esselamu alejkum ili samo selam

Rasprave o vjerskim temama.
samiraki

#1 esselamu alejkum ili samo selam

Post by samiraki »

esselamu alejkum,
u zadnje vrijeme se poput kuge raširilo skraćivanje islamskog pozdrava samo na selam.Prvo je bilo esselamu alejkum, pa selam alejk a sada samo selam. mnogi ljudi koji su iz neke kurtoazije ili nazor nazivali esselamu alejkum, pa selam alejk, sada su jedva dočekali da ga neko skrati. Ali, što mene zabrinjava je da su i efendije i mnogi vjeroučitelji prihvatili taj trend.
Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege, a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
gurabija78

#2 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

samiraki wrote:esselamu alejkum,
u zadnje vrijeme se poput kuge raširilo skraćivanje islamskog pozdrava samo na selam.Prvo je bilo esselamu alejkum, pa selam alejk a sada samo selam. mnogi ljudi koji su iz neke kurtoazije ili nazor nazivali esselamu alejkum, pa selam alejk, sada su jedva dočekali da ga neko skrati. Ali, što mene zabrinjava je da su i efendije i mnogi vjeroučitelji prihvatili taj trend.
Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege, a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
ja se samo nadam da moje dijete nece ici u tu skolu!
Control panel

#3 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Control panel »

bosnjaci napustise i merhaba pa predjose na eselamu alejkum, pa ce i selam.
a skola no coment.

i da dodam sve sto je na silu nije duga vijeka.
probitačan

#4 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

Eselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Sama činjenica koliko se ko osvrće na ovu temu dovoljno govori sama za sebe.

Muhamed a.s. kaže:“Islam je počeo sa pojedincima (usamljenicima) i vratit će se na pojedince (garibe) kao što je počeo, pa blago pojedincima (garibima).” Rečeno je: “Ko su to garibi, o Resulullah?” Reče: “Oni koji ispravljaju pri skretanju ljudi.”

i još kaže,Miljenik Allahov i najbolji čovjek koji je ikada hodio Zemljom,:

"Naređujte dobro i spriječavajte zlo, a kad zavlada škrtost, kad se bude slijedila strast, kad se ljudi prepuste dunjaluku i kad svak bude držao samo do svog mišljenja – onda pazi na sebe i ostavi masu! Poslije vas će doći vrijeme sabura, u kojem će oni koji se budu držali (islama), biti kao da drže žeravicu. Onaj ko bude u to vrijeme radio za islam, imaće nagradu pedeset ljudi koji rade kao vi." (Tirmizija)

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam Allahovu Poslaniku Muhammedu a.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve njegove sljedbenike do Sudnjega dana.

Eselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Chmoljo »

Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
nadam se da ti se ponekad otme i Pomoz Bog, i Hvaljen Isus i Marija... :-)
dariomiamigo

#6 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by dariomiamigo »

I meni to smeta. Zvuči neozbiljno i onako "radi reda". Selam allejkum brate - je nešto najljepše što brat može čuti. :thumbup:
atko

#7 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by atko »

... samo da zans tu i tamo se moze cuti i satro verzija ... lamse :D

vozdra :D
tavustavus

#8 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by tavustavus »

mozda tvoja zamjerka i ima mjesta mozda i ne....

ovako selam je islamski pozdrav i u ovoj formi Esselamu alejkum znaci-Neka je na Vas mir ili slobodan prevod-Mir s Vama...misli se na mir Boziji,kad kazes Selam alejkum dakle (bez odredenog clana El) to znaci isto samo nije naglaseno sa odr. clanom... ovo alejkum se sastoji iz 2 rijeci 1. prijedlog 'ala (bez duplog l ) sa,s a ovo kum-Vase,u ovom slucaj Vas...tako da ovi koji izostave ovo alejkum a kazu samo selam-podrazumjeva se da se kaze...kao kod nas kako ste Vi ili kako ste ista stvar... selam alejk-jaranu se obracas a njemu ne treba realno ovi Vi...kazes bratu selam alejk ehiii-mir s tobom brate,a iako izostavis ovo ehiii a sam si covjekom valjda se odnosi da je brat a ne setra... selam alek uhtiii.....selam alejk ummiiii...neces majku sestru oca sa ovim kum... ovo rahmetuallahi-allahov rahmet a berekatuhu-bereket-njegov na Vas i mozes tako unedogled stavljat sta pozelis uz uslov da znas to reci na arapskom....nadam se da sam nekim ljudima razjasnio nesto... PROBLEM CE NASTATI AKO SE NIKAKO NE NAZIVA,PA IAKO JE SELAM-COOL DOBRO JE,ZNACI DA SE SIRI.... mada treba imati svjest i govoriti esselamu alekum,ke...kako za koga...
Karabaja

