SRAMOTA!!!"Avaz" istražuje
Kako se bh. političari služe stranim jezicima
Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
Sudeći po službenim biografijama, državni ministri Mirsad Kebo, Ljerka Marić, Dragan Doko i Safet Halilović govore samo maternji
Poznavanje jednog stranog jezika, prvenstveno engleskog, koji je u svijetu već dugo jedno od osnovnih sredstava komunikacije, jedan je od uvjeta koje danas zahtijeva bavljenje politikom i diplomatijom.
To pravilo, međutim, izgleda ne važi u BiH, pokazuje istraživanje "Dnevnog avaza".
Kovač zna ruski
Sudeći po službenim biografijama, nijedan član Predsjedništva ne govori engleski. Sulejman Tihić ne govori nijedan. Borislav Paravac služi se francuskim, a predsjedavajući Ivo Miro Jović govori njemački.
Nešto bolja situacija je u Vijeću ministara BiH, ali premijer Adnan Terzić ne govori nijedan jezik osim maternjeg. Pridružuju mu se i državni ministri Mirsad Kebo, Ljerka Marić, Dragan Doko i Safet Halilović, te entitetski premijeri Ahmet Hadžipašić i Pero Bukejlović.
Ministar odbrane Nikola Radovanović govori italijanski, slovenski i engleski jezik, a Mladen Ivanić njemački i engleski. Bariša Čolak pasivno se služi njemačkim, kao i njegov kolega Slobodan Kovač, koji poznaje i ruski,dok Branko Dokić govori engleski.
Naravno, postavlja se pitanje da li su ove "poliglote" dovoljna baza za zemlju koja pretendira što prije pristupiti evropskim integracijama. I ne samo to, prevodioci kojima naši političari moraju biti skoro svakodnevno "opremljeni" preskupi su.
Kultura govora
Potvrdila je to za naš list izvršna direktorica Udruženja mladih lingvista i prevodilaca u BiH Đermana Šeta. Jedan dan prevodilačkih usluga, i to jedne osobe, plaća se od 200 do 500 KM.
- Problem je i kultura govora bh. političara. Oni nisu navikli da ih se prevodi, pa tokom govora ne staju na vrijeme. Još dodajte tome i da u BiH ne postoji institucija koja školuje prevodioce te ovaj posao radi svako ko imalo priča engleski. A ova vrsta posla je veoma tražena - kazala nam je Šeta.
L. SINANOVIĆ
Parlamentarne "poliglote"
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić priča samo na maternjem. Martin Raguž služi se engleskim, a Šefik Džaferović njemačkim.
Od ostalih poslanika, a ima ih 41, jedanaest ne govori strane jezike. U Domu naroda, od 15 poslanika, sedam ih govori samo lokalni.
Kako to rade drugi
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska ministrica vanjskih poslova, perfektno govori engleski, španski i portugalski, te se služi italijanskim, njemačkim i francuskim, a premijer Ivo Sanader bez problema komunicira na engleskom, njemačkom, italijanskom i francuskom jeziku. U SCG predsjednik Boris Tadić govori engleski i francuski, a premijer Srbije Vojislav Koštunica uz ta dva još i njemački.
Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
- Bosanac sa dna kace
#1 Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
-
digger
#4 Re: Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
A zasto bi se nasi trudili?Bosanac sa dna kace wrote:Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH...
Upotreba Engleskog na britanskom dvoru je pocela negdje u XIV ili XV vijeku jer je do tada vladajuca garnitura govorila Francuski.
Koliko sam ja "naucio" na forumu, Bosanci (Bosnjaci, ili kako su se sve zvali kroz vijekove), su jedan od najstarijih naroda u juznoj Evropi, sa najstarijim jezikom pa valjda i kulturom.
E, ko onda hebe Engleze?!? Sto oni ne nauce bosanski?
Nedaj se Tiho...
-
edu
jok..oni su krivi sto nas jasu..normalno da smo mi krivi..mi smo izabrali debile..sami se nisu mogli izabrati..ali hajd..sve na stranu..halalio bih im i to sto ne znaju engleski samo kad bi znali svoj posao raditi..e ne mogu ni to ocekivati od dugouhog maticara..bore cetnika i onog cobana koji se bori za torove...da pamtis wrote:to to prenj, opet mi krivi....Prenj wrote:Nije sramota nesto ne znati, dok god se covjek bavi iskljucivo onim sto mu je profesija.
Pravo pitanje je da li je sramota sto su oni takvi, ili je sramota sto smo ih mi takve birali?
ps. selam za geometra..on ni o cemu ne zna nista..
-
jusuff
u pravu si, ne znaci da bi nasi politicari bili ista bolji ni da govore po 7 jezika. ovdje je problem sto ovi, uglavnom, ne znaju nista, pa bi ih malo vadilo da makar koji strani jezik govorePrenj wrote:Nije sramota nesto ne znati, dok god se covjek bavi iskljucivo onim sto mu je profesija.
