ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1726 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Euridika wrote:Zašto ja imam osjećaj da je ova cijela diskusija otišla u smjeru da se oblati RI kao odsjek i inženjeri sa tog smjera, a gubi se konstantno osjećaj da RI ≠ ETF? Kad završite ETF, na diplomi piše da ste dipl.el.ing. ili el.ing. (ili već kakve su titule po bolonjskom sistemu), nigdje ne piše da ste inženjer RI (piše na diplomi na kojem ste odsjeku diplomirali, ali ni u jednom službenom dokumentu poslije to ne stoji, već samo dipl. el. ing.). Kad se zapošljavate, u kvalifikacijama za radno mjesto uglavnom piše ili zvanična titula koja se dobija završetkom studija ili neki opći opis tipa informatika/telekomunikacije i sl. Niko vam ne garantuje da će bilo koji student koji završi RI zaista na kraju i raditi posao iz te struke, već je sasvim moguće da će raditi i posao koji pripada nekom drugom odsjeku. Ili čak i da se šalta tokom radnog vijeka na različitim pozicijama. Primjera radi, meni u mojoj praksi strašno puno trebaju znanja i ekonomije i mašinstva i građevine i prava itd., a nisam završila nijedan od fakulteta te struke niti neki kurs iz te oblasti. Učim te stvari kroz posao, od kolega koji su stručnjaci u tim oblastima. Tako da ona pitanja treba li matematika ili ne, treba li učiti osnove računarstva (prahistorijske) ili ne itd. su meni, blago rečeno, neozbiljna. Potrebna su sva, samo treba definisati neku razumnu mjeru do kojeg nivoa detalja treba ići. I imati kvalitetan nastavni kadar, koji je spreman i sposoban prenijeti potrebna znanja studentu i što je još bitnije - naučiti studenta kako potražiti/naći podrobnije informacije o nekoj oblasti kad mu te informacije budu trebale (na ovom bi se zaista moralo poraditi!).

I za kraj, znate li koja su mi znanja najviše trebala u praksi? Možda zvuči smiješno ili banalno - ali riječ je o znanjima iz psihologije. Kako komunicirati s kolegama/strankama/klijentima? Kako dobiti odgovarajuću povratnu informaciju od njih? Kako upravljati ljudima, kako voditi sastanak i sl.? E za to mi treba doktorat. :)
Bravo :thumbup:
hrasno38

#1727 Re: ETF

Post by hrasno38 »

KIseljak12 wrote:Ma ja, MIT, Stanford i Berkely ne znaju sta rade, pa tuse nakve Linuxe, BSDove, Pythone, sta ce nam to. Daj nam VIsual Studio da nakucavamo kod koji ne razumijemo kako se izvrsava, samo nek radi.

Jos jednom ponavaljam, ko temeljito ovlada principima, MS WIN, MSSQL, .NET ce nauciti uz pjesmu, a ne kao sto neko rece da fakultet bude bootcamp za MS.

MS Win jeste mozda najrasirenija korisnicka platforma, ali je to samo jedna od trzisnih nisa u IT sectoru.
Vjecita (neuspjesna) borba obozavatelja Linuxa na dokazivanju teorije da je Windows "cuna u po somuna"!
The BEN10

#1728 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Euridika wrote:I za kraj, znate li koja su mi znanja najviše trebala u praksi? Možda zvuči smiješno ili banalno - ali riječ je o znanjima iz psihologije. Kako komunicirati s kolegama/strankama/klijentima? Kako dobiti odgovarajuću povratnu informaciju od njih? Kako upravljati ljudima, kako voditi sastanak i sl.? E za to mi treba doktorat.
Za divno čudo, silna matematika ti i nije od neke pomoći, jelda? ;-)
Samo totalne neznalice mogu poistovjećivati RI sa kodiranjem. Čak i kada kreiraš običnu web-stranicu čitav posao se ne svodi samo na programiranje, a kamoli kada si kotačić u razvoju/podršci ogromnog informacionog sistema kojeg koriste stotine i hiljada korisnika. Samo, valja neznalicu ubijediti kakve gluposti valja. To je već posao za sebe...
_Ismail_

#1729 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Euridika wrote:Zašto ja imam osjećaj da je ova cijela diskusija otišla u smjeru da se oblati RI kao odsjek i inženjeri sa tog smjera, a gubi se konstantno osjećaj da RI ≠ ETF? Kad završite ETF, na diplomi piše da ste dipl.el.ing. ili el.ing. (ili već kakve su titule po bolonjskom sistemu), nigdje ne piše da ste inženjer RI (piše na diplomi na kojem ste odsjeku diplomirali, ali ni u jednom službenom dokumentu poslije to ne stoji, već samo dipl. el. ing.). Kad se zapošljavate, u kvalifikacijama za radno mjesto uglavnom piše ili zvanična titula koja se dobija završetkom studija ili neki opći opis tipa informatika/telekomunikacije i sl. Niko vam ne garantuje da će bilo koji student koji završi RI zaista na kraju i raditi posao iz te struke, već je sasvim moguće da će raditi i posao koji pripada nekom drugom odsjeku. Ili čak i da se šalta tokom radnog vijeka na različitim pozicijama. Primjera radi, meni u mojoj praksi strašno puno trebaju znanja i ekonomije i mašinstva i građevine i prava itd., a nisam završila nijedan od fakulteta te struke niti neki kurs iz te oblasti. Učim te stvari kroz posao, od kolega koji su stručnjaci u tim oblastima. Tako da ona pitanja treba li matematika ili ne, treba li učiti osnove računarstva (prahistorijske) ili ne itd. su meni, blago rečeno, neozbiljna. Potrebna su sva, samo treba definisati neku razumnu mjeru do kojeg nivoa detalja treba ići. I imati kvalitetan nastavni kadar, koji je spreman i sposoban prenijeti potrebna znanja studentu i što je još bitnije - naučiti studenta kako potražiti/naći podrobnije informacije o nekoj oblasti kad mu te informacije budu trebale (na ovom bi se zaista moralo poraditi!).

