Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Smartex

#1 Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Post by Smartex »

-- Stopa siromaštva za 2005. u BiH je bila 17,8 odsto, a čak 65,7 odsto mladih žele da se isele iz zemlje.

UNDP: Oskudica u BiH je velika, postojana i čak ustaljenog karaktera
Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini (BiH), u anketi UNDP-a je ustanovljeno da prosečno 55,8 odsto stanovništva ima mesečne prihode manje od 500 KM (256 evra), a godišnje prihode manje od 6.000 KM (3.068 evra).

Bosna i Hercegovina se još suočava sa brojnim ekonomskim problemima, između ostalog sa materijalnim siromaštvom i socijalnom izolovanošću koji su usko povezani sa hroničnom nezaposlenošću, navodi se u izveštaju UNDP-a "Sistem ranog upozoravanja".

Prve UNDP-ove obimne analize siromaštva temeljene na potrošnji urađene su primenom ankete merenja životnog standarda u 2000. godini, i pokazale su nivo siromaštva od 19,4 odsto.

Slična anketa, sprovedena četiri godine kasnije, pokazala je opšti, ali ne i značajan napredak, stopa siromaštva se smanjila na 17,6 odsto.

Stopa siromaštva izraženija je u Republici Srpskoj (RS) nego u Federaciji BiH. U srpskom entitetu BiH u 2000. godini ona je bila 24,8 odsto, dok je u bošnjačko-hrvatskom entitetu bila 16,3 odsto. U ponovljenom istraživanju četiri godine kasnije RS je imala 20,8 odsto siromašnih, a FBiH 15,4 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se stopa siromaštva na nivou BiH neznatno smanjuje, da sve više rastu nejednakosti u raspodeli prihoda, a da je razlika između bogatih i siromašnih izraženija.

U izveštaju se ističe da je neophodno povećati stopu zaposlenosti i obezbediti da svi, posebno siromašni i socijalno izolovane društvene
grupe, imaju pristup sredstvima i produktivnom kapitalu, i da su za ekonomsku ekspanziju potrebne promene u politikama i regulisanje tržišta rada.
helo

Post by helo »

To je ocevidno, dovoljno je da sjedneš u auto i provozaš se po cjeloj BiH... Tamo gdje su putokazi cirilicom ispisani mozes uociti razliku veliku...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

blago meni bogatiji smo od njih

a to što je kod njih 1996. plata bila 50 a sada je 500
a kod nas bila 400 a sada je 600 ne znači ništa

a mogle su biti 2 njemačke... istočna i zapdna
onda bi ujedinjenje došlo samo od sebe

a avako ga svi dojimo :roll:
ins

#4 Re: Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Post by ins »

Smartex wrote: u anketi UNDP-a je ustanovljeno da prosečno 55,8 odsto stanovništva ima mesečne prihode manje od 500 KM (256 evra), a godišnje prihode manje od 6.000 KM (3.068 evra)
Get real! Da su napisali 25-30% u redu, ali je ovo smijesan podatak. Pogotovo ako je zvanicna prosjecna plata u BiH oko 630 KM, i jos kada se u 95% slucajeva doda topli obrok i ostalo, tesko da ima vise od 15-20% zaposlenih da ostane ispod 500 KM! Tako da sa penzionerima koji zaista ne prelaze u velikom broju 500 KM to cini nekih 25-30%.

Doduse, ovo je samo u skladu sa stupidnim rezultatima koje UNDP objavljuje od kada postoji...
_BosanaC

#5 Re: Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Post by _BosanaC »

ins wrote:
Smartex wrote: u anketi UNDP-a je ustanovljeno da prosečno 55,8 odsto stanovništva ima mesečne prihode manje od 500 KM (256 evra), a godišnje prihode manje od 6.000 KM (3.068 evra)
Get real! Da su napisali 25-30% u redu, ali je ovo smijesan podatak. Pogotovo ako je zvanicna prosjecna plata u BiH oko 630 KM, i jos kada se u 95% slucajeva doda topli obrok i ostalo, tesko da ima vise od 15-20% zaposlenih da ostane ispod 500 KM! Tako da sa penzionerima koji zaista ne prelaze u velikom broju 500 KM to cini nekih 25-30%.

