ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

nargila.ba

#1526 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:03, edited 1 time in total.
KIseljak12

#1527 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

nargila.ba wrote:
hrasno38 wrote:Svasta ti napisa onako pomalo drcno pa ces dobiti i drcne odgovore iako "nemas nista sa ETF-om"!

1. Fizika je toliko lagana da joj je prolaznost sada na kraju drugog semestra bili oko 9%. Sjedi pao si vec na prvom ispitu ili si i ti od onih sto studente nazivaju "stokom".

2. Niko ovdje nije rekao da se matematika treba izbaciti ali ili je profesor los ili su opet studenti "stoka" ali opet idemo na procenat koji je oko 30%.

3. Jok eto inzinjeri RI se po cijelom svijetu bave samo dokazivanjem matematickih teorema i kompletna informatika bi umrla da nema matematike. I tebi cu onda postaviti pitanje o najvecim informaticarima danasnjice .....onako iz garaze bez Uscumlica i Fatkica a i bez ETF-a??? Mora da su i oni "stoka" samo talentovana.

4. Da ja sam dao 2000 za kvalitet a ne za kvantitet a kvalitet se dokazuje uspjehom u ovom slucaju. Kada u razredu od 20 ucenikapadne 5 po svoj logici su krivi ucenici ali kad padne 15 svugdje na dunjaluku osim kod nas su krivi nastavnici/profesori za koje se uvijek nadje neki Sava Kovacevic da ih brani do zadnje kapi krvi. Nikada u zivotu Fatkic nije znao prenjeti znanje i u moje vrijeme prije 30-tak godina studenti su bjezali od Fatkica kod Osmanagica koji je objasnjavao fenomenalno. Jedan jedini kriterijum koji se moze primjeniti na kvalitet rada profesora je upravo prolaznost studenata.....pardon "stoke".....Koji bi ti primjenio ziv bio?????

5. Napisao si ovdje enciklopediju a nisi shvatio da je "Sibirska olimpijada" sala koju su studenti izmisli upravo u moje vrijeme.....ali kako da skontas kad si se satro da odbranis neodbranjivo.

6. Oko prosjecne plate mi se neda elaborirati ali 75% je totalno netacan podatak ali nejse.

I da isto tako niko ovdje nije napisao da je neko nekoga oborio zato sto ga mrzi ili mu nije simpatican nego naravno zato sto nije znao. Ali sto nije znao ma naravno za takve kao sto si ti uvijek je kriva "stoka"!!!!
1. Boli me k. za statistiku. Tačka. Jako dobro znam koji nivo Fizike se drži na ETFu. Za ostalu raju, evo nekoliko screenshot-ova na koje sam prve naletio (na ETF Prva godina facebook grupi), primjeri parcijalnih ispita:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5723198C
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=57627BA6
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=572E326A

Ko god ne zna uraditi barem većinu ovih elementarnih stvari, a završio je ETF ili bilo koji drugi tehnički fakultet, za mene je debil. hrasno38, pokušaj uraditi pa javi.

2. Možeš li odgovoriti na moje pitanje iz prethodnog posta - tačnije možeš li početi da se igramo 'igre' koju sam opisao? To što se, kao pijan plota, držiš za statističke podatke koji ti odgovaraju dovoljno govori o tebi.

3. ETF nije INFORMATIKA. Tačka.

4. Dobro. Fatkić ne zna prenijeti znanje? Možda je usmeno čovjek malo rasijan, ali odgovori mi na ovo: Navedi mi knjigu sa ovih prostora koja obrađuje alate Inženjerske matematike, koja je kvalitetnije napisana od Fatkićevih materijala (knjiga) za IM1 i IM2? Hmm.. ako je Fatkić 'kar***', što potenciraš, kako je molim te dobio priliku da bude 'visiting professor' na MIT?

5. Sibirska - nesibirska, olimpijada - neolimpijada, apsolutno nebitno. Ta 'šala' je rezultat vašeg 'smatranja tih zadataka nerješivim'. Što je smiješno.

6. Ne da ti se elaborairati jer ne znaš elaborirati i ne možeš elaborirati nešto što je netačno. Podatak je 100% tačan.

Fatkic je bio visiting research, a ne teaching staff, da odmah razrijesimo tu zabludu. Sto se tice boldiranog, pokojni Boris Apsen i dan danas iz groba bolje prenosi znanje nego ziv H. Fatkic. Kako, pa lijepo Repetitorij vise matematike 1, 2 i 3, uz pripadajuce zbirke 1, 2 i 3.

