Pa dokle ovako ljudi?
Sramota!!!!!!
Na nama je da dobro razmislimo za koga da glasamo na sljedecim izborima. Nadam se NE za ove ljude koji sada sjede na vlasti.
Dženana KARABEGOVIĆ
Ured za reviziju institucija BiH obavio je kontrolu poslovanja 41 državne institucije u 2005. godini, a za samo njih 13 dao je pozitivna mišljenja. Jedno mišljenje je negativno, a za preostalih 27 institucija mišljenje je dato s rezervom. Među njima je i Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prošle godine samo za putovanja je potrošilo 773.000 konvertibilnih maraka, odnosno 386.500 eura, što je 136.500 eura više od predviđene stavke u budžetu institucija države. Pored toga, u ovoj državnoj instituciji za utroške goriva, održavanje i servisiranje vozila potrošeno je 366.000 maraka, odnosno 183.000 eura. Troškovi mobilnih telefona u Predsjedništvu poreske obveznike su stajali 64.000 eura.
Ovo je samo jedna od državnih institucija čije je poslovanje Kancelarija za reviziju institucija BiH ocijenila kao mišljenje sa rezervom. Pozitivno mišljenje dobilo je svega 13 institucija od ukupno 41, u koliko je Kancelarija provela reviziju poslovanja za 2005.godinu. Generalni revizor Milenko Šego:
„Ostvareni rashodi, troškovi iz proračuna u svim aspektima ne izražavaju ekonomičnost poslovanja. Mi posebno apeliramo i naglašavamo tu odgovornost nivo šefova odsjeka, savjetnici šefova kabineta, pomoćnici itd. To je, dakle, poprilično veliki broj namještenika rukovodećih državnih službenika koji su odgovorni za provođenje i implementaciju preporuka koje daje Ured za reviziju.“
U Kancelariji za reviziju institucija BiH napominju kako su u izvještaju za 2004. godinu uputili 217 preporuka, od čega su državne institucije realizovale svega 70. Zamjenik generalnog revizora Dragan Kulina:
„Ilustrativan primjer je CIPS. On je ispoštovao od 14 datih preporuka svega dvije, dakle 12 preporuka uopšte nije ispoštovao i čini mi se da je logičan rezultat toga i negativno mišljenje koje je izraženo u ovoj godini.“
Enormno trošenje novca u državnim institucijama u Sindikatu BiH ocjenjuju drskošću, s obzirom na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima 40 posto nezaposlenih građana, a veliki je broj i onih koji već po nekoliko godina rade, a ne primaju plate. Potpredsjednik Konfederacije sindikata BiH Čedo Volaš u izjavi za naš radio kaže da bi revizorski izvještaj, obavljen u državnim institucijama, trebao poslužiti građanima da formiraju mišljenje o tome za koga će glasati na oktobarskim izborima:
„Smatramo da je to nedomaćinski odnos. A iskreno rečeno, za profile kadrova koji su se probili u politici faktički mi smo i mislili da oni neće domaćinski se odnositi jer su vidjeli ovaj mandat da potroše što više i da prožive, jer u ranijem sistemu to nisu imali.“
Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci Miodrag Živanović ne smatra da će oktobarski izbori promijeniti političku sliku Bosne i Hercegovine, jer se, kako kaže, isti ljudi koji trenutno obnašaju funkcije nalaze na predizbornim listama. Živanović ima i svoje viđenje rješenja problema oko trošenja novca u državnim institucijama:
„To treba sve osuditi na doživotnu robiju. Ja sam, evo da kažem, humanista, nisam za smrtnu kaznu, ali da sam neka vlast ja bih to tako napravio - i to na doživotnu robiju, bez prava na pomilovanje ili umanjenje kazne. Možda ovo, kažem, izgleda pretjerano, ali ja ne vidim drugog načina da se doista taj veliki problem neodgovornosti riješi.“
Evo šta građani kažu o enormnom trošenju novca budžetskih korisnika u državnim institucijama:
„Troše koliko im treba, a nama ništa. Evo, vidite od ovog PDV-a - što nisu pogledali na penzionere, na nezposlene? Vidite sad ove njihove penzije, kako samo sebi namještaju da su im veće i bolje penzije, a nama penzionerima ništa, nama koji živimo faktički od 200 maraka. Je li nas neko pita možemo li ili ne možemo?“
„Oni sebi stalno povećavaju i troškove nabijaju, sve na uštrb nas koji malo imamo.“
„Sa ovakvim političarima, ovim kretenima, ne može ova zemlja daleko.“
http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... 098b0.html
Enormno trošenje novca u državnim institucijama
- Kaktusssss
- Kaktusssss
Beeee, beeeee
Datum: 06.07.2006
Skandalozni kriteriji za raspodjelu novca za liječenje djece oboljele od leukemije i drugih vrsta tumora
R. Čengić
Od 1,3 miliona KM potrošeno 8.000
SARAJEVO - Od 1,3 miliona KM koji su u Fondu solidarnosti FBiH 2005. godine bili predviđeni za liječenje djece oboljele od leukemije i drugih vrsta tumora, za ove namjene potrošeno je svega oko 8.000 KM, utvrdio je Ured za reviziju budžeta FBiH.
