English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

NecuVise

#52076 Re: English Premier League

Post by NecuVise »

jeza u ledja wrote: 21/06/2023 15:05 Naime prica ide ovako - saudijski Public Investment Fund (PIF), (isti oni sto drze Newcastle United) je investitor u americki Clearlake Capital, koji su vlasnici Chelsea. PIF je odlucio investirati ogromne pare u saudijski fudbal, mislim da su pokupovali pola klubova tamo. Sad je odjednom ogromna galama u vezi transfera u saudijsku ligu, prica se o ogromnim parama, itd. Toliki su transferi u pitanju da bi Saudijci mogli drasticno promjeniti trzisne vrijednosti igraca svugdje. Mnogi igraci su povezani sa odlaskom tamo, ali ubjedljivo se najvise prica o Chelsea, koji kao sto znamo ima vagon preplacenih igraca viska.
Helem, long story short, teorija je da je ovo nacin za Chelsea da izbjegnu FFP probleme, lako se kutarisavsi igraca za velike pare koje drukcije ne bi mogli prodati za toliko. :oops:

Chelsea dobio 30tak miliona za igrače tri igrača, više su dobili od Cityja za Kovačića. Baš su ih Saudijci progurali :lol:
ultima_palabra wrote: 22/06/2023 13:06
darius_maximus wrote: 21/06/2023 23:07 Da, ti prokleti Arapi i njihovo kupovanje igrača.

Image
Samo sto RM i ostali tradicionalni klubovi imaju brand i marketinsku snagu preko koje takvi igraci postanu finansijski isplativi. Vec sa timovima poput Cityja i PSG to nije slucaj, a za Saudijce je to cisti trosak.
A kako su došli do tog brenda i marketinške snage nego lupanjem para u igrače?
darius_maximus wrote: 22/06/2023 13:37
Kao drugo, igrači kao Messi su PSG-u donijeli stotine miliona dobiti, što kroz dresove, što kroz sponzore, što kroz skuplja TV prava.
City, ne znam da kupuje "zvijezde". Haaland je najbliže "zvijezdi".

Saudijci jednostavno imaju para i boli ih kita.
Kažem, imao ih je i Pero tada, pa šta.
Ja tu ligu neću gledati, ali nije nikakva novost da fudbaleri vole pare.
Preživjet će se.
Dresovi ne donose zaradu klubu nego proizvođaču opreme. U slučaju PSGa to je Nike.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#52077 Re: English Premier League

Post by Velkoski »

Saudi Arabia decides to withdraw from the 2030 World Cup bid
:( :mrgreen:

Ipak će pričekati SP tamo :mrgreen:
JohnnyS

#52078 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

NecuVise wrote: 23/06/2023 10:04
jeza u ledja wrote: 21/06/2023 15:05 Naime prica ide ovako - saudijski Public Investment Fund (PIF), (isti oni sto drze Newcastle United) je investitor u americki Clearlake Capital, koji su vlasnici Chelsea. PIF je odlucio investirati ogromne pare u saudijski fudbal, mislim da su pokupovali pola klubova tamo. Sad je odjednom ogromna galama u vezi transfera u saudijsku ligu, prica se o ogromnim parama, itd. Toliki su transferi u pitanju da bi Saudijci mogli drasticno promjeniti trzisne vrijednosti igraca svugdje. Mnogi igraci su povezani sa odlaskom tamo, ali ubjedljivo se najvise prica o Chelsea, koji kao sto znamo ima vagon preplacenih igraca viska.
Helem, long story short, teorija je da je ovo nacin za Chelsea da izbjegnu FFP probleme, lako se kutarisavsi igraca za velike pare koje drukcije ne bi mogli prodati za toliko. :oops:

Chelsea dobio 30tak miliona za igrače tri igrača, više su dobili od Cityja za Kovačića. Baš su ih Saudijci progurali :lol:

Samo sto RM i ostali tradicionalni klubovi imaju brand i marketinsku snagu preko koje takvi igraci postanu finansijski isplativi. Vec sa timovima poput Cityja i PSG to nije slucaj, a za Saudijce je to cisti trosak.
Kao drugo, igrači kao Messi su PSG-u donijeli stotine miliona dobiti, što kroz dresove, što kroz sponzore, što kroz skuplja TV prava.

