turci nemaju prosjecnu patu 900 eura.jijamezin wrote:Drzi te se teme!!!!
Turska je presla put od starca evrope do vitalne ekonomije sa standardom od 900 eura prosjecne plate i realnim rastom GDPa , sa korekcijom inflacije, u sred krize od 2.8%. Prije krize rast je bio 8.9%.
Oni u skladu sa mogucnostima sire uticaj u svojem dvoristu. Za BiH to moze samo biti dobro. Pozicija Bosnjaka a time i Bosne je jako fragilna. To smo vidijdli u politickim igrama Hrvatske i Srbije prema BiH prije pocetka mjesanja Turske na balkanskoj sceni. Sa dolaskom Turske stvari se mjenjaju i ove izjave imaju velik uticaj na politiku u GP smislu.
Erdogan ne stoji sam iza ovih izjava. Tvorac Turske vanjske politike je mnogo lukaviji covijek a to je MVP Dovoutouglu. Mili Guruz je struja koja ima pristalice u svim turskim zemljama i na toj struji se oslanja politika vanjska neo osmankska koju oni nazivaju strateska dubina u knjizi Dovoutougla.
Erdogan je samo jedan od mikrofona te politike a politika je vidljiva ovdje na zapadu u njihovim dzamijama, tv kanalima ili u razgovoru sa Turcima.
Turski sekularisti su neutralni prema toj politici ili je podravaju. Turski komunisti se bune protiv iste ali oni dobivaju tek 2% glasova a Erdogan 51%. Turski nacionalisti jesu za jacu vanjsku politiku ali za manje islama a vise nacionalizma. No MHP , Turska nacionalistickA strank, sa 10% glasova jeste bila jedina koja je za vrijeme rata u bih bila za Tursku umjesanost u BiH.
Politika strateske dubine dakle ima podrsku apsolutne vecine Turaka i dodatnu veliku simpatiju ostalih 10%, dok ostatak ima neutralan stav (chp) ili su protiv ( komunisticka turska partija).
Strateska dubina koju Dovoutoglu opisuje u svojoj knjizi je moderna mjesavina neo osmanizma, humanizma primljenjenog Turskog nacionalizma. To znaci sledece:
Turska ima oko sebe odredjene zemlje gdje zive Turski narodi. To su npr. Turkmenistan, Turski kipar, Uzbekistan, Kazachstan. Ona u tim zemljama siri strateski uticaj u prvom planu. Recimo kroz transfer vojne tehnologije i otvaranjem velikih vojnih fabrika u Kazachstanu i Azerbajdzanu dok na Kipru ima 80.000 vojnika. Tu je ona u geopolitickoj igri sa Rusima.
Na balkanu ona cuva ledja Makedoniji u prvom planu. Naoruzala je makedonce najsavremenijim oruzijem ( ptokar kobra oklopom), dala im komunikaciju. I kada je Grcka nakon proglasenja nezavisne makedonije, radi opipavanje terena, organizovala vojnu vjezbu na samoj grabici sa MK, sa 200 tenkova, Turska je nakon 5 dana poslala 500 tenkova na granicu grcku i odrzala slucnu vjezbu. Tada jos skoro niko nije ni priznavao makedoniju i pitanje je sta bi se desilo da su grci usli i zauzeli dio. Tako je Turska stvorila jednu malu ovisnu pro Tursku zemlju sa ogromnom Turskom manjinom koja granici sa BugRskom gdje zivi 770.000 Turaka po zadnjem popisu.
Posle Makedonije na balkanu se strateska dubina pocinje primjenjivati na Kosovu. Posto je Srbija mala zemlja u poredjenju sa grckom, tu Turci direktnije postupaju. A i Kosovo je homogena Albanska zemlja. Preko Kosova Turski geopoliticki uticaj se veze za sandzak te bih.
BiH im je najdalja. No ipak je strateska dubina jako prisutna i u bih. To se vidi iz mnogo primjera. Turcima je Istocna Bosna u Bosnjackim rukama bitan cikj. Kredit od 200 miliona Km od prije 2 godine za povratak kjudi tamo treba gledati u tom kontextu. Isto tako je Turska veza i angazman ozivika BH vojnu industriju u zadnje 2 godine.
