Osam godina ili barem osam godina?
Na prvi pogled, to nam daje nepunih osam godina da ispunimo sve uslove EU za pristup, ali istina je malcice gora. Naime, nema garancije pristupa ni nakon 2025, a svi smo svjesni da do tad svakako necemo moci ispuniti ni u od uslova za prijem. To naravno zna i EU, ali ih boli kurac, jer kad dodje 2025, niko od njih nece biti na funkciji (osim njihovih vjecnika u BiH).
U najboljem slucaju, ukoliko nas EU zaista odluci primiti u clanstvo, sto je u startu izuzetno upitno taman i kad bi ispunili uslove, u EU necemo prije 2030. U stvarnosti, vjerovatno necemo ni tad, jer BiH do 2025 ili 2030 tesko da ce biti u stanju da udje u uniju, bez obzira na dobru volju.
Prakticni problemi - brojke i ljudi
Ti uslovi nisu samo ispunjavanje formulara i upitnika, vec valja provesti masu reformi u svim sferama zivota. Mi to ne mozemo, jednostavno nemamo ljude i novac, ali to niko ne zeli da kaze. To nije politicko pitanje, ni pitanje vremena, vec prakticno pitanje.
Naime, taman i da imamo 100% saglasnost oko ulaska u EU, da ispunimo sve sto se zatrazi, mi nemamo niti cemo ikad imati novac da ispostujemo masu EU standarda, bilo da se radi o kolektorima otpadnih voda, zeljeznicama i cestama, zastiti okolisa ili necemu desetom. I budali je jasno da je to nemoguce, a EU uslovi ce se znatno poostriti od ulaska Hrvatske (da ne pricamo o Rumunima i Bugarima).
Istina je da BiH nece biti u stanju ispunjavati EU standarde ni za 10, ni za 20 godina. Ako stvari danas izgledaju tmurno, zamislite kako ce tek biti 2025 ili 2030? Trenutno biljezimo neki prosjecan ekonomski rast, gledajuci okolne zemlje. Taj trend nece biti odrziv narednih godina. Iz godine u godinu gubimo produktivno i fertilno stanovnistvo koje je generator razvoja i potrosnje. Ovdje govorimo o periodu od barem 10 godina, vjerovatno blize 15.
Uz zadrzavanje postojecih okolnosti u BiH, sami sracunajte koliko cemo ljudi izgubiti u tom periodu, jer se radi o vise stotina hiljada dusa. Trenutnim tempom, BiH ce od danas do najavljenog "razmatranja" prosirenja napustiti 300,000 ljudi, vjerovatno i znatno vise. Da ne bude sve crno, kad udjemo u EU, vise necemo imati ljudi za iseljavanje. Za razliku od Hrvatske, koja gubi stanovnistvo 1-2 godine nakon ulaska u EU, mi cemo te ljude izgubiti godinama prije no sto prismirisemo clanstvu u uniji.
Politicki problemi - Krah paradigme, angazman EU u BiH
Sve dosad navedeno je nas problem, ne problem EU. Ne mozemo ocekivati od EU da rjesava nase probleme kad ni sami to ne zelimo. Medjutim, EU se sama dovela u prilicno gadnu situaciju u BiH, zato jer se vodila pragmatizmom i trudila da na vlasti odrzi poznate igrace koji puno laju, ali i pored retorike ne destabiliziraju zemlju.
Ti EU miljenici vise ne samo da vise nisu garant stabilnosti, vec bi vrlo lako mogli izazvati haos kako bi se ocuvali na vlasti. Tu lezi prva ogromna opasnost koja bi bila rezultat slabljenja EU angazmana u BiH. Trenutno, BiH lideri fakticki uzimaju reket od EU - daj pare ili pravimo belaj. Sistem koji funkcionise godinama, ali sta ce se desiti ako prestane funkcionisati? Bez EU podrske i para medjunarodnih finansijskih institucija, sta mislite, kako ce se balkanski populisti i nacionalisti boriti za vlast ako presahne izvor? Ja bih rekao da ce igrati na nacionalizam i sukobe, kao i uvijek.
Ako EU prestane placati reket, nek "garant destabilnosti" ce demolirati kafanu dok gazda opet ne pocne placati reket. Zamislite to ovako: EU je nase politicare svih boja navukla na heroin. Kad horsasu nestane robe, on ce je nekako nabaviti. Ako treba ukrasti i izbosti - nije frka, hajducija je u krvi.
Tu nas dovodi do drugog, nista manje opasnog problema u koji se uvalila EU u BiH (i zajebala nas sa sobom)
EU je rekla 2025, a svi znamo da je i to nerealno. Zapravo, ako se nekom cini kao da je 2025 "daleko" - pa to su samo dva izborna ciklusa, a mi bi do tad svake godine morali napraviti vise napretka nego u proteklih deset godina zajedno. To je moguce jedino uz potpuno stabilnu vladajucu koaliciju. S obzirom na ustavno uredjenje, to u BiH neminovno znaci vladavinu tri nacionalne politike (svjesno ne koristim rijec stranke, vec politike).
To donekle objasnjava mahnitost opozicije u oba entiteta zadnjih dana. U RS se vodi upravo ta bitka, da se vidi ko ce biti novi lideri po mjeri EU, ako Dodik otpadne. U FBiH te borbe nema, jer mi nemamo taj problem - u FBiH vec imamo vlast koju cemo imati i narednih osam godina.
A zasto je opozicija u FBiH mahnita kao u RS? Ne zbog nekih geopolitickih previranja, vec zato jer je srijeda, a oni su nesposobna egoisticna stoka svih 365 dana u godini.
@oakville eto ti tema i uvodni, odo ja u kafanu, dosta od mene.