Doduse, ovo je samo u skladu sa stupidnim rezultatima koje UNDP objavljuje od kada postoji...
Sreca pa se u prosjeke racuna i plata direktora Telekoma od 10.000KM i plata direktora SA aerodroma od 8.000KM... I prihodi penzionera od 200KM... I prihodi politicara... A 70% budzetskih sredstava ode upravo na to - na administraciju.
ins

Post by ins »

Racuna se i direktora Arcelor Mitall Steela Zenica, i direkotra Reiffeisen banke, i Aluminija Mostar, i Plive, i Aventisa,..

Ali neces vjerovati, da bi se dobila prosjecna USA plata racuna se i licni dohodak CEO Oraclea, Microsofta, GM, IBM, Boeinga, Forda, Morgan&Stanley, Citybank, itdd

A u Njemackoj cak i od CEO DaimlerChryslera, BMW, Vodafone, Deutche Telecoma, Deutche bank...

U Italiji od CEO Pirellija, FIAT Spa, Banca Intesa Saopaolo,...

A ti ljudi imaju pare o kojima prosjecni amerikanac, njemac ili italijan ne moze ni sanjati, jer to prevazilazi njihovu mastu! :-)

Prema tome, 10.000 KM Hamde Katice ili 2200 KM Nedzada Brankovica su p**** dim! :lol:

Tamo negdje vani, postoji veeeeliki sareni svijet, i postoji nesto sto se zove Internet, i on sluzi da se upozna taj veeeelikiii sareni svijet...

Izvini, ali opet ne razmisljas o onome o cemu komentarises.... :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mislim da upravo ti ne razmisljas o onome o cemu komentarises, ali to je vec do tebe, odnosno do mene.
atko

Post by atko »

"Mi" smo siromasni
"Oni" su siromasniji

JUPIIIII crkla nam je krava ali komsiji su crkle dvije.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

atko wrote:"Mi" smo siromasni
"Oni" su siromasniji

Ma jebo i UNDP i svjetsku banku i vrijeme i strucnjake koje zaposljavaju da bi dosli do odredjenog broja kojom brzinom nasi forumski strucnjaci dodju do rjesenja :-) :-)
Nancy Drew

#10 Re: Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:57, edited 1 time in total.
Orbini

Post by Orbini »

To je ocevidno, dovoljno je da sjedneš u auto i provozaš se po cjeloj BiH... Tamo gdje su putokazi cirilicom ispisani mozes uociti razliku veliku...
Pa - da budeam iskren - u Federaciji uocavam veci ciganluk nego u RS. Mozda statistika pokazuje vece siromastvo u RS, ali na neki nacin mi gradovi u RS izgledaju uredjeniji, sistem jednostavniji, parkovi, ulice, mostovi,.... samanje rupa, zelene povrsine po gradovima bolje uredjene, zgrade od stambenih pa do javnih ustanova izgledaju novije i odzavanije,..... I kad covjek poslije niza godina pozmatra promjene - brze se gradi, popravlja, trguje,... u RS negoli u Federaciji.

Zakljucak - i jedni i drugi politicari kradu, ali federalni malo vise. U RS politicari ukradu dio ali dio i uloze pa se vidi. Osim toga pod federacijom se smatra i hrvatski dio a Hrvati su primjetno najbogatiji. Bosnajcki djelovi, posebno manji gradovi poput Konjica, Kladnja, Travnika,.. sve vise nalikuju na kakvu azijsku rupu.
Nije mi drago zbog toga.
sekretar

Post by sekretar »

Pitanje je tačnosti podataka?

Šta znači prosječna plata? Prijavljena ili na ruke? Sta je sa onih koji na crno rade?
ins

Post by ins »

Prosjecna plata: obracunata, oporezovana i isplacena.

Ne racunaju se dodaci poput toplog obroka, naknade za prijevoz, regresqa, itd, jednako kao sto se ne racuna niti obracunata a neisplacena plata.

Oni koji rade na crno ne postoje, sto se statistike tice, jel tako.
Ono sto se dobija na "ruke", a ako je vise od prijavljenog, takodjer nije stvar statistike vec poreske inspekcije.
ins

Post by ins »

Takodjer, kada se govori o netto plati u BiH, ne treba zaboraviti da je ona realna u poredjenju sa zemljama koje su izvrsile penzionu i reformu zdravstvenog osiguranja.

Npr u Hr, Slo ili Ro, kada dobijes "netto" platu, sto se zaposlenog tice posao nije gotov jer od toga se mora platiti jos i dopunsko penziono osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, na sta u Hr ode jos barem 100-150 EUR.