Ali strateska dubina nije sami duboka i spora, na duge staze vec je to i politika koja dozvoljava da se u svakodnevnim prilikama odmah reaguje. Inacer bi svako mogao tu politiku potkopati. Recimo kada su Dodik i Covic isprobavali teren prije nekoliko godina i sastali se na tacno na datum 10. godisnjice Karadjordjeva ( gdje su se tudjnan i milosevic navodno dogovorili o podjeli bih) u karadjordjevu, te tu pricali o trcem entitetu bez Bosnjaka, tada su Turci poslali ratne brodove u Neum i od tada oni zovu predsjednika srbije i BiH u Karadjordjevo na sastanke. To su jasni signali politicki. I to je sustina strateske dubine. Ali sve je to jaaako civilizovano i lafo za mir u regionu ali interes Turski je tu vidljiv sa mjeseca i za najvece naivnjakovice.
ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
-
lipa123
#176 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
-
jijamezin
#177 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
900 dollara pardon. Bar po svijetskoj banci.Ove godine im standard prestize hrvatski a duplo je veci od bugarskog.
Drzi se teme srbine.
Drzi se teme srbine.
-
lipa123
#178 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
aj jesi upjenio da dokazes zasto se mesa izjasnio srbinom,,mogao se on izjasniti i Mmuslimanom,kako se i jest tad izjasnilo preko 90 posto muslimana u bosni,,covjek se izjasnio srbinom jel se tako osjeca,ako si cito o mesi,znas da on u jednom tekstu detaljno opisuje kako mu je pradjed ima 4 sina,i da su ta 4 sina jednom sastala i odlucili da jedan predje na islam kako bi stitio od poreza i ostalu trojicu to je bio mesin predak koji je uzeo ime selim,i tako smo nastali mi selimovici,pise mesa,,,ali to je skroz ne bitno svako je ono kako se osjeca,,u drazena petrovica je otac srbin iz trebinja,i covjek 90tih odabro hrvate kao svoj narod jel se tako osjecao.Sequoia wrote:Mesa je se izjasnio kao Srbin zato sto se tada nije mogao drukcije izjasniti . Ili Srbin ili Hrvat ili neopredjeljen ili uzeti vjersko ime za naciju . Niti Bosanac niti Bosnjak nije mogao biti od kada se rodio pa sve do smrti . Mesin Dervis i smrt pocinje kako ?Ajde reci kako pocinje Mesin roman Dervis i smrt pa ces vidjeti koliki je bio ,, srbin ,, . sto se tice Kusturice . njega je rat zatekao negdje vani . Film Arizona Dream je najveci promasaj u istoriji Hollywooda . Scenaristi iz amerike su mu porucili da nikada vise i ne prismrdi tamo . Film propao a tako i novac bacen . Juga se rasspada pred njegovim ocima , zapad ga nece , Bosna nestaje , svaki dan je sve manje . Milosevic mu daje pare za Undergraund i on se priklanja jacem . Tada mu Sarajevo nije moglo dati pare ( 1992 ) niti je Sarajevu bilo do snimanja filmova . Od Sarajeva je mogao dobiti jedino tandzaru i 4 metka da se bori protiv tenka. Udergraund dobiva palmu , lova je kanula , on na sva usta hvali velikosrpku politiku i pere od govana Milosevica , Kardjica i one akademike iz SANU . Sa njima se druzi ( Matija Beckovic ) prelazi na pravoslavlje , ljubi cetnickom vodji patrijarhu Pavlu ruku ( sve za pare ) dobiva brda i planine da sebi pravi drveni grad . Naravno to treba platiti srbovanjem . Eto ti tvog babica iz Nevesenja . Kusturica je balija turcin . Eto sta je . Otac mu Murat svi u familiji se zovu Mujo Meho , Fatima i on sada Srbin . ako je on Srbin onda sam i ja Srbin i svi muslimani su Srbi i onda nije trebalo biti rata . Kusturica je balija , musliman , bosnjo . Neke stvari ne mozes birati u zivotu . On je Srbe zajebo . On srbuje za lovu . Vozi helikopter , ima svoju planinu i njoj selo . I naravno crkvu .
