksa nego ove godine, i parcijale i zavrsni
dovoljno je uporediti sa Fatkicevim rokovima neke prosjecne tezine, iako se zadaci povremeno ponove-a morali su se ponavljati, kad prvi put da neki svoj zadatak skoro niko ga ne uradi, onda je i davao neke zadatke i sa im3, 10 puta je teze bilo, nakon sto sve spremis trebas dodatno strebati 10-15 zadataka u nadi da ce neki doci, i na kraju nemas ni vremena uraditi na ispitu sve kako treba; nego sad predjes tutove i uzmes 15+,
a uz to bodovanje kakvo je bilo, sitnicu ne napises izgubis 1/2.5; na zavrsnom ispises cijelu zadacnicu, bruku definicija, slozenih izvodjenja i stavi ti 5 sa tackom, kaze moram te usmeno ispitat :D
Image
Image
haman vise posla ima za uraditi i definisat u ovom jednom zadatku nego na ovom gore cijelom parcijalom
usput, za ovog zanimljivog, pises gluposti, please stop
megaribi1

#3455 Re: ETF

Post by megaribi1 »

ZyzzSar wrote: realno im2 nikad laksa nego ove godine, i parcijale i zavrsni
dovoljno je uporediti sa Fatkicevim rokovima neke prosjecne tezine
I ne znam da se, od uvođenja Bolonjskog sistema, desilo nešto kao ove školske godine. Ove godine je prolaznost na IM2 bila veća nego na IM1. Razlog je vjerovatno u kasnom početku nastave na IM1, dok se realizovao konkurs, i studenti navikli na novog nastavnika. Profesor Hasan Jamak sa PMF je jednom izjavio "Ako želim da oborim studenta na ispitu, pitam ga osnovne stvari, jer teške svi nauče." Fatkić je volio ekstremne primjere, kojim je mjesto na predmetu Realna analiza na PMF, ali ne na predmetu Inženjerska matematika. I sad novoj generaciji pripremljenoj za takve primjere došao jednostavan limes ali koji ima različite vrijednosti sa jedne i druge strane i niko da zaključi da limes ne postoji.
S4mpion

#3456 Re: ETF

Post by S4mpion »

Lično, nemam zamjerki na novi koncept ispita na IM2. Čak mislim da je poprilično dobro prilagođen obrazovanju jednog budućeg inženjera, dok su, s druge strane, Fatkićevi ispiti mnogo odudarali od svoje svrhe i bili su mnogo bliži procesu obrazovanja jednog matematičara, što je nanosilo veliku štetu studentima koji su ETF upisali s ciljem da postanu inženjeri(a ne matematičari), o čemu svjedoči i činjenica da je nemali broj studenata "čistio" drugu godinu, pa čak i ulazio u treću bez položene matematike, koja je nerijetko bila sama sebi svrha.

Novi koncept ispita je mnogo lakši(vjerujem i efikasniji) od Fatkićevog, što ne znači da će prolaznost biti natprosječno visoka(može biti, a i ne mora), pogotovo kad uzmemo u obzir da kriteriji upisa više nisu tako strogi kao što su bili prije koju godinu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3457 Re: ETF

Post by mk ultra »

ZyzzSar wrote: haman vise posla ima za uraditi i definisat u ovom jednom zadatku nego na ovom gore cijelom parcijalom
to i jest fazon što si kod huseta ispisao sve za 2.5p i ako bi zaboravio u jednoj liniji x>0, dobiješ 0.5 na kraju :lol:
zanimljiv

#3458 Re: ETF

Post by zanimljiv »

Pretjerujete, ovo je neki prosječan Fatkićev ispit.
Dakle tri zadatka koja se ponavljaju kroz rokove (i stanu na jedan papir) za 7.5 bodova od kojih realno dobiješ 5-6 i dole se vadiš na ove sitne stvari i teoriju za 10+.
Danas studenti imaju drugačije zadatke na svakom roku, mnogo teže diferencijalne jednačine i Fouriera na IM2, a koliko sam upratio prolaznost je još manja od 30% nakon septembarskog roka, Fatkić nikad nije imao manje od 25 ukupno.
I to ti kažem kao osoba koja je prenosila matematiku kod Fatkića i osoba koja prati komentare na sadašnje ispite iz IM1 i IM2 i nema nikakve razlike u odnosu na prije.
Završni ispit jeste dosta lakši danas, kod Fatkića je više bilo da dolaziš 3-4 puta i dopisuješ stvari u zadaćnicu (lupaš gluposti jer ne znaš šta bi dodao :D ) da bi ti na kraju rekao dajte indeks i upisao ocjenu shodno parcijalama, a ne urađenome. :lol:
Danas makar nemaju problem kada polože parcijale, ali samo polaganje parcijala nije ništa lakše nego prije.

