ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2301 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Novi biserko i adekvatna zamjena Huseta Fatkica kada ode u penziju sa cak impresivnijim rezultatima na ETF-a Sarajevo mogao bi biti profesor matematicke logike Dinko Osmankovic koji je sa rezultatima druge parcijale vjerovatno oborio sve rekorde neprolaznosti ne na ETF-u nego sasvim sigurno u samom vrhu i BiH. Od 93 polozila 3 studenta. Pa jebaji ga kad su studenti glupi pa nemaju muda da igdje javno kazu kako im taj Dinko Osmankovic drzi predavanja za kurac i na ispitima daje zadatke iz oblasti koje ili nisu presli ili jesu presli ali kao onaj novi japanski voz sa 603km/h. Pored toga ne nekom od zvanicnih ETF "chatova" studente je nazvao neradnicima i neznalicama!!! TO JE DANASNJI PROTOTIP PODOSTA BH PROFESORA KOJI SVOJ LOS RAD ZBOG TOGA STO SU ZASTICENI KAO LICKI MEDVJEDI PREBACUJU NA STUDENTE! Naravno to dekana Konjiciju nece ni pocesati jer sto bi se on sekiro i zamjero kolegama kad ce sta god da uradi dobiti svoju astronomsku platu koju apsolutno ne zasluzuje jer je klasicni potrcko Abdulaha Aksamovica kojem su fala bogu djeca polozila matematiku pa sada Fatkic kojeg je takodje drzao u ruci moze mirno otici u penziju.........NASTAVLJA SE!
_Reds_

#2302 Re: ETF

Post by _Reds_ »

hrasno38 wrote:Novi biserko i adekvatna zamjena Huseta Fatkica kada ode u penziju sa cak impresivnijim rezultatima na ETF-a Sarajevo mogao bi biti profesor matematicke logike Dinko Osmankovic koji je sa rezultatima druge parcijale vjerovatno oborio sve rekorde neprolaznosti ne na ETF-u nego sasvim sigurno u samom vrhu i BiH. Od 93 polozila 3 studenta. Pa jebaji ga kad su studenti glupi pa nemaju muda da igdje javno kazu kako im taj Dinko Osmankovic drzi predavanja za kurac i na ispitima daje zadatke iz oblasti koje ili nisu presli ili jesu presli ali kao onaj novi japanski voz sa 603km/h. Pored toga ne nekom od zvanicnih ETF "chatova" studente je nazvao neradnicima i neznalicama!!! TO JE DANASNJI PROTOTIP PODOSTA BH PROFESORA KOJI SVOJ LOS RAD ZBOG TOGA STO SU ZASTICENI KAO LICKI MEDVJEDI PREBACUJU NA STUDENTE! Naravno to dekana Konjiciju nece ni pocesati jer sto bi se on sekiro i zamjero kolegama kad ce sta god da uradi dobiti svoju astronomsku platu koju apsolutno ne zasluzuje jer je klasicni potrcko Abdulaha Aksamovica kojem su fala bogu djeca polozila matematiku pa sada Fatkic kojeg je takodje drzao u ruci moze mirno otici u penziju.........NASTAVLJA SE!
Zezas se, Dinko generacija prva ilidruga bolonjska ?? RI zavrsio ??' Ako ej to taj Dinko, pa lik je jedna matemtiku kao studnet položio.
hrasno38