Sta to fali u Apsenu, ima u Fatkica, a da je kriticno za inzenjerski rad?
nargila.ba

#1528 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:03, edited 1 time in total.
nargila.ba

#1529 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:04, edited 1 time in total.
nargila.ba

#1530 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
KIseljak12

#1531 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

nargila.ba wrote: Ne bih se složio, kada je u pitanju nivo preciznosti i dorečenosti. Pomenuti Repetitoriji su izuzetni, ali po mom mišljenju za nekoga ko već 'barata' tim stvarima na solidnom nivou.
Zanimljivo, moje iskustvo je bilo upravo obratno. Tek kada sam presao gosp. Apsena sam bio u stanju da pratim predavanja i vjezbe na IM 1/2. Mozda je to do individualni afiniteta. Apsen takodjer obiluje konkretnom primjenom gradiva u oblastima elektrotehnike, statike, mehanike itd. sto Fatkic kao zakleti matematicar smatra suvisnim. Ja se s tim ne slazem, nego smatram da treba pojasniti svrhu i znacaj gradiva koje se obradjuje uz osvrt na primjene u struci.

Takodjer, zadaci iz IM1 su generalno lagani. One iz IM2 takodjer se moze uz malo vjezbe nauciti rjesavati, ali bez nekog razumijevanja sta se zapravo tu radi. Ponovicu, nije problem u oblastima, niti u tezini zadataka (vecina su normalni kod "bolonjskog" Fatkica). Problem je sto kad iskupis 200 studenata koji su polozili IM2, vise od pola ti ne bi znalo primjeniti diferencijalnu jednacinu da dokaze da bojler vise trosi kad je stalno upaljen, nego kad ga palis po potrebi.
nargila.ba

#1532 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
KIseljak12

#1533 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

nargila.ba wrote:
KIseljak12 wrote: Sta to fali u Apsenu, ima u Fatkica, a da je kriticno za inzenjerski rad?
Obzirom da si Edit, da se ne zagubi, pa cu quote..

Po mom mišljenju nivo detalja, već sam ti rekao. I to onih koji su neophodni u slučaju kada ni softverski paketi (koji 95% stvari rješavaju bez problema) ne pomažu. Opet kažem, Apsen je perfektan u formi 'kratko i jasno' za inženjera koji barata matematičkim aparatom.

Btw. Bio je 'visiting professor', ne samo 'research', ali manje bitno.
Ako je zaista predavao na MIT-u, zasto mu to ne stoji niti u jednoj verziji CV-a? Stoji da je besprekidno zaposlen na ETF SA od 1972. god...

Nisam ni za ni protiv Fatkica kao osobe, od njega sam naucio neke mnogo bitnije stvari od matematike i hvala mu na tome. Ipak, ako se zelimo takmiciti sa razvijenim svijetom, trebamo se onda ugledati na trendove u razvijenom svijetu a ne trendove iz Njemacke 19. stoljeca.
Poenta onoga sto zelim reci je da ne mozemo reci da postoji tacno jedan glavni uzrok slabe prolaznosti.
Oni su mnogobrojni, a medju nekim najvecim su: lose predznanje i opce neozbiljan pristup studenata, zbijen program u kratko vremena za koji nema vremena da se detaljno s razumijevanjem nauci, pedagoski neadekvatan predavac, malobrojni (dobri) asistenti koji pored najbolje volje tesko izlaze s manjkom ucionica, vremena, itd.
Nije fer reci samo su studenti krivi ili samo je Fatkic kriv, ima tu svega, a stanje se moze poboljsati samo ako svi ukljuceni u nastavni proces naprave neke konkretne promjene, adaptacija plana i programa, stroziji kriteriji na upisu (pogotovo iz matematike, znam da su jedne godine pustali sa 12.5% osvojenih bodova sto je katastrofa), pa na kraju krajeva i dovodjenje boljeg nastavnog kadra.
Sve se hoce kad se moze.
nargila.ba

#1534 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1535 Re: ETF

Post by hrasno38 »

nargila.ba wrote:
hrasno38 wrote:Svasta ti napisa onako pomalo drcno pa ces dobiti i drcne odgovore iako "nemas nista sa ETF-om"!

1. Fizika je toliko lagana da joj je prolaznost sada na kraju drugog semestra bili oko 9%. Sjedi pao si vec na prvom ispitu ili si i ti od onih sto studente nazivaju "stokom".