Samo te godine roditelji četvoro djece koja su kroz takozvane humanitarne akcije izmješteni na liječenje van BiH kroz razne akcije sakupljali su novac za operacije koje koštaju oko 200.000 eura.
"Tačno je da je potrošen samo taj iznos, ali mi te godine nismo imali izmještanja djece iz BiH na liječenje u inostranstvo. Mi izmještamo samo djecu oboljelu od leukemije, jer druge vrste tumora liječimo u zemlji, a kriteriji koje je na osnovu privremene odluke o liječenju djece van zemlje postavila Komisija su dosta visoki i teško ih je zadovoljiti", kaže Novka Agić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH. Napominje da preporuke za liječenje van zemlje izdaju ljekari na klinici na kojoj se dijete liječi.
Prema nepotpunim podacima, u FBiH je od 1997. do 2004. godine od leukemije i drugih vrsta tumora liječeno više od 234 djece starosti do 15 godina. Istovremeno, gotovo jednom sedmično dnevne novine objavljuju priče u kojima roditelji traže pomoć u prikupljanju sredstava za liječenje svoje djece van zemlje.
"Nije istina da su kriteriji visoki, oni su postavljeni po svjetskim standardima. Mi ovdje uspješno liječino 85 do 95 posto djece, a za izmještanje preporučujemo djecu za koju postoje šanse da budu izliječena van zemlje i koja imaju donatore u porodici. I ovo četvoro djece prošle godine je izmješteno na osnovu naše preporuke", kaže jedan od sarajevskih ljekara, napominjući da je Odjel za onkološka oboljenja na Dječjoj klinici Kliničkog centra "Koševo", koje ima 17 kreveta, trenutno popunjen.
U Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka", koje okuplja roditelje bolesne djece, kažu da ne znaju kriterije na osnovu kojih Fond solidarnost odobrava sredstva za liječenje.
"Rekli su nam da su to medicinske stvari koje samo ljekari razumiju", kažu u ovom udruženju.
Poslanici u parlamentu FBiH pak smatraju da je "paradoksalan luksuz" da novac predviđen za liječenje djece stoji, a da roditelji okolo sakupljaju novac.
"Te kriterije, ukoliko oni zaustavljaju pomoć, treba mijenjati. To je paradoksalan luksuz, pogotovo u slučaju kada ishod cijele priče bude koban za nekog, ako se taj novac ne prikupi", rekao je Hamzalija Bešlagić, predsjednik parlamentarnog Odbora za zdravstvo.
Imena članova komisije za izmještanje djece tajna
U Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH kažu da ne mogu reći imena članova Komisije za odobravanje izmještanja djece na liječenje van BiH, ali da se radi isključivo o ljekarima. Aida Kovačević, koja servisira rad ove komisije, kaže da tokom 2005. godine i prvih šest mjeseci ove nije bilo zahtjeva za izmještanje djece na liječenje van BiH.
Pojašnjava da Komisija primjenjuje kriterije koje je definisala na osnovu odluke Vlade FBiH da se finansira liječenje van zemlje samo za djecu oboljelu od leukemije. Ističe da je Vlada FBiH dala saglasnost na te kriterije, te da liječenje u inostranstvu za djecu oboljelu od drugih vrsta tumora, ali i tada samo za neka oboljenja, pomažu iznosima u visini cijene liječenja tog oboljenja u FBiH.
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-03.php
Datum: 06.07.2006
Skandalozni kriteriji za raspodjelu novca za liječenje djece oboljele od leukemije i drugih vrsta tumora
R. Čengić
Od 1,3 miliona KM potrošeno 8.000
SARAJEVO - Od 1,3 miliona KM koji su u Fondu solidarnosti FBiH 2005. godine bili predviđeni za liječenje djece oboljele od leukemije i drugih vrsta tumora, za ove namjene potrošeno je svega oko 8.000 KM, utvrdio je Ured za reviziju budžeta FBiH.
Samo te godine roditelji četvoro djece koja su kroz takozvane humanitarne akcije izmješteni na liječenje van BiH kroz razne akcije sakupljali su novac za operacije koje koštaju oko 200.000 eura.
"Tačno je da je potrošen samo taj iznos, ali mi te godine nismo imali izmještanja djece iz BiH na liječenje u inostranstvo. Mi izmještamo samo djecu oboljelu od leukemije, jer druge vrste tumora liječimo u zemlji, a kriteriji koje je na osnovu privremene odluke o liječenju djece van zemlje postavila Komisija su dosta visoki i teško ih je zadovoljiti", kaže Novka Agić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH. Napominje da preporuke za liječenje van zemlje izdaju ljekari na klinici na kojoj se dijete liječi.
