ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Laviee

#1226 Re: ETF

Post by Laviee »

Zna li iko kako se racunaju bodovi za kljucne predmete na ETF-u?
Gejmerofil

#1227 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Don Strudla wrote:
mk ultra wrote:
Gejmerofil wrote:Da li na ovom fakultetu postoje laboratorijske vjezbe iz fizike? Negdje sam cuo da nema pa da provjerim.Te da li to vidite kao neki nedostatak ili se nekako kompenzuje? Pitam cisto onako da imam sto vise informacija o ovom fakultetu. :)
nema
zašto bi to bio nedostatak?
Bilo je, i to po starom sistemu. Vjezbe su se odradjivale na mašinskom fakultetu. Obicno je obuhvatalo 5-6 mjerenja iz razlictih oblasti fizike, koje se odrade u jednom navratu, otprilike pri kraju drugog semsetra prve godine.

Aha razumijem,nego samo mi neobicno da je neko inzinjer a ne zna izmjerit recimo npr. gustinu tijela ili mjerenje ubrzanja Zemljine teze i sl.
Mišo_Kovač

#1228 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Za takve stvari postoji fizika na PMF-u... totalno irelevantno znanje za jednog inzenjera elektrotehnike... Veća je tragedija što na ETFu trenutno ne postoji (tj. postoji nominalno, al se ne drzi) predmet koji bi se detaljno bavio fizikom fluida... Jako bitna stvar za automatiku, al eto, tako je kako je... :/
johnnykola

#1229 Re: ETF

Post by johnnykola »

Čuj fizika irelevantna. O, Artemido!
visocicaguy

#1230 Re: ETF

Post by visocicaguy »

Mišo_Kovač wrote:Za takve stvari postoji fizika na PMF-u... totalno irelevantno znanje za jednog inzenjera elektrotehnike... Veća je tragedija što na ETFu trenutno ne postoji (tj. postoji nominalno, al se ne drzi) predmet koji bi se detaljno bavio fizikom fluida... Jako bitna stvar za automatiku, al eto, tako je kako je... :/
e i to da cujem... fizika irelevantna za inzenjera elektrotehnike... :-)
Mišo_Kovač

#1231 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Čitanje je teško, jelde? S obzirom na to da je riječ o laboratorijskim vježbama iz fizike koje bi obuhvatale recimo, citiram, mjerenje gustine tijela ili gravitacionog ubrzanja - da, takvo znanje i takve laboratorijske vježbe bi u najmanju ruku bile beskorisne. :) Ne fizika kao predmet ili oblast izučavanja, koja je, neminovno, usko i neraskidivo povezana s materijom na 3 od 4 odsjeka, tijekom cijelog školovanja, već laboratorijske vježbe koje bi se "bavile" gore pomenutim mjerenjima... :-)
visocicaguy

#1232 Re: ETF

Post by visocicaguy »

je li shvatas da na ETF dodju i upisu ljudi iz raznoraznih srednih skola, mozda i onih koji nikad u zivotu nikakav eksperiment nisu vidjeli... trebaju se upoznati makar sa osnovama fizike - i, da, takodjer kroz lab vjezbe... nigdje nisam vidio takav ili slican fakultet bez takvih vjezbi.
Tesla10

#1233 Re: ETF

Post by Tesla10 »

visocicaguy wrote:je li shvatas da na ETF dodju i upisu ljudi iz raznoraznih srednih skola, mozda i onih koji nikad u zivotu nikakav eksperiment nisu vidjeli... trebaju se upoznati makar sa osnovama fizike - i, da, takodjer kroz lab vjezbe... nigdje nisam vidio takav ili slican fakultet bez takvih vjezbi.
Tako je :) .
Mišo_Kovač

#1234 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Ljudi koji dodji bez predznanja iz fizike nauče što im treba na dva predmeta na prvoj godini. Laboratorijske vježbe iz gradiva koje se tamo obrađuje nisu nužne. Upoznavanje sa relevantnim eksperimentima "učenici iz raznoraznih srednjih škola koji mozda u zivotu nisu vidjeli eksperiment" odrade na predmetima vezanim za elektrotehniku. Ko se odluči da ganja nešto drugo osim računarstva, od druge godine pa nadalje ima laboratorijskih vježbi u izobilju iz relevantnih predmeta vezanih za struku (Između ostalog i predmet u 3. semestru koji se zove Električna mjerenja)... :roll:
visocicaguy

#1235 Re: ETF

Post by visocicaguy »

ma hajde, necemo se ubjedjivati... sretno
Laviee

#1236 Re: ETF

Post by Laviee »

Kako se racunaju bodovi za kljucne predmete?
Gejmerofil

#1237 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

visocicaguy wrote:je li shvatas da na ETF dodju i upisu ljudi iz raznoraznih srednih skola, mozda i onih koji nikad u zivotu nikakav eksperiment nisu vidjeli... trebaju se upoznati makar sa osnovama fizike - i, da, takodjer kroz lab vjezbe... nigdje nisam vidio takav ili slican fakultet bez takvih vjezbi.
E bas na to sam mislio,u gimnaziji nikad eksperimenta nisam vidio ni iz jednog prirodnog predmeta.Znam da je gimnazija ali opet bar 2-3 jednostavna eksperimenta mjesecno bi bila dobrodosla.Po meni,to sto nema na ETF-u je veliki fail ali jbg.. :-)
Mišo_Kovač

