Escajg za goste..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shambho

#1 Escajg za goste..

Post by shambho »

Ima jedna zanimljiva pojava koja mi je onako uvijek smetala al' u posljednje vrijeme plaho mi se svida.. 8-)

Kod mene, a i kod mnogih mojih poznanika, kako sam ja skontala iz price, postoji posebna procedura kad gosti dolaze kuci.. :-)
Hajd sto se to sve mora srediti, kupatilo blista, novi stolnjaci, peskiri, posude.. :roll: (tanjiri koje nikad do tad niste vidjeli..) bla bla bla..al' sto se napuni frizider pa to covjek da ne povjeruje.. Eh sad, nekad tamo meni je to praaavo smetalo..Al' u posljednje vrijeme ja skontah da drugacije veliki broj slatkisa, suhomesnatih proizvoda, sireva, riba, sosova, opet - slatkisa, ne bih probala, da nema tih gostiju..
I nesto ja zavolim te goste..
I ja jedva cekam da nam neko dode da se napuni malo frizider.. Nije da on nije pun, al' eto neka recesija pa i nije k'o sto je nekad bio.. :roll: ..No nije to bitno uglavnom predlazem temu na kojoj bismo, ukoliko dolazite iz slicne porodice sa slicnim navikama, podijelili s nama sta ste to novo vi za ovu specijalnu priliku jeli/vidjeli/iznijeli/obukli/uradili sto inace ne radite/oblacite/iznosite/vidite/jedete, i to sve zahvaljujuci vasim gostima..

Npr. ja jela Grandissimo sladoled..Onaj porodicni.. :-) ..Sjoo kako je dobar.. :thumbup:

.. ..Zasto je gost preci od bliznjeg svog... :-? .. :skoljka:
x0z0y0

#2 Re: Escajg za goste..

Post by x0z0y0 »

meni je najmracniji detalj birvaktile prenosenje bombonjera s koljena na koljeno :D
mrtva kokoš

#3 Re: Escajg za goste..

Post by mrtva kokoš »

meni najteze pada sto ne znam na sto da navalim kad odu gosti,oci gladne stomak sit :D
melrose

#4 Re: Escajg za goste..

Post by melrose »

Meni je najvise u sjecanju ostalo da se za goste kupovala kola i sokovi, a sada se navlaci na gajbe. E taj sam obicaj u novoj mi domovini eliminisala, kupujemo samo vodu (iako i to bas ne vjerujem da je neophodno, valjda zbog kamenca...). Pretjerano je piti sokove, fantu, kolu i sl. umjesto vode a i nezdravo.
A za goste...moja stara nije neka domacica, pa tako nije nikada ni pravila nesto ni za nas ni za goste. Mozda se samo malo nakupovalo ono sto inace nebi, ali se ne mogu sjetiti nicega posebnog...onda zapravo nisam toliko voljela jesti kao sada (eh, da se ta vremena vrate...)....
sffovac

#5 Re: Escajg za goste..

Post by sffovac »

Compos_Sui wrote:meni je najmracniji detalj birvaktile prenosenje bombonjera s koljena na koljeno :D
to se radilo nekad davno prije rata, znam da mi moji ko djetetu nikad nisu dali da otvorim, da bi se mogla slati dalje :) i da su ih razvrstavali, da ne bi sutra istu onu odnijeli onima koji su im je donijeli, bilo ih je vazda u steku 5-10 komada :)

al bas se sjecam jedne price da je neko tako uz bombonjeru dobio 'vako 500DM (il 300 ma ko da je bitno)
valjda je ta bombonjera bila s neke svadbe originalno, pa je isla iz ruke u ruku, a niko nije skidao papir u kom je bila zamotana, a i pare su bile s njom
tako da je na kraju neko i otvorio i zjanio se parama, pa zvao ove sto su mu donijeli, pa oni rekli da je i njima neko donio i da nisu oni pakovali i tako ukrug, pet kuca proslo dok su skontali od koga su pare :)

a inace ja sam se vazda jezio te "tradicije" mojih starih sa protokolom oko gostiju, escajga, onog kupovanja i kuhanja svega i svacega, ciscenja i slicnih gluposti, pa sto se nikad nisu oko sebe toliko trudili, a mogli su, umjesto tamo za neke tetke, prijatelje i rodbinu koju vidis jednom u zivotu - hu ha patetika izvedi ih u restoran i svi sretni, al jok, neka toboznja tradicija i pres**eravanja
gurabija78

#6 Re: Escajg za goste..

