ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Ajatolah_

#2326 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

S4mpion wrote: Ne znam sad kakva je situacija na ostalim odsjecima, ali TK odsjek je desetkovan, na na drugoj godini je možda 20-ak ljudi sa ponovcima i kolizijom, na trećoj će ih biti možda 10-ak, bukvalno smjer pred gašenjem.
To je prije svega zato što je trend da iz godine u godinu jako raste broj ljudi koji hoće u IT. Mislim da je zadnjih godina preko pola upisanih na RI i njihov broj raste.
_Reds_

#2327 Re: ETF

Post by _Reds_ »

hrasno38 wrote: Poenta cijele price je da je na prvoj godini najveci pomor na predmetu koji je recimo na RI totalno bespotreban gradivom a to je Inzinjerska matematika 2.......fiziku da ne spominjem. Ko hoce moze pogledati fakultete sirom svijeta i odsjeke ili citave fakultete racunarstva i informatike i vidjet ce da fizika jednostavno ne postoji a matematika je svedena na ono sto je zaista potrebno. Radi te jebene IM2 studenti recimo ne mogu imati vise casova TP-a koji je i smisao studiranja na RI. Nismo mi pametniji od cijelog svijeta a da nismo pmaetniji pokazuje i cistav nastavni kadar fakulteta gdje nema niti jednog jedinog u okvirima evrope priznatog strucnjaka u bilo kojoj oblasti.....a naravno i sam fakultet je na dnu dna! Majmuncine izgleda nece nikada razumjeti da ono sto prime treba vecinu i da edukuju a ne da im zgade fakultet. Onaj kome to zaista ne ide on ce sam na kraju odustati ali ima sjanih studenata koji razvaljuju programiranje i racunarstvo ali ne mogu dalje radi jebenih bespotrebnih matematika.
Sad otidji kod Jurića, pa neka ti malo čovjek objasni da je matemtike osnova svega u inženjerstvu, bar ovom našem.

Mogu profesori biti ovakvi i onakvi, ali nazavati krucijalnu stvar na ovom fakultetu "bespotrebnom", mislim da si zalutao da taj fakultet.
Naslovnica

#2328 Re: ETF

Post by Naslovnica »

_Reds_ wrote:
hrasno38 wrote: Poenta cijele price je da je na prvoj godini najveci pomor na predmetu koji je recimo na RI totalno bespotreban gradivom a to je Inzinjerska matematika 2.......fiziku da ne spominjem. Ko hoce moze pogledati fakultete sirom svijeta i odsjeke ili citave fakultete racunarstva i informatike i vidjet ce da fizika jednostavno ne postoji a matematika je svedena na ono sto je zaista potrebno. Radi te jebene IM2 studenti recimo ne mogu imati vise casova TP-a koji je i smisao studiranja na RI. Nismo mi pametniji od cijelog svijeta a da nismo pmaetniji pokazuje i cistav nastavni kadar fakulteta gdje nema niti jednog jedinog u okvirima evrope priznatog strucnjaka u bilo kojoj oblasti.....a naravno i sam fakultet je na dnu dna! Majmuncine izgleda nece nikada razumjeti da ono sto prime treba vecinu i da edukuju a ne da im zgade fakultet. Onaj kome to zaista ne ide on ce sam na kraju odustati ali ima sjanih studenata koji razvaljuju programiranje i racunarstvo ali ne mogu dalje radi jebenih bespotrebnih matematika.
Sad otidji kod Jurića, pa neka ti malo čovjek objasni da je matemtike osnova svega u inženjerstvu, bar ovom našem.

Mogu profesori biti ovakvi i onakvi, ali nazavati krucijalnu stvar na ovom fakultetu "bespotrebnom", mislim da si zalutao da taj fakultet.
Da sam htio da studiram matematiku - upisao bih PMF, smjer matematika.
ETF se ne upisuje zbog studiranja matematike, a količina i dubina matematike koja se "uči" na ETF-u je zaista preobimna i, vrlo često, bespotrebna. Teoretska tumačenja, izvođenja dokaza na 5 tabli... Ne kažem da ne treba da se izučava matematika, daleko od toga, ali treba imati neku mjeru. Šlag na tortu su bili Azem, i još uvijek, Fatkić. Pacijenti. Nisam statističar, niti raspolažem egzaktnim podatcima, ali najmanje 1/3 gradiva je zaista bespotrebna i oduzima studentima dragocjeno vrijeme koje bi mogli da iskoriste za mnogo važnije predmete u njihovim studijima. Matematika nikako ne smije da bude najvažniji predmet na ETF-u.
RMD

#2329 Re: ETF

Post by RMD »

Naslovnica wrote:
_Reds_ wrote:

ETF se ne upisuje zbog studiranja matematike, a količina i dubina matematike koja se "uči" na ETF-u je zaista preobimna i, vrlo često, bespotrebna. Teoretska tumačenja, izvođenja dokaza na 5 tabli... Ne kažem da ne treba da se izučava matematika, daleko od toga, ali treba imati neku mjeru. Šlag na tortu su bili Azem, i još uvijek, Fatkić. Pacijenti. Nisam statističar, niti raspolažem egzaktnim podatcima, ali najmanje 1/3 gradiva je zaista bespotrebna i oduzima studentima dragocjeno vrijeme koje bi mogli da iskoriste za mnogo važnije predmete u njihovim studijima. Matematika nikako ne smije da bude najvažniji predmet na ETF-u.
Upravo zbog ovakvih razmisljanja je danas nazalost i maksimalni domet prosječnog RI-ovca web developer - zvanje koje treba da radi neko sa srednjom školom ili nekim 6-mjesečnim kursem programiranja. Kad već spominjete fakultete vani, malo pogledajte šta i kako se radi na polju matematike, statistike, vjerovatnoće i linearne algebre vani i kako se to kod njih primjenjuje u oblasti computer scienca pa uporedite sa našim etfom. Onda ćete shvatiti da nama treba puno više tih stvari nego što se trenutno izučava (naravno na način kako bog zapovijeda, a ne kako to rade nažalost većina profesora kod nas).