2. Niko ovdje nije rekao da se matematika treba izbaciti ali ili je profesor los ili su opet studenti "stoka" ali opet idemo na procenat koji je oko 30%.

3. Jok eto inzinjeri RI se po cijelom svijetu bave samo dokazivanjem matematickih teorema i kompletna informatika bi umrla da nema matematike. I tebi cu onda postaviti pitanje o najvecim informaticarima danasnjice .....onako iz garaze bez Uscumlica i Fatkica a i bez ETF-a??? Mora da su i oni "stoka" samo talentovana.

4. Da ja sam dao 2000 za kvalitet a ne za kvantitet a kvalitet se dokazuje uspjehom u ovom slucaju. Kada u razredu od 20 ucenikapadne 5 po svoj logici su krivi ucenici ali kad padne 15 svugdje na dunjaluku osim kod nas su krivi nastavnici/profesori za koje se uvijek nadje neki Sava Kovacevic da ih brani do zadnje kapi krvi. Nikada u zivotu Fatkic nije znao prenjeti znanje i u moje vrijeme prije 30-tak godina studenti su bjezali od Fatkica kod Osmanagica koji je objasnjavao fenomenalno. Jedan jedini kriterijum koji se moze primjeniti na kvalitet rada profesora je upravo prolaznost studenata.....pardon "stoke".....Koji bi ti primjenio ziv bio?????

5. Napisao si ovdje enciklopediju a nisi shvatio da je "Sibirska olimpijada" sala koju su studenti izmisli upravo u moje vrijeme.....ali kako da skontas kad si se satro da odbranis neodbranjivo.

6. Oko prosjecne plate mi se neda elaborirati ali 75% je totalno netacan podatak ali nejse.

I da isto tako niko ovdje nije napisao da je neko nekoga oborio zato sto ga mrzi ili mu nije simpatican nego naravno zato sto nije znao. Ali sto nije znao ma naravno za takve kao sto si ti uvijek je kriva "stoka"!!!!
1. Boli me k. za statistiku. Tačka. Jako dobro znam koji nivo Fizike se drži na ETFu. Za ostalu raju, evo nekoliko screenshot-ova na koje sam prve naletio (na ETF Prva godina facebook grupi), primjeri parcijalnih ispita:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5723198C
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=57627BA6
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=572E326A

Ko god ne zna uraditi barem većinu ovih elementarnih stvari, a završio je ETF ili bilo koji drugi tehnički fakultet, za mene je debil. hrasno38, pokušaj uraditi pa javi.

2. Možeš li odgovoriti na moje pitanje iz prethodnog posta - tačnije možeš li početi da se igramo 'igre' koju sam opisao? To što se, kao pijan plota, držiš za statističke podatke koji ti odgovaraju dovoljno govori o tebi.

3. ETF nije INFORMATIKA. Tačka.

4. Dobro. Fatkić ne zna prenijeti znanje? Možda je usmeno čovjek malo rasijan, ali odgovori mi na ovo: Navedi mi knjigu sa ovih prostora koja obrađuje alate Inženjerske matematike, koja je kvalitetnije napisana od Fatkićevih materijala (knjiga) za IM1 i IM2? Hmm.. ako je Fatkić 'kar***', što potenciraš, kako je molim te dobio priliku da bude 'visiting professor' na MIT?

5. Sibirska - nesibirska, olimpijada - neolimpijada, apsolutno nebitno. Ta 'šala' je rezultat vašeg 'smatranja tih zadataka nerješivim'. Što je smiješno.

6. Ne da ti se elaborairati jer ne znaš elaborirati i ne možeš elaborirati nešto što je netačno. Podatak je 100% tačan.
Boli i mene zub pa nek svako svoju ranu sisa. Vidi posto ja svoje misljenje baziram na statisckim podacima a ne na misljenjima jedinice za odbranu casti Huseta Fatkica onda je svaka daljna rasprava suvisna. Huse Fatkic ne zna predavati i ne zna prenositi znanje i to ce potvrditi vecina studenata i koji su polozili i koji nisu matematiku.Njegovo znanje matematike ide do granica ludosti i ne moze mu niko to spocitati ali prenosenje je na nivou ispodprosjecnog profesora kakvih ima na bacanje i kakvi unistavaju generacije i generacije mladih ljudi.
Ako hoces da se igras nadji brate nekoga sebi jal zensko jal musko (zavisno od opredjeljenja) pa se igraj i zabavljaj a mene zaobidji. He i postajes pomalo smijesan sa ponavljanjem kako nemas nista sa ETF-om da se upravo cini suprotno ali i to je razumljivo.
To je to bar sto se tice nas dvojice i zelim ti ugodan matematicki vikend i pogledaj te prouci na cemu pociva svjetska ekonomija i sve ostalo....statistika haveru statistika jer je ubitacna za takve kao sto si ti i Huse Fatkic.
studiorum_tuzlaensis

