ERF Tuzla

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hEROD

#1 ERF Tuzla

Post by hEROD »

Pozdrav ,
pošto me jako zainteresirao ovaj fakultet (http://www.erf.untz.ba/) , a živim u RH dosao sam da pokupim još koju vrijednu informaciju oko njega :) Koliko sam uspio izvuci sa stranice boduje se opći uspjeh , pojedinačni predmeti te prijemni ispit. Sad kod prijemnog ispita što me najviše zanima , kakav je (mislim po težini) te da li netko posjeduje neku skriptu za njega pošto teško da ću pronaći danu literatura koja je potrebna.
Također me interesira smještaj i sve vezano za studentski život u Tuzli pošto nisam nikada ni bio tamo već uvijek u susjednom Gradačcu :D Koliko bi me otprilike izlazilo mjesečno sve sa smještajem i hranom (racunao sam oko 400km ? ) te kakvi su općenito privatni smještaji tamo :)
Ako netko zna , pošto imam dvojno državljanstvo , da li bi mogao upisati fakultet kao bosanski državljanin bez da se previše ne zezam ?

Eto svi savjeti su dobrodošli :) Naravno da očekujem komentare tipa gdje ćeš u Bosnu kad svi odlaze iz nje i slično, ali eto , od malena dolazim u Bosnu i uvijek mi se dopadalo ovdje , a sada imam još jedan razlog više (koji ovdje neću navoditi) , mozda netko i pogodi , za studiranje baš u Bosni :)
moke_017

#2 Re: ERF Tuzla

Post by moke_017 »

Lahak fakultet, smještaj u studentskom domu ti je oko 100 KM, privatno oko 150 do 200 KM solidan sa tim da moraš naći sebi cimere, jbg mnogima je lijepo u tz studirati :)
hEROD

#3 Re: ERF Tuzla

Post by hEROD »

Mene eto zanima ako ko ima materijala za ovaj prijemni jer stvarno ne znam sta bi trebao uciti,tj. koje gradivo iz biologije i psihologije posto se razlikovao nastavni plan u Hrvatskoj i Bosni :)
Scopio

#4 Re: ERF Tuzla

Post by Scopio »

Meni je rodica upisala taj faks nakon sto u zagrebu nije prošla intervju za isti fakultet jer joj receno da nebi bilo fer da ona obzirom da ima dvojno državljanstvo uzima nekom iz hrvatske mjesto tko bi morao biti u BiH u statusu stranog državljanina za kvaliteta studija je ista a potražnja za logopedima velika (barem u hrvatskoj)

Ona se za tuzlanski ERF nije posebno pripremala jer je ucila za hrvatsku državnu maturu. Tek nakon položene mature u hrvatskoj, pa u BiH, našla je udžbenike it biologije i psihologije na bosanskom jeziku cisto da ih prođe jer ima dosta različitih naziva bioloških/psiholoških termina na bosanskom pa da ne bude zbunjena na prijamnom.

Što se tiče smještaja znam da časne sestre drže dvokrevetne sobe u potkrovlju katoličkog školskog centra, 150KM UKLJUCENE REZIJE.
Ova rodica zivi u stanu(sa kolegicom), vlastita soba placa 140 km +rezije oko 40km

Što se samog faksa tiče, obzirom da mali broj studenata ima. Svi se poznaju. Ima dosta studenata iz hrvatske, nastava ti je na bosanskom a profesori su ti većinom srbi tako da ti je tu mix svega. Profesori su iznimno korektni i uz dogovor s njima moze se dogovoriti da kolokvij ili ispit ne bude na dan nekog od 5 bitnih katoličkih blagdana.

Obvezno napravi bosansku osobnu i s njom upiši faks jer ako prvu godinu uppišes uz plaćanje i očistis je do rujna, drugu godinu si oslobođen školarine - 1000KM,

SRETNO!!
hEROD

#5 Re: ERF Tuzla

Post by hEROD »

Istina , potraznja za opcenito defektolozima je u Hrv izrazena pa me i zbog toga povuklo , ali nije samo to moj razlog :D
Onda cu i ja peglati po bio/psihologiji iz svog materijala pa ako negdje naletim na te udzbenike uzet cu ih malo za listanje ;)
Tako nesto sam i racunao na stan otprilike oko 200km i to mi super odgovara :)
Ma dobro za katolicke blagdane mi nije bitno posto sam musliman :P

Onda budem obavezno napravio osobnu , samo koji su to dokumenti sve potrebni ? Jer sam ja mislim upisan u knjigu rođenih u BiH premda sam se ovamo rodio :D
Scopio

#6 Re: ERF Tuzla

Post by Scopio »

E to ti zbilja ne znam kako ide pravljenje bh. Osobne
Post Reply