#2303 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Reds_ wrote:
hrasno38 wrote:Novi biserko i adekvatna zamjena Huseta Fatkica kada ode u penziju sa cak impresivnijim rezultatima na ETF-a Sarajevo mogao bi biti profesor matematicke logike Dinko Osmankovic koji je sa rezultatima druge parcijale vjerovatno oborio sve rekorde neprolaznosti ne na ETF-u nego sasvim sigurno u samom vrhu i BiH. Od 93 polozila 3 studenta. Pa jebaji ga kad su studenti glupi pa nemaju muda da igdje javno kazu kako im taj Dinko Osmankovic drzi predavanja za kurac i na ispitima daje zadatke iz oblasti koje ili nisu presli ili jesu presli ali kao onaj novi japanski voz sa 603km/h. Pored toga ne nekom od zvanicnih ETF "chatova" studente je nazvao neradnicima i neznalicama!!! TO JE DANASNJI PROTOTIP PODOSTA BH PROFESORA KOJI SVOJ LOS RAD ZBOG TOGA STO SU ZASTICENI KAO LICKI MEDVJEDI PREBACUJU NA STUDENTE! Naravno to dekana Konjiciju nece ni pocesati jer sto bi se on sekiro i zamjero kolegama kad ce sta god da uradi dobiti svoju astronomsku platu koju apsolutno ne zasluzuje jer je klasicni potrcko Abdulaha Aksamovica kojem su fala bogu djeca polozila matematiku pa sada Fatkic kojeg je takodje drzao u ruci moze mirno otici u penziju.........NASTAVLJA SE!
Zezas se, Dinko generacija prva ilidruga bolonjska ?? RI zavrsio ??' Ako ej to taj Dinko, pa lik je jedna matemtiku kao studnet položio.
Nemam apsolutno nikakvog razloga da lazem....tako je kako je! Dok je bio asistent med i mlijeko cim je zauzeo prvo mjesto drugi covjek! Ali nije taj na koga ti mislis.....
KIseljak12

#2304 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

Jel to onaj sto sina na povodcu voda?
hrasno38

#2305 Re: ETF

Post by hrasno38 »

KIseljak12 wrote:
Jel to onaj sto sina na povodcu voda?
:shock: :? gdje to ima :?
Mišo_Kovač

#2306 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Eo na Amazonu, dzabaluka:

https://www.amazon.com/Mommys-Helper-Ki ... QQ6QF&th=1

Inace normalna stvar po bijelom svijetu...
bezVolana

#2307 Re: ETF

Post by bezVolana »

S4mpion wrote: Kolega te je slagao. Ako je, kojim slučajem, taj kolega asistent na matematici, slagao te je debelo. :mrgreen:
Ako si nova generacija onda ne mozes znati kakvi su bili nasi kriteriji, zar ne :D
Mada, nisam ljubitelj ovih rasprava, svakome je njegovo najteze.

ja samo znam da se ne bih vratila, i padnem od smijeha kad kazu ljudi najljepse doba zivota. ljepse je vala imat platu i nemat ispite :D
KIseljak12

#2308 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

Mišo_Kovač wrote:Eo na Amazonu, dzabaluka:

https://www.amazon.com/Mommys-Helper-Ki ... QQ6QF&th=1

Inace normalna stvar po bijelom svijetu...
Nisam ja rekao da nije normalna stvar, kao sto nisam rekao ni za drzanje profesora primarno odgovornim za prolaznost na predmetu na primjer.

Mnogo toga sto je normalno po bijelom svijetu nije normalno kod nas. Meni je licno taj detalj kod doticnog bio zanimljiv, sto opet nije ni malo iznenadjujuce s obzirom na njegovu teznju ka isticanju iz gomile (sto takodjer ne smatram za neNormalnu stvar).
bezVolana

#2309 Re: ETF

Post by bezVolana »

Mišo_Kovač wrote:Šta je to traumatičnije na automatici :D Digitalna kod jasne, mozda. Ostalo je sve razumno :D Doduše, ni IM3 parcijale kod Omera nisu bile lagane, ne znam kako je sad, al to je to :D
ma digitalna je meni bila ok. nije bilo bas lako skontati sa malim setom zadataka a onda zavaljotka ispit. al moze se.