#1238 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

I ja sam završio gimnaziju, pa upisao i završio elektrotehniku... Ne lupam, znači, već govorim iz ličnog iskustva kad kazem da labovi iz fizike nisu bili potrebni, i nedostatak istih se nije ni najmanje osjetio tokom studiranja i kasnije, u praksi... :) Nedostatak nekih drugih stvari, dinamike fluida koju sam pomenuo ili uređenijih predmeta iz elektronike i sl. se, s druge strane, osjeti - i to bi trebalo popravljati, a ne fiziku 1/2 :D

Međutim, poštujem da postoje različita mišljenja, jel... :D Samo me živo zanima, kako su to vama (ljudima koji su razočarani nedostatkom labova iz fizike) nedostajale te vježbe tokom studiranja na ETFu? Gdje se to osjetio njihov nedostatak? :roll:
visocicaguy

#1239 Re: ETF

Post by visocicaguy »

problem je sto ljudi svoje potrebe i iskustva projiciraju na potrebe skupine/drustva/svih. nisu svi isti, nece se svi istime baviti, ne interesuje sve iste stvari i ne moze nastavni plan/zakon/semafor na raskrsnici biti skrojen za konkretne potrebe nekog pojedinca

premda je to tako, trazi se optimizacija koja ce koliko-toliko pokriti sve, trazi se neki najmanji zajednicki sadrzilac za raznolike potrebe i to nije idealno rjesenje za svakog pojedinacno, ali tezi da bude dosta dobro za sve zajedno.
Gejmerofil

#1240 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Mišo_Kovač wrote:I ja sam završio gimnaziju, pa upisao i završio elektrotehniku... Ne lupam, znači, već govorim iz ličnog iskustva kad kazem da labovi iz fizike nisu bili potrebni, i nedostatak istih se nije ni najmanje osjetio tokom studiranja i kasnije, u praksi... :) Nedostatak nekih drugih stvari, dinamike fluida koju sam pomenuo ili uređenijih predmeta iz elektronike i sl. se, s druge strane, osjeti - i to bi trebalo popravljati, a ne fiziku 1/2 :D

Međutim, poštujem da postoje različita mišljenja, jel... :D Samo me živo zanima, kako su to vama (ljudima koji su razočarani nedostatkom labova iz fizike) nedostajale te vježbe tokom studiranja na ETFu? Gdje se to osjetio njihov nedostatak? :roll:
Buduci da si zavrsio ETF, ima li hljeba od tog tvog smjera ? Sta je sa elektroenergetikom? I jos da li se pri upisu gledaju gledaju ocjene sa prvih polugodista ili samo iz 2.? :)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1241 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Čuj fizika irelevantna. O, Artemido!
Pa ako studiras recimo informatiku fizika vise dodje kao potreba za nekim opcim znanjem. Nekada davno kad sam studirao ETF bilo je puno vise te fizike i matematike koje zaista nika ni u mislma nisu bile potrebne nekom inzinjeru ETF-a a da ne govorim o onim zaglupljivanjima sociologijama, marksizmima sa neprevazidjenim kretenom Muslijom Muhovicem. Zato je Bolonja u principu masakrirala ta dva gradiva i skratila na minimum u kojem opet osim razvijanja logike tesko da ce masa stvari trebati u stvarnom radu i zivotu jednog informaticara. Ali je i cinjenica da bez logike stecene na matematici i poznavanja osnovnih postulata fizike tesko da se mozes zvati inzinjerom elektrotehnike. Naravno ovdje se govori o klasicnim inzinjerima a ne naucnicima i istrazivacima kojima je i ovo matematike i fizike premalo.
Bez obzira na drasticno spustavanje kriterijuma Huseta Fatkica na ETF-u jos uvijek eliminirajuci predmet na prvoj godini je matematika sto je van svake pameti i kad sam pricao sa kolegama koji su zavrsili fakultete elektrotehnike sirom svijeta slatko su se smijali jer im je to nezamislivo kao sto im je nezamislivo generalno da se toliko vremean posvecuje teoretisanju a tako maluo radu u zivo ili praksi.
Mišo_Kovač

#1242 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Gejmerofil wrote: Buduci da si zavrsio ETF, ima li hljeba od tog tvog smjera ? Sta je sa elektroenergetikom? I jos da li se pri upisu gledaju gledaju ocjene sa prvih polugodista ili samo iz 2.? :)
Završio sam automatiku, hljeba ima :D Nezahvalno bi bilo da govorim o stanju na energetici, s obzirom da sam slusao svega par predmeta. Naši profesori (s automatike) generalno gledaju na energetiku kao odsjek s najviše nepotizma i s najviše "bolikuraca" među profesorima... Kako se to reflektira na mogućnost zaposlenje jednog energetičara, ne znam. Mislim da je jedan od kolega ovdje zavrsio EE, prelistaj unazad pa njega licno pitaj... :)