#1536 Re: ETF

Post by studiorum_tuzlaensis »

Mješaju se babe i žabe, kada se spominju potrebe za određenim predmetima. Mora biti grupa osnovnih inženjerskih predmeta tipa matematike, fizike, osnova elektrotehnike itd. i ti predmeti MORAJU BITI OPŠIRNI I TEŠKI ZA POLOŽITI. Ne želim ni da komentarišem ove plitke umove koji rasparavljaju hoće li im matrice, determinante ili funkcije i diferencijalne jednačine trebati u životu. Bježite što dalje od struke onda jer ćete kad dođete u stvarni život vidjeti šta znači dobro znanje iz baznih predmeta.

Primjer: "Scena sa jednog zajedničkog projekta sa kolegama informatičarima ima tu i raje sa FIT-a i Ganića, radili smo softver za upravljanje jednofaznim asinhronim motorima uz pokretanje uz pomoć kondenzatora i nakon simulacija smo završili i model sa dva motora kojim smo ovisno o potrebama trebali upravljati. Kolega informatičar treba da uključi obični utikač na improviziranu AC utičnicu i pita nas: Kako ću znat koje je plus a koje minus?" Mi smo ostali zatečeni pomalo nas je bilo i sram pred kolegama iz Tuzle i Mostara, još žalosnije što je momak završio naš faks a ne zna da izmjenična struja nema - i +, već nulu i fazu. :run: Nevjerica živa.

Elektrotehnika nije računarstvo i informatika, informatika je alat koji koristi elektrotehnici. Svaki smijer AiE, EE i TK koristi softver i računare, nauči masu različitih alata uostalom dobro i programira. (od Visual Studia, C, C++, Visual Basica, .NET, Matlab, objektno orijentiranih jezika, AutoCAD, AnSYS itd.)

ETF mora pod hitno da razdvoji Računarstvo i informatiku od ostalih smjerova kao zaseban studij, jer sramota je da se ti ljudi zovu inženjeri elektrotehnike a imali su možda sveukupno 4 inženjerska predmeta (Matematika 1 i 2, Osnovi elektrotehnike i možda Električna kola) u svom školovanju. To su svi već uvidjeli, samo niko neće na fakultetu da pokrene priču jer RI dobro kotira na faksu.

EDIT:
Kada se to razdvoji, onda neće ni biti potrebe za ovim RI-ovcima što plaču za Husetovom samovoljom i bahatošću. Bit će inženjeri računarstva i nek se slobodno bave sa onim što je danas veoma unosno i dobro se zarađuje, a to su kilometri linija koda i visoka dioptrija već u 35. godini.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 19/02/2016 18:58, edited 1 time in total.
nargila.ba

#1537 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:05, edited 2 times in total.
nargila.ba

#1538 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:05, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#1539 Re: ETF

Stavih ja to u EDIT brate, razumijemo se.

Lijep pozdrav.
hrasno38

#1540 Re: ETF

Post by hrasno38 »

nargila.ba wrote:
hrasno38 wrote: Boli i mene zub pa nek svako svoju ranu sisa. Vidi posto ja svoje misljenje baziram na statisckim podacima a ne na misljenjima jedinice za odbranu casti Huseta Fatkica onda je svaka daljna rasprava suvisna. Huse Fatkic ne zna predavati i ne zna prenositi znanje i to ce potvrditi vecina studenata i koji su polozili i koji nisu matematiku.Njegovo znanje matematike ide do granica ludosti i ne moze mu niko to spocitati ali prenosenje je na nivou ispodprosjecnog profesora kakvih ima na bacanje i kakvi unistavaju generacije i generacije mladih ljudi.
Ako hoces da se igras nadji brate nekoga sebi jal zensko jal musko (zavisno od opredjeljenja) pa se igraj i zabavljaj a mene zaobidji. He i postajes pomalo smijesan sa ponavljanjem kako nemas nista sa ETF-om da se upravo cini suprotno ali i to je razumljivo.
To je to bar sto se tice nas dvojice i zelim ti ugodan matematicki vikend i pogledaj te prouci na cemu pociva svjetska ekonomija i sve ostalo....statistika haveru statistika jer je ubitacna za takve kao sto si ti i Huse Fatkic.
Misljenje je kao guzica, svako ga ima, pa cak i takvi kao ti. Na svu srecu, nigdje se ne pika, inace bismo svi najebali...
Da je manje takvih kao ti statistika bi bila puno bolja ;)

Nauči se osnovama komunikacije.