meni je trauma bila identifikacija sistema, modeliranje i simulacija. ispiti koje navodno polazes na seminarski al seminarski prvo krv propisas a onda zavisis od profesor/omer raspolozenja i voljenja tebe. a ako to padnes ides na paricjalu koju niko ziv nije polozio. onda usmeni mis. a predavanja govno, nicemu stvarno nisu vrijedila.
onda mujo i njegovi prenosi, zbog njega sam jednom blazi nervni slom imala, tresla se i plakala satima.
im3 je lijepa bila, dobro je omer objasnjavao, normalno tezak predmet ali FER i da se poloziti
uglavnom, moje traume su bili prenosi profesora. nedovoljno objasnjene stvari a onda ispit tap. nedostatak vremena je bio isto bio veseo. mi smo bili na faksu i kad faks nije radio i nigdje nikoga nije bilo, dolazili da zavrsimo projekte. projekti su super ali kad to iskombinujes sa svim ostalim obavezama . . . prosto preopterecenje.
bezVolana

#2310 Re: ETF

Post by bezVolana »

pirmin wrote:
Mišo_Kovač wrote: Gdje radiš :D Vecina ovih sto ih ja znam ganjaju ili embedded ili regulare software development, rijetko se koja bavi bašbaš automatikom :D
Zezam se malo :D , u jednoj beckoj firmi radim, automatizacija izmedju ostalog.
Dominantno muska bransha, dzaba je. :sad:
:D u becu kazes
hrasno38

#2311 Re: ETF

Post by hrasno38 »

bezVolana wrote:
S4mpion wrote: Kolega te je slagao. Ako je, kojim slučajem, taj kolega asistent na matematici, slagao te je debelo. :mrgreen:
Ako si nova generacija onda ne mozes znati kakvi su bili nasi kriteriji, zar ne :D

ja samo znam da se ne bih vratila, i padnem od smijeha kad kazu ljudi najljepse doba zivota. ljepse je vala imat platu i nemat ispite :D
Jeste sjajno doba zivota kada si na univerzitetu koji u potpunosti opravdava svoje ime.....obrazovna ustanova kojoj je cilj da te nesto nauci. Medjutim kad je to obrazovna ustanova gdje pojedini profesori lijece svoje bolesne frustracije e onda to jeste i vise nego tegobno i udara na psihu.Ovi ljudi su obrazovni ludjaci kojima nije mjesto na fakultetu nego iskljucivo van njih.
Mišo_Kovač

#2312 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

bezVolana wrote:
Mišo_Kovač wrote:Šta je to traumatičnije na automatici :D Digitalna kod jasne, mozda. Ostalo je sve razumno :D Doduše, ni IM3 parcijale kod Omera nisu bile lagane, ne znam kako je sad, al to je to :D
ma digitalna je meni bila ok. nije bilo bas lako skontati sa malim setom zadataka a onda zavaljotka ispit. al moze se.

meni je trauma bila identifikacija sistema, modeliranje i simulacija. ispiti koje navodno polazes na seminarski al seminarski prvo krv propisas a onda zavisis od profesor/omer raspolozenja i voljenja tebe. a ako to padnes ides na paricjalu koju niko ziv nije polozio. onda usmeni mis. a predavanja govno, nicemu stvarno nisu vrijedila.
onda mujo i njegovi prenosi, zbog njega sam jednom blazi nervni slom imala, tresla se i plakala satima.
im3 je lijepa bila, dobro je omer objasnjavao, normalno tezak predmet ali FER i da se poloziti
uglavnom, moje traume su bili prenosi profesora. nedovoljno objasnjene stvari a onda ispit tap. nedostatak vremena je bio isto bio veseo. mi smo bili na faksu i kad faks nije radio i nigdje nikoga nije bilo, dolazili da zavrsimo projekte. projekti su super ali kad to iskombinujes sa svim ostalim obavezama . . . prosto preopterecenje.
Meni je identifikaciju držao Bakir, nije bio problem položit :D Za MiS se slažem, tu sam položio parcijalu i na usmenom totalno preskočio drugi dio predmeta, modeliranje motora, sve one matrice i čuda :D
A Mujo... :D Kod Muje sam radio oba završna rada. Sva tri predmeta eskivirao usmeni preko testova :D Da je lagano gradivo, nije, pogotovo ko hoce da razumije a ne samo da šablonira :D
pirmin

#2313 Re: ETF

Post by pirmin »

bezVolana wrote: :D u becu kazes
#samokazem :D
bezVolana

#2314 Re: ETF

Post by bezVolana »