Vezano za upis (valjda se nije nista promjenilo): http://upis.etf.unsa.ba/?dates

Vezano za fiziku (opet): Ja lično, apsolutno obožavam fiziku, još od 6. razreda osnovne škole :P Da je ovdje bilo riječi o tome kako treba više teoretske fizike na faksu, složio bih se odmah - neke oblasti jednostavno nisu obrađene u F1 i F2, a trebaju kasnije... Međutim, idalje tvrdim da bi laboratorije iz tih predmeta, na prvoj godini, bile viška i samo bi oduzele vrijeme od nekih drugih (relativno govoreći, bitnijih) predmeta... :D
johnnykola

#1243 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
Pa ako studiras recimo informatiku fizika vise dodje kao potreba za nekim opcim znanjem. Nekada davno kad sam studirao ETF bilo je puno vise te fizike i matematike koje zaista nika ni u mislma nisu bile potrebne nekom inzinjeru ETF-a a da ne govorim o onim zaglupljivanjima sociologijama, marksizmima sa neprevazidjenim kretenom Muslijom Muhovicem. Zato je Bolonja u principu masakrirala ta dva gradiva i skratila na minimum u kojem opet osim razvijanja logike tesko da ce masa stvari trebati u stvarnom radu i zivotu jednog informaticara. Ali je i cinjenica da bez logike stecene na matematici i poznavanja osnovnih postulata fizike tesko da se mozes zvati inzinjerom elektrotehnike. Naravno ovdje se govori o klasicnim inzinjerima a ne naucnicima i istrazivacima kojima je i ovo matematike i fizike premalo.
Bez obzira na drasticno spustavanje kriterijuma Huseta Fatkica na ETF-u jos uvijek eliminirajuci predmet na prvoj godini je matematika sto je van svake pameti i kad sam pricao sa kolegama koji su zavrsili fakultete elektrotehnike sirom svijeta slatko su se smijali jer im je to nezamislivo kao sto im je nezamislivo generalno da se toliko vremean posvecuje teoretisanju a tako maluo radu u zivo ili praksi.
Sve treba gledati u svoje vrijeme i u kontekstu, ali i općenito. Ne uče se fizika, matematika i još pokoji predmet eda bi se to sve baš u dušu znalo. Pored znanja koje se dobije učenjem tih predmeta nabildava se i građenje strpljenja kod budućih inžinjera. Sjećam se, za fiziku sam pet dana sjeo i učio po deset sati dnevno. Tačno znam u Dimiću stranicu na kojoj sam skontao termodinamiku. Sociologija i marksizam onda, a danas vjerojatno ništa u tom stilu (što je po meni, opet, žalosno) su tad bili na faksu da te nauče da ne budeš fah idiot i da ne pričaš samo i jedino o elektrodama, RAM-ovima, čipevima,:ppp transformatorima, već da znaš za postojanje i drugih profesija i drugih pogleda na svijet kojima treba znati približiti, a nekad prilagoditi inžinjerski. E zato ti je eliminirajući predmet matematika da sjediš, učiš, budiš strpljiv jer je to jedna od najvažnijih osobina budućeg inženjera. I ne samo njega. Ne moraš niti biti inžinjer, ali ako si strpljiv i marljivo radiš ama baš sve ćeš skontati, jer to što je prije tebe skontano (a ti to učiš, želiš savladati) je skontano strpljivim i marljivim radom nikog drugog do isto tako čovjeka koji, dakle, kao i ti ima apsolutno istu startnu poziciju čisto po bilogiji. Insan = insan. Recimo, otvoreno ću napisati iz IS-a slabo šta da sam naučio, osim o onom životnom ciklusu njegovom i još par stvari. Ali sjećam se kao su nam na vježbama ili sam Oruč rekli prilikom intervjua (ono, metode sakupljanja činjenica o budućem IS-u ili nešto slično) kako kod vođenja intervjua treba obratiti pažnju na to s kim imamo intervju u smislu koju je školu završio, koja mu je profesija. Nećeš isto razgovarati s novinarom, direktorom, računovođom, službenikom. Misliš da bi ti u tom dijelu pomogla matematika? Mnogo prije sociologija. Druga stvar su Husetovi aršini i nebule, a li svi smo mi imali nebulozatore teške na faksu, a onda takve susretneš i u životu pa skontaš da je i ta škola bila dobra. Tvoje nije da se baviš nastavnim planom i programom osim da si ganjaš socijalne rokove npr., :) ako to još uvijek postoji. Tvoje je da sjediš i učiš. Ako želiš, imaš dobre ocjene, postaneš inžinjer, asistent, profesor pa onda mijenjaj do besvijesti kurikulum, a onda će doći nove generacije studenata i pričati kako ne valja tvoj nastavni program i na to gubiti vrijeme. Vidiš u krug, u krug.:) Što rekao Dautović:

"Ima studenata, ne uče, dođu ispiti, popadaju na svim i počnu plakati. Onda dođu do roditelja pa njima plaču, ne daju im položiti. Onda dođu roditelji do profesora sa studentima pa svi zajedno plaču. Onda se svi skupa pokupe i dođu do dekana i na kraju svi plaču, a kuknjavu i plač započeli studenti palamudaši." Parafrazirao sam.