Opet kažem poenta je da ti ne treba ni 1% im2 ako ćeš biti developer, ali onda kad malo bolje skontaš ne treba ti etf uopće - ići ćeš na njeg 5 godina i onda ćeš raditi isto ko i neko sa srednjom i recimo BitAcademy kursom koji traje pola godine. Ako su ti ambicije veće, a trebale bi biti jer je to logično ako si već upisao etf, onda ne možeš reći ne treba mi matematika.

Činjenica je da prilike u našoj zemlji ne dozvoljavaju nešto više od posla u developmentu(vani je totalno drukčija situacija) te onaj koji nema namjeru ići vani nema baš puno alternativa. Ali barem je potrebno znati kako stvari stoje i razgraničiti koja je svrha RI smjera na etfu(puno više od web developera, testera, mrežnog ili db admina, scrum mastera, project managera itd itd).
Naslovnica

#2330 Re: ETF

Post by Naslovnica »

Ko je rekao "ne treba mi matematika"?!
Naravno da je matematika itekako potrebna, ali ne u obliku i na način na koji se sada izvodi na ETF-u, i sam si to spomenuo, i tu se slažemo, zar ne?
Da li je zaista potrebno da znam da izvedem i dokažem sve teoreme koje je neko već izveo i dokazao, od početka do kraja, inače nema prolaza?! Ne upisuje se ETF zbog matematike, već je matematika sredstvo za doći do cilja na njemu. Jedino PMF ima matematiku kao takvu.
Ko je spominjao RI?
Ja sam bio mušterija za elektroenergetiku, ali sam nažalost (ili na sreću), na vrijeme sam odustao.
Naslovnica

#2331 Re: ETF

Post by Naslovnica »

A što se tiče RI branše, u kontaktu sam sa dvojicom bivših kolega (koji su završili ETF nakon godina i godina). Sve se svodi na to da - NIJE BILO VRIJEDNO.
Ljudi su jedni od najuspješnijih IT stručnjaka u BiH, uspješni poslovni ljudi, sve su mogli postići i postigli su i bez fakulteta.
Znači, i tu se slažemo. 8-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2332 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Reds_ wrote:
Ne pricaj nebuloze ziv bio govorim o RI a ne o automatici. Ja sam rekao da matematiku na RI treba prilagoditi tom odsjeku tj. u gradivo staviti zaista ono sto je potrebno izinjerima informatike a to je otprilike IM1.
hrasno38

#2333 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Naslovnica wrote:
_Reds_ wrote:

Tako je :thumbup:
hrasno38

#2334 Re: ETF

Post by hrasno38 »

RMD wrote:Upravo zbog ovakvih razmisljanja je danas nazalost i maksimalni domet prosječnog RI-ovca web developer - zvanje koje treba da radi neko sa srednjom školom ili nekim 6-mjesečnim kursem programiranja. Kad već spominjete fakultete vani, malo pogledajte šta i kako se radi na polju matematike, statistike, vjerovatnoće i linearne algebre vani i kako se to kod njih primjenjuje u oblasti computer scienca pa uporedite sa našim etfom. Onda ćete shvatiti da nama treba puno više tih stvari nego što se trenutno izučava (naravno na način kako bog zapovijeda, a ne kako to rade nažalost većina profesora kod nas).

Opet kažem poenta je da ti ne treba ni 1% im2 ako ćeš biti developer, ali onda kad malo bolje skontaš ne treba ti etf uopće - ići ćeš na njeg 5 godina i onda ćeš raditi isto ko i neko sa srednjom i recimo BitAcademy kursom koji traje pola godine. Ako su ti ambicije veće, a trebale bi biti jer je to logično ako si već upisao etf, onda ne možeš reći ne treba mi matematika.

Činjenica je da prilike u našoj zemlji ne dozvoljavaju nešto više od posla u developmentu(vani je totalno drukčija situacija) te onaj koji nema namjeru ići vani nema baš puno alternativa. Ali barem je potrebno znati kako stvari stoje i razgraničiti koja je svrha RI smjera na etfu(puno više od web developera, testera, mrežnog ili db admina, scrum mastera, project managera itd itd).
Ma nemoj.....kao su onda tri najuspjesnija covjeka na svijetu na polju informatike sve uspjela bez tih jebenih matematika. Klasicno usadjeno vjerovanje da je matematika neophodna za bilo sta u inzinjerstvu je jedna klasicna balkanska laz (naravno mislim na ovoliki obim matematike). De mo zivi bio objasni zasto na RI treba fizika??? Da ti ja kazem zasto trebaju fizika i IM2.......samo i iskljucivo da bi se popunjavao fond casova i da bi studenti vecinom davali 200 KM vise. Ja sam citav zivot u informatici ili bolje receno jednom dijelu informatike jer je to ogromna oblast i matematika ona koja se uci na ETF ne znam da li mi je trebal jednom ili ni jednom u zivotu. Ti strucnjaci koji se furaju na matematike u zivotu su u svojoj profesiji stvorili i napravili jedno veliko nista. I da kad je matematika zivotno bitna kako onda mahom ssu hakeri djeca koja ubijaju u pojam te velike matematicare.
Umjesto da su ukinuli IM2 i Fiziku te dali vise prostora Juricu i Vedranu da jos bolje nauce studente krucijalnim stvarima koje su najuze vezane za taj odsjek govna su se borila i nogama i rukama da ta dva predmeta ostanu.
hrasno38

