ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
skaeno

#1 ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by skaeno »

Zdravo!

Za početak, izvinjavam se ako tema već postoji, ali ja ju zbilja nisam uspio pronaći :D

Još uvijek imam relativno mnogo vremena da poslažem sve kockice u glavi što se tiče nastavka školovanja, ali nekako si ne dam mira da uživam u ovim preostalim danima srednje škole - k'o sva normalna djeca - već se ja eto našao da razmišljam šta ću upisati.
Znam da je jednostavno nemoguće porediti nivo kvaliteta nastave i opterećenja učenika u srednjoj školi i na fakultetu, ali u biti mi idu sve oblasti, posebno prirodno-matematičke i jezičke; jedino što društvene nauke učim samo radi ocjene jer, uz dužno poštovanje, u njima ne vidim apsolutno ništa privlačno. :roll:

I tako ja na kraju zaključim da Elektrotehnika objedinjuje najviše mojih interesa. Ali, sad još veće dileme stupaju na scenu.

Koji smijer? (Zapravo i o tome sam razmišljao, Automatika i robotika su nekako the best choice, ali nisam u stanju vidjeti perspektivu, ako bi se specijalizirao za tu oblast, u BiH. Naravno, inostranstvo dolazi u obzir, čak štaviše poželjno je. Na tom polju ću se potruditi definitivno kakav god moj izbor bio.)

ETF ili FE? Isplati li se zbilja doći u Sarajevo, ili FE Tuzla (koji mi je skoro pa 'na dohvat ruke') može da me obrazuje kao kvalitetnog i konkurentnog inžinjera?
Da li bi, prilikom apliciranja na Master studije u inozemstvu, imao veću šansu sa ETF-om ili FE-om ? (Ako je to uopće bitno, a moglo bi da bude...)

Isto tako, priča se da uskoro neće biti prijemnih na fakultetima? That's a bit idiotic. o.o
Sa prijemnim bi barem znao da bi 95% upao kao redovan student, ovako mi je to malo konfuzno; neće valjda samo ocjene iz srednje da određuju da li će neko biti primljen ili ne?

Uglavnom, naglasak na boldovanom paragrafu xD

Mnogo hvala! ^^
Platformas

#2 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by Platformas »

U principu, sve je to u pet deka. Znam neku raju koja je na FE, ne zale se. FE je 4+1 dok je ETF 3+2 (bar mislim) i ako ne namjeravas ici na master bolja je ova 'tuzlanska' opcija.
Sto se tice prijemnih, u Tz ne bi trebali biti jos ukinuti, znam da u Sa na masinstvu nije bilo prijemnog ako imas odredjen broj bodova iz matematike, zbirno za 4 godine srednje a moguce da je od prosle godine skroz ukinut. Sad ne znam da li je i na ETF tako. Dok u Tuzli ima prijemni koji je eliminatoran bez obzira na sve.
numizmatic

#3 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by numizmatic »

Ima prijemni na ETF-u samo nije nešto.
skaeno wrote:Još uvijek imam relativno mnogo vremena da poslažem sve kockice u glavi što se tiče nastavka školovanja, ali nekako si ne dam mira da uživam u ovim preostalim danima srednje škole - k'o sva normalna djeca - već se ja eto našao da razmišljam šta ću upisati.
Here, have a cookie.
Forsaken

#4 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by Forsaken »

realno u BiH se ne isplati nista osim informatike ili ti software developementa. TK vise niko ne trazi, robotika i energetika nema posla jer je industrija nepostojeca. Ako hoces da napredujes u datim oblastima robotike ili energetike ja ti toplo savjetujem da ides vani i studiras, nadjes poso i ostanes.

Ako hoces da budes programer iskreno ne treba ti fax. To mozs odma pocet radit/ucit i hamalt vecinu zivota ( aka outsourcas neko sranje ) :)

Uzdravlje
casanova123

#5 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by casanova123 »

najbolje tako reci da je najbolje upisati informatiku, a vec sada ima previse informaticara u BiH. i ta prica hajmo svi studirati ETF.. xd.. pa hocel neko reci(nisam sposoban da studiram, odoh u policajce ili vatrogasce, ili da zavrsi jenostavno zanat tipa eletricar).. Nisu svi za studija..