I za kraj, znate li koja su mi znanja najviše trebala u praksi? Možda zvuči smiješno ili banalno - ali riječ je o znanjima iz psihologije. Kako komunicirati s kolegama/strankama/klijentima? Kako dobiti odgovarajuću povratnu informaciju od njih? Kako upravljati ljudima, kako voditi sastanak i sl.? E za to mi treba doktorat. :)
Bravo, potpisujem.
Nekoliko puta mi se u praksi desilo da se od mene traži da riješim problem koji ne znam riješiti iz jednostavnog razloga što to nisam učio na mom smjeru. Onda nakon pitanja: "Šta je, kako to ne znaš, pa ti si dipl.el.ing?" slijedio je moj odgovor: "Dragi kolega/kolegice ja jesam dipl.el.ing. ali ne za tu oblast u kojoj je taj problem." I naravno poslije toga kolegi/kolegici (koji/koja nije elektro struke) malo opširnije objasnim smjerove na ETF-u. Po srijedi nije bilo moje neznanje niti kolegu/kolegicu mogu nešto okriviti. Kao što je za mene građevina, recimo, "špansko selo" tako je sasvim razumljiva i obratna situacija.
Treba definisati razumnu mjeru, slažem se. Ali koja je to mjera? Koliko ljudi toliko ćudi. Koja god mjera da se definiše uvijek će se, sasvim sigurno, naći barem nekoliko osoba koje će reći: "Puno je to, smanji malo."
Prava je stvar što se traži svođenje matematike na ETF-u na razumnu mjeru i da se istovremeno, paralelno traži da stručni predmeti budu još obimniji. Elem, onda će se naći neko da kaže: Uh, previše se uči na tom i tom stručnom predmetu....
ETF je to, jedan i jedini, meni najdraži, džaba je.
hrasno38

#1730 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
Euridika wrote:I za kraj, znate li koja su mi znanja najviše trebala u praksi? Možda zvuči smiješno ili banalno - ali riječ je o znanjima iz psihologije. Kako komunicirati s kolegama/strankama/klijentima? Kako dobiti odgovarajuću povratnu informaciju od njih? Kako upravljati ljudima, kako voditi sastanak i sl.? E za to mi treba doktorat.
Za divno čudo, silna matematika ti i nije od neke pomoći, jelda? ;-)
Samo totalne neznalice mogu poistovjećivati RI sa kodiranjem. Čak i kada kreiraš običnu web-stranicu čitav posao se ne svodi samo na programiranje, a kamoli kada si kotačić u razvoju/podršci ogromnog informacionog sistema kojeg koriste stotine i hiljada korisnika. Samo, valja neznalicu ubijediti kakve gluposti valja. To je već posao za sebe...
Upravo to nezanje i prozilazi iz jako jako malo prakticnog rada tj. @Euridika je kroz svoj posao sasvim realno kao i masa nas koji radimo u struci, spoznala sta je u stvari srz i bit posla, sto nema sanse da uradi bilo koji inzinjer koji nije radio u svom van fakulteta. Evo vec blize 30 nego 20 godina se bavim "svojim poslom" i radio sam sa masom inzinjera i tehnicara, susretao se sa brukom ljudi iz struke i u zemlji i u inostranstvu i uglavnom mozgovi ljudi ili su ili se trude da budu u XXI vijeku a ne u XX-tom. Ljudi koriste maksimlano moderne tehnologije u svojim poslovima jer skracuju vrijeme potrebno za rezultate a vrijeme je novac. Kazem i ponavljam da sam pricao o nasem skolstvu, nasoj prolaznosti generalno ne samo na ETF-u i ljudi se jednostavno ibrete i trljaju oci jer za sve sfere zivota i rada u ozbiljnim zemljama postoji stupanj odgovornosti pa tako i za profesore bez izuzetka. @Euridika je lijepo rekla "koji je spreman i sposoban prenijeti potrebna znanja studentu" sto je velika boljka podosta profesora koji imaju ogromna znanja i ogromne limite u prenosenju tog znanja. I ja sam bi vjerovatno bio takav jer za to se jednostavno covjek rodi i opet cu se vratiti na krucijalnu rijec @Euridike koja se zove "PSIHOLOGIJA" bez koje se prevashodno svaki profesor moze slikati i predavati Nailovoj majci.
KIseljak12

#1731 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

hrasno38 wrote:
KIseljak12 wrote:Ma ja, MIT, Stanford i Berkely ne znaju sta rade, pa tuse nakve Linuxe, BSDove, Pythone, sta ce nam to. Daj nam VIsual Studio da nakucavamo kod koji ne razumijemo kako se izvrsava, samo nek radi.