Pored toga, u svim ovim zemljama se na kraju godine placa jos i porez na dohodak, koji je obicno oko 10%, kada se odbiju olaksice.
Toga kod nas nema, barem dok nema reformi poreskog sistema, koja je najavljena u 2009 godini.

Prema tome, uzivajte dok mozete u stvarnih 330 EUR prosjecne plate isplacene u BiH u julu.... :roll:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

UNDP je prica za sebe, ljudi sami sebi lovu prave i dobro zive.Ne znam da li je jos uvijek onaj Austrijanac na celu, ali vodstvo je onako na granici kriminala.
Anketa mi nije bila potrebna da zakljucim da se u globalu u Federaciji bolje zivi nego u RS (nimalo cudno, ruralni tipovi, ruralni krajevi-cast izuzetcima u vidu Banja Luke i jos pokojeg mjesta).Zivjece se uvijek bolje i to je evidentno.
A da jos dodam da statistika nije prenijela sve one plate koje stranci isplacuju, a nikome se ne prijavljuju, toliko o tome koliko doprinose postovanju zakona drzave u kojoj rade.Znaci da bi prosjecna plata bila i veca.
O ostalim dijelovima ne mogu da govorim, ali u Sarajevu mi je primjetno da vecina raje sa faksom ima dobar posao na kojem sasvim solidno zaradjuje.Plate se krecu od nekih 850KM(ono ako se nije bas nikako snasao-boem u dusi), pa do nekih koji prelaze 3000KM(a ne rade kod stranaca).Stvar je sposobnosti, zelje, oni sto rade za drzavu koliko sam primjetio i nisu nesto placeni, kod njih je od 1000do1400KM(u zavisnosti od mjesta na kojem su).Svi imaju normalan zivot, vjerujem da postoji i dio populacije koji ima manja primanja ili je bez posla, ali mislim da ako covjek zeli da radi, moze i da zaradi, najlakse je kukati i sjediti onako.Naravno da se problem javlja kao u svim zemljama u tranziciji sa populacijom koja je radila u socijalizmu, njih vecinom niko i nece(osim ako nisu ostali na vlasti:-)Penzioneri su takodje donji(nista cudno-cesta pojava takodje).Ali svi oni ispod nekih 45 godina, mislim da su se vecinom snasli i zaradjuju nesto, neko vise neko manje.Bitno je pokusavati, mora uspjeti.
ins

Post by ins »

Orbini wrote: Pa - da budeam iskren - u Federaciji uocavam veci ciganluk nego u RS. Mozda statistika pokazuje vece siromastvo u RS, ali na neki nacin mi gradovi u RS izgledaju uredjeniji, sistem jednostavniji, parkovi, ulice, mostovi,.... samanje rupa, zelene povrsine po gradovima bolje uredjene, zgrade od stambenih pa do javnih ustanova izgledaju novije i odzavanije,..... I kad covjek poslije niza godina pozmatra promjene - brze se gradi, popravlja, trguje,... u RS negoli u Federaciji.

Zakljucak - i jedni i drugi politicari kradu, ali federalni malo vise. U RS politicari ukradu dio ali dio i uloze pa se vidi. Osim toga pod federacijom se smatra i hrvatski dio a Hrvati su primjetno najbogatiji. Bosnajcki djelovi, posebno manji gradovi poput Konjica, Kladnja, Travnika,.. sve vise nalikuju na kakvu azijsku rupu.
Nije mi drago zbog toga.
Hmm, malo isuvise generalizovano.
Jesi li bio u Visegradu? Tesko da je i po jednoj stvari bolje nego u Gorazdu...
Gacku? U poredjenju sa Jablanicom nema nikakvih sansi...

Cinjenica opet je da Prijedor bolje izgleda od Travnika, ili Banja Luka od Tuzle, ali isto tako Gradacac ili Bihac je nedostizan za 90% gradova u RS.

Naravno, ciganluk tipa Kladanj, Novi Travnik, Srebrenik, Posusje, Grude... su nedostizni za zdravu pamet 90% civilizacije...
Mislilac

Post by Mislilac »

_BosanaC wrote:
atko wrote:"Mi" smo siromasni
"Oni" su siromasniji

Ma jebo i UNDP i svjetsku banku i vrijeme i strucnjake koje zaposljavaju da bi dosli do odredjenog broja kojom brzinom nasi forumski strucnjaci dodju do rjesenja :-) :-)
Skoro da je tako...
Mislilac

Post by Mislilac »

Usput, jeste li ikada ispunjavali ankete? Jeste li ikada bili anketar? Jeste li ikada primali platu anketara? Znate li kako se dobija plata anketara?