Mišo_Kovač wrote:
Meni je identifikaciju držao Bakir, nije bio problem položit :D Za MiS se slažem, tu sam položio parcijalu i na usmenom totalno preskočio drugi dio predmeta, modeliranje motora, sve one matrice i čuda :D
A Mujo... :D Kod Muje sam radio oba završna rada. Sva tri predmeta eskivirao usmeni preko testova :D Da je lagano gradivo, nije, pogotovo ko hoce da razumije a ne samo da šablonira :D
radila sam i ja bachelor kod njega. tad sam i dozivila taj spomenuti slomic. imala sam dobre ocjene kod njega (citaj devetke) i lsau mi je bio jedan od drazih predmeta. . .
ali nekad se dese stvari koje nisu fer
i da, tada se moralo izlaziti na usmeni, mislim da je testove uveo tek nekad kad smo mi bili pri kraju. tj lsau i nsau je 100% bio usmeni

identifikacija prije bakira i to sto sad ide se ne moze proediti. bakir je najjaci lik meni na faksu, on je tako dobar pedagog i vrh od lika, neko ko se trudi nesto promijeniti uraditi itd ...
kao sto rekoh, najvece traume su bile te situacije koje su nenormalne i na koje nemas uticaja i nedostatak vremena zbog milion nepotrebnih stvari koje se moraju uraditi.
Last edited by bezVolana on 10/07/2017 20:42, edited 1 time in total.
bezVolana

#2315 Re: ETF

Post by bezVolana »

hrasno38 wrote: Jeste sjajno doba zivota kada si na univerzitetu koji u potpunosti opravdava svoje ime.....obrazovna ustanova kojoj je cilj da te nesto nauci. Medjutim kad je to obrazovna ustanova gdje pojedini profesori lijece svoje bolesne frustracije e onda to jeste i vise nego tegobno i udara na psihu.Ovi ljudi su obrazovni ludjaci kojima nije mjesto na fakultetu nego iskljucivo van njih.
mozes se naljutiti ako hoces ali ti se meni cinis neko ko svu krivicu svaljuje na profesore. ima svega. ne kazem da nema. mom burazu se desila sad (na masinstvu) tako jedna grozna nepravda da mu nije priznala zadatak jer ga je uradio na drugi nacin a ne njen. a bio mu tacan rez, rekao mu asistent kada ih je obilazio... (on naucio taj drugi nacin na instrukcijama)
ali ti si bas, profesori ovo profesori ono. ima groznih stvari ali odvadi malo :) i studenti su ... svakakvi
hrasno38

#2316 Re: ETF

Post by hrasno38 »

bezVolana wrote:
hrasno38 wrote: Jeste sjajno doba zivota kada si na univerzitetu koji u potpunosti opravdava svoje ime.....obrazovna ustanova kojoj je cilj da te nesto nauci. Medjutim kad je to obrazovna ustanova gdje pojedini profesori lijece svoje bolesne frustracije e onda to jeste i vise nego tegobno i udara na psihu.Ovi ljudi su obrazovni ludjaci kojima nije mjesto na fakultetu nego iskljucivo van njih.
mozes se naljutiti ako hoces ali ti se meni cinis neko ko svu krivicu svaljuje na profesore. ima svega. ne kazem da nema. mom burazu se desila sad (na masinstvu) tako jedna grozna nepravda da mu nije priznala zadatak jer ga je uradio na drugi nacin a ne njen. a bio mu tacan rez, rekao mu asistent kada ih je obilazio... (on naucio taj drugi nacin na instrukcijama)
ali ti si bas, profesori ovo profesori ono. ima groznih stvari ali odvadi malo :) i studenti su ... svakakvi
Znaci kad polozi 3 od 93 studenta onda ne valjaju studenti ili ako uzmes onaj predhodno navedeni potpuno tacan primjer za matematiku kod Fatkica onda su opet studenti krivi sto ih od 800 polozilo 10%.....ma ni toliko!!! Naravno da su studenti krivi kad imas 50/50 ali u ovim slucajevi 100% je krivica profesora svugdje na zemlajskoj kugli.....osim kod nas na Balkanu gdje su profesori zasticena bagra (naravno ne svi nego pojedini koji i rade ovakve stvari)
KIseljak12

#2317 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

bezVolana wrote:
"Cijenjeni" profesor bi trazio to malo preciznije, da li postoje (odnosno "neki su") studenti koji su svakakvi ili su svi studenti svakakvi?