Jos jednom ponavaljam, ko temeljito ovlada principima, MS WIN, MSSQL, .NET ce nauciti uz pjesmu, a ne kao sto neko rece da fakultet bude bootcamp za MS.

MS Win jeste mozda najrasirenija korisnicka platforma, ali je to samo jedna od trzisnih nisa u IT sectoru.
Vjecita (neuspjesna) borba obozavatelja Linuxa na dokazivanju teorije da je Windows "cuna u po somuna"!
Nije to u pitanju, razvijam aplikacije za Windows, Android, iOS, OS X i nemam favorita, a znam sta pricam. Ako hoces posao u Googlu, Facebooku, Amazonu, Twitteru itd, mozes MS i .NET okaciti macku o rep. Svrha fakulteta nije da te nauci koristenje tehnologija, nego poznavanje principa. Ti principi se ne mogu u potpunosti izucavati na Win jer je zatvoren i za kakve modifikacije. S druge strane, imas Unix-oidne sisteme koji nisu samo Linux kako ti kazes, koje mozes mijenjati i modifikovati do mile volje, eksperimentisati i uciti.

Nije svrha fakulteta da sutra budes MS dron kojih u Indiji ima vise nego u BiH stanovnika, nego da steknes inzenjerski pristup rjesavanju problena. Software developer i software engineer su dvije razlicite stvari. Shvatite da je IT danas globalno trziste i da manje-vise nije bitno gdje zivis, takmicis se sa ljudima iz cijelog svijeta.
The BEN10

#1732 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Naletih na fin primjer na jednoj drugoj temi, a tiče se same suštine onoga o čemu sam žučno pisao prije par hefti zajedno sa kolegom @hrasno.
http://forum.klix.ba/1001-razlog-zasto- ... #p12241011
Gojeni H wrote:S obzirom da imam malo iskustva s britanskim sistemom napravicu usporedbu. Naravno da je subjektivna.

U nekim osnovnim i srednjim skolama su jos uvijek obavezne uniforme sto djecu cini istim i smatram da je izuzetno pozitivno.
Ucenik se stalno podstrekava na razmisljanje a ne puko ucenje. Djeca se vrlo rano uce da nije vazno samo ono sto je neko, pa makar bio i strucnjak, napisao vec da je bitno da oni stvore svoje misljenje i da iznose argumente za njihovu tvrdnju.
Na casu nauke (Science) koja otprilike pokriva nasu hemiju, fiziku i biologiju, djeca imaju vise prakse nego kod nas.

Mozda najbitnije u odnosu ucitelj/nastavnik - ucenik je da je nastavnik zaposlen da nauci dijete. To je zasto on/ona uopste ima posao.
Egoizmi nastavnika se rijetko tolerisu, nastavnik mora demonstrirati zasto neki ucenik "ne moze nikako da nauci" ili zasto je slaba prolaznost na njegovim casovima. Istovremeno, nema iznenadnih ispitivanja, kabadahijskog otvaranja dnevnika, i slicnih malogradjanskih ispada.

Ocjenjuje se aktivnost ucenika kao i rezultati na testovima. U velikoj mjeri se nastoji unaprijediti objektivnost kod ocjenjivanja.

Na kraju, bosanski ucenik u jacim srednjim skolama uci vise, ima vise podataka u odnosu na svog kolegu/kolegicu iz UK, vjerovatno mu je cak i opsta kultura na visem nivou, ali rijetki su bosanski ucenici koji mogu razmisljati i donositi odluke samostalno na nivou kolega iz UK. ISto tako, prosjecan bosanski ucenik mozda zna hemijsku formulu ali ne zna kako u praksi dolazi do oksidacije.
Naravno, dozvoljavam da će uvijek biti ovdašnjih diplomiranih balkanskih bekana sa argumentacijom: "...'ta će on meni pričati, pa ja radim toliko godina", "..u mene mi kolega.." i sl. Likova koji jedva čekaju da svoje komplekse stečene polaganjem MM od jedno deseti put liječe na drugima. Dok je to za njih vrh vrhova, za pametan i napredan svijet trend je nešto sasvim drugo. ;-)
hrasno38

#1733 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:Naletih na fin primjer na jednoj drugoj temi, a tiče se same suštine onoga o čemu sam žučno pisao prije par hefti zajedno sa kolegom @hrasno.
http://forum.klix.ba/1001-razlog-zasto- ... #p12241011
Gojeni H wrote:S obzirom da imam malo iskustva s britanskim sistemom napravicu usporedbu. Naravno da je subjektivna.

U nekim osnovnim i srednjim skolama su jos uvijek obavezne uniforme sto djecu cini istim i smatram da je izuzetno pozitivno.
Ucenik se stalno podstrekava na razmisljanje a ne puko ucenje. Djeca se vrlo rano uce da nije vazno samo ono sto je neko, pa makar bio i strucnjak, napisao vec da je bitno da oni stvore svoje misljenje i da iznose argumente za njihovu tvrdnju.
Na casu nauke (Science) koja otprilike pokriva nasu hemiju, fiziku i biologiju, djeca imaju vise prakse nego kod nas.

