Bice dug post... Ocito su kolege inzinjeri zeljni rasprave, dovoljno je bio sam jedan upit "izgubljene" srednjoskolske duse da se razvije duga i ne toliko losa rasprava, ako izuzmemo par licnih uvredica

U mnogocemu se slazem sa vecinom, mislim da je ipak istina negdje u sredini. Na pocetku ste naveli ljude koji vole ili ne vole elektrotehniku ili matematiku, te rekli kako oni koji ne vole nijedno nisu ni dokle dospjeli. Nazalost, ne mogu se sloziti jer sam tokom 7 godina (98/99 - 2006) vidio veliki broj takvih, a zavrsili su fax neki i prije mene. Bilo je tu likova koji su i usmeni prepisali, kojima se doslovce racunar gadio, koji su i u srednjoj skoli imali podjonjenog Venea, znaci i taj nivo matematike im je bio tezak, koji su imali prosjek 10 na RI, a nisu znali linije koda napisati itd. I svi oni su zavrsili, a neke znam da su se fino i zaposlili. Zato mi je izuzetno drago da cujem da ima ovakav tool koji provjerava zadace. Da se razumijemo i ja sam prepisivao tokom faxa, malo ih je koji nisu, ali ima sve svoje granice, neki ljudi svu svoju energiju usmjere na to i to je grozno. Kad se prica o profesorima koji su bauk, recimo ja nisam imao problem ni s Galićem, ni sa Cizijem, ni Fatkicem koji je doduse tad jos uvijek bio asistent, nego sa Zijom Pašićem i Mesudom Hadžiajlićem. Prve tri godine na TK sam u roku furao, a onda Impulsna Elektronika, za koju sam znao itekako sta je jos iz sredne skole i Fahre kod kojeg si krv morao propisati za 4-5. Zbog Zije sam izgubio 2 godine, i ne samo ja, u tom periodu nas je izlazilo na ispite 50-100 zavisi od ispitnog roka, a polagalo nikad vise od 10 ljudi, na jednom od tih mojih 15 rokova niko nije polozio. E to je izivljavanje, gdje Zijo nije ispredavao kako treba, njegov aistent Dzaferovic je radio na vjezbama zadatke na nivou srednje skole, a trazilo se od nas da rjesavamo puno slozenije zadatke. A drugi profesor je slicno imao nezanimljiva i losa predavanja na DTS-u 2 i asistenta koji je namjerno na vjezbama radio zadatke sa pogresnom formulom koju kad primijenis na pismenom naravno padas.
Po meni je osnovni problem ta zastarjelost i da se kvalitet predmeta mjeri po tome koliko je sta tesko. Takodje,
drugi veliki problem je sto skoro niko od profesora nije govorio o primjeni u praksi onog cemu nas uce. Time bi nam tu silnu teoriju negdje smjestili u real life i "oplastičili" neke stvari. Danas kad radim u struci, vidim i prepoznajem, koristim, gomilu tih stvari, a tad su mi bile poprilicno apstraktne. Nisam vezan samo za TK, polje je puno šire, a opet je u jednoj mašini/sistemu, sadrzan maltene cijeli moj fakultet, a recimo cijelo to polje nikad na fakultetu nije spomenuto a kamoli ta jedna konkretna masina. Zao mi je isto tako sto nisam naucio programirati, barem osnove, jer su mi svaki interes za tim dijelom struke ubili likovi ala Glavić (indikativno prezime), i činjenica da učim Cobol na pragu 21. vijeka i pisem kod na dvolisnici. Nije mi trebala ta silna matematika, pa ni maxwellove jednačine (moram priznati da sam ih zaboravio jer nisam koristio od fakulteta), ali treba odredjena sirina i mislim da niko to ne spori, ali da to neke ljude kosta zivota i zivaca kao sto je mene dok sam studirao, da ti profesori/asistenti ubiju volju za onim sto volis ili mozda tek treba da zavolis to vec ne ide. A sto se studenata tice to je posebna prica, predugo bi bilo da i tome pisem, ali neki zaista zasluzuje epitet gamad kako neko gore rece.