Inace se slazem da nije sve do profesora, ali neki jednostavno imaju takav istorijat prolaznosti da se moraju (njihov rad) dovesti u pitanje.
Mišo_Kovač

#2318 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Prolaznost nije uvijek pokazatelj kvalitete profesora. Kod Fatkica je samo jedan u nizu, medjutim ima kontraprimjera. Koliko ljudi položi TP i koliko bi ih zaista trebalo položiti da Jurić ne gura sve one koji iole išta imalo znaju? Medjutim, niko za Jurica ne govori da je loš profa, jer nije i jer radi kvalitetno svoj dio posla, dok studenti zajebavaju. Gdje tu spada Dinko ne znam. Kao asistent je bio letargičan i od nikakve koristi na Velagićevim predmetima koje je držao. Kakav je sada, ne znam... :D
S4mpion

#2319 Re: ETF

Post by S4mpion »

bezVolana wrote:

Ako nisam nova generacija, onda itekako znam kakvi su kriteriji u pitanju. :mrgreen:
S4mpion

#2320 Re: ETF

Post by S4mpion »

Kad je u pitanju prolaznost, ne može se uopšte pričati o krivici studenata kad je prolaznost tek nekoliko procenata. Kada se prolaznost svede na neki prihvatljiv nivo, tek tada se može razgovarati o studentima, ali pričati o krivici studenata dok od 800 ljudi predmet položi 3%, je besmisleno.

Samo pokušajte u SAD-u, ili nekoj uređenoj evropskoj zemlji, okriviti studente za prolaznost od 3%, pokušajte 800 ljudi predstaviti nesposobnim budalama, pa ćete vidjeti kako to fercera.
hrasno38

#2321 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Mišo_Kovač wrote:Prolaznost nije uvijek pokazatelj kvalitete profesora. Kod Fatkica je samo jedan u nizu, medjutim ima kontraprimjera. Koliko ljudi položi TP i koliko bi ih zaista trebalo položiti da Jurić ne gura sve one koji iole išta imalo znaju? Medjutim, niko za Jurica ne govori da je loš profa, jer nije i jer radi kvalitetno svoj dio posla, dok studenti zajebavaju. Gdje tu spada Dinko ne znam. Kao asistent je bio letargičan i od nikakve koristi na Velagićevim predmetima koje je držao. Kakav je sada, ne znam... :D
Pazi profesor koji ti ne prizna tacan zadatak jer ga nisi uradio na nacin koji se njemu svidja je ljudska ustva i plus te zajebava jer rezultat nije napisan kako se njemu svidja iako je tacna. To nisu profesori nego psihijatrijski slucajevi. Fatkic u svojoj profesorskoj istoriji nikada nikoga nije naucio matematiku niti je odrzao smisleno predavanje dok je kod Jurica totalno obratno i na kraju krajeva neka logika je da bude najtezi predmet koji je nejuze vezan za izabrani smjer. Vedran i Juric sa Ribicima su svijetle tacke prve godine ovo ostalonije lose ako izuzmemo Fatkica, fizicarku koja da ispit na kojem ako ne uradis koliko ona kaze zadataka a uradis svu teoriju tu teoriju uopste nece da pregledava i obratno ako uradis sve zadatake a dio teorije nece da gleda zadatke. Naravno ne treba spominjati da je OE predavao covhjek protiv kojeg je podignuta optuznica za kriminal i dok inspektori nisu zakucali Konjiciji na vrata nije mu rekao da ne moze sa tim statusom raditi u obrazovnoj ustanovi........itd itd
hrasno38

#2322 Re: ETF

Post by hrasno38 »

S4mpion wrote:Kad je u pitanju prolaznost, ne može se uopšte pričati o krivici studenata kad je prolaznost tek nekoliko procenata. Kada se prolaznost svede na neki prihvatljiv nivo, tek tada se može razgovarati o studentima, ali pričati o krivici studenata dok od 800 ljudi predmet položi 3%, je besmisleno.

