hrasno38 wrote: Ove dvije godine su upravo ono gradivo sto je i potrebno za nekoga ko je upisao RI a ne da prvu godinu deres RI a iz te struke jedva da imas 2-3 predmeta.
Mislim da plan i program RI konvergira ka onome o čemu govoriš, ali jako sporo. Otprilike svakih deset godina po jedan značajniji korak. Kada su ukinuti trimestri, 1985. u prve dvije godine informatike je bilo samo u pola jednosemestralnog predmeta Numerička matematika i programiranje. Pa je 1987. na drugoj godini krenuo dvosemestralni Osnove računarstva. Od 1991 taj predmet prelazi na prvu godinu, a druga se oslobađa od teorije električnih kola, električnih mjerenja, kompleksne analize, kvantne fizike, marksizma i sličnih stvari i uglavnom prepušta računarskim naukama. Sa Bolonjom 2005 uvode se tehnike programiranja na prvoj. ASIIN 2014 traži izbacivanje fizike II i električnih krugova, pa sada na 1. godini imamo 4 predmeta koji se mogu smatrati informatičkim: OR, TP, OS i MLTI. Sada se uvodi specijalista razvoja softvera, dvogodišnji, i dobro je da smo prvi put od 1986 (kada su ukinuta usmjerenja na četvrtoj godini) izašli iz krutog okvira: četiri odsjeka=četiri studijska programa. Ako to zaživi, to otvara mogućnost za više koncepata potencijalne treće godine: Inženjer elektrotehnike -računarstvo i informatika, što mora imati bar malo elektro predmeta i matemeatičke analize, ali i softverski inženjer, što bi išlo u drugom pravcu. (o ovoj varijanti se još ne govori, ali mislim da će i ta ideja nastati).
Ono što bih ja volio, je da ovi opšteobrazovni predmeti koji se na dvogodišnjem studiju neće slušati poput fizike ili matematike II, a hoće ako se bude slušala razlika na trećoj godini da budu predstavljeni kao uvod u predmet gdje to znanje ima smisla: računarsko modeliranje i simulacije. Gradivo fizike ili diferencijalnih jednačina ne treba ako će se programirati web stranice i knjigovodstvene aplikacije, ali itekako treba ako će se programirati balistički proračuni, realistične igre ili praćenje rada kotla u termoelektrani. U protivnom ta treća godina bi bila čisto mučenje samo radi titule i distrakcija od stečenih kompetencija.