I još jedna stvar, nikad nije bilo manje studenata u posljednjih 5 godina, Fatkić je predavao 2016/17 kada je imao tonu ponovaca od najbrojnije generacije u posljeratnoj historiji ETFa pa je prolaznost veća i od one koju su imali Muharem i Zenan prošle godine, a i ovogodišnje.
Ako sam šta slagao neka me megaribi ispravi.
ZyzzSar

#3459 Re: ETF

Post by ZyzzSar »

zanimljiv wrote:Pretjerujete, ovo je neki prosječan Fatkićev ispit.
Dakle tri zadatka koja se ponavljaju kroz rokove (i stanu na jedan papir) za 7.5 bodova od kojih realno dobiješ 5-6 i dole se vadiš na ove sitne stvari i teoriju za 10+.
Danas studenti imaju drugačije zadatke na svakom roku, mnogo teže diferencijalne jednačine i Fouriera na IM2, a koliko sam upratio prolaznost je još manja od 30% nakon septembarskog roka, Fatkić nikad nije imao manje od 25 ukupno.
I to ti kažem kao osoba koja je prenosila matematiku kod Fatkića i osoba koja prati komentare na sadašnje ispite iz IM1 i IM2 i nema nikakve razlike u odnosu na prije.
Završni ispit jeste dosta lakši danas, kod Fatkića je više bilo da dolaziš 3-4 puta i dopisuješ stvari u zadaćnicu (lupaš gluposti jer ne znaš šta bi dodao :D ) da bi ti na kraju rekao dajte indeks i upisao ocjenu shodno parcijalama, a ne urađenome. :lol:
Danas makar nemaju problem kada polože parcijale, ali samo polaganje parcijala nije ništa lakše nego prije.

I još jedna stvar, nikad nije bilo manje studenata u posljednjih 5 godina, Fatkić je predavao 2016/17 kada je imao tonu ponovaca od najbrojnije generacije u posljeratnoj historiji ETFa pa je prolaznost veća i od one koju su imali Muharem i Zenan prošle godine, a i ovogodišnje.
Ako sam šta slagao neka me megaribi ispravi.
sto se tice fatkicevih ispita od 2014 pa na ovamo su bili 20% tezi nego u periodu 2010-2014 ako se uporede rokovi, a 2015/2016/2017 su bile udarne
rokovi su bili takvi da ti neko da rjesenje neces stici uraditi za 2h sve i da samo prepisujes
sto se generacija tice, bas ta 2016/2017 je vjerovatno jedna od najjacih generacija ako se gledaju prolaznosti na ostalim predmetima, i prosjek na drugoj i trecoj godini, generacija 2017/2018 je recimo odron u poredjenju sa 2016/2017, a ni ova sad 2018/2019 nije bolja
generalno prolaznosti kod fatkica su znale bit i 3-4% nakon redovne parcijale, i naraste to na oko 25-30% do septembra, sto je i logicno, a i radi zakona su morali 'navlaciti' prolaznost, jer znali su prolaz davati sa npr 7.5b (~10b)

ova prosle godine matematika je bila pristojno drzana, nije preteska ni prelagana kad se gledaju parcijale i zavrsni, onako po mjeri da se moze uraditi i da se ne izmisljaju neki lijevi zadaci;
ove godine im2 je pala ispod svakog nivoa, al kazem, generacija je losa, bruka ljudi otpise im2 svakako pogotovo jee mogu prenijeti i dva predmeta, pa iako je prolaznost mozda 30%, to je blize 50% od onih koji su zapravo i isli da poloze
Tony Soprano

#3460 Re: ETF

Post by Tony Soprano »

mk ultra wrote:
ZyzzSar wrote: haman vise posla ima za uraditi i definisat u ovom jednom zadatku nego na ovom gore cijelom parcijalom
to i jest fazon što si kod huseta ispisao sve za 2.5p i ako bi zaboravio u jednoj liniji x>0, dobiješ 0.5 na kraju :lol:
Dobijes 0.0. Opeko se na diferencijalnoj prvog reda. :D
gux