Samo pokušajte u SAD-u, ili nekoj uređenoj evropskoj zemlji, okriviti studente za prolaznost od 3%, pokušajte 800 ljudi predstaviti nesposobnim budalama, pa ćete vidjeti kako to fercera.
:thumbup: ali kako da ti dokucis i objasnis balkanskom mozgu!
Euridika
Globalna šefica

#2323 Re: ETF

Post by Euridika »

Koliko dugo pratim ovu temu (a pratim je već duži period), ja još nisam vidjela da je iko napisao da se slaže sa načinom rada i predavanja Fatkića, općenito Katedre za matematiku. Svi, apsolutno svi kritikuju i njegov način podučavanja i organizacije ispita, i ispitivanja i ocjenjivanja i sl.

Ono što smeta je to da se upravo taj segment izbacuje u prvi plan, da se konstantno na temi priča samo o Fatkiću i njegovim 'iživljavanjima', a vrlo rijetko se spominju pozitivni primjeri. Bukvalno se sva tema, de facto sve što se odnosi na ETF, svelo na jednog lošeg profesora (i njegove asistente), kao da je stavljen znak jednakosti između ETF-a i Fatkića.

Potegnuto je i pitanje rada aktuelnog dekana i prodekana za nastavu, ali u kontekstu političke podobnosti. Nažalost, ali već duži niz godina nije moguće doći ni na kakvu funkciju u javnim ustanovama, upravi ili preduzećima bez adekvatne podobnosti. Čak se ni na niže rangirana radna mjesta (ona obična) više nije moguće zaposliti, ako je poslodavac s predznakom 'javni' i ako aktuelna politička opcija ne nominuje i postavi kandidata. To nam je ogledalo u svim društvenim sferama, pa je tako sada i u obrazovanju. Ponavljam, nažalost, ali je tako.
Baš zato je dosta mladog, kvalitetnog kadra napustilo ovu državu nakon diplomiranja, a oni koji su ostali tu su posao našli uglavnom u privatnom sektoru. Razlog - lakše je naći posao, a većinom je i bolje plaćen (govorim za inženjersku struku). Ja poznajem dosta svojih kolega-stručnjaka koji su odbili da rade na fakultetu upravo iz loših uslova. I ja sam svojevremeno odbila mogućnost da budem asistent na ETF-u, iako sam to priželjkivala, iz razloga što su mi tražili da zasnujem stalni radni odnos za bukvalno duplo manju platu nego što sam je primala u privredi (u to vrijeme to uopće nije bila reprezentativna plata, već početnička, pa sad zamislite kad vam ponude duplo manje od toga :roll:). I to je razlog zbog čega smo ostali uskraćeni za adekvatan nastavni kadar na nekim predmetima. Ljudi nisu bili ničim motivirani da ostanu raditi na fakultetu. Niti im je ponuđena dobra plata, niti im je ponuđena mogućnost napredovanja, niti im je obezbijeđen besplatan nastavak akademskog usavršavanja. I što se onda čudimo što su nam ostali pretežno osrednji profesori i asistenti?

Svaka čast svim izuzecima od pravila, ovim koji predstavljaju svijetlu tačku i okosnicu pozitivnih promjena na fakultetu. Većinu njih poznajem, bili su mi ili asistenti ili starije kolege-studenti kad sam ja studirala. :thumbup:
S4mpion

#2324 Re: ETF

Post by S4mpion »

Euridika wrote:Koliko dugo pratim ovu temu (a pratim je već duži period), ja još nisam vidjela da je iko napisao da se slaže sa načinom rada i predavanja Fatkića, općenito Katedre za matematiku. Svi, apsolutno svi kritikuju i njegov način podučavanja i organizacije ispita, i ispitivanja i ocjenjivanja i sl.

