English Premier League
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- BHF_Manijak
#64226 Re: English Premier League
Kod one prve sanse, mislim da ni on sam ne zna sta je htio, pa pokusaj nekog trzaja, driblinga... Da je samo opalio iz prve gol 100%.
-
senturk
#64227 Re: English Premier League
Kako i sudija lagano zadnja 2 napada svira faul u napadu nad Casemirom koji se praktički sam bacio na pod , ne razumijem to jel se svira radi nekog ugleda ili sto je man utd veci klub, ja bih stavio challenge na ove odluke pa ako se ispostavi da odbrambeni folira da se svira indirekt ili cak penal, pa ti foliraj do sutra,,
-
Osmi Socrates
#64228 Re: English Premier League
Toga će uvijek biti. Pravi dajving "majstori" uvijek ostavljaju sumnju, čak i nakon VAR-a, da li je bio faul ili ne. Nekad je bio faul, a on još zakuca dajvingom da stvari prikaže još gorim.
Svejedno, polako se dolazi do boljih pravila. Od ovog SP, a onda i u ligama, sljedeće promjene pravila;
1. Pet sekundi da se izvede gol udarac. Korner ide protivniku ako se to ne uradi.
2. Pet sekundi da se izvede aut. Lopta ide protivniku.
3. VAR ima autoritet oko pogrešno (ne)dosuđenih kornera i drugih žutih kartona.
4. Zamijenjeni igrač mora napustiti teren u roku deset sekundi. Ako to ne uradi, zamjena može ući tek tokom sljedećeg prekida nakon što je jedna minuta od izmjene istekla. Praktično, bez jednog igrača si minutu+.
5. Igrač kojem je ukazana medicinska pomoć na terenu mora ostati izvan terena jednu minutu. Izuzetak od ovog pravila je ako je protivnički igrač dobio žuti ili crveni karton zbog faula na tom igraču i zbog toga je bila potrebna medicinska pomoć. Golmani ne podliježu ovom pravilu.
I još jedno pravilo koje nema veze sa ligama koje će biti na SP je da će se kartoni praštati dva puta. Prvi put nakon završetka grupne faze, a drugi, kao i dosad, nakon završenog četvrtfinala.
Svejedno, polako se dolazi do boljih pravila. Od ovog SP, a onda i u ligama, sljedeće promjene pravila;
1. Pet sekundi da se izvede gol udarac. Korner ide protivniku ako se to ne uradi.
4. Zamijenjeni igrač mora napustiti teren u roku deset sekundi. Ako to ne uradi, zamjena može ući tek tokom sljedećeg prekida nakon što je jedna minuta od izmjene istekla. Praktično, bez jednog igrača si minutu+.
5. Igrač kojem je ukazana medicinska pomoć na terenu mora ostati izvan terena jednu minutu. Izuzetak od ovog pravila je ako je protivnički igrač dobio žuti ili crveni karton zbog faula na tom igraču i zbog toga je bila potrebna medicinska pomoć. Golmani ne podliježu ovom pravilu.
I još jedno pravilo koje nema veze sa ligama koje će biti na SP je da će se kartoni praštati dva puta. Prvi put nakon završetka grupne faze, a drugi, kao i dosad, nakon završenog četvrtfinala.
- JohnnyS
#64229 Re: English Premier League
To sam već pisao, sve i jedno novo pravilo mi se sviđa.
- jeza u ledja
#64230 Re: English Premier League
Gledam nesto, razlika u titulama izmedju Reala i Barce ce se smanjiti na +7 za Real (36-29) nakon ove sezone. Krajm 80-ih do dolaska Cruyffa ta razlika je bila mnogo veca, na +15 (25-10). Dok je u istom trenutku Atletico imao samo 2 titule manje od Barcelone.
- darius_maximus
#64231 Re: English Premier League
Pet sekundi od kada za korner ili aut?Osmi Socrates wrote: ↑28/04/2026 19:43 Toga će uvijek biti. Pravi dajving "majstori" uvijek ostavljaju sumnju, čak i nakon VAR-a, da li je bio faul ili ne. Nekad je bio faul, a on još zakuca dajvingom da stvari prikaže još gorim.
Od trenutka kada igrač uzme loptu u ruke ili kada golman spusti loptu na liniju?
Od trenutka kada je lopta izašla preko (gol) aut linije?
Kada se kod auta dosudi da nije izveden na vrijeme, od kada se pika da počinje vrijeme za suparnika?
Od trenutka kada se donese odluka?
Pretpostavka je da će sada igrači odugovlačiti odlazak po loptu, a kod auta će reći da čekaju drugog igrača da izvede, itd.
Kod VAR odluka u vezi žutih kartona, kako će odrediti kada je pogrešno (ne)dosuđen?
Šta znači uopšte pogrešno nedosuđen žuti karton?
Je li ono Camavingino pogrešno (ne)dosuđen karton?
I ovo oko zamjene igrača mi nije jasno.
Igra se 97. minuta susreta, igrači su crkli, grčevi, itd.
Ide zamjena i sudija će kao tražiti od igrača da sprinta do aut linije i izađe sa terena?
Ekipe se neće buniti zbog mogućih stresnih povreda?
U teoriji lijepo zvuči, ali čini mi se da puno ima rupa i da će biti cirkusa i izmjena/dorada.
-
Osmi Socrates
#64232 Re: English Premier League
Pet sekundi otkad lopta izađe van terena. U slučaju gol udarca i u slučaju auta.