Mnogo anketa sam "ispunio". I to je bilo tipa: ovaj me zna, de da mu dadnem samo svoje ime i prezime,a on će ostalo uraditi... Jes, jes - aha.. Toliko o objektivnosti anketa i ispitivanja "javnog mijenja".

A podaci koje daju ovlaštene i službene agencije su ili prenapuhane ili DJELIMIČNO tačne. Svako skriva prave podatke. Neki zbog poreza, neki zbog komšiluka... Ko zmija noge...
harka

Post by harka »

komi wrote:blago meni bogatiji smo od njih

a to što je kod njih 1996. plata bila 50 a sada je 500
a kod nas bila 400 a sada je 600 ne znači ništa

a mogle su biti 2 njemačke... istočna i zapdna
onda bi ujedinjenje došlo samo od sebe

a avako ga svi dojimo :roll:
joj tebe komi,a koliko je mogao pojesti i popiti
onaj sto je od '96 imao 50 a koliko onaj koji je
imao 400,o stednji necemo :D
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

Orbini wrote:
Pa - da budeam iskren - u Federaciji uocavam veci ciganluk nego u RS. Mozda statistika pokazuje vece siromastvo u RS, ali na neki nacin mi gradovi u RS izgledaju uredjeniji, sistem jednostavniji, parkovi, ulice, mostovi,.... samanje rupa, zelene povrsine po gradovima bolje uredjene, zgrade od stambenih pa do javnih ustanova izgledaju novije i odzavanije,..... I kad covjek poslije niza godina pozmatra promjene - brze se gradi, popravlja, trguje,... u RS negoli u Federaciji.

Nije mi drago zbog toga.

Netacno.

Mozda tebi tvoja Banja Luka izgleda "sredenije"( mada ne vidim kako bi to mogla i biti kad u njoj nema njenog glavnog "znaka" a svi znamo sta je to) ali na tu Banja Luku nije pala niti jedna granata dok ih je na Sarajevo padalo u prosjeku preko 300/dan i tako tri i po godine.

Since the beginning of the siege it is estimated that nearly 10,000 persons have been killed or are missing in the city. This total includes over 1,500 children. An additional 56,000 persons have been wounded, including nearly 15,000 children. It has been estimated that over the course of the siege the city has hit been hit by an average of approximately 329 shell impacts per day, with a high of 3,777 shell impacts on 22 July 1993. This shellfire has caused extensive damage to the city's structures, including civilian and cultural property
http://www.ess.uwe.ac.uk/comexpert/ANX/VI-01.htm#I

To je prva stvar. Druga stvar je ta da su gradovi i mjesta u genocidnoj tvorevini u mnogo goroj situaciji nego ona koje je ARBIH imala pod svojom kontrolom. Nema sumnje da nikad nisi prosao kroz Isotcnu Bosnu kroz Derventu i razne druga mjesta gdje je jad, bijeda, cemer, apatija i neopisiva prljavstina.

To sto ova kamarila klovnova iz Banja Luke, Laktasa i Pala prica o nevidenom rastu uspehu i blagostanju su obicne nebuloze.

Taj dio BIH je iza po svim parametrima.
http://www.bhas.ba/publikacije.html
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

To je samo jos jedan u nizu "s brda s dola" clanaka bez ikakave konkretnosti. Ni blizu neke ozbiljne analize.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071008025
jefferson

Post by jefferson »

Ja stvarno nemogu vjerovati da ljudi mogu pricati kako UNDP nije upravu, ili eto to nije tako kako se cini!
jestel vi svjesni da vecu stopu razvoja danas od BiH ima Moldavija i RUANDA!!!
Sta vi mislite da se svijet razvija kao mi? Pogledajte ceste, infrastrukturu (kod nas je aerodrom prakticno zatvoren zimi), rasrenost interneta, pismenost.
pricate ko je bolji RS ili federacija. Eto federacija je bolja i sta sad? Jel to se dobro zivi?
Oficijelna nezaposlenost je 43%, i nemojte pricat "e ima na crno" jer oficijelna nezaposlenost u Sloveniji je 6%, a i tamo ima na crno!
Ako ima toliko radnika na crno, onda znaci da sistem kurcu nevalja cim niko nece da ih prijavljuje, i nije nam UNDP kriv, jer se UNDP nevrti oko bosne, nego mi sami sebi, birajuci ljude na osnovu njihovog programa zbrinjavanja stoke u nacionalnim torovima!
kijameta

#24 Re: Entitet Federacije mnogo bogatiji od RS

Post by kijameta »

Smartex wrote:-- Stopa siromaštva za 2005. u BiH je bila 17,8 odsto, a čak 65,7 odsto mladih žele da se isele iz zemlje.

