esselamu alejkum ili samo selam

Rasprave o vjerskim temama.
gurabija78

#51 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

arzuhal wrote:
gurabija78 wrote:
arzuhal wrote:Ljepota različitosti postoji, al' ne znam kako se percipira i to...al' da ima Ljepota zbunjenosti, to je garant...
u svoja 4 zida, sa ukucanima, familijom, prijateljima, svojim bliskim krugom ljudi, ima svako pravo da bude i razlicit, i zbunjen, i sta god zeli!
u skoli u kojoj predaje, ili na bilo kojoj drugoj funkciji gdje svojim ponasanjem daje primjer ili prenosi znanje drugima, dok god se BiH zove sekularnom, nema pravo ni na zbunjenost ni na bilo sta drugo sto ispada iz zakonskih okvira. pa tako ni na selam/pomozbog/hvaljenisus/stagod.....
Ej...neka je mir na tebe :D
alejkumuselam :D
cyprus

#52 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by cyprus »

arzuhal wrote:
cyprus wrote:Esselamu alejkum hvaljen Isus pomoz Bog i dobar dan :thumbup: :oops:
U tebi se, burazeru, zbrkala fina gradska raja, ružna gradska raja, prigradska raja, seoska raja, soc-realizam, Otomanska imperija, Austrougarska monarhija, SHS, globalizacija, dekonstrukcija i pijaca na Otoci....

Inače? :D
Ja bih da se ovaj pozdrav može kako ugradit u Ustav, pa da bude pod moranje njegovo izgovaranje :D :oops:
arzuhal

#53 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

cyprus wrote:
arzuhal wrote:
cyprus wrote:Esselamu alejkum hvaljen Isus pomoz Bog i dobar dan :thumbup: :oops:
U tebi se, burazeru, zbrkala fina gradska raja, ružna gradska raja, prigradska raja, seoska raja, soc-realizam, Otomanska imperija, Austrougarska monarhija, SHS, globalizacija, dekonstrukcija i pijaca na Otoci....

Inače? :D
Ja bih da se ovaj pozdrav može kako ugradit u Ustav, pa da bude pod moranje njegovo izgovaranje :D :oops:
Ne znam..ustav se bavi općim odredbama, principima, a zakoni to reguliraju kao posebno... :D

Zamisli, ulazi učitelj u razred:

- Djeco, inače?
- Ev'!
gurabija78

#54 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

lilla wrote:
arzuhal wrote:
Ne znam..ustav se bavi općim odredbama, principima, a zakoni to reguliraju kao posebno... :D

Zamisli, ulazi učitelj u razred:

- Djeco, inače?
- Ev'!
Ulazim u razred, djeca nazivaju selam, a ja vičem: Dobar dan! i šta sad? Mogu li se ubrojati u finu gradsku raju? :roll:

ne znam za tebe, ali za djecu uvijek postoji snizeno vladanje!
Cholina_Lokica

#55 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Cholina_Lokica »

bio je kod nas u skoli profesor koji je uvijek selam'o kad ulazi u razred, znaci samo selam nazove, ni dobar dan ni bilo sta drugo, i bas je ruzno bilo jer smo bili dosta mjesani razred, i jedan dan on kako ulazi on selam, a ja i jaran bomoz' bog, covjek poludi kad nas pobio nije, i posalje nas kod direktorice :-) da nam ona ko biva objasni zasto se selama a ne govori dobar dan, moram li naglasiti da je poslije toga prvih par puta kad je usao bilo, dobar dan, selam, bomoz bog i faljen isus :lol: i onda je presao samo na dobar dan :mrgreen:
gurabija78

#56 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

Dile wrote:bio je kod nas u skoli profesor koji je uvijek selam'o kad ulazi u razred, znaci samo selam nazove, ni dobar dan ni bilo sta drugo, i bas je ruzno bilo jer smo bili dosta mjesani razred, i jedan dan on kako ulazi on selam, a ja i jaran bomoz' bog, covjek poludi kad nas pobio nije, i posalje nas kod direktorice :-) da nam ona ko biva objasni zasto se selama a ne govori dobar dan, moram li naglasiti da je poslije toga prvih par puta kad je usao bilo, dobar dan, selam, bomoz bog i faljen isus :lol: i onda je presao samo na dobar dan :mrgreen:
ma ja ba, ko sto neko rece vec, nema na silu nista na duge staze...
koji kreten....
strongwoman

#57 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by strongwoman »

Ja stvarno ne znam o cemu vi pricate!!!