Ono što smeta je to da se upravo taj segment izbacuje u prvi plan, da se konstantno na temi priča samo o Fatkiću i njegovim 'iživljavanjima', a vrlo rijetko se spominju pozitivni primjeri. Bukvalno se sva tema, de facto sve što se odnosi na ETF, svelo na jednog lošeg profesora (i njegove asistente), kao da je stavljen znak jednakosti između ETF-a i Fatkića.
Pa vidi jednu stvar, taj znak jednakosti nije ni malo naivan. Profesor Fatkić drži 800 zarobljenika na svom predmetu, osvrnemo li se na ukupan broj studenata prvog ciklusa, cifra od 800 ljudi nikako ne može biti zanemariva, kad bi ostao još dvije-tri godine, vjerujem da bi cifra dosegla 1500 ljudi, a to je ni više, ni manje nego jedakost Fatkić=ETF. On je taj koji, na osnovu svojih neadekvatnih kriterija, odlučuje ko će biti inženjer, a ko neće. Odlučuje za 800 ljudi, takva moć se ne daje nikom, ali, eto, kod nas ima svega.

Ne znam sad kakva je situacija na ostalim odsjecima, ali TK odsjek je desetkovan, na na drugoj godini je možda 20-ak ljudi sa ponovcima i kolizijom, na trećoj će ih biti možda 10-ak, bukvalno smjer pred gašenjem.
hrasno38

#2325 Re: ETF

Post by hrasno38 »

S4mpion wrote:
Euridika wrote:Koliko dugo pratim ovu temu (a pratim je već duži period), ja još nisam vidjela da je iko napisao da se slaže sa načinom rada i predavanja Fatkića, općenito Katedre za matematiku. Svi, apsolutno svi kritikuju i njegov način podučavanja i organizacije ispita, i ispitivanja i ocjenjivanja i sl.

Pa vidi jednu stvar, taj znak jednakosti nije ni malo naivan. Profesor Fatkić drži 800 zarobljenika na svom predmetu, osvrnemo li se na ukupan broj studenata prvog ciklusa, cifra od 800 ljudi nikako ne može biti zanemariva, kad bi ostao još dvije-tri godine, vjerujem da bi cifra dosegla 1500 ljudi, a to je ni više, ni manje nego jedakost Fatkić=ETF. On je taj koji, na osnovu svojih neadekvatnih kriterija, odlučuje ko će biti inženjer, a ko neće. Odlučuje za 800 ljudi, takva moć se ne daje nikom, ali, eto, kod nas ima svega.

Ne znam sad kakva je situacija na ostalim odsjecima, ali TK odsjek je desetkovan, na na drugoj godini je možda 20-ak ljudi sa ponovcima i kolizijom, na trećoj će ih biti možda 10-ak, bukvalno smjer pred gašenjem.
Poenta cijele price je da je na prvoj godini najveci pomor na predmetu koji je recimo na RI totalno bespotreban gradivom a to je Inzinjerska matematika 2.......fiziku da ne spominjem. Ko hoce moze pogledati fakultete sirom svijeta i odsjeke ili citave fakultete racunarstva i informatike i vidjet ce da fizika jednostavno ne postoji a matematika je svedena na ono sto je zaista potrebno. Radi te jebene IM2 studenti recimo ne mogu imati vise casova TP-a koji je i smisao studiranja na RI. Nismo mi pametniji od cijelog svijeta a da nismo pmaetniji pokazuje i cistav nastavni kadar fakulteta gdje nema niti jednog jedinog u okvirima evrope priznatog strucnjaka u bilo kojoj oblasti.....a naravno i sam fakultet je na dnu dna! Majmuncine izgleda nece nikada razumjeti da ono sto prime treba vecinu i da edukuju a ne da im zgade fakultet. Onaj kome to zaista ne ide on ce sam na kraju odustati ali ima sjanih studenata koji razvaljuju programiranje i racunarstvo ali ne mogu dalje radi jebenih bespotrebnih matematika.
Post Reply