Mozda najbitnije u odnosu ucitelj/nastavnik - ucenik je da je nastavnik zaposlen da nauci dijete. To je zasto on/ona uopste ima posao.
Egoizmi nastavnika se rijetko tolerisu, nastavnik mora demonstrirati zasto neki ucenik "ne moze nikako da nauci" ili zasto je slaba prolaznost na njegovim casovima. Istovremeno, nema iznenadnih ispitivanja, kabadahijskog otvaranja dnevnika, i slicnih malogradjanskih ispada.

Ocjenjuje se aktivnost ucenika kao i rezultati na testovima. U velikoj mjeri se nastoji unaprijediti objektivnost kod ocjenjivanja.

Na kraju, bosanski ucenik u jacim srednjim skolama uci vise, ima vise podataka u odnosu na svog kolegu/kolegicu iz UK, vjerovatno mu je cak i opsta kultura na visem nivou, ali rijetki su bosanski ucenici koji mogu razmisljati i donositi odluke samostalno na nivou kolega iz UK. ISto tako, prosjecan bosanski ucenik mozda zna hemijsku formulu ali ne zna kako u praksi dolazi do oksidacije.
Naravno, dozvoljavam da će uvijek biti ovdašnjih diplomiranih balkanskih bekana sa argumentacijom: "...'ta će on meni pričati, pa ja radim toliko godina", "..u mene mi kolega.." i sl. Likova koji jedva čekaju da svoje komplekse stečene polaganjem MM od jedno deseti put liječe na drugima. Dok je to za njih vrh vrhova, za pametan i napredan svijet trend je nešto sasvim drugo. ;-)
Ovo je izvanredno jednostavno i tacno napisano i to nije tako samo u UK nego na citavom Zapadu gdje djeca skole ne zavrsavaju sa traumama nego im zao sto nema jos. Fakulteti nisu mjesta za puko ucenje nego istrazivacko-razvojni centri gdje se upravo uci kako donositi samostalne odluke a ne bubati beskonacna teorija.
U stvari u cemu je razlika??? U tome da ovdje nabacivanjem tona i tona gradiva ucenicima i studentima na pleca nastavnici i profesori imaju uvijek lagan nacin kako dati jedinicu ili oboriti studenta a u razvijenim zemljama je suprotno kako sto vise fabrikovati pametnih i samostalnih ljudi. Takav im je i zivot gdje je recimo npr. u Holandiji nezamislivo da poslije 18 godina djeca zive sa roditeljima i ako to postoji skoro da je u sferi nemoguceg. Ali evo ovdje na forumu sam se uvjerio da Fatkic i ostali nisu incident nego malte ne pravilo gdje svrseni studenti ko klonovi imaju ista razmisljanja. Zato i jesmo na samom dnu svega......ali svega onog sto ne valja!!!!
The BEN10

#1734 Re: ETF

Post by The BEN10 »

hrasno38 wrote:U stvari u cemu je razlika??? U tome da ovdje nabacivanjem tona i tona gradiva ucenicima i studentima na pleca nastavnici i profesori imaju uvijek lagan nacin kako dati jedinicu ili oboriti studenta a u razvijenim zemljama je suprotno kako sto vise fabrikovati pametnih i samostalnih ljudi. Takav im je i zivot gdje je recimo npr. u Holandiji nezamislivo da poslije 18 godina djeca zive sa roditeljima i ako to postoji skoro da je u sferi nemoguceg.
Tačno, jer prilično je lahko godinama vrtjeti jedne te iste "cake", umjesto tražiti projekte u industriji i privredi, istraživati kako poboljšati rad PID kontrolera, tokove snaga u mreži Elektroprenosa ili nedaj Bože čačkati oko poslovnih procesa Elektroprivrede, ponuditi poslovnu saradnju Delingu iz Tuzle kako bi kvalitet njihovih razvodnih ormara bio veći. Nastavite niz...
hrasno38 wrote:Ali evo ovdje na forumu sam se uvjerio da Fatkic i ostali nisu incident nego malte ne pravilo gdje svrseni studenti ko klonovi imaju ista razmisljanja. Zato i jesmo na samom dnu svega......ali svega onog sto ne valja!!!!
Gle, u ovim diskusijama shvatio sam šta je kvaka - naime, više je nego očito da je ogromnom broju sasvim prosječnih studenata godinama nabijan kompleks Matematike kao nečega supervažnog. I onda su ti jadni iskompleksirani studenti koji su godine i godine obnavljali faks samo radi nje ili je u najboljem slučaju polagali od jedno 7-8 puta uzeli to sebi kao veliko postignuće u životu. Dovoljno veliko da mogu unucima truniti o tome. A u samoj suštini su, kao što sam već pisao, jadnici stavljani na muke radi nečega čime se zapadni studenti u najvećem broju slučajeva ne bave već odavno (na tako detaljnom nivou). Dobar inžinjer treba između ostalog biti timski igrač (psihologija - šic!!!), biti spreman razmišljati "out of the box" itd itd.
_Ismail_