Dodatno

"Cijeli naš život je jedna velika prigušena oscilacija."

Azem Dautović

"Djeco, učite jezike i znajte da vaša sloboda prestaje kad uđete u slobodu drugoga."

Dragoljub Milatović

A ova priča fakulteti širom svijeta, prestanite pljuvati sami po sebi, eto oni završili silne fakultete, pa napravili navigacijske sustave da između ostalih gađaju i nevine ljude po Iraku, Siriji, Afganistanu. Oni inžinjeri i oni bolji od nas. Sjećam se u Pussy galore s prijateljem došli nekakvi stranci, Amerikanci. Dvadesetak godina, malo jače jedan. Reče mi iz kojeg grada. Upitam ga za bendove poznatije iz njega i je li išao na koncerte, blehno u mene k'o tele u šarena vrata. Ono možda nisi išao, ne slušaš, ali ono poznat bend dva do daske, znaš valjda nešto o njima - ništa. Još nešto ga pitah opet blehno. Kontam si u sebi odjebi ba. A znaju pitati jesi ti musliman i ostale nebule. Neki od njih su baš fah idioti, ali baš u svemu. Hoću reći i to je insan kao i ti i on je u nekom sistemu, iz njega izašao i šta sad. Nisu ni naši profači blentovi pa da ti sad daju domaćinstvo kao predmet na prvoj godini. Sve mora da ima nekog smisla. Svaki sistem je dobar, savladaj ga, jer ti kao znaš pametnije, onda si, je li, od njega bolji, pa ga onda po savladavanju sam uređuj. Ha ja. Pokaži im kako šta, budi bolji od njih.

Last edited by johnnykola on 12/11/2015 06:44, edited 10 times in total.
krater

#1244 Re: ETF

Post by krater »

johnnykola wrote:
hrasno38 wrote:
Sve treba gledati u svoje vrijeme i u kontekstu, ali i općenito. Ne uče se fizika, matematika i još pokoji predmet eda bi se to sve baš u dušu znalo. Pored znanja koje se dobije učenjem tih predmeta nabildava se i građenje strpljenja kod budućih inžinjera. Sjećam se, za fiziku sam pet dana sjeo i učio po deset sati dnevno. Tačno znam u Dimiću stranicu na kojoj sam skontao termodinamiku. Sociologija i marksizam onda, a danas vjerojatno ništa u tom stilu (što je po meni, opet, žalosno) su tad bili na faksu da te nauče da ne budeš fah idiot i da ne pričaš samo i jedino o elektrodama, RAM-ovima, čipevima,:ppp transformatorima, već da znaš za postojanje i drugih profesija i drugih pogleda na svijet kojima treba znati približiti, a nekad prilagoditi inžinjerski. E zato ti je eliminirajući predmet matematika da sjediš, učiš, budiš strpljiv jer je to jedna od najvažnijih osobina budućeg inženjera. A ne samo njega. Ne moraš niti biti inžinjer, ali ako si strpljiv i marljivo radiš ama baš sve ćeš skontati, jer to što je prije tebe skontano (a ti to učiš, želiš savladati) je skontano strpljivim i marljivim radom nikog drugog do isto tako čovjeka koji, dakle, kao i ti ima apsolutno istu startnu poziciju čisto po bilogiji. Insan = insan. Recimo, otvoreno ću napisati iz IS-a slabo šta da sam naučio, osim o onom životnom ciklusu njegovom i još par stvari. Ali sjećam se kao su nam na vježbama ili sam Oruč rekli prilikom intervjua (ono, metode sakupljanja činjenica o budućem IS-u ili nešto slično) kako kod vođenja intervjua treba obratiti pažnju na to s kim imamo intervju u smislu koju je školu završio, koja mu je profesija. Nećeš isto razgovarati s novinarom, direktorom, računovođom, službenikom. Misliš da bi ti u tom dijelu pomogla matematika? Mnogo prije soicologija. Druga stvar su Husetovi aršini i nebule, a li svi smo mi imali nebulozatore teške na faksu, a onda takve susretneš i u životu pa skontaš da je i ta škola bila dobra. Tvoje nije da se baviš nastavnim planom i programom osim da si ganjaš socijalne rokove npr., :) ako to još uvijek postoji. Tvoje je da sjediš i učiš. Ako želiš, imaš dobre ocjene, postaneš inžinjer, asistent, profesor pa onda mijenjaj do besvijesti kurikulum, a onda će doći nove generacije studenata i pričati kako ne valja tvoj nastavni program i na to gubiti vrijeme. Vidiš u krug, u krug.:) Što rekao Dautović:

"Ima studenata, ne uče, dođu ispiti, popadaju na svim i počnu da plaču. Onda dođu do roditelja pa njima plaču, ne daju im da polože. Onda dođu rodritelji do profesora sa studentima pa svi zajedno plaču. Onda se svi skupa pokupe i dođu do dekana i na kraju svi plaču, a kuknjavu i plač započeli studenti palamudaši." Parafrazirao sam.

