Epilepsija i trudnoca

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
plodding bag

#1 Epilepsija i trudnoca

Post by plodding bag »

Pozdrav svima
Prvi put sam ovdje i htjela bih postaviti jedno pitanje...Naime,bolujem od epilepsije vec desetak godina.Nisam imala napadaje vec duze vrijeme.Moja doktorica je zadovoljna rezultatima,ali kaze da ovakvo stanje moram nastaviti odrzavati.Htjela bih imati bebu,jer mi je vec zaista vrijeme,ali sam citala o tome kako osobe koje boluju od epilepsije mogu dobiti bebu sa raznim malformacijama i anomalijama,sto me uzasno plasi.Molila bih sve one koji nesto znaju o tome da mi odgovore.Unaprijed se zahvaljujem.......
clav

#2 Re: Epilepsija i trudnoca

Post by clav »

problem je zbog lijekova koji se koriste za prevenciju napada, er se i tokom trudnoce moraju koristiti. vecina oboljelih majki ce roditi zdravu djecu, ali se kod tog manjeg dijela mogu javiti problemi, mada i tada se rjedje jave ozbiljne malformacije. nemoguce je predvidjeti individualne slucajeve. najbolje je da porazgovarate s svojim doktorom koji prati to stanje, i ukoliko duzi vremenski period nije bilo napadada, posavjetujte se o smanjenju doze ili eventualno promjeni terapije. u svakom slucaju sretno :)
plodding bag

#3 Re: Epilepsija i trudnoca

Post by plodding bag »

Hvala puno...
Post Reply