EP HZ HB poslovala s dobiti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

EP HZ HB poslovala s dobiti

Post by _BosanaC » 01/02/2007 14:09

Objavljeno prije 14 minuta 18 sekundi
Elektroprivreda HZ HB poslovala s dobiti, no povećanje cijene struje nužno

Elektroprivreda HZ HB u 2006. godini poslovala je s dobiti od deset milijuna maraka i protekla godina najuspješnija je u povijesti ovog poduzeća, kazao je na prezentaciji godišnjih rezultata Elektroprivrede HZ HB generalni direktor Vlado Marić.

On je istaknuo da je zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji Elektroprivreda prošle godine proizvela 35 posto više električne energije od planiranog, no i pored toga, kako bi podmirila svoje kupce, Elektroprivreda HZ HB morala je uvesti dvije trećine električne energije.

Prošle godine uvozna struja plaćana je nešto više od 37 eura po megavat-satu (MWh), dok će ove godine Elektroprivreda HZ HB uvoznu cijenu plaćati 61 euro za MWh. Stoga je od Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) zatraženo povećanje cijena za 2007. godinu.

Marić je istaknu da se poskupljenje struje ne bi primjenjivalo na kućanstva do donošenja programa socijalne zaštite, ali najkasnije do kraja 2007. godine.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB dodao je kako se cijena struje proizvedene u elektranama u vlasništvu tog poduzeća nije povećavala u odnosu na protekle godine, ali da je Elektroprivreda zbog rasta cijena električne energije na svjetskom tržištu primorana zatražiti korekciju sadašnjih cijena na bh. tržištu.

Pomoćnik generalnog direktora za strategiju Edin Omeragić kazao je da postojanje tri elektroprivredna poduzeća u BiH ne utječe na rast cijena, no, po njegovim riječima, veliki je problem nepostojanje jedinstvenog elektroenergetskog tržišta pa tako jedna elektroprivreda izvozi, a druga uvozi struju.

Također, izdvajanje prijenosa iz sastava elektroprivrednih poduzeća nije donijelo pojeftinjenje kako je najavljivano, već poskupljenje struje, ustvrdio je Omeragić, dodavši kako se tu radi o odluci politike, a ne elektroprivrednih poduzeća.

Iz Elektroprivrede HZ HB najavljuju kako je zbog ovisnosti o uvoznoj struji i u budućnosti sasvim realno očekivati rast cijena električne energije sve dok se cijene u BiH ne približe onima u Europskoj uniji.

Jedino rješenje je izgradnja novih elektroenergetskih objekata poput Hidroelektrane "Blato" kod Mostara i Termoelektrane "Kongora" u Duvanjskom polju. Dovršetak izgradnja HE "Blato" planiran je u 2008. godini, dok je projekt izgradnje TE "Kongora", inače puno većeg kapaciteta u odnosu na HE "Blato", na samom početku te prvi kilovat-sati iz te elektrane neće poteći prije 2013. godine u najidealnijem slučaju.

(FENA)


Jesam li samo ja slijep i ne vidim dobro?

Shvatamo da je problem razjedinjenost elektroenergetskog sektora, i umjesto ujedinjenja, sto je u ostalom nekada i bila jedna firma, poduplacemo cijene te napraviti jednu TE i jednu HE? :?

Ovo stvarno nema nigdje...


Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 01/02/2007 15:00

Jebi ga, dje ce bosnjak gazdovati hrvatom i obrnuto.

Post Reply