UNDP: Oskudica u BiH je velika, postojana i čak ustaljenog karaktera
Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini (BiH), u anketi UNDP-a je ustanovljeno da prosečno 55,8 odsto stanovništva ima mesečne prihode manje od 500 KM (256 evra), a godišnje prihode manje od 6.000 KM (3.068 evra).

Bosna i Hercegovina se još suočava sa brojnim ekonomskim problemima, između ostalog sa materijalnim siromaštvom i socijalnom izolovanošću koji su usko povezani sa hroničnom nezaposlenošću, navodi se u izveštaju UNDP-a "Sistem ranog upozoravanja".

Prve UNDP-ove obimne analize siromaštva temeljene na potrošnji urađene su primenom ankete merenja životnog standarda u 2000. godini, i pokazale su nivo siromaštva od 19,4 odsto.

Slična anketa, sprovedena četiri godine kasnije, pokazala je opšti, ali ne i značajan napredak, stopa siromaštva se smanjila na 17,6 odsto.

Stopa siromaštva izraženija je u Republici Srpskoj (RS) nego u Federaciji BiH. U srpskom entitetu BiH u 2000. godini ona je bila 24,8 odsto, dok je u bošnjačko-hrvatskom entitetu bila 16,3 odsto. U ponovljenom istraživanju četiri godine kasnije RS je imala 20,8 odsto siromašnih, a FBiH 15,4 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se stopa siromaštva na nivou BiH neznatno smanjuje, da sve više rastu nejednakosti u raspodeli prihoda, a da je razlika između bogatih i siromašnih izraženija.

U izveštaju se ističe da je neophodno povećati stopu zaposlenosti i obezbediti da svi, posebno siromašni i socijalno izolovane društvene
grupe, imaju pristup sredstvima i produktivnom kapitalu, i da su za ekonomsku ekspanziju potrebne promene u politikama i regulisanje tržišta rada.
Glavno da UNDP-i ima platu od 10000-12000 dolara mjesecno za njihove stupidne analize i trljanje muda.Kad bi govna iscerali iz zemlje mozda nam prosjek plata ne bi skocio ali bi zrak bio stoputa cisci.
rashid

Post by rashid »

ins wrote:
Orbini wrote: Pa - da budeam iskren - u Federaciji uocavam veci ciganluk nego u RS. Mozda statistika pokazuje vece siromastvo u RS, ali na neki nacin mi gradovi u RS izgledaju uredjeniji, sistem jednostavniji, parkovi, ulice, mostovi,.... samanje rupa, zelene povrsine po gradovima bolje uredjene, zgrade od stambenih pa do javnih ustanova izgledaju novije i odzavanije,..... I kad covjek poslije niza godina pozmatra promjene - brze se gradi, popravlja, trguje,... u RS negoli u Federaciji.

Nije mi drago zbog toga.
Hmm, malo isuvise generalizovano.
Jesi li bio u Visegradu? Tesko da je i po jednoj stvari bolje nego u Gorazdu...
Gacku? U poredjenju sa Jablanicom nema nikakvih sansi...

Cinjenica opet je da Prijedor bolje izgleda od Travnika, ili Banja Luka od Tuzle, ali isto tako Gradacac ili Bihac je nedostizan za 90% gradova u RS.

Naravno, ciganluk tipa Kladanj, Novi Travnik, Srebrenik, Posusje, Grude... su nedostizni za zdravu pamet 90% civilizacije...
.................................... @rashide bez vrijeđanja - Moderator)

Bogati, ne supljiraj. Te tvoje statistike imaj zasebe i ne brukaj se.

RS? Sta ti vidis dobro u RS-u? Jedino vrijedno da se spomene je BLuka i mozda jos koji gradic ... Kao i Sarajevo i koji gradic ... a ti, dabogda imao platu od 250EUR, koje je nemaju 90% gradzana Bosne i Hercegovine (Bosanaca).
Post Reply