Pravo pitanje je da li je sramota sto su oni takvi, ili je sramota sto smo ih mi takve birali?
-
jusuff
#7 Re: Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
glede jezika, stranih i domacih, ne daj se ili nedaj sedigger wrote:
Nedaj se Tiho...
-
edu
#9 Re: Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
tihi bi rek'o..dontgivap..jusuff wrote:glede jezika, stranih i domacih, ne daj se ili nedaj sedigger wrote:
Nedaj se Tiho...
-
Kick off
Kakav narod takva vlast!
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.Tako ti je to u drzavi gdje su mladima idoli razne Cele i SANERI.. Gdje je totalno anticool sjedit kuci i procitati nesto .. Gdje se sve svodi na ispijanje kafe sa "rajom" i ismijavanje "papaka" ili Sandzaklija ili Focaka
(cisti primitivizam).. "O SVEMU IMAJU NEKO MISLJENJE I UBJEDJENI SU DA SU UVIJEK U PRAVU A USTVARI NIKO NISTA NE ZNA SEM PAR STVARI KOJE SU POKUPILI SA ULICE (uglavnom vecina) !!!! Ovaj forum je dobar primjer (mada je ipak daleko iznad prosjeka jednog BH gradjanina). Primjeticete da su svi absolutno sigurni u svoje stavove i vrlo brzo ismijavaju oponente.. Cim kazes nesto sto se ne uklapa u njegov/njezin nacin razmiljsanja odmah se to shvata kao licna uvreda .ma da ne nastvaljam uglavnom mentalitet se mora mijenjati !Huh sry i ja odoh daleko 
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.Tako ti je to u drzavi gdje su mladima idoli razne Cele i SANERI.. Gdje je totalno anticool sjedit kuci i procitati nesto .. Gdje se sve svodi na ispijanje kafe sa "rajom" i ismijavanje "papaka" ili Sandzaklija ili Focaka
-
Prenj
Sa ovim se dijelom tvog posta ne slazem.Kick off wrote:Kakav narod takva vlast!![]()
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.
...
Broj mladih ljudi u BiH koji znaju neki svjetski jezik je barem na evropskom prosjeku.
-
Nigmus
Ovo jednostavno nije istina. Masa omladine u BIH ili govori ili makar vlada nekim osnovnim frazama iz Engleskog. Njemacki slabo ko govori.Kick off wrote:Kakav narod takva vlast!![]()
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom.
-
Vozdra_123
zivio govornikKick off wrote:Kakav narod takva vlast!![]()
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.Tako ti je to u drzavi gdje su mladima idoli razne Cele i SANERI.. Gdje je totalno anticool sjedit kuci i procitati nesto .. Gdje se sve svodi na ispijanje kafe sa "rajom" i ismijavanje "papaka" ili Sandzaklija ili Focaka(cisti primitivizam).. "O SVEMU IMAJU NEKO MISLJENJE I UBJEDJENI SU DA SU UVIJEK U PRAVU A USTVARI NIKO NISTA NE ZNA SEM PAR STVARI KOJE SU POKUPILI SA ULICE (uglavnom vecina) !!!! Ovaj forum je dobar primjer (mada je ipak daleko iznad prosjeka jednog BH gradjanina). Primjeticete da su svi absolutno sigurni u svoje stavove i vrlo brzo ismijavaju oponente.. Cim kazes nesto sto se ne uklapa u njegov/njezin nacin razmiljsanja odmah se to shvata kao licna uvreda .ma da ne nastvaljam uglavnom mentalitet se mora mijenjati !Huh sry i ja odoh daleko
-
Kick off
moguce da si u pravu nisam sprovodio anketuPrenj wrote:Sa ovim se dijelom tvog posta ne slazem.Kick off wrote:Kakav narod takva vlast!![]()
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.
...
Broj mladih ljudi u BiH koji znaju neki svjetski jezik je barem na evropskom prosjeku.
ali evo ispricacu ti odakle mi ova tvrdnja.
kad sam bio dole 2003 sa nekoliko jarana, jedan jajcanin ,jedan mostarac i dva stranca (svabo i danac)odlucimo se napraviti malu turneju po Bosni i da nase turiste upoznamo sa nasim rodnim krajevima.. Najprije smo bili u jajcu i tako naravno odlucimo testirati nocni zivot u tom gradu. Prvo smo se dobro nalili a onda thomas (danac) krece u akciju
Umostaru nista bolja situacija...