#3461 Re: ETF

Post by gux »

Im2 nije pao ispod nivoa, već je postao normalan predmet. Ako ćemo govoriti o težini ispita, ispiti iz IMova su bili najlakši prošle godine za vrijeme Zenana i Muharema. Studenti koji su položili IMove poslije Huseta, bolje su naučili matematike, jer su se kod Huseta zadaci učili napamet, ako ispit ne bude ponovljen onda se to računalo kao zavala. Sada na svakom ispitnom roku su različiti zadaci, tako da studenti moraju naučiti način razmišljanja i logiku iza njih, a ne naučit 10 zadataka napamet pa se nadati da će se ponovit...
doc.dr.

#3462 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Malo o Fatkićevim rokovima... Prvo da kažem da sam nekad bio odličan matematičar, imao 10 iz svih matematika na etfu, bio takmičar sva 4 razreda srednje škole na saveznom nivou u exYu, bio triput prvak iz matematike na elektrijadi. Toliko o matematičkom backgroundu. Doduše, davno je to bilo ali itekako sam još u formi. Prije tri godine zamolili me neki studenti da im riješim jedan rok iz IM2 (to je bio julski rok te godine). Radio sam ga puna 3 sata i 50 minuta, bez minute pauze, nisam olovku spustio iz ruke. Doduše, uradio sam sve, za 10. Mislim da bi za dva sata koliko je predviđeno da se ispit radi vjerovatno uspio uraditi za šestice. Samo vjerovatno. Pa vi vidite...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3463 Re: ETF

Post by hrasno38 »

S4mpion wrote:Ima statistika, ali je pogrešno tumačiš.

Klasicna ETF-ovska teorija u kojoj se matematika dize iznad svega ostalog. Sta znaci da studenti nisu na potrebnom nivou??? Studentima koji upisu RI ne treba ni desetina u zivotu ovih jebenih matematika a da ne spominjem fiziku. Ta istrojska preseravanja o pravljenju inzinjera su mozda i vrijedila u nekom predneolitnom dobu ali sada je to nesto sasvim drukcije. Morate poceti rasclanjivati studente na dvije grupe na ETF-u....jedna koja zeli da se bavi "tehnikom" i druga koja zeli da se bavi "naukom. Dakle neki momak ili djevojka koje vole informatiku i koji recimo npr. vec u srednjoj skoli vladaju vise nego solidno sa pojedinim programskim jezicima (jer danas informaticke strucnjake ne stvaraju fakulteti nego talenti i vlastiti rad a fakulteti daju samo papire da bi se to potvrdilo) upisiju na ETF-u RI da bi poboljsali svoje vjestine u struci a ne u jebenim matematikama. Da su htjeli matematike upisali bi PMF! Medjutim matematika je izvrstan odbrambeni sistem za inzinjere koji su u praksi ciste NULE i koje matematickim filozofiranjem samo sebe brane od vlastitog neznanja u struci.
Fatkic je bolesnik za lijecenja kao sto je bio prije njega i Galic i kao sto sad pokusava da bude Dinko Osmankovic i njihov cilj je da kad se kaze ETF sljedeca rijec bude njihovo ime. To su ljudi prefrustrirani koji nigdje i nikome nisu interesantni i da nema prolazaka na ispitima od 5% niko nikada ne bi cuo za njih. Oni mogu predavati iskljucivo i samo u BiH jer bilo gdje u insotranstvu mozes samo jednom imati takav procenat prolaznosti.
I danasnji ispiti iz matematike su sve samo ne lagani za studente. Bio je rok cini mi se ove godine iz jedne matematike gdje je bilo teoretski nemoguce uraditi sve zadatke za dato vrijeme sve da si Olimpijac.
ETF ce biti pravi fakultet kada se stvari postave na pravo mjesto i ne budu tovarili beskorisni predmeti studentima da bi profesori ispunjavali svoje norme. IM2 i Fizika sa dva potpuno beskorisna predmeta na RI ali totalno a handre studente do iznemoglosti.
Guadalajara

#3464 Re: ETF

Post by Guadalajara »

hrasno38 wrote:

Klasicna ETF-ovska teorija u kojoj se matematika dize iznad svega ostalog. Sta znaci da studenti nisu na potrebnom nivou??? Studentima koji upisu RI ne treba ni desetina u zivotu ovih jebenih matematika a da ne spominjem fiziku. Ta istrojska preseravanja o pravljenju inzinjera su mozda i vrijedila u nekom predneolitnom dobu ali sada je to nesto sasvim drukcije. Morate poceti rasclanjivati studente na dvije grupe na ETF-u....jedna koja zeli da se bavi "tehnikom" i druga koja zeli da se bavi "naukom. Dakle neki momak ili djevojka koje vole informatiku i koji recimo npr. vec u srednjoj skoli vladaju vise nego solidno sa pojedinim programskim jezicima (jer danas informaticke strucnjake ne stvaraju fakulteti nego talenti i vlastiti rad a fakulteti daju samo papire da bi se to potvrdilo) upisiju na ETF-u RI da bi poboljsali svoje vjestine u struci a ne u jebenim matematikama. Da su htjeli matematike upisali bi PMF! Medjutim matematika je izvrstan odbrambeni sistem za inzinjere koji su u praksi ciste NULE i koje matematickim filozofiranjem samo sebe brane od vlastitog neznanja u struci.
Fatkic je bolesnik za lijecenja kao sto je bio prije njega i Galic i kao sto sad pokusava da bude Dinko Osmankovic i njihov cilj je da kad se kaze ETF sljedeca rijec bude njihovo ime. To su ljudi prefrustrirani koji nigdje i nikome nisu interesantni i da nema prolazaka na ispitima od 5% niko nikada ne bi cuo za njih. Oni mogu predavati iskljucivo i samo u BiH jer bilo gdje u insotranstvu mozes samo jednom imati takav procenat prolaznosti.
I danasnji ispiti iz matematike su sve samo ne lagani za studente. Bio je rok cini mi se ove godine iz jedne matematike gdje je bilo teoretski nemoguce uraditi sve zadatke za dato vrijeme sve da si Olimpijac.
ETF ce biti pravi fakultet kada se stvari postave na pravo mjesto i ne budu tovarili beskorisni predmeti studentima da bi profesori ispunjavali svoje norme. IM2 i Fizika sa dva potpuno beskorisna predmeta na RI ali totalno a handre studente do iznemoglosti.
:thumbup:
S4mpion

#3465 Re: ETF

Post by S4mpion »

hrasno38 wrote:

Evo, objasnit ću šta to znači. Prošle godine(a možda čak i ove) na ETF su primljeni čak i oni studenti koji na prijemnom ispitu nisu uspjeli ostvariti čak ni 5 bodova od mogućih 40, neki su imali i nula bodova.

To otprilike znači ne biti na potrebnom nivou.
megaribi1

#3466 Re: ETF

Post by megaribi1 »

S4mpion wrote: Evo, objasnit ću šta to znači. Prošle godine(a možda čak i ove) na ETF su primljeni čak i oni studenti koji na prijemnom ispitu nisu uspjeli ostvariti čak ni 5 bodova od mogućih 40, neki su imali i nula bodova.

Ove godine nisu. Vraćen je prag na 10 bodova, pa i po cijenu da ne popunimo prvu godinu studija. Zadaci sa prijemnog su ipak gradivo srednje škole, a neki od njih čak i osnovne, i pokazuju ima li neko predispozicija za uspješno studiranje .
hrasno38

#3467 Re: ETF

Post by hrasno38 »

S4mpion wrote:Evo, objasnit ću šta to znači. Prošle godine(a možda čak i ove) na ETF su primljeni čak i oni studenti koji na prijemnom ispitu nisu uspjeli ostvariti čak ni 5 bodova od mogućih 40, neki su imali i nula bodova.