EDIT: Nisam nikakav drugi komentar i stav (nego takav, papanski i jako ograničen) očekivao od nekoga kome se usta začepe desetinama činjenica i desetinama pitanja na koje ne može odgovoriti bez da 'skoči sam sebi u stomak', ili ti ga 'pojede svoje govno'.
Pazi da se ne zagrcnes i ne udavis jer ti samo prstici vire iz Fatkiceve guzice. Sta si ocekivo da cu ti odgovoriti na tvoje "Boli m k....". To ti ko neko zajeban pa doso da nas uplasis..... upo ko Rambo u Avganistan sa posebnim apostrofom da ti nemas nista sa ETF-om, Fatkicem itd itd.
E sad sto se tice pikanja i ne pikanja moga stava ko zna mozda budes i iznenadjen kao i tvoj uzor.....cudni su putevi do istine!!!!
nargila.ba

#1541 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
hrasno38

#1542 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Prvo nije ni 30 ni 40 nego 50 i u tih 50 se proslo sve i svasta pa i bukadar takvih jazavaca sto na samom fakultetu sto u zivotu. Prvoj pogledaj sa kakvim tonom si uletio u ovu raspravu, pa te onda ponesto i zabolilo da bi sad kao drzao predavanja ko je a ko nije za foruma.
Da na svoje misljenje imas pravo to ti niko ne spori, da ne znas dobro da citas to je cinjenica a ponajveca je da se zestoko nekome ovim pisanjem uvlacis u dupe. Zaboli mene i za Fatkica i za ETF i kompletnu univerzitetsku zajednicu koja uzgred vec dugo vremena ne vrijedi ni pisljivog boba pa masa izuzetno pametne i talentovane djece ide iz BiH da se ne bi raznorazni debili izivljavali na njima i novcanicima njihovih roditelja. Koliko se izbacuju kvalitetni kadrovi iako i sam pripadam njima ali srecom prije rata (ako je tio neka sreca jer sam ostao u BiH) pokazuje broj BH inzinjera o kojima se cuo dobar glas i da nema onog Jurica na ETF-u taj fakultet po nicemu ne bi bio poznat i cijenjen (naravno pretjerujem jer ima zaista jos sjajnih ljudi profesora).
Pored svih silnih matematicara decko iz Visokog bez dana faklulteta napravi virtuelnog covjeka i nas sve popisa uzduz i poprijeko.
E sad cu ti reci jedan podatak i ovima sto spominju MIT-ove i univerzitete sirom svijeta da je prolaznost na tim fakultetima veca od 80% a ako se desi da je prolaznost na nekom predmetu ispod 60% momentalno ide na provjeru u smislu provjere metodologije, kvaliteta prezentacije i na kraju pod obavezno pedagogije. Tako da bi Fatkic i ti mogli predavati samo Nailovoj materi. Gdje sam to pronasao necu da ti kazem namjerno pronadji sam ako te interesuje jer ti si se vec deklarisao ovdje kao strucnjak i neko ko bi uredjivao forum.
Procitaj malo kompletnu prepisku pa ces se iznenaditi da poneko i sa samog fakulteta nije bas najzadovoljniji kako se prenosi matematika na studente i to je i bila poenta ove cijele price dok Rambo nije uletio.
Sad da si bez veze ne kvarim vikend posto nisam ovaj danasnji novokomponovani inzinjer odoh sa rajom na pice a ti se ufati kamilice i IM1 i 2!!!