#1735 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Slažem se s vama hrasno38 i BEN10. U daljnjem tekstu nipošto ne asociram ni na koga konkretno sa ove teme.
Da ne bi bilo zabune, nimalo ne branim "incident Fatkić" te bih dodao još jedan incident: "incident Galić."
Tačno je da se studentu nabijaju kompleksi ako ne može položiti neki ispit 5-6 puta. Porazno je ako se pri tome okrivi samo student.
Međutim, može li imalo biti i studentove krivice? Ima li na ETF-u "vječnih studenata"? Ne znam za "vječne studente" ali pouzdano znam da ima onih koji su već na prvoj godini odustali od ETF-a. Nisam imao prilike (ili jesam, ali fakat se ne sjećam) sa takvima pričati ali vjerujem da je veliki procenat njih napustio ETF upravo tbog matematike. Ljudi se presabrali i otišli. Dobar izbor? "Vječne studente" i "pobjegulje" možemo svrstati u jednu grupu: "propali studenti ETF-a"? Elem, kada takvi studenti počnu "bistriti" na ETF temi onda je to već "viša matematika" što bi rekao gosp. Azem.
Općenito, svakom studentu na bilo kojem fakultetu bi, možda, bio dobar savjet da se dobro preispita da li je taj fakultet za njega ako neki ispit ne može da položi max od 3 izlaska na ispit (ili možda 2?). Svojevremeno je na pravu incident bio ispit "Rimsko pravo", na medicini su incidenti bili "Anatomija" i "Patologija" itd.
Vratimo se ETF-u i njegovom glavnom incidentu - matematika. Reducirati matematiku, a profesoru (koji god da je) očitati "bukvicu".
hrasno38

#1736 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Ismail_ wrote:Slažem se s vama hrasno38 i BEN10. U daljnjem tekstu nipošto ne asociram ni na koga konkretno sa ove teme.
Da ne bi bilo zabune, nimalo ne branim "incident Fatkić" te bih dodao još jedan incident: "incident Galić."
Tačno je da se studentu nabijaju kompleksi ako ne može položiti neki ispit 5-6 puta. Porazno je ako se pri tome okrivi samo student.
Međutim, može li imalo biti i studentove krivice? Ima li na ETF-u "vječnih studenata"? Ne znam za "vječne studente" ali pouzdano znam da ima onih koji su već na prvoj godini odustali od ETF-a. Nisam imao prilike (ili jesam, ali fakat se ne sjećam) sa takvima pričati ali vjerujem da je veliki procenat njih napustio ETF upravo tbog matematike. Ljudi se presabrali i otišli. Dobar izbor? "Vječne studente" i "pobjegulje" možemo svrstati u jednu grupu: "propali studenti ETF-a"? Elem, kada takvi studenti počnu "bistriti" na ETF temi onda je to već "viša matematika" što bi rekao gosp. Azem.
Općenito, svakom studentu na bilo kojem fakultetu bi, možda, bio dobar savjet da se dobro preispita da li je taj fakultet za njega ako neki ispit ne može da položi max od 3 izlaska na ispit (ili možda 2?). Svojevremeno je na pravu incident bio ispit "Rimsko pravo", na medicini su incidenti bili "Anatomija" i "Patologija" itd.
Vratimo se ETF-u i njegovom glavnom incidentu - matematika. Reducirati matematiku, a profesoru (koji god da je) očitati "bukvicu".
Postovani @_Ismail naravno da ima i te kako studentske krivice ali "vjeciti studenti" budu kaznjeni tako sto padnu na ispitu i na kraju krajeva problem je u tome i ovdje pricamo o tome da je uvijek krivica u studentu i da profesori nemaju ama bas nikakvu odgovornost. Pricali smo o procentima prolaznosti koji nisu porazavajuci nego su katastrofalni kada ih posmatramo sa aspekta studiranja u razvijenim zemljama u kojima sasvim legalno postoje jasne konsekvence za profesore koji nisu u stanju da iznesu studente do pozitivnih ocjena. Da je ovdje neprolaznost 30% ne bi apsolutno niko imao pravo spomenuti profesore ali je ovdje prolaznost nekih maksimalnih 30% pa se na kraju nakon silnih peripetija i muka mozda ona i dovuce do nekih pribliznih 50% ali se prije toga ubije svaka volja za studiranjem.
I nema postovani sugovornice ocitavanja bukvice jer onda ajmo to primjeniti svaki put i na studentu pa mu ocitati bukvicu bez ikakvih konsekvenci. Ako moze pasti student onda moze pasti i profesor kao sto moze i pasti svaki radnik i inzinjer u bilo kojoj firmi ako ne radi posao kako treba. Fatkic je samo prirodni nastavak Galica i drzanja ETF-a na glasu "zajebanog fakulteta" sto je isto tako van pameti jer fakultet nije zatvor i ne treba da bude "zajeban" .Isto tako siguran sam 100% da ce Fatkicevi nasljednici (jer je on koliko znam vec trebao da je u penziji) nastaviti njegovim putem cvrsto drzeci status.. da je matematika najtezi predmet na prvoj godini ETF-a.
Dakle naravno niko ovdje nikada nije rekao da ne postoji studentska krivica ali postovani kolega ja vjerujem da poznajete ljudi recimo koji su davali sve ispite iz prve godine a onda su matematike znali da vuku i vuku ili na nekom drugom sarajevskom fakultetu jer svaki ima najmanje jednog svog Fatkica "na ponos Univerziteta Sarajevo".
_Ismail_