Upoznali neko drustvo na bazenima.. ali ja i ovi drugi dijasporasi smo morali prevodit cijelo vece jer eto niko nije govorio engleski (od ovih koje smo upoznali):-) uglvanom jedino sto su znali je gradivo iz cetvrtog: my name is bla bla i love germany itd
Eh sada jedna epizoda iz sarajeva. petak ujutro. svi mamurni ali svabo ko svabo usto se vec u 8 !!
i tako svabo se vraca nakon 3-4 sata (obisao pola sarajeva sto radi radoznalosti sto radi lose orjentacije
-
Tulipan
Nije BiH jedina po tom pitanju. Mogu ti reći da je takvo stanje recimo i u zemljama bivšeg varšavskog pakta. Primjer Bugarska pa čak i Poljska, Mađarsku da ne spominjem tamo niko ne zna beknut Engleski. Zatim na zapadu Italijani oni su tek posebna priča. Svaki film i emisija su sinhronizovani na italijanskom. Nemoj samo govoriti da niko ne zna beknut jer nije tačno. Što se političara tiče to već odavno znamo.Kick off wrote:Kakav narod takva vlast!![]()
Kad sam bio u Sarajevu prije 3 god sa jednim svabom i jednim dancem stid me je bilo kad su me ovi pitali zasto u Sarajevu vecina MLADIH ne zna "beknut" na engleskom a ni njemackom. SRAMOTA Znaci problem je generalan.Tako ti je to u drzavi gdje su mladima idoli razne Cele i SANERI.. Gdje je totalno anticool sjedit kuci i procitati nesto .. Gdje se sve svodi na ispijanje kafe sa "rajom" i ismijavanje "papaka" ili Sandzaklija ili Focaka(cisti primitivizam).. "O SVEMU IMAJU NEKO MISLJENJE I UBJEDJENI SU DA SU UVIJEK U PRAVU A USTVARI NIKO NISTA NE ZNA SEM PAR STVARI KOJE SU POKUPILI SA ULICE (uglavnom vecina) !!!! Ovaj forum je dobar primjer (mada je ipak daleko iznad prosjeka jednog BH gradjanina). Primjeticete da su svi absolutno sigurni u svoje stavove i vrlo brzo ismijavaju oponente.. Cim kazes nesto sto se ne uklapa u njegov/njezin nacin razmiljsanja odmah se to shvata kao licna uvreda .ma da ne nastvaljam uglavnom mentalitet se mora mijenjati !Huh sry i ja odoh daleko
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Vama bas nikako ugoditi. Pa, ljudi svojim neznanjem otvaraju tri nova radna mjesta i guraju ekonomiju. Sve je to strateski osmisljeno da se skinu tri prevodilacka imena sa spiska biroa za zaposljavanje!!!Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
- danas
aha.OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Vama bas nikako ugoditi. Pa, ljudi svojim neznanjem otvaraju tri nova radna mjesta i guraju ekonomiju. Sve je to strateski osmisljeno da se skinu tri prevodilacka imena sa spiska biroa za zaposljavanje!!!Engleski ne zna nijedan od članova Predsjedništva BiH
plus ona tri prevodioca sto njima intereno prevode sa bosanskog na hrvatski i srpski, i tako u krug... eto, mala armija prevodioca automatski uposljena!
-
nineac
Nije istina za mlade u BiH da neznaju jezike! Ja sam X puta bio u inostranstvu gdje sam imao vecih problema nego stranci ovdje, posto neznaju engleski, a tu se italija posebno istice. Veci problem je sto nasi mladi uce strane jezike jer "ce mi trebati ako mi s eukaze prilika da pobjegnem" a ne zato sto ih to interesuje, ili da povecaju komunikativnost te na kraju krajeva da su bolje spremni za karijeru.
Inace sto se tic epoliticara, mi smo krivi! Svi smo znali da oni neznaju beknuti i prije nego sto smo ih birali!
Inace sto se tic epoliticara, mi smo krivi! Svi smo znali da oni neznaju beknuti i prije nego sto smo ih birali!
- ahmed_dv
Pa *ebiga znaju bosanski, srpski, hrvatski i srpskohrvatski u najmanju ruku. Sto se oni iz Evrope ne nauce ni jedan od tih?
Sala na stranu. Ipak dosta ljudi u BiH prica neki strani jezik. Ne vjerujem da smo po tome ispod prosjeka. Siguran sam da vise Bosanaca i Hercegovaca nego Njemaca prica engleski. Njemci su jedni od najgori u tome po mom mislienju. To sam i sam vidio. A cujem da Francuzi jos slabije govore engleski. Doduse i Njemci i Francuzi to malo iz ponosa, oni jednostavno nece, pogotovo Francuzi.
Zato vi sto kritikujete Bosance i Hercegovce sto neznaju engleski, urazumite se!
Sala na stranu. Ipak dosta ljudi u BiH prica neki strani jezik. Ne vjerujem da smo po tome ispod prosjeka. Siguran sam da vise Bosanaca i Hercegovaca nego Njemaca prica engleski. Njemci su jedni od najgori u tome po mom mislienju. To sam i sam vidio. A cujem da Francuzi jos slabije govore engleski. Doduse i Njemci i Francuzi to malo iz ponosa, oni jednostavno nece, pogotovo Francuzi.
Zato vi sto kritikujete Bosance i Hercegovce sto neznaju engleski, urazumite se!