Mozda bi bilo intereantnije da si izvuko podatak koliko ima sve ukupno studenata sa nepolozenim matematikama ili jos bolje koliko ima studenata da su ocistili sve osim jebenih matematika. Halo ba ni to PMF utuvite si to jednom u glavu. Naravno ne sporim ja da je matematika neophodna za inzinjera elektrotehnike ali ne u smislu da se izucava u obimu koji je potreban da postanes profesor matematike. Pa ja se sjecam jos davno da je Lamija Tanovic trazila da se ukine fizika sa RI jer jednostavno to dvoje nemaju dodirnih tacaka i nisu naravno dozvolile pojedine drkadzije jer kako bi onda se ispunio potreban fond casova. ETF zivi u srednjem skolskom vijeku i uopste gradivom i predmetima ne prati svjetske trendove. Zato nam i jeste kompletan Univerzitet pa onda i ETF na dnu ljestvice svjetskih ali i evropskih visokoskolskih ustanova. ETF ne pravi kreativce, prakticare nego ciste teoreticare kojima vec u prvpj godini zgade fakultet. Zasto je sve manje i i manje studenata i budalama je jasno.....idu studirati na mjesta gdje se nece na njima izivljavati neki jebeni Fatkici, Osmankovici i slicni i gdje ce za svoje pare dobiti potrebno obrazovanje a ne izucavati ono sta nisu izabrali. Pa ja ne znam studenta koji je otisao sa ETF-a u Austriju da studira da nije zavrsio u roku. Samo mi nemojte supljirati kako su u Austriji fakulteti bez veze....i ne samo u Austriji gdje god odu studenti sa UNSE ili bolje reci pobjegnu u Evropu zavrsavaju bez ikakvih problema jer u razvijenim zemljama nije cilj skolstva da ti zgade ucenje nego naprotiv...da ucis sa gustom.
Sve jebeni matematicari a da im das nekakav ozbiljan informaticki ili elektronicki projekat u ruke bio bi debakl.
hrasno38

#3468 Re: ETF

Post by hrasno38 »

megaribi1 wrote:
S4mpion wrote: Evo, objasnit ću šta to znači. Prošle godine(a možda čak i ove) na ETF su primljeni čak i oni studenti koji na prijemnom ispitu nisu uspjeli ostvariti čak ni 5 bodova od mogućih 40, neki su imali i nula bodova.

Ove godine nisu. Vraćen je prag na 10 bodova, pa i po cijenu da ne popunimo prvu godinu studija. Zadaci sa prijemnog su ipak gradivo srednje škole, a neki od njih čak i osnovne, i pokazuju ima li neko predispozicija za uspješno studiranje .
To u prevodu ovako znaci sto je napisano....imamo potencijalnog studenta koji je iz srednje skole donio odlicno znanje u razvoju softvera....programira recimo u javi zmireci i konkurise na ETF smjer RI. Posto ne zna matematiku a javu znao bolje od profesora koji je predaje nece biti primljen. To ne da je naopako nego je ludilo naopako. ETF treba da pravi strucnjake iz smjerova koji postoje na fakultetu a ne strucnjake iz matematike.....to radi PMF.
madner

#3469 Re: ETF

Post by madner »

Najbolje ukinuti prijemni ispit i ko god upise da dobije diplomu u roku ako se pojavi u zgradi. :D
Guadalajara

#3470 Re: ETF

Post by Guadalajara »

madner wrote:Najbolje ukinuti prijemni ispit i ko god upise da dobije diplomu u roku ako se pojavi u zgradi. :D
Pa eto nema prijemnog na PMFu :mrgreen: :lol:
r_faruk

#3471 Re: ETF

Post by r_faruk »

Image

Image

...i kako ovo razvija sposobnosti buduceg inzinjera elektrotehnike? na koji nacin postajes bolji ili gori inzinjer kada rijesis ovakav zadatak? kako te je ovaj zadatak potakao da usavrsis svoje sposobnosti koje si dosao da usavrsavas na elektrotehnickom fakultetu. nikada mi nije bilo jasno zasto se matematika na tehnickim fakultetima forsira. sjecam se da su nas (nije elektrotehnika no masinstvo) tjerali da ucimo tablicu izvoda i integrala napamet (i znali smo je, ispitivali nas tablice integrala i izvoda, jebi ga), rjesavali dif. jednacine kurcevog reda, polagali nekakvih milion matematika..... ali zato niko nije znao FeC dijagram, Materijale, oznake vijaka, kotirati, pa cak ni jebeni presjek sklopa napraviti, ali se zato matematika rasturala.

covjece, kada poslije fakulteta udjes u fabriku, to su dva razlicita svijeta. kao da nisi ni studirao... jebiga, znas samo matematiku. onda fino kazes onom majstoru na glodalici da tenzor momenata inercije mora imati sve jedinice po dijagonali, inace ce ti se sklop raspasti kada ugradis taj dio....

da li ima neko na ovoj temi sa pmf-a? kako izgleda matematika na pmf-u?
mirza_15

#3472 Re: ETF

Post by mirza_15 »

Na ETF-u se uče i fundamenti. To je fakultet, visokoškolska ustanova a ne kurs. Programer može biti dobar programer i bez ETF-a. Isto tako možeš "razvaljivati" mreže sa srednjom školom. Na fakultetu, za odsjek telekomunikacija npr. moraš naučiti statističku teoriju telekomunikacija, teoriju polja, DTS. Moraš znati šta je feding, prostiranje talasa... Moraš to razumjeti. To ne može bez matematike. Kako ćeš razumjeti Maksvelove jednačine bez matematike?