A evo i dokaz 1/1 koliko sam u pravu i sta se danas sve dozvoljava tzv. profesorima

http://ba.n1info.com/a60544/Vijesti/Vij ... ultet.html

http://spus.ba/spus-novosti/sastanak-sa ... ajevo.html
Last edited by hrasno38 on 19/02/2016 19:58, edited 2 times in total.
_Ismail_

#1543 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Aman zaman, šta to kaže statistika, biva da je nizak procenat prolaznosti na prvoj godini ETF-a?
Uvijek je bio i sve dok bude tako to će značiti da ETF nije postao klinac od faksa.
Što više čitam ovu temu nije mi jasno ko koga ovdje handri, da prostite na izrazu. Da preciziram. Nisu mi jasni stavovi forumaša koji su dipl. inženjeri. Halo, diplomirao si na ETF-u, nebitno kada u ovom dijelu priče i ti se sada, kao, zalažeš za to da studentima bude lakše na prvoj godini ETF-a tj. da prolaznost bude veća? Daj neka mi neko to malo približi, dodefinira. Moram naglasiti da sam uvijek bio i ostao na strani studenata. Ali smeta mi da dipl.inžinjeri ovdje pričaju priču koja budućim potencijalnim brucošima na ETF-u šalje pogrešnu informaciju. Informacija je ova: dragi mladići/djevojke nipošto ne upisujte ETF jer tamo je matematika teža nego na PMF-u i tamo se na prvoj godini na studentima iživljavaju neki profesori.
Ta informacija nije tačna. Odgovorno vam tvrdim da to nije istina.
ETF je kreiran tako da ga može završiti osoba prosječne inteligencije. Prva godina je tradicionalno najteža na ETF-u. Zašto? Pa zato što se nakon srednje škole ljudi u svom obrazovanju susreću sa pravom naukom i ako su u srednjoj grijali stolicu (pri učenju) na ETF-u moraju da je prže. Ne treba se zavaravati da se sa malo rada, učenja može laganini završiti ETF. Težak je to fakultet. Međutim ko čvrsto odluči da ga završi taj će ga i završiti.
Prije rata diplomirah i kroz studiranje ne gubih vrijeme na analiziranju psiholoških profila profesora i asistenata već na to kako da se ispit nauči i položi i idemo dalje do diplomskog. Vjerujem da je tako i sada kod mnogih sadašnjih ozbiljnih studenata ETF-a.
Ovaj luksuz, naprdivanje (da prostite) možemo sebi priuštiti mi koji smo već diplomirali.
Btw, sjetih se jedne od definicija statistike: Statistika je tačan popis netačnih podataka. :)
hrasno38

#1544 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Ismail_ wrote:Aman zaman, šta to kaže statistika, biva da je nizak procenat prolaznosti na prvoj godini ETF-a?
Uvijek je bio i sve dok bude tako to će značiti da ETF nije postao klinac od faksa.
Što više čitam ovu temu nije mi jasno ko koga ovdje handri, da prostite na izrazu. Da preciziram. Nisu mi jasni stavovi forumaša koji su dipl. inženjeri. Halo, diplomirao si na ETF-u, nebitno kada u ovom dijelu priče i ti se sada, kao, zalažeš za to da studentima bude lakše na prvoj godini ETF-a tj. da prolaznost bude veća? Daj neka mi neko to malo približi, dodefinira. Moram naglasiti da sam uvijek bio i ostao na strani studenata. Ali smeta mi da dipl.inžinjeri ovdje pričaju priču koja budućim potencijalnim brucošima na ETF-u šalje pogrešnu informaciju. Informacija je ova: dragi mladići/djevojke nipošto ne upisujte ETF jer tamo je matematika teža nego na PMF-u i tamo se na prvoj godini na studentima iživljavaju neki profesori.
Ta informacija nije tačna. Odgovorno vam tvrdim da to nije istina.
ETF je kreiran tako da ga može završiti osoba prosječne inteligencije. Prva godina je tradicionalno najteža na ETF-u. Zašto? Pa zato što se nakon srednje škole ljudi u svom obrazovanju susreću sa pravom naukom i ako su u srednjoj grijali stolicu (pri učenju) na ETF-u moraju da je prže. Ne treba se zavaravati da se sa malo rada, učenja može laganini završiti ETF. Težak je to fakultet. Međutim ko čvrsto odluči da ga završi taj će ga i završiti.
Prije rata diplomirah i kroz studiranje ne gubih vrijeme na analiziranju psiholoških profila profesora i asistenata već na to kako da se ispit nauči i položi i idemo dalje do diplomskog. Vjerujem da je tako i sada kod mnogih sadašnjih ozbiljnih studenata ETF-a.
Ovaj luksuz, naprdivanje (da prostite) možemo sebi priuštiti mi koji smo već diplomirali.
Btw, sjetih se jedne od definicija statistike: Statistika je tačan popis netačnih podataka. :)
Bio sam i borac u ratu od prvog do zadnjeg dana pa znaci da bi trebao da pozelim i danasnjim generacijama da isto prodju a ne da im bude bolje!!!! Jebem ti u kojem kamenom dobu ovdje zivimo da je to strahota.
Znaci 70% studeneta koji nisu polozili I semetar su ispodprosjecno intelegentni!!!! Strasno kakve se ovdje konstatcije izvlace. Jednom rjecju STRASNO!
Last edited by hrasno38 on 19/02/2016 20:03, edited 1 time in total.
Maxxtro