#1737 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

hrasno38 wrote: Postovani @_Ismail naravno da ima i te kako studentske krivice ali "vjeciti studenti" budu kaznjeni tako sto padnu na ispitu i na kraju krajeva problem je u tome i ovdje pricamo o tome da je uvijek krivica u studentu i da profesori nemaju ama bas nikakvu odgovornost. Pricali smo o procentima prolaznosti koji nisu porazavajuci nego su katastrofalni kada ih posmatramo sa aspekta studiranja u razvijenim zemljama u kojima sasvim legalno postoje jasne konsekvence za profesore koji nisu u stanju da iznesu studente do pozitivnih ocjena. Da je ovdje neprolaznost 30% ne bi apsolutno niko imao pravo spomenuti profesore ali je ovdje prolaznost nekih maksimalnih 30% pa se na kraju nakon silnih peripetija i muka mozda ona i dovuce do nekih pribliznih 50% ali se prije toga ubije svaka volja za studiranjem.
I nema postovani sugovornice ocitavanja bukvice jer onda ajmo to primjeniti svaki put i na studentu pa mu ocitati bukvicu bez ikakvih konsekvenci. Ako moze pasti student onda moze pasti i profesor kao sto moze i pasti svaki radnik i inzinjer u bilo kojoj firmi ako ne radi posao kako treba. Fatkic je samo prirodni nastavak Galica i drzanja ETF-a na glasu "zajebanog fakulteta" sto je isto tako van pameti jer fakultet nije zatvor i ne treba da bude "zajeban" .Isto tako siguran sam 100% da ce Fatkicevi nasljednici (jer je on koliko znam vec trebao da je u penziji) nastaviti njegovim putem da je matematika najtezi predmet na prvoj godini ETF-a.
Dakle naravno niko ovdje nikada nije rekao da ne postoji studentska krivica ali postovani kolega ja vjerujem da poznajete ljudi recimo koji su davali sve ispite iz prve godine a onda su matematike znali da vuku i vuku ili na nekom drugom sarajevskom fakultetu jer svaki ima najmanje jednog svog Fatkica "na ponos Univerziteta Sarajevo".
Cijenjeni kolega hrasno38, ti (ako ne zamjeraš ja te ne bih persirao da ne stvaramo tu nepotrebnu distancu) i ja smo otprilike na istim talasnim dužinama. Ipak mislim da itekako ima smisla očitati "bukvicu" incidentnom profesoru kod kojeg je prolaznost katastrofalna. Pod "bukvicom" nipošto ne smatram fizički obračun, ne, već je to dužnost i obaveza dekana fakulteta.
Apsolutno se slažem da konačno i za sva vremena se mora prekinuti ETF-ova loša praksa da je najteži ispit matematika.
U vrijeme kada studirah ni pomoću filmskih trikova se nije mogla matematika (iz 1. godine) prenijeti dalje od druge godine na ETF-u.
Nemojmo zavaravati buduće studente ETF-a da to nije jedan od težih fakulteta. Jeste, takav je ETF. Ali odgovorno tvrdim da nije kreiran za mega-giga genijalce. Također smatram da si "na konju" kada diplomiraš na ETF-u. Valjda nikome ne treba crtati zašto je to tako....
hrasno38

#1738 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Ismail_ wrote:
hrasno38 wrote: Postovani @_Ismail naravno da ima i te kako studentske krivice ali "vjeciti studenti" budu kaznjeni tako sto padnu na ispitu i na kraju krajeva problem je u tome i ovdje pricamo o tome da je uvijek krivica u studentu i da profesori nemaju ama bas nikakvu odgovornost. Pricali smo o procentima prolaznosti koji nisu porazavajuci nego su katastrofalni kada ih posmatramo sa aspekta studiranja u razvijenim zemljama u kojima sasvim legalno postoje jasne konsekvence za profesore koji nisu u stanju da iznesu studente do pozitivnih ocjena. Da je ovdje neprolaznost 30% ne bi apsolutno niko imao pravo spomenuti profesore ali je ovdje prolaznost nekih maksimalnih 30% pa se na kraju nakon silnih peripetija i muka mozda ona i dovuce do nekih pribliznih 50% ali se prije toga ubije svaka volja za studiranjem.
I nema postovani sugovornice ocitavanja bukvice jer onda ajmo to primjeniti svaki put i na studentu pa mu ocitati bukvicu bez ikakvih konsekvenci. Ako moze pasti student onda moze pasti i profesor kao sto moze i pasti svaki radnik i inzinjer u bilo kojoj firmi ako ne radi posao kako treba. Fatkic je samo prirodni nastavak Galica i drzanja ETF-a na glasu "zajebanog fakulteta" sto je isto tako van pameti jer fakultet nije zatvor i ne treba da bude "zajeban" .Isto tako siguran sam 100% da ce Fatkicevi nasljednici (jer je on koliko znam vec trebao da je u penziji) nastaviti njegovim putem da je matematika najtezi predmet na prvoj godini ETF-a.
Cijenjeni kolega hrasno38, ti (ako ne zamjeraš ja te ne bih persirao da ne stvaramo tu nepotrebnu distancu) i ja smo otprilike na istim talasnim dužinama. Ipak mislim da itekako ima smisla očitati "bukvicu" incidentnom profesoru kod kojeg je prolaznost katastrofalna. Pod "bukvicom" nipošto ne smatram fizički obračun, ne, već je to dužnost i obaveza dekana fakulteta.
Apsolutno se slažem da konačno i za sva vremena se mora prekinuti ETF-ova loša praksa da je najteži ispit matematika.
U vrijeme kada studirah ni pomoću filmskih trikova se nije mogla matematika (iz 1. godine) prenijeti dalje od druge godine na ETF-u.
Nemojmo zavaravati buduće studente ETF-a da to nije jedan od težih fakulteta. Jeste, takav je ETF. Ali odgovorno tvrdim da nije kreiran za mega-giga genijalce. Također smatram da si "na konju" kada diplomiraš na ETF-u. Valjda nikome ne treba crtati zašto je to tako....
A neeeeee nikako nisam ni pomislio na fizicki obracun jer postoji prije toga 1001 legalan i pravni nacin da se svaki profesor dovede pod konac ili na kraju krajeva zamjeni boljim.
The BEN10