#2335 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Naslovnica wrote:A što se tiče RI branše, u kontaktu sam sa dvojicom bivših kolega (koji su završili ETF nakon godina i godina). Sve se svodi na to da - NIJE BILO VRIJEDNO.
Ljudi su jedni od najuspješnijih IT stručnjaka u BiH, uspješni poslovni ljudi, sve su mogli postići i postigli su i bez fakulteta.
Pa naravno jer ETF te nece nauciti 10% onoga sto ti je potrebno u praksi....umjesto da se prvu godinu posvetis maksimalno ucenu C i C++ ti se ubijas jebenim matematikama, fizikom evo sad i matematickom logikom koja bez daljenjeg jeste potreban predmet. Ali recimo nemas engleski jezik koji je potrebniji nego fizika 200x.
FIT je otprilike prepisao gradivo evropskih visokoobrazovnih institucija i to je ono sto je potrebno na odsjeku za RI samo sto FIT ima nekih drugih boljki ali ovo nije teme o FIT-u. U svakom slucaju zavrsis FIT i zavrsis ETF dobit ces istu diplomu s tim sto ces sa FIT-om biti puno pokovaniji inzinjer RI!
RMD

#2336 Re: ETF

Post by RMD »

Naslovnica wrote:A što se tiče RI branše, u kontaktu sam sa dvojicom bivših kolega (koji su završili ETF nakon godina i godina). Sve se svodi na to da - NIJE BILO VRIJEDNO.
Pa da to i govorim, fakultet je za neke malo drugačije stvari. Moja replika je bila više upućena ka hrasno38 zato sam spomenuo RI. I naravno slažem se da je način izvođenja im2 užasan, ali je gradivo itekako potrebno, mada je recimo diskretna matematika sa puno više statistike i vjerovatnoće potrebnija za comp science od im2.
RMD

#2337 Re: ETF

Post by RMD »

hrasno38 wrote:
RMD wrote:Upravo zbog ovakvih razmisljanja je danas nazalost i maksimalni domet prosječnog RI-ovca web developer - zvanje koje treba da radi neko sa srednjom školom ili nekim 6-mjesečnim kursem programiranja. Kad već spominjete fakultete vani, malo pogledajte šta i kako se radi na polju matematike, statistike, vjerovatnoće i linearne algebre vani i kako se to kod njih primjenjuje u oblasti computer scienca pa uporedite sa našim etfom. Onda ćete shvatiti da nama treba puno više tih stvari nego što se trenutno izučava (naravno na način kako bog zapovijeda, a ne kako to rade nažalost većina profesora kod nas).

Ma nemoj.....kao su onda tri najuspjesnija covjeka na svijetu na polju informatike sve uspjela bez tih jebenih matematika. Klasicno usadjeno vjerovanje da je matematika neophodna za bilo sta u inzinjerstvu je jedna klasicna balkanska laz (naravno mislim na ovoliki obim matematike). De mo zivi bio objasni zasto na RI treba fizika??? Da ti ja kazem zasto trebaju fizika i IM2.......samo i iskljucivo da bi se popunjavao fond casova i da bi studenti vecinom davali 200 KM vise. Ja sam citav zivot u informatici ili bolje receno jednom dijelu informatike jer je to ogromna oblast i matematika ona koja se uci na ETF ne znam da li mi je trebal jednom ili ni jednom u zivotu. Ti strucnjaci koji se furaju na matematike u zivotu su u svojoj profesiji stvorili i napravili jedno veliko nista. I da kad je matematika zivotno bitna kako onda mahom ssu hakeri djeca koja ubijaju u pojam te velike matematicare.
Umjesto da su ukinuli IM2 i Fiziku te dali vise prostora Juricu i Vedranu da jos bolje nauce studente krucijalnim stvarima koje su najuze vezane za taj odsjek govna su se borila i nogama i rukama da ta dva predmeta ostanu.
Fiziku nisam spominjao al evo kad smo kod nje, potrebna je i ona poprilično. Šta misliš na čemu se zasnivaju programi i alati za 3d modeliranje i animacije poput npr. blendera, unitya. Jesi li čuo za projektovanje sistema upravljanja, fuzzy regulatora, projektovanja inteligentnih sistema i tako dalje - što jest doduše možda više domen AiE ali ima veliki broj dodirnih tačaka sa RI. Ali ono što ja houću da kažem jeste da ti vjerovatno nećeš koristiti fiziku da isprojektuješ recimo kosi hitac u nekoj igrici nego ćeš iskoristiti neko gotovo rješenje iz npr unitiya. Isto kao što ta djeca hakeri hakuju tako što instaliraju i nauče da koriste neki alat koji je opet napravljen na matematičkim principima, principima statistike, data mininga, heuristike i naprednih algoritama kakve ti i ja ne možemo ni zamisliti. Ne znam je li me razumiješ, ali pokušavam ti objasniti da tebi ne treba uopće ni matematika, ni fizika, ni algebra, ni diskretna matematika ni ništa ako ćeš biti developer npr i to je sasvim ok, ali onda ti uopće i ne treba fax jer ćeš isti rezultat moći postići bez faksa - dakle sa puno manje novca, vremena i uzaludnog peglanja sa tebi nepotrebnim stvarima(poput im2). S druge strane za nekoga sa više ambicija te stvari su krucijalne.