Ovo što hrasno piše može sa IT Academy i par Udemy kurseva. Za mreže uhvatiš Cisco liniju (CCNA, CCNP, CCIE) i postaneš odličan u mrežama. Nije to fakultet. Fakultet i jeste za to da, između ostalog, da solidnu teoretsku podlogu. Fakultet je NAUČNA institucija. Fakultet ti daje širu sliku pojava. Nije to samo npr, puko kucanje koda.

Ovi što su malo programirali u srednjoj pa hoće to malo da unaprijede, kako hrasno piše, neka ne upisuju ETF. Nije fakultet za to.
Guadalajara

#3473 Re: ETF

Post by Guadalajara »

r_faruk wrote: da li ima neko na ovoj temi sa pmf-a? kako izgleda matematika na pmf-u?
Koja matematika ? Mislis IM/Analiza/Elementarna ?

Boga mi ovo oko cega se kuka na ETFu nije nista posebno i specijalno na PMFu. Nama su fino Senada i Dina predavale i objasnjavale sve na tenane...Mislim da mi je kod njih bilo najdraze doci na predavanje i vjezbe... :-D
Bušman

#3474 Re: ETF

Post by Bušman »

ETF RI ima problem loše reklame u suštini. Nekako se stekao dojam da RI uči ljude programiranju što je apsolutno netačno. Razloga ima mnogo, ali to sada nije ni bitno. Stvari treba popravljati, ali ih treba suštinski popravljati. Ukratko, ACM daje prijedloge planova i programa za sljedeće studije:

Computer Engineering
Computer Science
Information Systems
Information Technology
Software Engineering

Na ETF RI-u su svi ovi planovi strpani u jedan. Nema samo RI taj problem, nego i ostali odsjeci. Sve je to posljedica jednog arhaicnog shvatanja studijskih programa i odsjeka, ali to će se kad-tad morati promijeniti. Prema ACM-ovim prijedlozima matemaika je integralni dio svakog od navedenih programa što je posebno naglašeno za Computer Science programe. A za one koji misle da matematike ne trebaju za ovakve programe, evo vam primjer jednog ispita iz Machine Learninga sa Cambridgea:

https://www.cl.cam.ac.uk/teaching/exams ... 19p8q9.pdf

ili rijeseni ispit jednog studenta slicnog predmeta na Oxfordu:

https://github.com/AntonioL/machine-lea ... L_Exam.pdf

Ako mislite da se bez DOBROG razumijevanja gradiva univerzitetske matematike može ovo pratiti onda zaista treba zatvoriti univerzitete (sve na svijetu). Čisto sumnjam da studenti ETF-a bez dobrog znanja matematike imaju šta tražiti na spomenutim univerzitetima. A što se programiranja tiče, to je vještina, a posao je ono šta se programira. To je u 99% slučajeva nešto što ima svoje matematske fundamente.
r_faruk

#3475 Re: ETF

Post by r_faruk »

inzinjerska matematika, konkretno me ona zanima. na koji nacin je primjenjujes kao inzinjer? moze li jedan primjer, evo moze i ovaj zadatak iznad, na koji nacin je povezan sa inzenjeringom? sta si kao inzinjer naucio iz tog zadatka? ne kazem da matematika ne treba, no da treba u manjem obimu nego sto je to sada slucaj. vjerujem da bi trebala biti usmjerena u onu oblast kojom se bavis, a ostatak prostora bi trebao da se ustupi strucnim predmetima. ne razumijem se u telekomunikacije, pa ne mogu komentarisati nista od navedenog, ali je cinjenica da su stvarni problemi mnogo drugaciji od onih koje izucavamo na fakultetima.

cinjenica je da jako malo vladamo materijom koju smo studirali po zavrsetku studija, pitanje je zasto je to tako. zasto ne razumijemo osnove a rasturamo matematiku?
Post Reply