Kad sam rekao "pogrešno dosuđen" mislio sam na kornere. To se brzo provjeri i ustanovi. Kod drugog žutog kartona, odlučeno je da VAR ima riječ zbog toga što je konsekvenca isključenje. Gledaće se da li je sudija previdio nešto, propustio nešto, itd. Ono Camavingi nije pogrešno dosuđen drugi žuti po trenutnim pravilima.
Igrač i sada ima opciju da napusti teren gdje mu je najbliže kad je zamijenjen. Nijedan odlazak sa terena ne bi trebao trajati duže od deset sekundi. To se broji od trenutka kada pomoćni sudija podigne onu signalnu tablu. Igrač zna i prije toga da će biti zamijenjen u većini slučajeva. Valjda su timovi sposobni komunicirati toliko da se pridržavaju ovog pravila.
Treneri i igrači imaju jasna pravila. Ostaje im samo da ih nauče i da se ne žale zbog svega na sudije.
Kad sam rekao "pogrešno dosuđen" mislio sam na kornere. To se brzo provjeri i ustanovi. Kod drugog žutog kartona, odlučeno je da VAR ima riječ zbog toga što je konsekvenca isključenje. Gledaće se da li je sudija previdio nešto, propustio nešto, itd. Ono Camavingi nije pogrešno dosuđen drugi žuti po trenutnim pravilima.
Igrač i sada ima opciju da napusti teren gdje mu je najbliže kad je zamijenjen. Nijedan odlazak sa terena ne bi trebao trajati duže od deset sekundi. To se broji od trenutka kada pomoćni sudija podigne onu signalnu tablu. Igrač zna i prije toga da će biti zamijenjen u većini slučajeva. Valjda su timovi sposobni komunicirati toliko da se pridržavaju ovog pravila.
Treneri i igrači imaju jasna pravila. Ostaje im samo da ih nauče i da se ne žale zbog svega na sudije.
- darius_maximus
#64233 Re: English Premier League
Sto i jedan problem će s ovim biti.Osmi Socrates wrote: ↑28/04/2026 23:52 Pet sekundi otkad lopta izađe van terena. U slučaju gol udarca i u slučaju auta.
Lopta izađe u gol aut, protivnički ball boy ne dobaci loptu golmanu ili je malo gurne dalje, dok je golman uzme da izvede, eto ti kontra kornera (da, nije sportski, ali šta da se radi).
Golman legne i kaže da ga zateže zadnja loža.
Za žute piše i pogrešno nedosuđen, pa me zanima ko može sudiji narediti da dosudi žuti karton?
Sudija isto može neispravno dodijeliti prvi žuti karton, pa da drugi bude ispravan i tu VAR ne može ništa.
Igrači često polupovrijeđeni igraju dok se zamjena zagrije i onda hramlju da izađu.
Sudija će rizikovati veću povredu igraču zbog šest sekundi?
Kažem, puno je ovdje upitnika i zanima me kako će izgledati u praksi.
Hoće li biti kao ono nadoknađivanje realnog vremena igre, kada su na prošlom SP igrali nadoknade od po 15 minuta?
-
Osmi Socrates
#64234 Re: English Premier League
Pa valjda je jasna uloga ball boys. Ako je ne ispunjavaju kako treba, sudija ima autoritet da ih udalji.
I valjda je jasno da kod povrede golmana pravilo neće biti primjenjivano. Ja sam ZA i da se kod povrede golmana koja zahtjeva tretman na terenu uvede pravilo da od nastavka igre jedan igrač u polju mora biti van jednu minutu. To zasad nije prošlo.
Za žute ne piše pogrešno (ne)dosuđen. To sam napisao isključivo za kornere. Drugi žuti se jednostavno sada tretira kao crveni. Crveni kartoni su uvijek bili obavezno pregledani otkad je uveden VAR. Prvi žuti ne povlači isključenje, pa je zbog toga različit od drugog.
Ovo oko zamjena ne znam šta više dodati. Deset sekundi nije malo vremena da se dođe do najbliže tačke izlaska. Čak i ako hramlju, praktično su beskorisni na terenu, i mogu polako do tačke izlaska i prije prekida igre.
I valjda je jasno da kod povrede golmana pravilo neće biti primjenjivano. Ja sam ZA i da se kod povrede golmana koja zahtjeva tretman na terenu uvede pravilo da od nastavka igre jedan igrač u polju mora biti van jednu minutu. To zasad nije prošlo.
Za žute ne piše pogrešno (ne)dosuđen. To sam napisao isključivo za kornere. Drugi žuti se jednostavno sada tretira kao crveni. Crveni kartoni su uvijek bili obavezno pregledani otkad je uveden VAR. Prvi žuti ne povlači isključenje, pa je zbog toga različit od drugog.
Ovo oko zamjena ne znam šta više dodati. Deset sekundi nije malo vremena da se dođe do najbliže tačke izlaska. Čak i ako hramlju, praktično su beskorisni na terenu, i mogu polako do tačke izlaska i prije prekida igre.
- ultima_palabra
#64235 Re: English Premier League
To sa kornerima je bezveze.
-
Osmi Socrates
#64236 Re: English Premier League
Sve to ima smisla. Timovi koji igraju "from the back" će morati vježbati brzinsko izvođenje gol udaraca pod pritiskom, i vremenskim i protivničkim. To nije tako jednostavno kako se čini. Ili će biti više golmanskih ispucavanja?
Na Svjetskom Prvenstvu ćemo vidjeti kako to funkcionira.
Na Svjetskom Prvenstvu ćemo vidjeti kako to funkcionira.
- drug_profi
#64237 Re: English Premier League
Sve što destimulira opstrukcije igre je dobrodošlo.
Tesaće se vemenom.
Tesaće se vemenom.