Fino i lijepo, jasno i glasno ima hadis u kojem se kaze da se selam naziva samo muslimanima (puni selam) i to onim muslimanima koji vole selam, a ostalim ne...

Nisam pristalica nazivanja selama u drzavnim i javnim institucijama... zna se kad i gdje i kome se naziva selam...

A ne vidim nista ni protiv naziva Pomoz Bog (neko ti dovi da ti Bog pomogne), a niti hvaljen Isus (Isa. a.s.), jasta je nego hvaljen... ali u drzavnim i javnim institucijama, opet ponavljam, ne ide brate...
gurabija78

#58 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

drvensuz wrote:Ja stvarno ne znam o cemu vi pricate!!!

Fino i lijepo, jasno i glasno ima hadis u kojem se kaze da se selam naziva samo muslimanima (puni selam) i to onim muslimanima koji vole selam, a ostalim ne...

Nisam pristalica nazivanja selama u drzavnim i javnim institucijama... zna se kad i gdje i kome se naziva selam...

A ne vidim nista ni protiv naziva Pomoz Bog (neko ti dovi da ti Bog pomogne), a niti hvaljen Isus (Isa. a.s.), jasta je nego hvaljen... ali u drzavnim i javnim institucijama, opet ponavljam, ne ide brate...
:thumbup:
Cholina_Lokica

#59 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Cholina_Lokica »

stvarno nemam ni ja nista protiv ali zna se mjesto, ne nazivam ga ni ja inace, ali nazivam selam kod nekih ljudi kad dolazim, ali nemoj me siliti u skoli, u drzavnim institucijama, protiv toga imam i te kako svasta nest.
arzuhal

#60 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

Tačno. Selam je nešto isuviše vrijedno da bi se razbacivali bespotrebno :-D Pozdravljaj ljude kako vole, a selam čuvaj za drage insane.
HomeArt

#61 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by HomeArt »

Zavisi koja je drzavna institucija, neke su za degeneka, kakav pozrav :oops:
strongwoman

#62 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by strongwoman »

sahan wrote:

Zavisi koja je drzavna institucija, neke su za degeneka, kakav pozrav :oops:
:lol: :lol: :lol:
no_pasaran

#63 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by no_pasaran »

Treba čitav jer ESSELAMU ALEJKUM upućuje mir na "vas" - množina, za razliku od "selam alejk" - jednina.

Vjerujem da je čitava konstrukcija s razlogom i da ju je trebalo skraćivati skratio bi je još poslanik a.s.

Daleko gluplji mi je pozdrav "manet". Manet?! Nek mi neko ovo pokuša prevesti, znam da čitav pozdrav znači Allahu na amanet / da te Allah čuva. Ali manet bi sam valjda trebao da znači "uva te"?!

P.S.

Potpisujem ovo što reče Drvensuz
slavemaster

#64 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by slavemaster »

ode i ova tema u herlac.....
bijela

#65 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by bijela »

hodamo prijateljica mi i ja GRADOM, prođe lik kraj nas, gleda :shock: i kaže: es-selamu alejkum i nasmija se ono zavodničko-šanerski: "he he ;-) "

pitam prijateljicu: ko ti je ovaj?
kaže: nemam pojma, neki lik koji zna napamet selam.
:lol:

(eto, da se zna, ima likova koji još uvijek to fino izgovaraju)
gurabija78

#66 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

bijela wrote:hodamo prijateljica mi i ja GRADOM, prođe lik kraj nas, gleda :shock: i kaže: es-selamu alejkum i nasmija se ono zavodničko-šanerski: "he he ;-) "

pitam prijateljicu: ko ti je ovaj?
kaže: nemam pojma, neki lik koji zna napamet selam.
:lol:

(eto, da se zna, ima likova koji još uvijek to fino izgovaraju)
prvo mi na pamet pade neki kaubojski film sa John Wayneom sinhronizovan na turski, kad on ulazi u saloon i kaze Mer'aba... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
beautyfool

#67 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by beautyfool »

probitačan

#68 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

Dile wrote:bio je kod nas u skoli profesor koji je uvijek selam'o kad ulazi u razred, znaci samo selam nazove, ni dobar dan ni bilo sta drugo, i bas je ruzno bilo jer smo bili dosta mjesani razred, i jedan dan on kako ulazi on selam, a ja i jaran bomoz' bog, covjek poludi kad nas pobio nije, i posalje nas kod direktorice :-) da nam ona ko biva objasni zasto se selama a ne govori dobar dan, moram li naglasiti da je poslije toga prvih par puta kad je usao bilo, dobar dan, selam, bomoz bog i faljen isus :lol: i onda je presao samo na dobar dan :mrgreen:
Postao kafir,ha?
probitačan

#69 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

U državnim i javnim institucijama slobodno,demokratski(kad se već toliko diči istom) i bez ikakvog straha, tražeći zadovoljstvo Allaha s.w.t. a ne ljudi, nazvati selam onima kome se naziva: Eselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
neki

#70 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by neki »

samiraki wrote:esselamu alejkum,
u zadnje vrijeme se poput kuge raširilo skraćivanje islamskog pozdrava samo na selam.Prvo je bilo esselamu alejkum, pa selam alejk a sada samo selam. mnogi ljudi koji su iz neke kurtoazije ili nazor nazivali esselamu alejkum, pa selam alejk, sada su jedva dočekali da ga neko skrati. Ali, što mene zabrinjava je da su i efendije i mnogi vjeroučitelji prihvatili taj trend.
Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege, a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
esselamu alejkum nije nikakav islamski vjerski pozdrav, ostavite se tih zabluda. Tako su se na arapskom poluostrvu pozdravljali pagani i krscani mnogo prije dolaska Islama, tako se i dan dan pozdravljaju krscani u Libanu i Siriji, Kopti u Egiptu i Etiopiji..Na arapskom znaci dobar dan ili sl, uglavnom nema nikakvog pominjanja Boga ili nekog drugog vjerskog znacenja.
I sto bi ja govorio nekom dobar dan na arapskom kad to mogu lijepo reci na svom jeziku??
Cista glupost
probitačan

#71 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

neki wrote: esselamu alejkum nije nikakav islamski vjerski pozdrav, ostavite se tih zabluda. Tako su se na arapskom poluostrvu pozdravljali pagani i krscani mnogo prije dolaska Islama, tako se i dan dan pozdravljaju krscani u Libanu i Siriji, Kopti u Egiptu i Etiopiji..Na arapskom znaci dobar dan ili sl, uglavnom nema nikakvog pominjanja Boga ili nekog drugog vjerskog znacenja.
I sto bi ja govorio nekom dobar dan na arapskom kad to mogu lijepo reci na svom jeziku??
Cista glupost
Malo lakše sa izjavama ko je glup i šta je glupost. Ti si u malo rečenica napisao gomilu gluposti ,a ono o čemu je ovdje tema nije glupost. Kome se ne sviđa,ne sviđa...
Ti znaš šta znači selam.
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu je muslimanski pozdrav od uvijek do Sudnjeg dana,a i u Džennetu inšAllah.
Keksich

#72 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Keksich »