#1739 Re: ETF

Post by The BEN10 »

hrasno38 wrote:Postovani @_Ismail naravno da ima i te kako studentske krivice ali "vjeciti studenti" budu kaznjeni tako sto padnu na ispitu i na kraju krajeva problem je u tome i ovdje pricamo o tome da je uvijek krivica u studentu i da profesori nemaju ama bas nikakvu odgovornost. Pricali smo o procentima prolaznosti koji nisu porazavajuci nego su katastrofalni kada ih posmatramo sa aspekta studiranja u razvijenim zemljama u kojima sasvim legalno postoje jasne konsekvence za profesore koji nisu u stanju da iznesu studente do pozitivnih ocjena. Da je ovdje neprolaznost 30% ne bi apsolutno niko imao pravo spomenuti profesore ali je ovdje prolaznost nekih maksimalnih 30% pa se na kraju nakon silnih peripetija i muka mozda ona i dovuce do nekih pribliznih 50% ali se prije toga ubije svaka volja za studiranjem.
Dodatak - od upisanih XY đaka u mojoj generaciji, na 5-tu godinu nas je, "u komadu" - dakle bez obnavljanja jedne jedine godine, došlo slovom i brojem oko 10 (DESET)%!
Kako je moguće da jedan superodličan đak iz gimnazije (sa svim peticama u svim razredima i iz svakog predmeta) nije kadar završiti studij u roku!? Da nije možda glup!? Ili lijen!? Ne govorim o takvom jednom učeniku. I to samo iz moje generacije...
hrasno38

#1740 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
hrasno38 wrote:Postovani @_Ismail naravno da ima i te kako studentske krivice ali "vjeciti studenti" budu kaznjeni tako sto padnu na ispitu i na kraju krajeva problem je u tome i ovdje pricamo o tome da je uvijek krivica u studentu i da profesori nemaju ama bas nikakvu odgovornost. Pricali smo o procentima prolaznosti koji nisu porazavajuci nego su katastrofalni kada ih posmatramo sa aspekta studiranja u razvijenim zemljama u kojima sasvim legalno postoje jasne konsekvence za profesore koji nisu u stanju da iznesu studente do pozitivnih ocjena. Da je ovdje neprolaznost 30% ne bi apsolutno niko imao pravo spomenuti profesore ali je ovdje prolaznost nekih maksimalnih 30% pa se na kraju nakon silnih peripetija i muka mozda ona i dovuce do nekih pribliznih 50% ali se prije toga ubije svaka volja za studiranjem.
Dodatak - od upisanih XY đaka u mojoj generaciji, na 5-tu godinu nas je, "u komadu" - dakle bez obnavljanja jedne jedine godine, došlo slovom i brojem oko 10 (DESET)%!
Kako je moguće da jedan superodličan đak iz gimnazije (sa svim peticama u svim razredima i iz svakog predmeta) nije kadar završiti studij u roku!? Da nije možda glup!? Ili lijen!? Ne govorim o takvom jednom učeniku. I to samo iz moje generacije...
Pa ja sam postavi vrlo slicno pitanje koje je glasilo kako to da 300 i kusur studenata polozi prijemni iz matematike pri upisu na fakultet a onda od tih 300 prodje 100 na prvoj parcijali a onda od tih 100 drmne 20 na drugoj parcijali i na zavrsni ispit izadje njih 20-30% ako izadje i toliko jer taj podatak ne mozes naci javno mada je po Bolonji i to duznost svakog profesora da javno obznani rezultate svih ispita (mislim javno za studente ETF-a) u elektronskom obliku.
_Ismail_

#1741 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Zamolio bih moderatora da kreira anketu

1. RI - informatika
3. TK - telekomunikacije
cenecimoveocino

#1742 Re: ETF

Post by cenecimoveocino »

Moze li mi neko od vas ETFovaca pomoci.
Koje su razlike između sistemskih magistrala i sabirnica,ima li kakav koristan link ili literatutra.
piupiu

#1743 Re: ETF

Post by piupiu »

_Ismail_ wrote:Zamolio bih moderatora da kreira anketu

1. RI - informatika
3. TK - telekomunikacije
Anketa je aktivirana.

:)
Naslovnica

#1744 Re: ETF

Post by Naslovnica »