Sto se tice ETF vs. FE, ja bih preporucio ETF jer je sistem 3+2, i mozda ces jednog dana htjeti da zavrsis master a neces moci(osim na ssst gdje mozes studirati kako god pozelis).. Ne znam sta te zanima od studija, ali ti ne bih preporucio energetiku, osim ako ti roditelji nemaju bas neke veze u tom sektoru.. Automatika/robotika je zanimljiva, ali to je isto industrija koja curi u BiH, medjutim ako te zanima to, mislim da mozes dobiti posao bez problema u Evropi :D
Informatika, zanmljiv i jako tezak studij. Ako si spreman da sjedis po 10 dana i da programiras i onda predas vjezbe ili izadjes na ispit i dobijes 2 poena na primjer od 15, onda izvoli.. svaki polozeni predmet na informatici treba da se zalije :D
nino90

#6 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by nino90 »

Bechler na ETF-u ti je akreditiran i priznat u evropi. Moja preporuka, upisi becler na etf-u, a vec nakon prve godine infomrisati se sto bolje o kakvim stipendijama ili druge nacine da upises negdje vani (kod nas mislim da je najlakse do sto se finansija tice, stipendija i to u Bec) master.

I VRLO VAZNO, sto prije pocni da se raspitujes i trazis stipendije za master jer ti konkursi budu godinu prije. Znaci ti zavrsis 3. godinu beclera i pocnets traziti ... slabo je vjerovatno da ces sta naci.

A koji smjer, pa zavisi sta te vise zanima. U sustini, osim RI-a, ovo ostalo ne mozes ni znati o cemu se radi dok ne zavrsis jedno dvije godine. Energetika ti je, proizvodnja prenos elektricne energije, elektromotorni pogoni (lift, tramvaj, vuca ) i njihovo upravljanje, energetska elektronika, automatsko upravljanje itd. Automatika, mikrocipovi, kako rade kako se prave, automatsko upravljanje, senzori i slicno. TK prenos podataka, razne vrste mreza (sa ovim smjerom imam najmanje dodira), uglavnom sve vezano za komunikaciju, interent, tv i tako to. RI, mislim da sam znas tu nema sta obasnjavati.
Na Automatici imas isto mnogo programiranja. Na energetici ima manje programiranja, ali zavisi od osobe do osobe, koliko ona radi projekata nekih sto zahjevaju programiranja (obicno mikrokontrolera i softwera za windows). Mnogi misle da energeticari ne trebaju znati programirati ali to je u svijetu danas jaako pozeljno. Primjer je firma omicrom u Austriji, oni prave sada nova neka postrojenja i imaju veliku potrebu za energerticarima koji znaju programirati jer je s njima lakse raditi posto RI-ovci ne razumiju prirodu rada uredjaja koje proizvode.

Ovo mi je licno pricao jedan energeticar koji je prosle godine zavrsio master i zaposlio se u Omicrom-u.
numizmatic

#7 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by numizmatic »

casanova123 wrote:Informatika, zanmljiv i jako tezak studij. Ako si spreman da sjedis po 10 dana i da programiras i onda predas vjezbe ili izadjes na ispit i dobijes 2 poena na primjer od 15, onda izvoli.. svaki polozeni predmet na informatici treba da se zalije :D
Hajde ne pričaj, kako kome
uostalom zašto septembar postoji :bih:
lole

#8 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by lole »