Nije selam dobar dan na arapskom - dobar dan na arapskom se kaže ahlan wa-ahlan, ili nekako slično - u svakom slučaju nije selam. Esselamu alejkum je islamski pozdrav.
tavustavus

#73 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by tavustavus »

za ovog : neki ...ne pricaj gluposti kad ne znas,sve sam vam rekao u prvom postu,....druga stvar ne supljirajte o selamu za vrije podne namaza,mislim na ove koji se osjecaju muslimanima....prvo znaci prioriteti u svemu da se razumijemo... bitno je da se govori i da se tako siri... pitam ja jednog svog mladeg poznanika kao se ti sa djevojkom pozdravljas,veli on pa ono ćao,zdravo,vozdrica...a selam gdje ti je??? ma joj to ono nekako dzamijski volio bi ja njoj nazvat selam al izofiracu se.Kazem ja njemu hajd ti ovako: napises joj poruku i na kraju napisi selamčić,pa ako prode dobro je vremenom ce se navici ona i na selam,a ako ne reci joj da si pokusao da budes cool...kad dr dan kez od uha do uha ma proslo pravo kaze jos sam ispao lafac...heheh... zato budite bolji ljudi ali prije svake rasprave postujte prioritet... Selamčić :bih: :dance: :mrgreen:
gurabija78

#74 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

tavustavus wrote:za ovog : neki ...ne pricaj gluposti kad ne znas,sve sam vam rekao u prvom postu,....druga stvar ne supljirajte o selamu za vrije podne namaza,mislim na ove koji se osjecaju muslimanima....prvo znaci prioriteti u svemu da se razumijemo... bitno je da se govori i da se tako siri... pitam ja jednog svog mladeg poznanika kao se ti sa djevojkom pozdravljas,veli on pa ono ćao,zdravo,vozdrica...a selam gdje ti je??? ma joj to ono nekako dzamijski volio bi ja njoj nazvat selam al izofiracu se.Kazem ja njemu hajd ti ovako: napises joj poruku i na kraju napisi selamčić,pa ako prode dobro je vremenom ce se navici ona i na selam,a ako ne reci joj da si pokusao da budes cool...kad dr dan kez od uha do uha ma proslo pravo kaze jos sam ispao lafac...heheh... zato budite bolji ljudi ali prije svake rasprave postujte prioritet... Selamčić :bih: :dance: :mrgreen:
:roll:
:run:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#75 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Chmoljo »

Dile wrote:

stvarno nemam ni ja nista protiv ali zna se mjesto, ne nazivam ga ni ja inace, ali nazivam selam kod nekih ljudi kad dolazim, ali nemoj me siliti u skoli, u drzavnim institucijama, protiv toga imam i te kako svasta nest.
arzuhal wrote:Tačno. Selam je nešto isuviše vrijedno da bi se razbacivali bespotrebno :-D Pozdravljaj ljude kako vole, a selam čuvaj za drage insane.
upravo ono što govorih.
samiraki wrote:za chmolju:
jeste sekularna država, ali nisu svi ljudi sekularisti. Za takve je selam, a za one koji su sekularisti, za njih je dobar dan. pa neka odgovori kako ko hoće. to je demokratija, to je sloboda izbora, a ne "suti nemoj da bi se ko uvrijedio". meni je zao sto internet nije bio u vrijeme komunizma i sto ti tada nisi zivio, jer nisi ovu demokratiju baš ufrštuljio.
na kraju krajeva šta se ti uopšte petljaš, ovo je rasprava između onih koji nazivaju selam. dakle, unutar islamska rasprava iako ne mozes pomoci, emoj ni skretati ovu temu.
ako treba, otvorićemo novu raspravu u vezi onoga što ti potenciraš.
petljam jer mi se petlja. bilesi da ti nisi ovu demokratiju ufrštuljio, pa evo da ti pokažem da je to ustvari jedna ubleha pod krinkom krupnog kapitala :shock: a ja sam krupni kapitalac. :oops:

tema je ionako izgubila smisao. pa pa.
Locked