#9 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Karabaja »

ne kaže se više zdravo!, sad su svi gospodaaaaaaaaa :skoljka:
chuchumbamayumbe

#10 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by chuchumbamayumbe »

A kada se kaze " 'aj manet", i to je postalo popularno i ql.
Ista stvar.
Aj manet
:run:
samiraki

#11 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by samiraki »

za gurabiju:
nije poenta samo ove skole nego inače među rajom.

za chmolju: ja djeci kazem i dobar dan, ili jutro ili veče, jer ne mogu ja kao musliman nazivati vjerske pozdrave drugih vjera. Valjda toliko znaš kao moderator za religiju
samiraki

#12 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by samiraki »

za tavustavus-a:
nije raja počela nazivati selam, pa selam alejk, pa esselamu alejkum, nego suprotno: esselamu alejkum, pa selam alejk pa selam, a gdje cemo se zaustaviti Allah zna.
probitačan

#13 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

Chmoljo wrote:
Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
nadam se da ti se ponekad otme i Pomoz Bog, i Hvaljen Isus i Marija... :-)
Normalno da čovjek treba biti učtiv prema drugima ma koji bili,ali ovdje se govori o pozdravljanju muslimana međusobno i taj pozdrav je doista najbolji na svijetu i njime će se vjernici koji uđu u Džennet Allahovom tebare ve teala milošću pozdravljati u Džennetu.

Mir i spas Božiji na tebe! Selam alejkum!
explorer

#14 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by explorer »

samiraki wrote:za gurabiju:

za chmolju: ja djeci kazem i dobar dan, ili jutro ili veče, jer ne mogu ja kao musliman nazivati vjerske pozdrave drugih vjera. Valjda toliko znaš kao moderator za religiju
Zasto onda svu djecu ne pozdravljas sa dobro jutro/vece, dobar dan? Mislim da bi to bilo "vjerski" korektno. I ne kontam zasto se uopce vjerski pozdravi koriste u skolama. Ja bih to zabranio (osim eventualno na nastavi vjeronauka gdje bi djeca, ukoliko zele, popa/hodzu (ili ko vec drzi nastavu) pozdravljala vjerskim pozdravom).
arzuhal

#15 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

chuchumbamayumbe wrote:A kada se kaze " 'aj manet", i to je postalo popularno i ql.
Ista stvar.
Aj manet
:run:
Ovo je tačno. Ekonomija u jeziku je normalna stvar, nemeće se sama: Saraj'vo, ho'š, ne'š...pa sve do čuvenog: sio? (jesi li vidio? :lol: ).

Meni ne para toliko uši (i dušu povezanu na to uho) skraćena verzija selam, kao to besmisleno MANET! :x

Nekad su ljudi govorili: Bolan ne bio! skoro kao dovu.
Potom samo: bolan,
a onda čuveno bosansko: BA!

Jezik nam ide u: škvrljc...
probitačan

#16 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by probitačan »

Naučimo od našeg časnog Poslanika Resulullaha a.s. koristi širenja i nazivanja selama onako kako to najbolje izgleda:

Selamom širimo bratsku ljubav

Islam mnogo potencira na zajedništvu i jedinstvu muslimana i zato preporučuje sve ono što vodi ka tome na ispravan način. Jedna od stvari za koje je Poslanik rekao da su od razloga ljubavi muslimana prema muslimanu je i širenje selama. Poslanik alejhis-selam je rekao: «: Nećete ući u džennet dok ne budete vjerovati, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli, a hoćete li da vas uputim na nešto ako budete to praktikovali volit će te se, širite selam.» (Muslim)

Kako se naziva selam

Najpotpunije je da se kaže ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU. Sunetom nije potvrðeno nešto više od ovoga da se dodaje. A dovoljno je i da se kaže samo ES-SELAMU ALEJKUM ili SELAMUN ALEJKUM.

Kako se odgovara na selam

Najbolje je da se odgovori sa WE ALEJKUMUS-SELAM WE RAHMETULLAJI WE BEREKATUHU, i sunnetom nije potvrđeno više od toga. A dovoljno je i reći WE ALEJKUMUS-SELAM.