Evo još 1 primjer - prosječnom developeru ne treba pola stvari ni sa TPa poput onih principa jezika c++ na niskom nivou, jer će korisiti gotove stvari. Koristit će nodeJS npr gdje će naučiti osnovne stvari(dakle alat, a ne principe) i koristiti to ne razmišljajući kako to radi u pozdaini i kako se izvršava. A u pozdaini se to zapravo vrti na c++ i onaj ko je izmislio i napisao nodeJS je itekako koristio TP i puno više da bi to uradio i on zna principe. I ovakvih primjera ti mogu navesti milion - dakle jedno je naučiti alat konkretan i koristiti ga a druge ja znati fundamente kako bi sutra ti mogao napsiati svoj nodejs ili svoj kompajler ili svoju neku strukturu pdoataka, algoritam, model učenja machine learninga i tako dalje.

I evo kad govoriš o Juriću nama je na predavanju rekao da kada su ga pitali čega najviše fali na RIju rekao, citiram "Fali više diskretne matematike". Kad pogledaš vani koliko se radi statistika i vjerovatno0ća zaprepastit ćeš se jer su to krucijalne stvari za dalje, danas glavne tematike comp scienca, poput data mininga, machine learninga i vještačke inteligencije. Također poprilično sam siguran da i Vedran dijeli isto mišljenje. Nijedan naravno neće reći da ti fali učenja programskih jezika i alata jer su to stvari koje se uče u hodu - kad znaš osnove i prinicpe, svaki prog jezik il tehnologiju možeš ući u fazon i početi korisitti za 2 sedmice. Dok za te principe treba puno više i zato i faks traje 5 godina.

Eto izivnjavam se na dugom postu. Živjeli.
RMD

#2338 Re: ETF

Post by RMD »

hrasno38 wrote:
Pa naravno jer ETF te nece nauciti 10% onoga sto ti je potrebno u praksi....umjesto da se prvu godinu posvetis maksimalno ucenu C i C++ ti se ubijas jebenim matematikama, fizikom evo sad i matematickom logikom koja bez daljenjeg jeste potreban predmet. Ali recimo nemas engleski jezik koji je potrebniji nego fizika 200x.
FIT je otprilike prepisao gradivo evropskih visokoobrazovnih institucija i to je ono sto je potrebno na odsjeku za RI samo sto FIT ima nekih drugih boljki ali ovo nije teme o FIT-u. U svakom slucaju zavrsis FIT i zavrsis ETF dobit ces istu diplomu s tim sto ces sa FIT-om biti puno pokovaniji inzinjer RI!
Bit ćeš puno bolji developer možda, ali inžinjer ni u ludilu. Postoji razlika velika između to dvoje.
hrasno38

#2339 Re: ETF

Post by hrasno38 »

RMD wrote:
hrasno38 wrote:
Bit ćeš puno bolji developer možda, ali inžinjer ni u ludilu. Postoji razlika velika između to dvoje.
Ta razlika je samo izvikana iz grla nasih vrlih strucnjaka....gdje su u svijetu, evropi ti nasi vrli inzinjeri. Ajde navedi mi ziv bio nekoga na koga mozemo biti ponosni a da je sa ETF-a...posljeratnog! Pusti tu suplju pricu o developerima i inzinjerima. Nakon 5 godina i onaj sa ETF-a odsjeka RI i onaj sa FIT-a imaju potpuno iste polazne tacke i potpuno istu vrijednost diploma s tim da su FIT-vci puno bolje podkovani praksom. To pravljenje fame oko inzinjera sa ETF-a mozda moze proci kod nekog 20-godisnjaka ali kod mene teska borba.
hrasno38

#2340 Re: ETF

Post by hrasno38 »

RMD wrote:Fiziku nisam spominjao al evo kad smo kod nje, potrebna je i ona poprilično. Šta misliš na čemu se zasnivaju programi i alati za 3d modeliranje i animacije poput npr. blendera, unitya. Jesi li čuo za projektovanje sistema upravljanja, fuzzy regulatora, projektovanja inteligentnih sistema i tako dalje - što jest doduše možda više domen AiE ali ima veliki broj dodirnih tačaka sa RI. Ali ono što ja houću da kažem jeste da ti vjerovatno nećeš koristiti fiziku da isprojektuješ recimo kosi hitac u nekoj igrici nego ćeš iskoristiti neko gotovo rješenje iz npr unitiya. Isto kao što ta djeca hakeri hakuju tako što instaliraju i nauče da koriste neki alat koji je opet napravljen na matematičkim principima, principima statistike, data mininga, heuristike i naprednih algoritama kakve ti i ja ne možemo ni zamisliti. Ne znam je li me razumiješ, ali pokušavam ti objasniti da tebi ne treba uopće ni matematika, ni fizika, ni algebra, ni diskretna matematika ni ništa ako ćeš biti developer npr i to je sasvim ok, ali onda ti uopće i ne treba fax jer ćeš isti rezultat moći postići bez faksa - dakle sa puno manje novca, vremena i uzaludnog peglanja sa tebi nepotrebnim stvarima(poput im2). S druge strane za nekoga sa više ambicija te stvari su krucijalne.

Evo još 1 primjer - prosječnom developeru ne treba pola stvari ni sa TPa poput onih principa jezika c++ na niskom nivou, jer će korisiti gotove stvari. Koristit će nodeJS npr gdje će naučiti osnovne stvari(dakle alat, a ne principe) i koristiti to ne razmišljajući kako to radi u pozdaini i kako se izvršava. A u pozdaini se to zapravo vrti na c++ i onaj ko je izmislio i napisao nodeJS je itekako koristio TP i puno više da bi to uradio i on zna principe. I ovakvih primjera ti mogu navesti milion - dakle jedno je naučiti alat konkretan i koristiti ga a druge ja znati fundamente kako bi sutra ti mogao napsiati svoj nodejs ili svoj kompajler ili svoju neku strukturu pdoataka, algoritam, model učenja machine learninga i tako dalje.