Ja mogu da svatim kada neko kaze ja sam srbin . Ali kada BALIJA KOJI JE BIO ATEISTA KAO I JA predje na pravoslavlje , prekrsti se , poljubi ruku onoj spodobi Pavlu to je vec previse i za jednog baliju . Folira i to debelo . Vise on voli Sarajevo i dzamije nego Beograd i crkve . ali eto lova i slava su najdrazi .
I jos nesto . Da je Mesa ziv mislis li da bi polsije Srebrenice i Sarajeva i genocida i logora bio i dalje Srbin . Cisto sumnjam
-
12wer
#179 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Imaju u Nemackojturci nemaju prosjecnu patu 900 eura.
-
jijamezin
#180 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Drzi se teme srbine. Jos jednom... Jesili procitao da se za off topicarenje ban dobiva?lipa123 wrote:aj jesi upjenio da dokazes zasto se mesa izjasnio srbinom,,mogao se on izjasniti i Mmuslimanom,kako se i jest tad izjasnilo preko 90 posto muslimana u bosni,,covjek se izjasnio srbinom jel se tako osjeca,ako si cito o mesi,znas da on u jednom tekstu detaljno opisuje kako mu je pradjed ima 4 sina,i da su ta 4 sina jednom sastala i odlucili da jedan predje na islam kako bi stitio od poreza i ostalu trojicu to je bio mesin predak koji je uzeo ime selim,i tako smo nastali mi selimovici,pise mesa,,,ali to je skroz ne bitno svako je ono kako se osjeca,,u drazena petrovica je otac srbin iz trebinja,i covjek 90tih odabro hrvate kao svoj narod jel se tako osjecao.Sequoia wrote:Mesa je se izjasnio kao Srbin zato sto se tada nije mogao drukcije izjasniti . Ili Srbin ili Hrvat ili neopredjeljen ili uzeti vjersko ime za naciju . Niti Bosanac niti Bosnjak nije mogao biti od kada se rodio pa sve do smrti . Mesin Dervis i smrt pocinje kako ?Ajde reci kako pocinje Mesin roman Dervis i smrt pa ces vidjeti koliki je bio ,, srbin ,, . sto se tice Kusturice . njega je rat zatekao negdje vani . Film Arizona Dream je najveci promasaj u istoriji Hollywooda . Scenaristi iz amerike su mu porucili da nikada vise i ne prismrdi tamo . Film propao a tako i novac bacen . Juga se rasspada pred njegovim ocima , zapad ga nece , Bosna nestaje , svaki dan je sve manje . Milosevic mu daje pare za Undergraund i on se priklanja jacem . Tada mu Sarajevo nije moglo dati pare ( 1992 ) niti je Sarajevu bilo do snimanja filmova . Od Sarajeva je mogao dobiti jedino tandzaru i 4 metka da se bori protiv tenka. Udergraund dobiva palmu , lova je kanula , on na sva usta hvali velikosrpku politiku i pere od govana Milosevica , Kardjica i one akademike iz SANU . Sa njima se druzi ( Matija Beckovic ) prelazi na pravoslavlje , ljubi cetnickom vodji patrijarhu Pavlu ruku ( sve za pare ) dobiva brda i planine da sebi pravi drveni grad . Naravno to treba platiti srbovanjem . Eto ti tvog babica iz Nevesenja . Kusturica je balija turcin . Eto sta je . Otac mu Murat svi u familiji se zovu Mujo Meho , Fatima i on sada Srbin . ako je on Srbin onda sam i ja Srbin i svi muslimani su Srbi i onda nije trebalo biti rata . Kusturica je balija , musliman , bosnjo . Neke stvari ne mozes birati u zivotu . On je Srbe zajebo . On srbuje za lovu . Vozi helikopter , ima svoju planinu i njoj selo . I naravno crkvu .