Post by gurabija78 »

sffovac wrote:
Compos_Sui wrote:meni je najmracniji detalj birvaktile prenosenje bombonjera s koljena na koljeno :D
to se radilo nekad davno prije rata, znam da mi moji ko djetetu nikad nisu dali da otvorim, da bi se mogla slati dalje :) i da su ih razvrstavali, da ne bi sutra istu onu odnijeli onima koji su im je donijeli, bilo ih je vazda u steku 5-10 komada :)

al bas se sjecam jedne price da je neko tako uz bombonjeru dobio 'vako 500DM (il 300 ma ko da je bitno)
valjda je ta bombonjera bila s neke svadbe originalno, pa je isla iz ruke u ruku, a niko nije skidao papir u kom je bila zamotana, a i pare su bile s njom
tako da je na kraju neko i otvorio i zjanio se parama, pa zvao ove sto su mu donijeli, pa oni rekli da je i njima neko donio i da nisu oni pakovali i tako ukrug, pet kuca proslo dok su skontali od koga su pare :)

a inace ja sam se vazda jezio te "tradicije" mojih starih sa protokolom oko gostiju, escajga, onog kupovanja i kuhanja svega i svacega, ciscenja i slicnih gluposti, pa sto se nikad nisu oko sebe toliko trudili, a mogli su, umjesto tamo za neke tetke, prijatelje i rodbinu koju vidis jednom u zivotu - hu ha patetika izvedi ih u restoran i svi sretni, al jok, neka toboznja tradicija i pres**eravanja
ko kaze da je to vrijeme proslo :P
black

#7 Re: Escajg za goste..

Post by black »

Branislav Nušić 'Gospodja ministarka' :oops:
shambho

#8 Re: Escajg za goste..

Post by shambho »

Moze i Pokondirena tikva..

Eki cuj zvali :-D ..Kako bi se to danas usutilo .. :oops: ..Ni meni nisu dali otvarat bombonjere a ja ih uvijek otvarala nisam mogla izdrzat.. I uvijek bih se razocarala i nisam ih ni pojela jer su naravno bile uzasne istopile se pet puta do tad..A najcesce im je istekao rok.. I bas se sjecam price da se ta jedna po dvije tri godine nosila ..A i VRACALA.. :roll: :-D .. Al' bitno je bilo donijet..
ružmarin-a

#9 Re: Escajg za goste..

Post by ružmarin-a »

8-)

došli nama gosti...

i zatekla se tu malena od rodice...
i udiše tu svečanu atmosferu i za sofrom uzvikne:

dijete: "Vidi nano i ja dobila tanjir u tanjiru!"

(inače većina kaže sipaju isti tanjir, đeš prat sude tol'ke)

(stara majka mikaže kako se kod njih jelo iz jedne posude, samo ona
bila mlađa snaha pa se nikad ne bi najela dok posluži sva čeljad iz zajednice, sve joj pojedu
"kakva sam mačka bila i kakva linija",hvali se sada 70 i kusurna treba :lol:...joj )

prvose obavezno usisa dobrosve, čiste se najmanji detalji

imamo jednog dijasporca iz DE, kad on dolazi, prvo gleda u ćoškove i plafone da nije koji paučić zalut'o i upleo svoje prste

pa moramo lijepo misliti na te detalje :lol:

Tanjire inače mi koristimo arkopalne lijepe oni su u opticaju i komplet koji se koristi takođe, tako da nema posebne tanjirologije

nedavno sam bila u posjeti svojima: kad - novi escajg (noževi, kašike i viljuške) a bili nam i gosti iz BiH, i ja ni 5 ni 6 već: "vid novina, došli gosti, dajte mi stari escajg ja nisam na ovaj navikla :-) :lol:

i gosti se naravno nasmiju na to jer očito prave paralele isvoja iskustva projektuju tu

a bombonjere su za drugi post...
u Makedoniji ih zovu "hodalice ili šetalice" e sad ne znam tačno kojomriječju (je li sto na MK)
Amazonka27

#10 Re: Escajg za goste..