Dodatno

Azem Dautović

"Djeco, učite jezike i znajte da vaša sloboda prestaje kad uđete u slobodu drugoga."

Dragoljub Milatović

A ova priča fakulteti širom svijeta, prestanite pljuvati sami po sebi, eto oni završili silne fakultet, pa napravili navigacijske sustave da između ostalih gađaju i nevine ljude po Iraku, Siriji, Afganistanu. Oni iženjeri i oni bolji od nas. Sjećam se u Pussy galore s prijateljem došli nekakvi stranci, Amerikanci. dvadesetak godina, malo jače jedan. Reče mi iz kojeg grada. Upitam ga za bendove poznatije iz njega i je li išao na koncerte, blehno u mene k'o tele u šarena vrata. Ono možda nisi išao, ne slušaš, ali ono poszant bend dva do daske, znaš valjda nešto o njemu - ništa. još nešto ga pitah opet blehno. Kontam si u sebi odjebi ba. A znaju pitati jesi ti Musliman i ostale nebule. Neki od njih su baš fah idioti, ali baš u svemu. Hoću reći i to je insan kao i ti i on je u nekom sistemu, iz njega izašao i šta sad. Nisu ni naši profači blentovi pa da ti sad daju domaćinstvo kao predmet na prvoj godini. Sve mora da ima nekog smisla. Svaki sistem je dobar, savladaj ga, jer ti kao znaš pametnije, onda si, je li, od njega bolji, pa ga onda po savladavanju sam uređuj. Ha ja. Polkaži im kako šta, budi bolji od njih.

:thumbup: aferim
hrasno38

#1245 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:
hrasno38 wrote:
Sve treba gledati u svoje vrijeme i u kontekstu, ali i općenito. Ne uče se fizika, matematika i još pokoji predmet eda bi se to sve baš u dušu znalo. Pored znanja koje se dobije učenjem tih predmeta nabildava se i građenje strpljenja kod budućih inžinjera. Sjećam se, za fiziku sam pet dana sjeo i učio po deset sati dnevno. Tačno znam u Dimiću stranicu na kojoj sam skontao termodinamiku. Sociologija i marksizam onda, a danas vjerojatno ništa u tom stilu (što je po meni, opet, žalosno) su tad bili na faksu da te nauče da ne budeš fah idiot i da ne pričaš samo i jedino o elektrodama, RAM-ovima, čipevima,:ppp transformatorima, već da znaš za postojanje i drugih profesija i drugih pogleda na svijet kojima treba znati približiti, a nekad prilagoditi inžinjerski. E zato ti je eliminirajući predmet matematika da sjediš, učiš, budiš strpljiv jer je to jedna od najvažnijih osobina budućeg inženjera. I ne samo njega. Ne moraš niti biti inžinjer, ali ako si strpljiv i marljivo radiš ama baš sve ćeš skontati, jer to što je prije tebe skontano (a ti to učiš, želiš savladati) je skontano strpljivim i marljivim radom nikog drugog do isto tako čovjeka koji, dakle, kao i ti ima apsolutno istu startnu poziciju čisto po bilogiji. Insan = insan. Recimo, otvoreno ću napisati iz IS-a slabo šta da sam naučio, osim o onom životnom ciklusu njegovom i još par stvari. Ali sjećam se kao su nam na vježbama ili sam Oruč rekli prilikom intervjua (ono, metode sakupljanja činjenica o budućem IS-u ili nešto slično) kako kod vođenja intervjua treba obratiti pažnju na to s kim imamo intervju u smislu koju je školu završio, koja mu je profesija. Nećeš isto razgovarati s novinarom, direktorom, računovođom, službenikom. Misliš da bi ti u tom dijelu pomogla matematika? Mnogo prije sociologija. Druga stvar su Husetovi aršini i nebule, a li svi smo mi imali nebulozatore teške na faksu, a onda takve susretneš i u životu pa skontaš da je i ta škola bila dobra. Tvoje nije da se baviš nastavnim planom i programom osim da si ganjaš socijalne rokove npr., :) ako to još uvijek postoji. Tvoje je da sjediš i učiš. Ako želiš, imaš dobre ocjene, postaneš inžinjer, asistent, profesor pa onda mijenjaj do besvijesti kurikulum, a onda će doći nove generacije studenata i pričati kako ne valja tvoj nastavni program i na to gubiti vrijeme. Vidiš u krug, u krug.:) Što rekao Dautović:

"Ima studenata, ne uče, dođu ispiti, popadaju na svim i počnu plakati. Onda dođu do roditelja pa njima plaču, ne daju im položiti. Onda dođu roditelji do profesora sa studentima pa svi zajedno plaču. Onda se svi skupa pokupe i dođu do dekana i na kraju svi plaču, a kuknjavu i plač započeli studenti palamudaši." Parafrazirao sam.

