ENGLESKI BULDOG (Bulldog)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...
Post Reply
saggitarius30
Posts: 44
Joined: 09/06/2010 11:28
Location: Dno
Contact:

#1 ENGLESKI BULDOG (Bulldog)

Post by saggitarius30 » 12/07/2011 00:00

ENGLESKI BULDOG (Bulldog)

Matična zemlja: Velika Britanija

Podrijetlo: Pasmina potječe od starog azijskog mastifa. Do kraja se oblikovala u Velikoj Britaniji. Naziv bulldog nastao je u srednjem vijeku ne samo zbog kršnog izgleda malog bika već i zbog snage kojom se taj agresivni pas suprostavljao bikovima u borbama u arenama.Te su borbe u devetnaestom stoljeću zabranjene.

Opis: Malen rastom, širok, zbit, i velike, teške glave. Optimalna težina mužjaka je 24 do 25kg, ženke 22 do 23kg. Visina, koja nije utvrđena standardom, kreće se oko 30 do 35cm. Lubanja je široka (što šira, to bolje). Koža, koja prekriva lubanju, treba da bude sva u borama.
Gubica je kratka i plosnata; njuška široka i crna; nosnice širom otvorene; gornja usnica ovješena; donja vilica znatno prelazi gornju. Oči su okrugle, dosta razmaknute, vrlo tamne; uši malene i tanke, preklopljene prema nazad, takozvane ružine uši; vrat je savijen, s podvoljkom; rep kratak, nisko nošen; dlaka je kratka i mekana, riđe boje ili bijele, ili bijelo-šarena. Crna boja nije dopuštena.

Narav: Od devetnaestog stoljeća je bio, zbog korištenja u borbama, agresivan i krvožderan u tolikoj mjeri da je u Rimu postojao propis, koji je branio voditi buldoga cestom makar i na lancu. Selekcije posljednjih godina, mada su mu ostavile mrk izraz, učinile su od buldoga dobrog, mirnog, dostojanstvenog, vjernog, čistog, plemenitog, u svojoj ružnoči prekrasnog psa.

Korištenje: Nakon što je prestala njegova karijera borca u areni, služio je kao čuvar, policijski pas, pomoćnik vojske. U SAD-u buldozi su čak odlikovani, a jedan je čak imenovan kaplarom. Buldog je danas odličan kućni pas.

Hrana: Da se ne bi ugojio, treba mu dnevno davati 300g mesa, 250g kuhane riže i kuhanog povrća.

Napomena: Zbog velike glave štenad se teško rađa pa je često potreban carski rez, a mnoge su ženke neplodne. Zbog toga je cijena buldoga visoka.

Image


Post Reply