#1545 Re: ETF

Post by Maxxtro »

nargila.ba wrote: http://www.etf.unsa.ba/people/cv/huse.fatkic.pdf
Ako ne grijesim 'visiting professor' na Zapadu nije neko ko nema učešće u nastavi.

Naravno, istina nikad nije ni crna ni bijela. Samo mi je užasno zasmetao princip koji su ovdje neki potencirali: 'platio sam, nauči me kako znaš i umiješ, mora položiti barem 70% studenata'. Ma ne mora niko položiti ako nije zadovoljio određenu granicu.
I sam Fatkić konstantno potencira tu činjenicu da je program užasno zbijen. Također problem sa asistentima je više nego očigledan, jer je u posljednjih par godina situacija '300 studenata po asistentu' što je nehumano. Fakultet je počeo primati dvostruko-trostruko više studenata, a kapaciteti su prošireni jedva za 30-40%.

Vezano za prijemni - koliko sam ja 'načuo' ove godine planiraju pooštriti prijemni ispit, ali nije provjerena informacija.

Sve u svemu, najtužnije bi bilo da neko odustane od ETFa samo zbog ovakvih priča o raznim 'Fatkićima' - smatram da se treba boriti protiv toga. Slušao sam ih i ja, uvijek uzimao sa rezervom jer sam znao ko je uvijek najbučniji kad treba 'progurati mišljenje u šire narodne mase'. Nemojte se obeshrabrivati :)
University of Massachusetts, kako pise u njegovom CV-u nije isto sto i Massachusetts Institute of Technology. Nema sanse da je on bio na MIT-u, jer neko ko je bio na MIT-u sigurno ne bi napravio takav propust.
Ajatolah_

#1546 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

hrasno38 wrote:Znaci 70% studeneta koji nisu polozili I semetar su ispodprosjecno intelegentni!!!! Strasno kakve se ovdje konstatcije izvlace. Jednom rjecju STRASNO!
Gdje si, bolan, to pročitao u citiranom Ismailovom postu?
Slažem se da je strašno kakav si izvukao zaključak iz onog što si citirao.
Euridika
Globalna šefica

#1547 Re: ETF

Post by Euridika »

Drage i uvažene kolege inženjeri, ova diskusija je skrenula u domen vrijeđanja na ličnoj osnovi (i, donekle, izboru odsjeka), potpuno bespotrebno...
Dajte da se vratimo u granice struke i otvorene, konstruktivne diskusije, tu smo da mlađim naraštajima damo svijetao primjer, a ne da se prikazujemo u najlošijem izdanju...
nargila.ba

#1548 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
nargila.ba

#1549 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:05, edited 2 times in total.
studiorum_tuzlaensis

#1550 Re: ETF

hrasno38 wrote:
Bio sam i borac u ratu od prvog do zadnjeg dana pa znaci da bi trebao da pozelim i danasnjim generacijama da isto prodju a ne da im bude bolje!!!! Jebem ti u kojem kamenom dobu ovdje zivimo da je to strahota.
Znaci 70% studeneta koji nisu polozili I semetar su ispodprosjecno intelegentni!!!! Strasno kakve se ovdje konstatcije izvlace. Jednom rjecju STRASNO!
Tipican primjer osobe koja generalizira sve živo. Ti si prijatelju izgubljen slučaj, barem što se tiče bilo kakve konstruktivne diskusije. Očigledno te Fatkić slabo naučio indukciju i dedukciju u širem smislu. :) :)

Došli smo i do rata, jel tako pričaš i kad te drot zaustavi pa mu opališ jednu klempu uz onu poznatu bošnjačku izreku "Za šta sam sam ja borio, Alija j**em ti majku" :?
Post Reply