I evo kad govoriš o Juriću nama je na predavanju rekao da kada su ga pitali čega najviše fali na RIju rekao, citiram "Fali više diskretne matematike". Kad pogledaš vani koliko se radi statistika i vjerovatno0ća zaprepastit ćeš se jer su to krucijalne stvari za dalje, danas glavne tematike comp scienca, poput data mininga, machine learninga i vještačke inteligencije. Također poprilično sam siguran da i Vedran dijeli isto mišljenje. Nijedan naravno neće reći da ti fali učenja programskih jezika i alata jer su to stvari koje se uče u hodu - kad znaš osnove i prinicpe, svaki prog jezik il tehnologiju možeš ući u fazon i početi korisitti za 2 sedmice. Dok za te principe treba puno više i zato i faks traje 5 godina.

Eto izivnjavam se na dugom postu. Živjeli.
Znas prijatelju sta kaze jedan profesor sa MIT-a.......ja ne ucim studente da rjesavaju matematicke zadatake nego da koriste digitron. Shvati to kako hoces ali u prevodu pored danasnjeg vizuelnog programiranja, baza podataka itd itd samo ce budala uzeti i kucati hiljade i milione linija koda. Danas iz zajebancije djeca prave igrice u Unreal engine koji imaju znanje iz fizike i matematike ono sto su naucili u srednjoj skoli. Dakle svrha fakulteta bi trebala da bude da se nauce najosnovnije stvari i uce najnovinija tehnoloska dostignuca. Ima i danas ljudi koji bi kucali u ChiWriteru i programirali u basicu....ima ih koji i dan danas drze jos uvijek mozda Windows 98 ili XP na racunarima ali to nisu dobri primjeri za studente jer to je ostajanje u kamenom dobu. Fizika je totalno ali ono totalno bespotreban predmet na RI i to je jasno svakom ko se malo duze vrijeme bavi bilo kojom oblasti informatike a matematike brat bratu jedno 50% nece ni u mislima zatrebati inzinjeru racunarstva i informatike. Medjutim to mogu znati samo oni koji duzi vrmeneski period rade u struci a moj period je evo 30-tak godina.
Ne mrzim ja Fatkica zato sto je on Huse Fatkic nego zato sto je bolesno tkivo BH ili bolje receno sarajevskog obrazovanja....kao sto je npr i Jahic sa filozofije.....kao sto su bila ona dva bolesnika koja su osudjena za bludnicenje nad studenticama radi pozitivne ocjene....kao sto je svojevremeno bio Galic koji je lijecio svoje vlastite frustracije na fakultetu itd itd. To su ljudi koji ne zasluzuju da nekoga nesto uce bez obzira na kolicinu njihovog znanja jer kod njih ne postoji nesto sto se zove "kreacija" ili priblizavanje gradiva studentima.
Za ovo zadnje se slazem samo treba pojedinci da shvate da ETF nije kaznena ekspedicija i da nije vaspitna ustanova nego iskljucivo obrazovna. Mozes li sebi zamisliti situaciju kada ti jebeni asistent na matematici kaze "nemoj da ti zovem roditelje" a tebi 20 godina!!!! E takvi predaju na ETF-u a posebno na matematicii!!!!
johnnykola

#2341 Re: ETF

Post by johnnykola »

Moram priznati da je ovo za prolaznost kod Fatkića horor. Za sve ostalo se slažem s RMDijem.
bersK

#2342 Re: ETF

Post by bersK »

Gdje inače izlaze rezultati prijemnog? Link
johnnykola

#2343 Re: ETF

Post by johnnykola »

bersK wrote:Gdje inače izlaze rezultati prijemnog? Link
Ovdje su izletili za prošlu:

Code: Select all

http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=157&tx_ttnews[pointer]=5&tx_ttnews[tt_news]=1613&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=8ded26c226
Tako da vjerojatno ovdje izlete za ovu:

http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=28
RMD

#2344 Re: ETF

Post by RMD »

hrasno38 wrote:Ta razlika je samo izvikana iz grla nasih vrlih strucnjaka....gdje su u svijetu, evropi ti nasi vrli inzinjeri. Ajde navedi mi ziv bio nekoga na koga mozemo biti ponosni a da je sa ETF-a...posljeratnog! Pusti tu suplju pricu o developerima i inzinjerima. Nakon 5 godina i onaj sa ETF-a odsjeka RI i onaj sa FIT-a imaju potpuno iste polazne tacke i potpuno istu vrijednost diploma s tim da su FIT-vci puno bolje podkovani praksom. To pravljenje fame oko inzinjera sa ETF-a mozda moze proci kod nekog 20-godisnjaka ali kod mene teska borba.
Ma imas dosta primjera, evo ti momak radi u guglu i svici, drugi momak radi u japanu projekat za NASU, treci radi doktorat u austriji - ovo su ti neki bas najuspjesniji(sve bolonjci), a imas ih i dosta koji su vani nisu toliko sad nesto poznati nama al su miljama iznad onoga sto ljudi rade u BiH sa diplomom etfa. Nazalost kod nas je situacija takva da su ljudi sa etfa i fita izjednaceni jer nema boljih alternativa al vani je recimo to skroz drukcije.