Dodatno

Azem Dautović

Dragoljub Milatović

A ova priča fakulteti širom svijeta, prestanite pljuvati sami po sebi, eto oni završili silne fakultete, pa napravili navigacijske sustave da između ostalih gađaju i nevine ljude po Iraku, Siriji, Afganistanu. Oni inžinjeri i oni bolji od nas. Sjećam se u Pussy galore s prijateljem došli nekakvi stranci, Amerikanci. Dvadesetak godina, malo jače jedan. Reče mi iz kojeg grada. Upitam ga za bendove poznatije iz njega i je li išao na koncerte, blehno u mene k'o tele u šarena vrata. Ono možda nisi išao, ne slušaš, ali ono poznat bend dva do daske, znaš valjda nešto o njima - ništa. Još nešto ga pitah opet blehno. Kontam si u sebi odjebi ba. A znaju pitati jesi ti musliman i ostale nebule. Neki od njih su baš fah idioti, ali baš u svemu. Hoću reći i to je insan kao i ti i on je u nekom sistemu, iz njega izašao i šta sad. Nisu ni naši profači blentovi pa da ti sad daju domaćinstvo kao predmet na prvoj godini. Sve mora da ima nekog smisla. Svaki sistem je dobar, savladaj ga, jer ti kao znaš pametnije, onda si, je li, od njega bolji, pa ga onda po savladavanju sam uređuj. Ha ja. Pokaži im kako šta, budi bolji od njih.

Fakultet nije mjesto za stjecanje opceg znanja nego usmjerenog tj onog za koji si se opredjelio. Imas osnovnu i srednju skolu gdje stices to opce znanje sa bezbroj predmeta. Matematika i fizika su naucne discipline za koje ima takodje fakultet koji se zove PMF i onaj koji obozava ta dva predmeta i zeli buducnost da gradi na njima sa full znanjem upisat ce taj fakultet. Posto smo mi jos uvijek a i bit cemo vrlo vjerovatno jos dugo u kategoriji nerazvijenog svijeta tako nam je postavljano i fakultetsko pa i obrazovanje opcenito. Nigdje na dunjaluku na prvoj godini ETF-a matematika nije predmet od kojeg studenti trebaju da se tresu kao djerdjefi zato jer imas jednog papka koji je svoju reputaciju prvo gradio kao desna ruka jednog Galica a onda i kao samostalni jahac na sto vise oborenih studenata. Pa ako bi prijeratno studiranje i shvatio po tvojim principima ovo nikako jer ono je bilo besplatno a ovo se za nase pojmove vise nego solidno pa cak i zestoko placa. E pa ja za svoje pare hocu znanje iz informatike, automatike, elektroenergetike, hocu sto vise prakticnog znanja a ne da wse raspadam nad Uscumlicima i slicnim zbirkama od milion strana.
E sad ja upisem informatiku, dam 2000 i kusur maraka kad se sve sabere na hrpu i onda drhtim prvu godinu iako imam sve moguce afinitete prema informatici, pocevsi od samog programiranja i baza podataka pa do shvatnja mreznih arhitektura itd, od toga kako ce biti raspolozen legendarni Huse Fatkic sa svojom strasnom matematikom. Huse Fatkic je jebo studente u zdrav mozak jos u mojoj davnoj generaciji 80-tih godina sto je bilo svojstveno papcicima iz pizdica koji su upali doduse zaista svojim trudom i rezultatima rada na obrazovne ustanove. Naravno trebalo se tada i pokazati pred "grande" Galicem kako se moze biti i zajebaniji od njega Jebem li ga to bi bilo otprilike isto da je na PMF-u najtezi predmet informatika a na biologiji fizika. Matematika u svom jednom djelu jeste neophodna za rad inzinjera ali da potencijalnog inzinjera ubijes u pojam sa matematikom u prvoj godini to moze samo kod nas i nigdje vise.
Po tvom pisanju bi zakljucio (mada ne garantovao) da imas veze sa ETF-om i pokusavas sve to relaksirati u nekom cool prostoru ali vjeruj mi roditelji koji i guzice daju da bi danas skolovali svoju djecu tako ne razmisljaju.
Bas neki dan gledam promociju diplomanata i zapade mi za oci jedan detalj tj studentica sa ETF koja ima prosjek 9,96!!!!!! Pa ko je taj papak ko joj unisti tih 0,4 za hljeba ne imao i djevojka ne udje medju onih tri "the best"!!!!! E o takvim supcima pricamo koji recimo studentu koji ima suhu desetku iz svih predmeta da neku 8 ili 9 da bi pokazao koliko je bitan i zajeban.
E vidis ja sam roditelj koji ne bi isao da place nego bi isao do tog profesora i njega natjerao da place. I dan danas na faksu ima profesora koje studenti obozavaju jer su im predavanja u sferi SF-a (u smislu da su nezamislivo dobra za nase obrazovanje) kao sto je recimo Zeljko Juric a ima i onih kojima je materija jos manje jasna nakon njihovih predavanja.
johnnykola

#1246 Re: ETF

Post by johnnykola »