Preživjet će se.
Dresovi ne donose zaradu klubu nego proizvođaču opreme. U slučaju PSGa to je Nike.
To ovisi i kakav su ugovor potpisali. U doba Galacticosa Real i Adidas su dijelili pola pola, s tim da je Real klub koji je uspio najviše dobiti
darius_maximus

#52079 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

JohnnyS wrote: 23/06/2023 11:14

To ovisi i kakav su ugovor potpisali. U doba Galacticosa Real i Adidas su dijelili pola pola, s tim da je Real klub koji je uspio najviše dobiti
Zato i jesam rekao da je to dio prihoda.
Mislim da je standardno 15-ak posto da ide klubu.

Koliko sam upratio, procjene su da je Messi PSG-u svojim potpisom donio 700 miliona EUR.
Barca je puno više izgubila, sjećam se, kada je Messi odlazio, to se u milijardama mjerilo (sponzorski ugovori, TV prava, itd.).
vaučer

#52080 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Klubovi uzimaju dio profita od prodanih dresova (neki ozbiljan procenat), ali također im brojke prodanih dresova koriste u pregovaranju narodnog ugovora s proizvođačima dresova. Nije isto doći za stol da pregovaraš s 'imamo Nikicu Jelavića - garantira 500 dresova godišnje' i 'imamo Salah - garantira 150 000 dresova godišnje'. Mega zvjezde su velik izvor prihoda, ali ispod tog nivoa je sve to više manje slično.
jeza u ledja

#52081 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

Preživjet će se.
Spominje se mnogo vise od 3 igraca.

No samo da se razumijemo. Ne vjerujem ni ja bas nesto u tu teoriju, samo sirim glasine ceifa radi :D
NecuVise

#52082 Re: English Premier League

Post by NecuVise »

Oni su najviše od koristi bili da se maknu ovi sa visokim platama koje je teško prodati, a slabo su para dobili od njih.
Zoooka

#52083 Re: English Premier League

Post by Zoooka »

Kazu Kane u Bayern, eto Tottenham opet postaje nebitan, mislim bili su i ovako, ali bar im sad nece poklanjati penale kako bi ovaj nabijao statistiku
Tito_i_Partija

#52084 Re: English Premier League

Post by Tito_i_Partija »

Ma kakav Kane u Bayern. Dali smiješnu 70 miliona funti ponudu, koju je Tottenham glatko odbio. A i poznato je da Kane hoće da ostane u Engleskoj.
AmiĐa_Idriz

#52085 Re: English Premier League

Post by AmiĐa_Idriz »

Tito_i_Partija wrote: 27/06/2023 17:16 A i poznato je da Kane hoće da ostane u Engleskoj.
Tito_i_Partija

#52086 Re: English Premier League

Post by Tito_i_Partija »

Pa to mu je preferred destination abroad, t.j. ako već mora napolje. :-D

Al' zar se on nije skoro vuko za United?
AmiĐa_Idriz

#52087 Re: English Premier League

Post by AmiĐa_Idriz »

Ma neće Levy njega pustiti u United taman da mu je život u pitanju. Zapravo bilo gdje u Engleskoj. Ovo će biti dogovoreno ja mislim, jer odgovara svim stranama.
Zoooka

#52088 Re: English Premier League

Post by Zoooka »

Istice mu ugovor dogodine, da je kakav cekao bi da istekne i otisao bi u United dzaba, ali svi znamo da je beta i da mu je Bayern jedina sigurica za trofej
Tito_i_Partija

#52089 Re: English Premier League

Post by Tito_i_Partija »

Leg'o bi on Bayernu super, veoma sličan profil igrača k'o Lewandowski, a odlazak ovog drugog je se itekako osjetio u Bayernu.

