Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
-
Last_one
#1 Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
Imam problem....naime, treba mi pomoc vezano za to gdje je tacno (u engleskom jeziku) staviti "A" a gdje "THE" i ispred kojih rijeci....Znam da postoji neko pravilo al sam fakat zaboravila a treba mi....hvala unaprijed!
- GandalfSivi
#2 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
The ti je odredjeni clan, dakle stavlja se kada znas tacno na sta mislis, mijenjas that sa the, dok je a neodredjeni clan, mijenjas recimo one, ili some, pa ti ispadne
the man, ako se zna o kojem covjeku pricas,
ili a man, ako je neki covjek.
A se nikada ne koristi u mnozini, a imas i pravila za drzave, rijeke, jezera i planine, ali nisam vise ni sam siguran za te...
A se nikada ne koristi u mnozini, a imas i pravila za drzave, rijeke, jezera i planine, ali nisam vise ni sam siguran za te...
-
Last_one
- The Nightwatchman
#4 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
mada je i ovo relativno i nije fiksno pravilo....GandalfSivi wrote:The ti je odredjeni clan, dakle stavlja se kada znas tacno na sta mislis, mijenjas that sa the, dok je a neodredjeni clan, mijenjas recimo one, ili some, pa ti ispadne
-
foreigndude
#5 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
Haj pljosni ovdje, ispravicemo ti mi
-
Zux
- waterfall
#7 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
Imas i an ako je ispred samoglasnika an internal....
U biti je najteze razlikovati kad stavljati uopste the jer se koristi kad se odnosi na vec poznato, vec spomenuto.
U biti je najteze razlikovati kad stavljati uopste the jer se koristi kad se odnosi na vec poznato, vec spomenuto.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#8 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
Pravilo je da se the ne stavlja ispred vlastitih imenica, iako cesto imamo izuzetak gdje neko NAGLASAVA koji je John u pitanju pa stavi THE JOHN gdje se THE cita isto kao da iza njega slijedi samoglasnik, sa dugo i (haman ko da pise thee)waterfall wrote:Imas i an ako je ispred samoglasnika an internal....
inace sam odusevljena gramatikom engleskog, toliko pravila ima, a vecina pravila ima jos vise izuzetaka
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#9 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
ma koristi some....some man, some car, some ideamIRCerka wrote:Pravilo je da se the ne stavlja ispred vlastitih imenica, iako cesto imamo izuzetak gdje neko NAGLASAVA koji je John u pitanju pa stavi THE JOHN gdje se THE cita isto kao da iza njega slijedi samoglasnik, sa dugo i (haman ko da pise thee)waterfall wrote:Imas i an ako je ispred samoglasnika an internal....
inace sam odusevljena gramatikom engleskog, toliko pravila ima, a vecina pravila ima jos vise izuzetaka
i evo ti malo citaj, da ne trcis uvjek do komsije da ga pitas za uslugu
http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/ ... miners.htm
http://owl.english.purdue.edu/handouts/esl/eslart.html
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#10 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
a /an ispred profesija.... jedna od prvih lekcija na elementary nivou - a doctor, a nurse, an engineer... Primjer: My friend is a director. My boyfriend is a lawyer 
-
SpyBot
#11 Re: Engleski jezik pomoc: gdje se stavlja THE a gdje A???
evo jedan link za gramatiku na domecem jeziku..
evo konkretno clanovi sto te je zanimalo : http://gramatika.org/clanovi.html
evo konkretno clanovi sto te je zanimalo : http://gramatika.org/clanovi.html