Šta je bilo sa Fikretom Vajzovićem?
Znajući kakvo je bilo stanje sa nastavničkim kadrom tamo neke 1996te kada sam ja počeo studij na ETF-u, postoji mogućnost da je taj još uvijek živ i da predaje.
Na njegovim predavanjima (spojeni časovi), znali smo ispisati po 10-15 listova A3 formata njegovih predavanja, jer je tada to bio način njegovog predavanja, od piše na tabli teoriju (i skoro odmah briše), a ti pofataj što stigneš. Ne sjećam se konkretnog udžbenika koji smo tada koristili za zadatke, ali za izvođenje dokaza smo koristili njegova predavanja.
Fatkića i onog drugug (ne mogu da mu se sjetim imena) neću ni da spominjem.
Oni na normalnim fakultetima ne bi mogli biti predavači.
Paja nam skoro umro na predavanjima.
Elektronika (Kvark valjda) nam dao literaturu na ruskom, da je kupimo tamo kod Vučka u prolazu kod Sarajke.
Jedino mi je u lijepom sjećanju ostala fizika i informatika.
Ja sam napustio ETF na vrijeme jer nije išlo, a na prijemnom sam bio 11.-ti.
Znam da je tu mnogo i moga masla, ljudi su završavali, redovno, uporno, ali mi ni dan danas nije žao zato što nisam nastavio biti UPORAN kako bih prošao na jebenoj matematici 1 ili već čemu.
Izvinjavam se, bilo je davno....
:roll:
_Ismail_

#1745 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Naslovnica wrote:Šta je bilo sa Fikretom Vajzovićem?
Znajući kakvo je bilo stanje sa nastavničkim kadrom tamo neke 1996te kada sam ja počeo studij na ETF-u, postoji mogućnost da je taj još uvijek živ i da predaje.
Na njegovim predavanjima (spojeni časovi), znali smo ispisati po 10-15 listova A3 formata njegovih predavanja, jer je tada to bio način njegovog predavanja, od piše na tabli teoriju (i skoro odmah briše), a ti pofataj što stigneš. Ne sjećam se konkretnog udžbenika koji smo tada koristili za zadatke, ali za izvođenje dokaza smo koristili njegova predavanja.
Fatkića i onog drugug (ne mogu da mu se sjetim imena) neću ni da spominjem.
Oni na normalnim fakultetima ne bi mogli biti predavači.
Paja nam skoro umro na predavanjima.
Elektronika (Kvark valjda) nam dao literaturu na ruskom, da je kupimo tamo kod Vučka u prolazu kod Sarajke.
Jedino mi je u lijepom sjećanju ostala fizika i informatika.
Ja sam napustio ETF na vrijeme jer nije išlo, a na prijemnom sam bio 11.-ti.
Znam da je tu mnogo i moga masla, ljudi su završavali, redovno, uporno, ali mi ni dan danas nije žao zato što nisam nastavio biti UPORAN kako bih prošao na jebenoj matematici 1 ili već čemu.
Izvinjavam se, bilo je davno....
:roll:
To je divna poruka (bez ironije to kažem), ne samo ETF-ovcima već i studentima na bilo kojem faksu. Pisano je o tome u ranijim postovima.... Drago mi je da si uspio u životu i bez ETF-a.
Da li spominješ pok. prof. Pavla Jovanovića (Paja)? On je, svojevremeno, predavao fiziku čvrstog stanja. Ostao mi je u sjećanju kao dobar profesor i čovjek. Jedne prilike u nekom Energoinvestovom rasklopnom postrojenju su imali izvjesnih tehničkih problema (ne sjećam se detalja) koje nisu mogli da riješe te su kontaktirali pok. prof. Paju. Nakon analize pok. prof. im je rekao da pokose travu u rasklopnom postrojenju, što je i bilo rješenje tih tehničkih problema.

O anketi, glasao za EE !! Budem obrazložio.
_Ismail_

#1746 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Nema sumnje da će RI pobijediti na anketi.
Pa će onda novi brucoši poletjeti da odaberu RI.
Međutim, vidi vraga/šejtana, po meni je najperspektivniji smjer EE.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1747 Re: ETF

Post by mk ultra »

_Ismail_ wrote:Nema sumnje da će RI pobijediti na anketi.
Pa će onda novi brucoši poletjeti da odaberu RI.
Međutim, vidi vraga/šejtana, po meni je najperspektivniji smjer EE.
za koji u BIH trenutno bas i nema posla
hrasno38

#1749 Re: ETF

Post by hrasno38 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/univerzi ... /160614120

Nije direktno ali indirektno je vezano za svaki temu Nauke i obrazovanja.
The BEN10

#1750 Re: ETF

Post by The BEN10 »

hrasno38 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/univerzi ... /160614120
Nije direktno ali indirektno je vezano za svaki temu Nauke i obrazovanja.
Čudno bi bilo da je suprotno!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/google-s ... /160607080 odakle se ide na zvaničnu stranicu studije: http://www.webometrics.info/en/node/173
I uporediš recimo sa jednom MadŽarskom - 30-ti mađar ima radova kao naš ubjedljivo najbolji Hanjalić: :roll: :-)
http://www.webometrics.info/en/node/82

Koliko profesora sa ETF-a ima među prvih 100-200 u okviru samo BIH? Da ne idemo sad da upoređujemo kako naši stoje u odnosu na profesore iz regiona. :roll:
Razlog - već sam žučno pisao na temi o tome: NEMA PROJEKATA, NE BAVE SE STRUKOM I NAUKOM. LaHko je naprđivati jednu te istu teoriju jarane, ali ko se bavi projektima na kojima se stiču nova znanja, koja možeš objavljivati u IEEE journals-ima, IEEE transactions-ima, konferencijama.
Post Reply