Nije to nikakva suplja ni fama nego jest tako samo sto 99% etfovaca nikako da shvati da etf RI uopce nije odsjek za web development i slicne stvari nego za neke druge naprednije stvari(koje se trenutno mogu raditi samo vani al nadamo se da ce i kod nas nekad doci). Ako neko sa kursem programiranja radi isto ko neko sa 5 godina fakulteta pa majka mu stara tu i corav mora vidjet da nesto ne valja. Na kraju krajeva prema nekim informacijama na etfu se planira uvesti novi odsjek za develpment sa kojeg ce se izbaciti matematike i te stvari tj bice onakav smjer kakav si ti potencirao u svojim postovima da treba RI biti. I tu ce onda biti uocljiva ta razlika. Pogledaj malo vani sta rade ljudi sa degreem comp scienca i vidjeces da koriste itekako i matematiku i fiizku i diskretnu matematiku i statistiku i sta sve ne. I takve stvari trebaju raditi ljudi koji zavrse RI jer u suproitnom koja je onda poenta upisivanja ako ces raditi nesto sto mozes sa srednjom ili kursem.

Sva moja poenta je ovo: Ako ja zelim da budem frizer i upisem etf nece mi trebati matematika - ali to ne znaci da treba izbaciti matematiku sa etfa nego da sam ja pogrijesio sa izborom i da se trebam prebaciti u frizersku. A pusticu ljude koji zele da budu inzinjeri da uce matematiku jer ce im to trebati.

Ovo za nacin vodjena nastave i pojedine profesore i to se dobrim dijelom slazem al to je neka druga tema.
pinkman

#2345 Re: ETF

Post by pinkman »

RMD wrote:
hrasno38 wrote:Ta razlika je samo izvikana iz grla nasih vrlih strucnjaka....gdje su u svijetu, evropi ti nasi vrli inzinjeri. Ajde navedi mi ziv bio nekoga na koga mozemo biti ponosni a da je sa ETF-a...posljeratnog! Pusti tu suplju pricu o developerima i inzinjerima. Nakon 5 godina i onaj sa ETF-a odsjeka RI i onaj sa FIT-a imaju potpuno iste polazne tacke i potpuno istu vrijednost diploma s tim da su FIT-vci puno bolje podkovani praksom. To pravljenje fame oko inzinjera sa ETF-a mozda moze proci kod nekog 20-godisnjaka ali kod mene teska borba.
Ma imas dosta primjera, evo ti momak radi u guglu i svici, drugi momak radi u japanu projekat za NASU, treci radi doktorat u austriji - ovo su ti neki bas najuspjesniji(sve bolonjci), a imas ih i dosta koji su vani nisu toliko sad nesto poznati nama al su miljama iznad onoga sto ljudi rade u BiH sa diplomom etfa. Nazalost kod nas je situacija takva da su ljudi sa etfa i fita izjednaceni jer nema boljih alternativa al vani je recimo to skroz drukcije.

Nije to nikakva suplja ni fama nego jest tako samo sto 99% etfovaca nikako da shvati da etf RI uopce nije odsjek za web development i slicne stvari nego za neke druge naprednije stvari(koje se trenutno mogu raditi samo vani al nadamo se da ce i kod nas nekad doci). Ako neko sa kursem programiranja radi isto ko neko sa 5 godina fakulteta pa majka mu stara tu i corav mora vidjet da nesto ne valja. Na kraju krajeva prema nekim informacijama na etfu se planira uvesti novi odsjek za develpment sa kojeg ce se izbaciti matematike i te stvari tj bice onakav smjer kakav si ti potencirao u svojim postovima da treba RI biti. I tu ce onda biti uocljiva ta razlika. Pogledaj malo vani sta rade ljudi sa degreem comp scienca i vidjeces da koriste itekako i matematiku i fiizku i diskretnu matematiku i statistiku i sta sve ne. I takve stvari trebaju raditi ljudi koji zavrse RI jer u suproitnom koja je onda poenta upisivanja ako ces raditi nesto sto mozes sa srednjom ili kursem.

Sva moja poenta je ovo: Ako ja zelim da budem frizer i upisem etf nece mi trebati matematika - ali to ne znaci da treba izbaciti matematiku sa etfa nego da sam ja pogrijesio sa izborom i da se trebam prebaciti u frizersku. A pusticu ljude koji zele da budu inzinjeri da uce matematiku jer ce im to trebati.

Ovo za nacin vodjena nastave i pojedine profesore i to se dobrim dijelom slazem al to je neka druga tema.
Za uvodjenja novog odsjeka je dobra ideja. Recimo Elektrotehnicki fakultet u Beogradu ima dva odsjeka:

1. Softversko inzenjerstvo
2. Elektrotehnika i racunarstvo (gdje dalje biraju module kao sto su Racunarska tehnika i informatika, Telekomunikacije i informacione tehnologije itd).

Gore je neko spominjao matematiku. Ona jeste bitna, posebno ko zeli da radi data science, machine learning, racunarsku grafiku itd. Medjutim, vecina ljudi koji upisu ETF nece se time baviti, pa je malo bezveze da ljudi godinu dana budu fokusirani na matematiku, a ostalo im prodje kroz ruke jer nemaju vremena.

Pricajte sta hocete, ali studenti koji zavrse Elektrotehniku trebaju biti predvodnici promjena u ovoj drzavi, a nisam siguran da je tako. Pogledajte u Hrvatskoj kako se IT scena razvija, pokrecu se kompanije, privlace milioni dolara investicija, itd.

Evo gledam na Google Scholar i nije bas da je profesor matematike nesto citiran autor u svijetu nauke.

Recimo u Tuzli na Fakultetu elektrotehnike predaje relativno mladji profesor sa doktoratom u Londonu. Daleko mladji, a vise puta citiran i objavljivan u relevantnim naucnim casopisima.