Nagrada za nazivanje selama

Allahov Poslanik alejhis-selam je u hadisu kojeg bilježi Ebu Davud i Tirmizi pojasnio nagradu nazivanja selama. Jedne prilike ashabi su sjedili sa Poslanikom alejhis-selam pa je ušao čovjek kazavši es-selamu alejkum, pa su odgovorili a Poslanik alejhis-selam je rekao deset. Potom je ušao čovjek rekavši es-selamu alejkum we rahmetullahi, pa su odgovorili a Poslanik alejhis-selam je rekao dvadeset. Zatim je ušao i treći čovjek i rekao: es-selamu we rahmetullahi we berekaruhu, pa su odgovorili a Poslanik alejhis-selam je rekao: trideset. Riječi, deset, dvadeset i trideset znače broj sevapa. Pa tako za jedan selam možemo zaraditi trideset sevapa-dobrih djela. Pa zar se isplati propuštati toliku nagradu i mijenjati selam nekim beznačajnim i bezvrijednim tuđim pozdravima.
Chmoljo

#17 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Chmoljo »

samiraki wrote:za gurabiju:

možda bi ti kao učitelj trebao znati da je škola državna, a da je država sekularna. ili bi možda trebao uzeti u obzir da tvom djetetu ne bi bilo ugodno da mu učitelj ulazi u razred i govori: Dobar dan i pomoz' Bog...

@probitačan
Normalno da čovjek treba biti učtiv prema drugima ma koji bili,ali ovdje se govori o pozdravljanju muslimana međusobno i taj pozdrav je doista najbolji na svijetu i njime će se vjernici koji uđu u Džennet Allahovom tebare ve teala milošću pozdravljati u Džennetu.

Mir i spas Božiji na tebe! Selam alejkum!
pročitaj šta sam boldovao, kaže da je učitelj i da tako kaže djeci, a ako se malac zove Ferid, mora li značiti da je musliman?

i kako si rekao
Selamom širimo bratsku ljubav
upravo tako. u javne ustanove svi dolaze. i koji su braća i koji nisu. ili sam ja nešto pobrkao. :-)
arzuhal

#18 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

Es-selamu alejkum, brate Chmoljo
paja patak

#19 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by paja patak »

arzuhal wrote:Es-selamu alejkum, brate Chmoljo
:lol: :lol: joj da te hoce banovat samo na minut :D
Chmoljo

#20 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Chmoljo »

Alejkumu Selam tebra arzo :)
Karmen86

#21 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Karmen86 »

Htjeli to prihvatiti neki ili ne, nas gradsku djecu su roditelji ucili da se na ulici/skoli/granapu i slično pozdravlja sa Dobar dan. Kad dođeš u kuću svoju, kuću tvoga djeda, bake, dede, nane, pozdravi vjerski ako ste svi vi vjernici i ako je takav običaj u tvojoj kući. Zna se kako se na ulici pozdravlja i u javnim ustanovama i kako je pristojno i kulturno. Meni je razrednica bila časna sestra pa je nikad nisam pozdravila nikako drugačije osim sa dobar dan, kako i doliči, a imam i puno prijatelja koji su uvijek pozdravljali s dobar dan, većinom je to stara gradska raja.
Ipak, na selu su ljudi drugačije odgajani, pa i u kući moje bake i djeda se pozdravljalo sa vjerskim pozdravom, dok je moja mama recimo uvijek svog svekra i svekrvu pozdravljala s dobar dan, kao i mi djeca i nikad se nisu bunili na to, a tata ih je u kući kad bismo došli pozdravio sa vjerskim pozdravom.

Ide mi malo na živce što sad svi ističu jasno i glasno koje su vjere, pa na svakom koraku čuješ selam, pomoz bog, hvaljen Isus i Marija i slično, a lopovluka, prevara, krađa i ubojstava nikad više, a svi lafo veliki vjernici. :-)
haqqlberry

#22 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by haqqlberry »

Šta ima gradska raja.

Esselamu alejkum za svu gradsku raju 8-)
beautyfool

#23 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by beautyfool »

Meni drago kad god se Selam cuje, bilo u kompletnom izdanju ili skraceno nije mi bitno dok god se cuje Selam dobro je eh kad se nebude culo nikako onda bi se mogli malo zapitati....a sad jedan full edition od srca za "gradsku raju" a i ostale :lol:
Esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu 8) :D
Karmen86

#24 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Karmen86 »

Eihhh, ma znala sam ja da ce odmah poceti sprdnja na moju konstantaciju, ali htjeli vi to priznati ili ne, istina je. Vazda se vidjelo ko je gradska raja, a ko ne, pa samim time i u tom pozdravu, ima ovdje na forumu dosta gradske raje i vjernika i nevjernika i ateista i ako pogledaju realno i iskreno, priznat će da se zna ko je nazivao na ulici vjerskim pozdravom, a ko svjetskim :wink: . A zna se i ko danas naziva kojim pozdravom :wink:
Karmen86

#25 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Karmen86 »

gurabija78 wrote:
esselamu alejkum
ja se samo nadam da moje dijete nece ici u tu skolu!
:thumbup: :sax:
Locked