Završio sam ETF. Pišem da je bitan kontekst. Slažem se da treba biti i što manje udarenih profesora. Kad sam ja studirao bilo ih je udarenih 40% i ja sam ga završio. I sad ima neko problem s Fatkićem!?!? Ono, niđe veze. Misliš da ćete Fatkić oboriti ako zakucaš sve desetke na drugim predmetima, sve ako i ne znaš matematiku. Mogu se kladiti 300% da neće. Zato što je opet povezan, na kraju, sa stvarnim životom. Na svoje oči sam gledao kad je jednoj kolegici dao šesticu, a ona blage veze nije imala jer je svakako znao da nikada fakultet neće završiti da ne pišem zbog kakvih problema. Moj post nije bio okrenut na "cool" priču već na priču da fakultet treba da prođe kroz tebe, a ne samo ti kroz njega sve i sa desetkama.
Čuj, promocija i sad ova ima 9,6 i da je tebi dohvatiti tog profača ko joj umanji posjek. Majko mila! To su fah idioti o kojima pišem. Eto, zbog tog 0,4 će propasti u životu. Upiši onda FER, skupi malo više para mani se matematike kako pišeš, pa da vidiš tamo taslačenja. Za svakog ima sve, ha ja.

Matematika se još uvijek kod naš smatra filtrirajućim predmetom i to je tako. E sad, što je zapalo da je goni Fatkić, to je drugi par opanaka. Postani ti ili bilo ko drugi profesor, radi brate razlomke na matematici dva i mirna Bosna. I ja sam imao Kvarka na prvom semestru s osnovama elektronike i trostrukim integralima pa sam ga položio. I sad ću pljuvati po čovjeku. Ne pada mi napamet. Niko mi nikada neće moći platiti to kad je jednom došao i direktno nam iz knjige na ruskom prevodio i držao predavanje. Pričao kako je otišao na prvenstvo u šahu u London i tri sedmice nije izlazio iz pidžame, batalio turnir i dumao teoriju relativnosti. To su ljudi, nisu svedeni na desetke, vježbe, predavanja.

Pogledaj malo dalje pa vidi šta stoji u onoj rečenici o oscilaciji. Kao i tad nadam se da i danas ismijava studente. Nadam se da i danas neki studenti ne rade - neki i ne uče, vidi to, a on im kaže: "Sjedi bolan, uči Ušćumlića, nemoj ići tamo mahati Halidu Bešliću." Zbog nerada i neučenja ćeš propasti, a ne zato što si namjesto 10,00 imao prosjek 9,60. Smiješno.

Bez obzira na drasticno spustavanje kriterijuma Huseta Fatkica na ETF-u. Ono.
Gejmerofil

#1247 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

johnnykola wrote:Završio sam ETF. Pišem da je bitan kontekst. Slažem se da treba biti i što manje udarenih profesora. Kad sam ja studirao bilo ih je udarenih 40% i ja sam ga završio. I sad ima neko problem s Fatkićem!?!? Ono, niđe veze. Misliš da ćete Fatkić oboriti ako zakucaš sve desetke na drugim predmetima, sve ako i ne znaš matematiku. Mogu se kladiti 300% da neće. Zato što je opet povezan, na kraju, sa stvarnim životom. Na svoje oči sam gledao kad je jednoj kolegici dao šesticu, a ona blage veze nije imala jer je svakako znao da nikada fakultet neće završiti da ne pišem zbog kakvih problema. Moj post nije bio okrenut na "cool" priču već na priču da fakultet treba da prođe kroz tebe, a ne samo ti kroz njega sve i sa desetkama.
Čuj, promocija i sad ova ima 9,6 i da je tebi dohvatiti tog profača ko joj umanji posjek. Majko mila! To su fah idioti o kojima pišem. Eto, zbog tog 0,4 će propasti u životu. Upiši onda FER, skupi malo više para mani se matematike kako pišeš, pa da vidiš tamo taslačenja. Za svakog ima sve, ha ja.

Matematika se još uvijek kod naš smatra filtrirajućim predmetom i to je tako. E sad, što je zapalo da je goni Fatkić, to je drugi par opanaka. Postani ti ili bilo ko drugi profesor, radi brate razlomke na matematici dva i mirna Bosna. I ja sam imao Kvarka na prvom semestru s osnovama elektronike i trostrukim integralima pa sam ga položio. I sad ću pljuvati po čovjeku. Ne pada mi napamet. Niko mi nikada neće moći platiti to kad je jednom došao i direktno nam iz knjige na ruskom prevodio i držao predavanje. Pričao kako je otišao na prvenstvo u šahu u London i tri sedmice nije izlazio iz pidžame, batalio turnir i dumao teoriju relativnosti. To su ljudi, nisu svedeni na desetke, vježbe, predavanja.

Pogledaj malo dalje pa vidi šta stoji u onoj rečenici o oscilaciji. Kao i tad nadam se da i danas ismijava studente. Nadam se da i danas neki studenti ne rade - neki i ne uče, vidi to, a on im kaže: "Sjedi bolan, uči Ušćumlića, nemoj ići tamo mahati Halidu Bešliću." Zbog nerada i neučenja ćeš propasti, a ne zato što si namjesto 10,00 imao prosjek 9,60. Smiješno.

