Escherihija...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Mocart kuglica

#1 Escherihija...

Post by Mocart kuglica »

zdravo svima! zanima me da li je od vas neko imao dugoročno hepi end iskustvo sa ovom beštijom i KAKO???
:? :? :? :roll: :roll: :roll:
nezeljeni nadimak

#2 Re: Escherihija...

Post by nezeljeni nadimak »

Mocart kuglica wrote:zdravo svima! zanima me da li je od vas neko imao dugoročno hepi end iskustvo sa ovom beštijom i KAKO???
:? :? :? :roll: :roll: :roll:
Brusnica je odlicna u borbi protiv Escherihije, kako sami plodovi, tako i caj, samo nemoj kupovati one u filter vrecicama i sl. jer tu obicno iako pise "caj od brusnice" ima vrlo malo brusnice, a da nije ni naznaceno. Probaj doci do svjezih plodova, osusiti ih i koristiti za caj, a ako si u mogucnosti jedi ih sto vise, svjeze, osusene, kako stignes. Mozda je neces pobijediti odmah, ali dugorocno bi trebalo/la dobiti bitku.

Sa srecom!
Mocart kuglica

Post by Mocart kuglica »

ma nema šta nisam probala sve Zein farma proizvode od brusnice, Natural wealth forte, matične sokove, ali ... brusnica je mozda dobra vise za prevenciju. nije se baš nešto pokazala u terapiji.

čula sam za neki proizvod Naturoplex, je li neko mozda zna o cemu se radi i gdje se moze naći?
Phia

Post by Phia »

Mocart kuglica wrote:ma nema šta nisam probala sve Zein farma proizvode od brusnice, Natural wealth forte, matične sokove, ali ... brusnica je mozda dobra vise za prevenciju. nije se baš nešto pokazala u terapiji.

čula sam za neki proizvod Naturoplex, je li neko mozda zna o cemu se radi i gdje se moze naći?
Prvo trebaš eliminisati mogućnost da imaš probleme sa pijeskom ili kamencom u bubrezima kao i mogućnost da imaš oštećenje mokraćnih kanala/bubrega.Ukoliko je to slučaj (kao kod mene) treba to prvo rješavati jer se ešerihija vraća upravo zbog tih oštećenja koja su plodno tlo za njeno razmnožavanje.
Ako nije to onda trebaš pored terapije antibioticima preuzeti dodatne mjere.Pri pranju nakon velike nužde obavezno se brisati s prijeda ka pozadi nikako u suprotnom pravcu.Ako imaš muža/momka obratiti pažnju na to da pri spolnom odnosu ne dolazi do pretjeranih mehaničkih oštećenja otvora mokraćnog kanala kao i na to da izbjegavaš analni sex (ako ga praktikuješ).Obavezno poslije odnosa s muškarcem treba mokriti da se izbace bakterije koje su eventualno dospjele u mokraćnu cijev.
Brusnica obavezno uz terapiju antibioticima, u kom god obliku.Ja pijem tablete od Encian-a i dosta mi pomažu.Puno tečnosti minimum 2 litra dnevno.Nešto za pospješivanje mokrenja ili čaj urološki ili tablete (ja uzumam Rowatinex na bazi eteričnih ulja).
Nadam se da će pomoći.Sretno.
skojotovski

Post by skojotovski »

a, da organizujemo jedno "brusenje"? :D :-) :-) :-)
hammerhead

Post by hammerhead »

Escherichia ba
kekec

Post by kekec »