Prema nepotpunim podacima, u FBiH je od 1997. do 2004. godine od leukemije i drugih vrsta tumora liječeno više od 234 djece starosti do 15 godina. Istovremeno, gotovo jednom sedmično dnevne novine objavljuju priče u kojima roditelji traže pomoć u prikupljanju sredstava za liječenje svoje djece van zemlje.
"Nije istina da su kriteriji visoki, oni su postavljeni po svjetskim standardima. Mi ovdje uspješno liječino 85 do 95 posto djece, a za izmještanje preporučujemo djecu za koju postoje šanse da budu izliječena van zemlje i koja imaju donatore u porodici. I ovo četvoro djece prošle godine je izmješteno na osnovu naše preporuke", kaže jedan od sarajevskih ljekara, napominjući da je Odjel za onkološka oboljenja na Dječjoj klinici Kliničkog centra "Koševo", koje ima 17 kreveta, trenutno popunjen.
U Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka", koje okuplja roditelje bolesne djece, kažu da ne znaju kriterije na osnovu kojih Fond solidarnost odobrava sredstva za liječenje.
"Rekli su nam da su to medicinske stvari koje samo ljekari razumiju", kažu u ovom udruženju.
Poslanici u parlamentu FBiH pak smatraju da je "paradoksalan luksuz" da novac predviđen za liječenje djece stoji, a da roditelji okolo sakupljaju novac.
"Te kriterije, ukoliko oni zaustavljaju pomoć, treba mijenjati. To je paradoksalan luksuz, pogotovo u slučaju kada ishod cijele priče bude koban za nekog, ako se taj novac ne prikupi", rekao je Hamzalija Bešlagić, predsjednik parlamentarnog Odbora za zdravstvo.
Imena članova komisije za izmještanje djece tajna
U Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH kažu da ne mogu reći imena članova Komisije za odobravanje izmještanja djece na liječenje van BiH, ali da se radi isključivo o ljekarima. Aida Kovačević, koja servisira rad ove komisije, kaže da tokom 2005. godine i prvih šest mjeseci ove nije bilo zahtjeva za izmještanje djece na liječenje van BiH.
Pojašnjava da Komisija primjenjuje kriterije koje je definisala na osnovu odluke Vlade FBiH da se finansira liječenje van zemlje samo za djecu oboljelu od leukemije. Ističe da je Vlada FBiH dala saglasnost na te kriterije, te da liječenje u inostranstvu za djecu oboljelu od drugih vrsta tumora, ali i tada samo za neka oboljenja, pomažu iznosima u visini cijene liječenja tog oboljenja u FBiH.
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-03.php
- Kaktusssss
Cinjenica je da bi svako od nas mogao svaki dan postirati bezbroj ovakvih clanaka. Na veliki zalost narodi BiH su izabrali ove ljude da brane njihove nacionalne interese.
Ljudi koji su na vlasti su nista drugo do paraziti koji zive na nasoj nesreci.
Nadam se da ce nas narod shvatiti da je vrijeme za radikalne promjene.
-
spongebob
vec si sve rekao. opet ce na izborima pobijedit ista bagraKaktusssss wrote:Cinjenica je da bi svako od nas mogao svaki dan postirati bezbroj ovakvih clanaka. Na veliki zalost narodi BiH su izabrali ove ljude da brane njihove nacionalne interese.
-
spongebob
da i niko se ne bunistochar wrote:Najveci problem je kod nas sto kad neki politichar ukrade milion maraka, jednostavno kazhe: mene napadaju zato sto sam bosnjak/srbin/hrvat i raja to uvijek popusi i pusice dok god se ne probude i skontaju u kakvim govnima zhivimo... Podsjecanja radi:Kaktusssss wrote:Cinjenica je da bi svako od nas mogao svaki dan postirati bezbroj ovakvih clanaka. Na veliki zalost narodi BiH su izabrali ove ljude da brane njihove nacionalne interese.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26326
ja stvarno ne znam, eto ukljucen si u pokret "Dosta" i vidis i sam da je odjek znatno slabiji iznad ocekivanog...Na doceku Orica se spontano skupi 2.000 ljudi, na demonstracijama protiv karikatura par hiljada, na sahrani Izetbegovica 100.000!!!...Pare za piramidu dolijecu sa svih strana, podrska je strahovita...Kad je iluzijama rijec nas je narod vazda prvi u redu. Ali kad se radi o sopstvenoj kozi nastupa letargija...Ne znam...To meni nije normalno.
- Kaktusssss
Ja stvarno ne znam u cemu lezi razlog ovog svojervrsnog mrtvila u kojem se nasa zemlja nalazi??
Mislim, nacionalisti su imali dovoljno vremena da pokazu svima nama kakve su im namjere. Zasto narod suti, zasto se ne poduzme nesto kako bi se ova situacija promjenila?????
Mislim, nacionalisti su imali dovoljno vremena da pokazu svima nama kakve su im namjere. Zasto narod suti, zasto se ne poduzme nesto kako bi se ova situacija promjenila?????