Zanimljivo nema sta.Zasto je na FER-u tako taslacenje? Koliko se razlikujemo od elektrotehnickih fakulteta u komsiluku?
Gejmerofil

#1248 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Mišo_Kovač wrote:
Gejmerofil wrote: Buduci da si zavrsio ETF, ima li hljeba od tog tvog smjera ? Sta je sa elektroenergetikom? I jos da li se pri upisu gledaju gledaju ocjene sa prvih polugodista ili samo iz 2.? :)
Završio sam automatiku, hljeba ima :D Nezahvalno bi bilo da govorim o stanju na energetici, s obzirom da sam slusao svega par predmeta. Naši profesori (s automatike) generalno gledaju na energetiku kao odsjek s najviše nepotizma i s najviše "bolikuraca" među profesorima... Kako se to reflektira na mogućnost zaposlenje jednog energetičara, ne znam. Mislim da je jedan od kolega ovdje zavrsio EE, prelistaj unazad pa njega licno pitaj... :)

Vezano za upis (valjda se nije nista promjenilo): http://upis.etf.unsa.ba/?dates

Vezano za fiziku (opet): Ja lično, apsolutno obožavam fiziku, još od 6. razreda osnovne škole :P Da je ovdje bilo riječi o tome kako treba više teoretske fizike na faksu, složio bih se odmah - neke oblasti jednostavno nisu obrađene u F1 i F2, a trebaju kasnije... Međutim, idalje tvrdim da bi laboratorije iz tih predmeta, na prvoj godini, bile viška i samo bi oduzele vrijeme od nekih drugih (relativno govoreći, bitnijih) predmeta... :D
Razumijem poentu,hvala na odgovoru.
johnnykola

#1249 Re: ETF

Post by johnnykola »

Gejmerofil wrote:
johnnykola wrote:Završio sam ETF. Pišem da je bitan kontekst. Slažem se da treba biti i što manje udarenih profesora. Kad sam ja studirao bilo ih je udarenih 40% i ja sam ga završio. I sad ima neko problem s Fatkićem!?!? Ono, niđe veze. Misliš da ćete Fatkić oboriti ako zakucaš sve desetke na drugim predmetima, sve ako i ne znaš matematiku. Mogu se kladiti 300% da neće. Zato što je opet povezan, na kraju, sa stvarnim životom. Na svoje oči sam gledao kad je jednoj kolegici dao šesticu, a ona blage veze nije imala jer je svakako znao da nikada fakultet neće završiti da ne pišem zbog kakvih problema. Moj post nije bio okrenut na "cool" priču već na priču da fakultet treba da prođe kroz tebe, a ne samo ti kroz njega sve i sa desetkama.

Zanimljivo nema sta.Zasto je na FER-u tako taslacenje? Koliko se razlikujemo od elektrotehnickih fakulteta u komsiluku?
Ni po cemu. Citaj moj prethodni post. Sve je to u pet deka, ali treba Hrasnom objasniti. Bottom line je: "Mind is a patterrn seeking machine." Ima i onaj Wooddyev film Sa Sandlerom kod crvenog autica kad mu Alen kaže: "To ti je kao i sve drugo." Upali autica i razguli.<3
hrasno38

#1250 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Izvini a sta mislis da sam ja zavrsio?? Visu uzaludnu pa sad onako naglabam o elektrotehnici!?? Nije stvar da li ce Fatkic oboriti ili nece ali jos uvijek najvise obara i on je osnovni filter u prvoj godini nego je poenta da student ne bi nikako smio krenuti na bilo koji faks sa spoznajom da postoje neki hajvani koji se zovu profesorima i koji bi mu mogli zagorcavati zivot. Danas kad student krene na elektrotehniku prvo pitanje koje sebi postavlja je kako proci Fatkica i to je tako od 80-tih godina kada sam i ja studirao samo sto je tada bio Galic sa desnom rukom Fatkicem.
Sto nije recimo nikad problem bila Lamija sa fizikom, ili Jankovic sa predmetom koji je osnova za ovaj fakultet Osnove elektrotehnike, mada bih shvatio da je bio problem sa Jnakovicem jer je taj predmet usko vezan za izabranu struku.... ili kasnije digitalna i impulsna kod Zije Pasica ili kod Brane Crncevic itd itd predmeti koji su razumljivo bili teski jer su bili najuze vezani za izabranu struku ali nisu nikada bili bauk. Ali zato jeste jedan kreten u vidu Muslije Muhovica sa svojim usranim Fojerbahom i njegovim tezama!!!
Nije sada Fatkic vise bauk ali je i dalje taj koji filtrira prvu godinu. Sto se tice ove djevojke meni licno je smijesno nekome tko ima 95% desetki dati devetku....to je stvar dobrog ukusa koji njoj u pravu si mozda nece ali mozda bi joj i znacilo da je bila kao cetvrti clan najuspjesnijih studenata generacije ili onih sa prosjekom 10!!! Jebi vise onu pricu...bog zna za 10, ja znam za 9 a vama ostaje ovo ostalo!!!! E takve kurce od profesora i nastavnika ja nabijem na onu stvar.
Post Reply