Post by Amazonka27 »

eee dobih ja nedavno tu jednu idi-mi-dodji-mi bombonjeru...lafo poslo mi rodjak iz austrije :D Uuuuuuuu kako sam ljuta bila...prvo jelo mi se uzasno slatko i racunala sam na tu bombonjeru...kad sam htjela da je otvorim pogledah datum i 3 puta provjeravala da nije datum proizvodnje...jer je bas bio ooooodmakoooo...Osjecala sam se tako prevarenom...ti dobar i plemenit, poklonio mi bombonjeru, a ja levat sto sam mislila da je iskreno poklonjena... pih...

sto se tice gostoprimljivosti...nisam ni upola poletna ko moja mama...ta generalku opali po kuci ko god da joj se najavi...I bilo je sve odvojeno za goste...od posteljine do soljice za kafu...bas kao sto ste i vi rekli - vise trauma iz djetinstva nego lijepo sjecanje NE DIRAJ TO NEK IMA KAD KO DODJE :D

ja volim da se moje jaranice kod mene osjecaju kao kod kuce, a isto tako mi je drago kad se i ja kod njih tako osjecam...jednom je moja jaranica ugostila drugu sa posebnim servisom i otpakovala cokoladu...i ja bahnula hahahha :) naravno, rekla sam joj da sam bila ljubomorna na tretman :D

i evo dok tipkam...vracam film i sjecam se onih prica u ratu...imala ovo, imala ono...sudje vako...case onake...od skupocijenih servisa, srebernih kasika, kristalnih casa...i sve je to odneseno, pokradeno isl...i rijeci roditelja, robine i prijatelja: nikad vise robom takvih stvari...samo najosnovnije. A evo...sve se nanova vraca...Naravano da necu nikakvom gostu iznjeti sok u plasticnoj casi u kojoj cesto razmutim cedevitu...ni posluziti kafu iz moje najdraze solje...ne zato sto je meni najdraza...nego sto se sva isprala...

kad sve saberem, ipak je lijepo nekoga ugostiti i iskazati mu dobrodoslicu i postovanje sa tim posebnim escajgom...a i sami iskoristiti te neke stvarcice kada zelimo da npr. veceru ucinimo posebnom od svih ostalih... :)
ružmarin-a

#11 Re: Escajg za goste..

Post by ružmarin-a »

al najgore je kad bahnu nenajavljeni gosti :-)

pa ko ima duži hodnik i uspije pospremiti malo dokne uđe svita u glavnu prostoriju :lol:
shambho

#12 Re: Escajg za goste..

Post by shambho »

:-D :-D
u Makedoniji ih zovu "hodalice ili šetalice" e sad ne znam tačno kojomriječju (je li sto na MK)
Ovo ima logike jer su meni upravo Makedonci pricali to za te dugogodisnje bombonjere.. 8-)

Sjoo mene moji na telefon kad nazovu a ja kazem neko mi dosao prva je "Jesi pocastila".. :roll: ..A logicno mi svi se ponasamo ko da smo u svojoj kuci gdje god da smo.. :mrgreen: ..I kad smo gladni trazimo kad smo zedni ustanemo i naspemo sebi vode .. :-)

...A ev pada mi nes na pamet meza.. Joj to je tek posebna prica al' mrsko mi sad o tome.. :-D ..
ružmarin-a

#13 Re: Escajg za goste..

Post by ružmarin-a »

da...
nekad se kuhao krompir i uz to mali milion zimnica
suhog mesa....

joj :roll:
Post Reply