Ja mogu da svatim kada neko kaze ja sam srbin . Ali kada BALIJA KOJI JE BIO ATEISTA KAO I JA predje na pravoslavlje , prekrsti se , poljubi ruku onoj spodobi Pavlu to je vec previse i za jednog baliju . Folira i to debelo . Vise on voli Sarajevo i dzamije nego Beograd i crkve . ali eto lova i slava su najdrazi .
I jos nesto . Da je Mesa ziv mislis li da bi polsije Srebrenice i Sarajeva i genocida i logora bio i dalje Srbin . Cisto sumnjam
-
jijamezin
#181 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erage_wage12wer wrote:Imaju u Nemackojturci nemaju prosjecnu patu 900 eura.
Ne nego u turskoj. U njemackoj je prosjecna plata 2000.
-
lipa123
#182 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
plata u hrvatskoj je 723 eura a u turskoj 720 u rumuniji 480 eura a u bugarskoj 390...i nisam ja pisao o platama vec ti,,ja sam ti samo odgovorio da nije 900 e vec 720..jijamezin wrote:900 dollara pardon. Bar po svijetskoj banci.Ove godine im standard prestize hrvatski a duplo je veci od bugarskog.
Drzi se teme srbine.
- Havatar
#183 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erage_wagelipa123 wrote:plata u hrvatskoj je 723 eura a u turskoj 720 u rumuniji 480 eura a u bugarskoj 390...i nisam ja pisao o platama vec ti,,ja sam ti samo odgovorio da nije 900 e vec 720..jijamezin wrote:900 dollara pardon. Bar po svijetskoj banci.Ove godine im standard prestize hrvatski a duplo je veci od bugarskog.
Drzi se teme srbine.
-
jijamezin
#184 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Pa da, znaci standard ogroman u poredjenju na druge balkanske zemlje. A danas je 800 eura jer je to za 2012. Godinulipa123 wrote:plata u hrvatskoj je 723 eura a u turskoj 720 u rumuniji 480 eura a u bugarskoj 390...i nisam ja pisao o platama vec ti,,ja sam ti samo odgovorio da nije 900 e vec 720..jijamezin wrote:900 dollara pardon. Bar po svijetskoj banci.Ove godine im standard prestize hrvatski a duplo je veci od bugarskog.
Drzi se teme srbine.
-
lipa123
#185 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
pa juce izaso tekst u klihu koliku ko ima platu u regionu i na balkanu
http://www.klix.ba/biznis/privreda/najv ... /131024021
meni je najjveca misterija kako to da propala grcka jos uvijek ima najvecu prosjecnu platu na balkanu.
meni je najjveca misterija kako to da propala grcka jos uvijek ima najvecu prosjecnu platu na balkanu.
Last edited by lipa123 on 25/10/2013 18:27, edited 1 time in total.
-
lipa123
#186 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
ma standard je cudno,,na primjer u hrvatskoj za 800 eura ne mozes duplo vise kupiti obicnih stvari za zivot nego u srbiji u bosni sto mozez za 400,,vec za nekih 20 posto,,koliko je litar orginal kole u hrvatskoj koliko u bosni a koliko u srbiji.pa cagare,pa benzin,pa struja,i td...
- House
#188 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
tokivoki1 wrote:a i turska je srbija jel krv nije voda,,janicarska djeca,danak u krvi,kazu 20 miliona turaka u turskoj porijeklo vuce odavde,,hmm.House wrote:Srbija je turska naravnokrv nije davo , genetika ne laže
Vuce iz Bosne vecinom (egzodus) , ali turci su ostavili gen u susjednoj nam drzavi Srbiji
Last edited by House on 25/10/2013 18:31, edited 1 time in total.
-
12wer
#189 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Skoro 40 procenata stanovništva Turske živi u teškom siromaštvu i zarađuje manje od minimalne mesečne plate od 773 lire (oko 310 evra). Nezaposlenost mladih oscilira oko 18%. Prema žurnalu Middle East Quarterly, formalna nezaposlenost je prošle godine porasla 5 procenata. Potrošački dug je porastao 40 procenata od 2012. Nejednakost prihoda takođe je u porastu i najbogatijih 20% stanovništva uzimaju više od polovine ukupnih prihoda, dok najsiromašnijih 20% dobijaju samo 6%.