Imam i ja problem oko toga šta da upišem. Idem u elektrotehničku školu, odličan učenik, ali strah me ETF-a. Svi kažu da je preteško, da se matematika mora učiti napamet da se položi i slično. A baš volim matematiku, jeste da nije kod nas u srednjoj toliko ni teška jer svakakve raje ide tu pa se sve prilagođava tim prosječnim učenicima. Najmanje što želim je da zamrzim matematiku zbog tog štrebanja. Je li to zaista tako?
Dosad mi niko nije rekao ništa pozitivno za taj fakultet, sve što mi je rečeno ulijeva mi strah u kosti. xD
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by mk ultra »

lole wrote:Imam i ja problem oko toga šta da upišem. Idem u elektrotehničku školu, odličan učenik, ali strah me ETF-a. Svi kažu da je preteško, da se matematika mora učiti napamet da se položi i slično. A baš volim matematiku, jeste da nije kod nas u srednjoj toliko ni teška jer svakakve raje ide tu pa se sve prilagođava tim prosječnim učenicima. Najmanje što želim je da zamrzim matematiku zbog tog štrebanja. Je li to zaista tako?
Dosad mi niko nije rekao ništa pozitivno za taj fakultet, sve što mi je rečeno ulijeva mi strah u kosti. xD
svi vole matematiku dok ne dodju kod Hjuza, i kad on pocne da postavlja pravila... :lol:
a to ko misli da nema posla sa AiE i EE u BiH taj je u zabludi.
nino90

#10 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by nino90 »

huse je katastrofa. Predavanja, nacin ispitivanja nula bodova.
Bolje da smajo drzi matmatike. Huse ne zna objasniti, ne zna pricati fino. Pocne jedno zavrsi na desetom ko da su ljudi doktorirali na toj matematici, tako prica o tome, tako da je tacno to da se mora dosta toga nauciti napamet (definicije i slicno), mada moze se i logicno skontati sve to, opet treba sve navesti onda i samo onda ako i samo ako :P.
numizmatic

#11 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by numizmatic »

Huse je legenda, nakon njega život vam više nikad neće biti isti :bih:
shipak

#12 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by shipak »

Odsjek na ETF je automatika i elektronika a ne automatika i robotika.

Ja preporučujem ETF jer je certificiran bachelor program i možeš bez problema nastaviti bilo gdje u Evropi.
guber90

#13 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by guber90 »

Pitanje je malo nezahvalno za odgovoriti, jer tesko je biti kompetentan da ga odgovoris, moras fakticki biti odlicno upoznat sa radom oba fax-a da bi mogao da ih ocjenis.

Ja studiram FE u Tuzli, imam prijatelja koji je studirao u Sarajevu pa se prebacio u Tuzlu, prema njemu razlike nema nikakve, sto neko rece sve je to u pet deka. Oba fakulteta su priznata na međunarodnom nivou, znam nekolicinu osoba koji su zavrsili FE i otisli zivjeti i raditi u drugim zemljama, tako isto imamo i profesora koji je zavrsio ovdje 4 godine, a master i doktorat odradio u Americi, to je jedan primjer kojeg ja znam, a ima ih kamaru sasvim sigurno. Tako da bi ti ja licno preporucio Tuzlu, prije svega sa financijskog aspekta, jer ako ces i zivjeti u Tuzli cijene su prihvatljivije nego li u Sarajevu, a mozda ti je i dovoljno Tuzla blizu da mozes ici i kuci svaki dan.

Ukoliko te jos nesto zanima mozes pitati, a imas dosta info i na www.fe.untz.ba.
lole

#14 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by lole »

nino90 wrote:huse je katastrofa. Predavanja, nacin ispitivanja nula bodova.
Bolje da smajo drzi matmatike. Huse ne zna objasniti, ne zna pricati fino. Pocne jedno zavrsi na desetom ko da su ljudi doktorirali na toj matematici, tako prica o tome, tako da je tacno to da se mora dosta toga nauciti napamet (definicije i slicno), mada moze se i logicno skontati sve to, opet treba sve navesti onda i samo onda ako i samo ako :P.
Sad me još više strah. xD
Valjda bude dobro...
petunija

#15 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by petunija »

Ljudi zna li neko pouzdanu osobu koja ozbiljno drži instrukcije iz mtm za prvu godinu studija?

Hvala
petunija

#16 Re: ETF Sarajevo vs. FE Tuzla

Post by petunija »

Niko? :(
a sve se nema posla :(
Post Reply