Kod njega se ne desava da od 100 studenata 3 polozi na ispitu. To nesto nije ok, a vi mislite kako hocete. Nigdje u svijetu to nije normalno.
hrasno38

#2346 Re: ETF

Post by hrasno38 »

RMD wrote:

Ja nisam nigdje napisao da treba izbaciti matematiku nego REDUCIRATI GRADIVO!!! Pa daj mi navedi jednu jedinu logiku koja ce opravdati da na stuju elektrotehnike ima trenutno oko 800 studenata sa nepolozenim matematikama :? Dakle ne postoji niti jedno jedino opravdanje niti pojasnjenje da bi se ovo opravdalo nego se Fatkicu mnogo sto sta trpi zato sto su mu braca izginuli u proslom ratu u Krajini. Halo ba 800 su tri upisne godine!!! Zato prijatelju postoji PMF gdje je glavni i eliminirajuci predmet matematika. Na ETF-u to ne smije biti ni u snovima. I nemoj mi ziv bio pricati sta se radi napolju jer sam obisao jedno 70% ovo sto se zove "napolje" ili van BiH, pricao sa profesorima, doktorima iz struke i ljudi se nisu mogli cudom nacuditi kao prvo da ne postoji nikakva odgovornost profesora za (ne)uspjeh a kao drugo kakve se sve gluposti uce na nasim fakultetima. Zato i jesu jaci oni van BiH pa mozemo reci i van Balkana jer uce ono sto je potrebno a ne gube vrijeme dokazujuci dokazane beskorisne teoreme.
I da ti kazem kada sam bio u Australiji znas koliko ih boli kurac za diplomu nego samo znas li ili ne znas posao. Ako znas inzinjerski posao bolje od inzinjera ovaj drugi ga moze samo flautati. Dakle kad vidis da je prolaznost na svjetskim univerzitetima 80-90% onda se pitas ko su ove nakaze ovdje sto bi kao trebalo da prave strucnjake? I uporno pokusavas da mi stavis u usta nesto sto nisam rekao....i ocito da branis iz nekoga razloga nesto sto je naucno neodbranjivo a ljudski da ne govorim!
hrasno38

#2347 Re: ETF

Post by hrasno38 »

RMD wrote:Nije to nikakva suplja ni fama nego jest tako samo sto 99% etfovaca nikako da shvati da etf RI uopce nije odsjek za web development i slicne stvari nego za neke druge naprednije stvari(koje se trenutno mogu raditi samo vani al nadamo se da ce i kod nas nekad doci). Ako neko sa kursem programiranja radi isto ko neko sa 5 godina fakulteta pa majka mu stara tu i corav mora vidjet da nesto ne valja. Na kraju krajeva prema nekim informacijama na etfu se planira uvesti novi odsjek za develpment sa kojeg ce se izbaciti matematike i te stvari tj bice onakav smjer kakav si ti potencirao u svojim postovima da treba RI biti. I tu ce onda biti uocljiva ta razlika. Pogledaj malo vani sta rade ljudi sa degreem comp scienca i vidjeces da koriste itekako i matematiku i fiizku i diskretnu matematiku i statistiku i sta sve ne. I takve stvari trebaju raditi ljudi koji zavrse RI jer u suproitnom koja je onda poenta upisivanja ako ces raditi nesto sto mozes sa srednjom ili kursem.

pinkman wrote:Za uvodjenja novog odsjeka je dobra ideja. Recimo Elektrotehnicki fakultet u Beogradu ima dva odsjeka:

1. Softversko inzenjerstvo
2. Elektrotehnika i racunarstvo (gdje dalje biraju module kao sto su Racunarska tehnika i informatika, Telekomunikacije i informacione tehnologije itd).

Gore je neko spominjao matematiku. Ona jeste bitna, posebno ko zeli da radi data science, machine learning, racunarsku grafiku itd. Medjutim, vecina ljudi koji upisu ETF nece se time baviti, pa je malo bezveze da ljudi godinu dana budu fokusirani na matematiku, a ostalo im prodje kroz ruke jer nemaju vremena.

Pricajte sta hocete, ali studenti koji zavrse Elektrotehniku trebaju biti predvodnici promjena u ovoj drzavi, a nisam siguran da je tako. Pogledajte u Hrvatskoj kako se IT scena razvija, pokrecu se kompanije, privlace milioni dolara investicija, itd.

Evo gledam na Google Scholar i nije bas da je profesor matematike nesto citiran autor u svijetu nauke.

Recimo u Tuzli na Fakultetu elektrotehnike predaje relativno mladji profesor sa doktoratom u Londonu. Daleko mladji, a vise puta citiran i objavljivan u relevantnim naucnim casopisima.

Kod njega se ne desava da od 100 studenata 3 polozi na ispitu. To nesto nije ok, a vi mislite kako hocete. Nigdje u svijetu to nije normalno.
Tako je poenta svega je ta da Huse Fatkic nikada nije uspio nikoga da nauci matematiku ili da mu je priblizi nego su se vecina studenata snalazila na razlicite nacine uzimajuci dodatnu nastavu iako su ovu vec platili. Fatkic je vec davno trebao biti penzionisan ali kada je raspisan konkurs na njegovo mjesto napisan je tako da niko ko je vrstan matematicar nije mogao proci na konkursu jer mu se trazio strucni rad iz ELEKTROENERGETIKE!!!!! Upravo takva profesora kao sto si naveo toga iz Tuzle su konkurisala, mlada, pametna izuzetna matematicara, dokazani kao vrsni profesori ali nemaju strucni rad iz ELEKTROENERGETIKE. Ali pazi vraga NEMA GA NI HUSE FATKIC!!!! I tim je apsolutno sve receno i zao mi je ako i Konjicija ili bolje reci glavni bos na fakultetu Aksamovic ne budu radi toga odgovarali. Doduse Aksamoviceva djeca su sad prosla matematiku pa Fatkic vise nije potreban. Evo sad ovaj Dinko niv profesor iz MLT-a od 93 obori 90!!! Pa kome to moze biti normalno....to ti je isto kao da na traci od 100 komada necega sjebes 95 i ne odgovaras.
hrasno38