Mocart kuglica wrote:ma nema šta nisam probala sve Zein farma proizvode od brusnice, Natural wealth forte, matične sokove, ali ... brusnica je mozda dobra vise za prevenciju. nije se baš nešto pokazala u terapiji.
Ne bih ulazio u detaljnu diskusiju, ali mislim da ono sto si ti koristila nema veci
sastojak same brusnice. Pogledaj cajeve, pa ces, kako neko rece, vidjeti da je
postotak brusnice veoma malen (oko 3 posto u nekim cajevima). Proizvodjaci su
maheri, odstampaju "brusnica", da bi privukli kupce, ali to je caj, gotovo kao i svaki drugi.
Drugo, znam nekoliko slucajeva gdje su zene koristile djem/pekmez/mermeladu od brusnica i poslije
1-2 mjeseca, na kontroli kod ljekara, stanje je bilo odlicno.
Znaci, ako hoces efikasan "lijek", nadji plod brusnice. Ima je i kod nas, a prijateljica je
djem/pekmez/mermeladu nabavila ili iz Njemacke ili Skandinavije.
Takodje, neophodno je da i tvoj partner koristi brusnicu, jer ako to on ne radi, ti mozes
jesti brusnice na kilograme, nece ti pomoci.
Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih (većinom crnogoričnih) šuma. To je niski, trajno zeleni grm sa čvorastim, okruglim stabljikama, te kožnatim, jajolikim, tamnozelenim i sjajnim listovima, na naličju točkastim, i malo zavinutim prema dolje. Cvijet je bijel ili ružičast, postavljen na vršcima stabljike u punašnim, visećim grozdićima. Plod čine koraljno crvene i kiselkaste bobice, nalik borovnici, koje zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu imaju kiselkasti okus.
Image
A izgleda da se moze i uzgajati u vlastitoj basci:
I meni treba pomoc, oko uzgoja brusnice.Danas sam kupila 4 saksijice sa brusnicma. U upustvu pise da treba suha zemlja, pa ako neko ima kakvo iskustvo da mi pomogne.Jos nisam zasadila u bastu to sam odgodila za sutra dok vidim vase misljenje.
Jedan od mnogih:
http://www.svetbiljaka.com/index.php?na ... pic&t=1895
nezeljeni nadimak

Svjeze brusnice sam kupovao na pijaci kod zena koje ih beru, 1 kg je kostao 10 maraka. Osusim ih u hladu i koristim poslije za pravljenje caja. Nakon sto caj bude gotov, bobice koje ostanu nemoj bacati vec ih jedi. U tim preparatima i industrijskim "cajevima od brusnice" najmanje ima brusnice, tako da je to bacanje para, a o uticaju na covjeka kada nema nikakvih rezultata da ne govorimo. Vidio sam, mislim u Robotu, upakovanu osusenu brusnicu, ma nema 10 bobica i kosta oko 3-4 marke.
nezeljeni nadimak

Opis > biljke: Brusnice spadaju u bobicasto voce koje, kao i borovnice, > poticu iz Severne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja > zahvaljujuci vecoj kolicini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti > ukus.
> Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike > kao lek za mnoga stanja, izmedju ostalog i za upalu mokracnih > puteva... ,
>
> U poslednje vreme, veoma je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, > može se cuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim > se mogu pripremati i razlicite sosove i ukusna jela.Brusnice > su, nutricionisticki gledano, posebni plodovi bogati razlicitim > zaštitnim materijama, uz klasicne vitamine i minerale i > druge hranjljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno delovanje, > cime smanjuju rizik oboljevanja od razlicitih karcinoma (posebno > se spominju rak dojke i rak debelog creva). U laboratorijskim > eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima > ne samo sprecavale rast celija raka, vec i njihovo metastaziranje. > Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji odredjenih faktora koji podsticu nastanak kardiovaskularne bolesti.
Hipuricna kiselina, koja se takodje nalazi u brusnicama, predstavlja >
prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo > antibakterijska, vec i antifungalna
> (protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz > brusnica, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri > obnovi celija koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, > deluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako > korisno za dijabeticare.
> Najvažnija stanja kod kojih se preporucuje svakodnevna > upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slucaju upala > mokracnih puteva, buduci da flavonoidi iz brusnica imaju posebno > antibakterijsko delovanje bas u tom delu tela, zahvaljujuci > posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju > i Helicobacter pylori, koji je u najvecem postotku uzrocnik > cira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije > koje su naseljene u ustima i koje inace vremenom dovode do raznih > bolesti zubi i desni..

http://www.herbateka.com
Sarayman

Post by Sarayman »

nezeljeni nadimak wrote:Svjeze brusnice sam kupovao na pijaci kod zena koje ih beru, 1 kg je kostao 10 maraka. Osusim ih u hladu i koristim poslije za pravljenje caja. Nakon sto caj bude gotov, bobice koje ostanu nemoj bacati vec ih jedi. U tim preparatima i industrijskim "cajevima od brusnice" najmanje ima brusnice, tako da je to bacanje para, a o uticaju na covjeka kada nema nikakvih rezultata da ne govorimo. Vidio sam, mislim u Robotu, upakovanu osusenu brusnicu, ma nema 10 bobica i kosta oko 3-4 marke.
Gdje si ti placao 1Kg brusnice 10 KM, kad je svugdje na pijacama u Sarajevo po 20 KM?
Celly

Post by Celly »

Znam da mozete kupiti osuseni plod brusnice (na vagu) u Interexu na Stupu. Mislim da kosta 17 KM. Meni je izlgedala stvarno odlicno....
Post Reply