Nemere Bayern bez klasičnog centarfora da ga jebeš. Igraju tako već 100 godina, to im je u genima.
ultima_palabra

#52090 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

Koliko je ono Levy odbio od Reala? 110M?
Zoooka

#52091 Re: English Premier League

Post by Zoooka »

Madisson mi se bas, bas uklapa u mentalni sklop Tottenhama. Glavni krivac za ispadanje Lestera (bukvalno ekipi izbio 3 boda u zadnjih par kola), zalio se kako ga navijaci kritikuju, obrisao twitter zbog toga, bas ima onaj luzerski gen u sebi koji se trazi. Odlicno pojacanje za Tottenham
Logovan

#52092 Re: English Premier League

Post by Logovan »

West Ham have 𝘼𝘾𝘾𝙀𝙋𝙏𝙀𝘿 Arsenal’s offer of £𝟭𝟬𝟱𝗺𝗶𝗹𝗹𝗶𝗼𝗻 for Declan Rice, per multiple sources

Opa :D
N.N.

#52093 Re: English Premier League

Post by N.N. »

Precijenjeni engleski buzdovan ide na 100 miliona!? Golemo nego sta, aferim.
:D
Bazinga1234

#52094 Re: English Premier League

Post by Bazinga1234 »

Meni je i Havertz dosta upitan... ne znam kako će ga Arteta uklopiti.
BHF_Manijak

#52095 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

Ja tog momka kad gledam iz njega kao da je sav zivot isisan, kao da nema kapi krvi u sebi, reklo mu sutra te vodimo na streljanje. Nevjerovatno kakvo odsustvo bilo kakve energije.
Prije prelaska u Chelsea, prestrasno igrao u Leverkuseno, nekakva light verzija 10-ke bio, razvaljivao i onda potonu odjednom.

Hajd sve na stranu forma i to, ali njegov stav je toliko klimav - ono k'o zadnji stadij depresije da je jebo te. Totalno bezivotno djeluje momak.
ultima_palabra

#52096 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

Da me pitas kojih 10 igraca ne bih doveo, ova dvojica bi bila na spisku.
Zoooka

#52097 Re: English Premier League

Post by Zoooka »

Odlicna pojacanja za Arsenal. Timber polivalentan, prirodan ns cetiri pozicije, svjetska klasa u nastajanju. Rice je takodjer dobar, ne kosta ovih para ali se kvalitet nekad mora i pretplatiti. Havertz mi se isto svidja, mislim da ce se bas uklopiti.
vaučer

#52098 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Rice im je super pojačanje. Nekih 50 miliona preplaćen ali ono - Englez. Za Havertza nisam siguran gdje ga misli koristiti, sumnjam da će ga gurati na devetku kao Potter i Lampard.

Uglavnom Arsenal kupuje kao tim koji misli napasti naslov. Kako će im to ići uz Ligu Prvaka ove sezone ostaje za vidjeti.
Samir17

#52099 Re: English Premier League

Post by Samir17 »

vaučer wrote: 29/06/2023 03:33 Rice im je super pojačanje. Nekih 50 miliona preplaćen ali ono - Englez. Za Havertza nisam siguran gdje ga misli koristiti, sumnjam da će ga gurati na devetku kao Potter i Lampard.

Uglavnom Arsenal kupuje kao tim koji misli napasti naslov. Kako će im to ići uz Ligu Prvaka ove sezone ostaje za vidjeti.
Mislim da ce se rotirat sa Ødegaardom, na toj poziciji je rasturao u Bayeru, s tim da moze pokrit i lijevo krilo, te igrat ulogu lazne devetke.
Zoooka

#52100 Re: English Premier League

Post by Zoooka »

Samir17 wrote: 29/06/2023 08:04
vaučer wrote: 29/06/2023 03:33 Rice im je super pojačanje. Nekih 50 miliona preplaćen ali ono - Englez. Za Havertza nisam siguran gdje ga misli koristiti, sumnjam da će ga gurati na devetku kao Potter i Lampard.

Mislim da ce se rotirat sa Ødegaardom, na toj poziciji je rasturao u Bayeru, s tim da moze pokrit i lijevo krilo, te igrat ulogu lazne devetke.
Havertz može igrati desno krilo, lijevo nikako.
Post Reply