#2348 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Moram priznati da je ovo za prolaznost kod Fatkića horor. Za sve ostalo se slažem s RMDijem.
ma Fatkic sad ispade jos i Jack za MLT i Dinku....2 parcijala 5% prolaznost i to je ja mislim rekord!!! Postoji masa profesora koji jednostavno ne ocjenjuju kompletan rad a sto su apsolutno duzni po Bolonji. Dakle ti uradis kompletan postupak i mahinalno pogrijesis rezultat od 5 bodova dobijes nulu sto je van svake pameti. Pisao sam u redovnom roku Fatkic je davao nule na zadcima jer mu se nije svidjelo kako je napisan rezultat.....cak su se i asistenti izvinjavali radi toga!
RMD

#2349 Re: ETF

Post by RMD »

hrasno38 wrote:
RMD wrote:

Ja nisam nigdje napisao da treba izbaciti matematiku nego REDUCIRATI GRADIVO!!! Pa daj mi navedi jednu jedinu logiku koja ce opravdati da na stuju elektrotehnike ima trenutno oko 800 studenata sa nepolozenim matematikama :? Dakle ne postoji niti jedno jedino opravdanje niti pojasnjenje da bi se ovo opravdalo nego se Fatkicu mnogo sto sta trpi zato sto su mu braca izginuli u proslom ratu u Krajini. Halo ba 800 su tri upisne godine!!! Zato prijatelju postoji PMF gdje je glavni i eliminirajuci predmet matematika. Na ETF-u to ne smije biti ni u snovima. I nemoj mi ziv bio pricati sta se radi napolju jer sam obisao jedno 70% ovo sto se zove "napolje" ili van BiH, pricao sa profesorima, doktorima iz struke i ljudi se nisu mogli cudom nacuditi kao prvo da ne postoji nikakva odgovornost profesora za (ne)uspjeh a kao drugo kakve se sve gluposti uce na nasim fakultetima. Zato i jesu jaci oni van BiH pa mozemo reci i van Balkana jer uce ono sto je potrebno a ne gube vrijeme dokazujuci dokazane beskorisne teoreme.
I da ti kazem kada sam bio u Australiji znas koliko ih boli kurac za diplomu nego samo znas li ili ne znas posao. Ako znas inzinjerski posao bolje od inzinjera ovaj drugi ga moze samo flautati. Dakle kad vidis da je prolaznost na svjetskim univerzitetima 80-90% onda se pitas ko su ove nakaze ovdje sto bi kao trebalo da prave strucnjake? I uporno pokusavas da mi stavis u usta nesto sto nisam rekao....i ocito da branis iz nekoga razloga nesto sto je naucno neodbranjivo a ljudski da ne govorim!
Ma nismo se mi razumjeli ne branim ja nacin izvodjenja nastave od strane profesora na matematici, nego se slazem u potpunosti da je katastrofalan i naravno da te stvari koje si naveo vezano za to nisu uredu. Samo ovo sto si napisao "na RI totalno bespotreban gradivom" oko toga sam ja diskutovao i otisli smo na neke druge stvari jer ti si ovim rekao da je gradivo bespotrebno a ne nacin izvodjenja nastave od strane profesora. A ja kazem da nije bespotrebno i da recimo isto gradivo drzi prof Juric na onakav nacin na kakav drzi DM to bi onda bila prava prica. Uglavnom po meni ne treba dirati gradivo nego samo promijeniti nacin izvodjenja i prezentiranja istog - sto se kako stvari stoje jedino moze postici mijenjanjem profesora. Al nije samo mat onda tu problem nazalost mogu nabrojati samo 2-3 profesora koji predaju kako treba ostalo je sve jako lose. Imas istu situaciju na predmetima starijih godina npr gdje se uce gluposti za debile al je tematika predmeta i gradivo i potrebno i zanimljivo i sve samo sto je nacin izvodjenja i profesor katastrofa.
johnnykola

#2350 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
johnnykola wrote:Moram priznati da je ovo za prolaznost kod Fatkića horor. Za sve ostalo se slažem s RMDijem.
ma Fatkic sad ispade jos i Jack za MLT i Dinku....2 parcijala 5% prolaznost i to je ja mislim rekord!!! Postoji masa profesora koji jednostavno ne ocjenjuju kompletan rad a sto su apsolutno duzni po Bolonji. Dakle ti uradis kompletan postupak i mahinalno pogrijesis rezultat od 5 bodova dobijes nulu sto je van svake pameti. Pisao sam u redovnom roku Fatkic je davao nule na zadcima jer mu se nije svidjelo kako je napisan rezultat.....cak su se i asistenti izvinjavali radi toga!
Ovo za mahinalnost bih isto dao nulu. Konceptualno za mene to ima smisla. Recimo posložiš sve vizavi aviona kako valja, sve fercera. Poletiš i odmah se strovališ. Džaba ti sve slaganje kad je inžinjerstvo goal driven, a avion tropa. Za način kako je napisan rezultat, a da se meni ne sviđa - 0, e to je već odron.
Last edited by johnnykola on 12/07/2017 13:59, edited 1 time in total.
Post Reply