-
12wer
#190 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
House wrote:tokivoki1 wrote:a i turska je srbija jel krv nije voda,,janicarska djeca,danak u krvi,kazu 20 miliona turaka u turskoj porijeklo vuce odavde,,hmm.House wrote:Srbija je turska naravnokrv nije davo , genetika ne laže
Vuce iz Bosne vecinom (egzodus) , ali turci su ostavili gen u susjednoj nam drzavi Srbijinadji mi srbina plave slavenske kose imas 50 KM od mene

- Paranoid
#191 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
12wer wrote:Skoro 40 procenata stanovništva Turske živi u teškom siromaštvu i zarađuje manje od minimalne mesečne plate od 773 lire (oko 310 evra). Nezaposlenost mladih oscilira oko 18%. Prema žurnalu Middle East Quarterly, formalna nezaposlenost je prošle godine porasla 5 procenata. Potrošački dug je porastao 40 procenata od 2012. Nejednakost prihoda takođe je u porastu i najbogatijih 20% stanovništva uzimaju više od polovine ukupnih prihoda, dok najsiromašnijih 20% dobijaju samo 6%.
-
korisnik101
#192 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
lipa123 wrote:pa juce izaso tekst u klihu koliku ko ima platu u regionu i na balkanu
Zato sto plata ne govori nista o blagostanju jedne zemlje.
-
The 51st State
#193 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
[/quote]
[/quote]
ovaj ti je iz hrvatske.
[/quote]ovaj ti je iz hrvatske.
- angelo
#194 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Hrvat, rođen u Bjelovaru.12wer wrote:House wrote:tokivoki1 wrote: a i turska je srbija jel krv nije voda,,janicarska djeca,danak u krvi,kazu 20 miliona turaka u turskoj porijeklo vuce odavde,,hmm.
Vuce iz Bosne vecinom (egzodus) , ali turci su ostavili gen u susjednoj nam drzavi Srbijinadji mi srbina plave slavenske kose imas 50 KM od mene
-
12wer
#195 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
The 51st State wrote:
[/quote]ovaj ti je iz hrvatske.[/quote]
Nije Srbin?
-
korisnik101
#196 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Dok u jednoj Americi najbogatiji 10% uzimaju vise od 50 % ukupnih prihoda.12wer wrote: Potrošački dug je porastao 40 procenata od 2012. Nejednakost prihoda takođe je u porastu i najbogatijih 20% stanovništva uzimaju više od polovine ukupnih prihoda, dok najsiromašnijih 20% dobijaju samo 6%.
Gdje je bolje ?
-
The 51st State
#197 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
ovaj ti je iz hrvatske.[/quote]12wer wrote:The 51st State wrote:
Nije Srbin?[/quote]
neko mu je izbjego od turske cune sa teritorije danasnje srbije, mislim to je kontekst?
-
12wer
#198 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Nije Srbin?[/quote]The 51st State wrote:ovaj ti je iz hrvatske.12wer wrote:The 51st State wrote:
neko mu je izbjego od turske cune sa teritorije danasnje srbije, mislim to je kontekst?[/quote]
Pa jel Srbin ili nije?
-
12wer
#199 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Naso si zemlje za poredjenjekorisnik101 wrote:Dok u jednoj Americi najbogatiji 10% uzimaju vise od 50 % ukupnih prihoda.12wer wrote: Potrošački dug je porastao 40 procenata od 2012. Nejednakost prihoda takođe je u porastu i najbogatijih 20% stanovništva uzimaju više od polovine ukupnih prihoda, dok najsiromašnijih 20% dobijaju samo 6%.
Gdje je bolje ?
- angelo
#200 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska
Nije Srbin?[/quote]
neko mu je izbjego od turske cune sa teritorije danasnje srbije, mislim to je kontekst?[/quote]
Pa jel Srbin ili nije?[/quote]
Nope. http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Srbiji
Pa jel Srbin ili nije?[/quote]
Nope. http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Srbiji