engine check i potrosnja ulja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

emko1234

#1 engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

dragi prijatelji i neprijatelji..dosao je dan kad vam se moram obratit za savjet i pomoc..da vw hejteri ne bi odmah poceli likovat nije do mog audija :D :D salim se naravno
situacija je sljedeca..djevojka mi ima hyundai accent iz 2003 god..1,5 12v 90 konja cini mi se..kupljen nov kod nas a ona ga naslijedila od mame..auto je u jako dobrom stanju mada je presao haman 150 000..medjutim u zadnju godinu se pojavio problem..tj dva problema..prvo,upalila joj se chek engine lampica,za one koji ne znaju ona izgleda ovako http://www.darbysieben.com/images/checkengine.jpg.. na koju ona nije obracala bas mnogo paznje jer nije bilo nikakvih problema..auto ne trza,ne gasi se,iskljucena je mogucnost da je lambda sonda..jedini nuspojava te lampice je sto auto trosi po gradu 1l-1,5l goriva vise..bila narucila auto na dijagnostiku kod billya da bi joj lik koji gore radi rekao kako je to bacanje para..jer moze potrosit brdo love a da se ne skonta sta je s autom..ko ako joj ne smeta ta potrosnja toliko nek vozi dok ne promjeni auto..
drugi problem se isto pojavio od ove zime..auto je pocelo trosit ulje..njoj su rekli da je to normalno za taj auto i motor i da treba popit oko pola litra na 5000km al ovo trosi nenormalno..popije litar na 1500 km..promjenila je dihtung poklopca motora pa se to malo smanjilo al i dalje trosii..sve je provjereno..ne pusta ulje nigdje,ne mjesa ga s gorivom,ne mjesa ga u rashladnom sistemu s vodom..e sad majstori razno-razni lupaju..jedan kaze da je treba ravnat glavu motora drugi kaze da se to ne ispalti..nema racunice..ona ce mjenjat auto uskoro pa je lakse svaki mjesec dosut litar ulja nego davat do 1000km za ravnanje glave..ne znam imal veze ulje koje sipa..al to je total quartz 6000 ja mislim..10w40..
zanimaju me vasa skromna misljenja i savjetu..ili eventualno iskustva..
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

jesi vozio auto na dijagnostiku, sta je ona pokazala, koji code # :?:

takodjer, jel auto gubi snagu, otezano paljenje, trese li se?
emko1234

#3 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

nista..auto vozi normalno kao da je sve uredu..kad se resetuje kompjuter nakon 10 minuta se lampica opet upali..i jednom sam primjetio nakon 2-3 forsiranja od semafora do semafora da se lampica ugasila medjutim opet se upalila nakon 10 min..
nije bio na dijagnostici..problem je sto u sarajevu samo jedan covjek ima dijagnostiku za hyundai..
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#4 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

ovamo dosta auta ima sa "check engine light on" i iz pocetka najcesce ne utjece na voznju, medjutim poslje se pojavljuju problemi typa koji si naveo za ovaj Huyndai, znaci trosi ulje i povecana potrosnja goriva. Taj majstor prvi joj je dobro reko, sipaj ulje, zaboravi na gorivo gorivo i pici :D

Ono problem moze biti svasta nesta vezano za izduhne gasove, npr. MAF sensor ili cep od goriva i te stvari su jednostavne za provjeriti odnosno kostaju najmanje za zamijeniti. Medjutim, problem moze biti mnogo dublji i traziti mnogo vise novca za popravak. Ono na sta ja sumnjam je to da motor na tom Huyndajiju negdje pusta ulje na nekom od brojnih semerimga iznutra, neki koji su blizu grane auspuha i preko njih/njeg ubacuje ulje u auspuh koji dolazi do katalizatora koji se manje vise zaceplja od sagorijevanja ulja na njemu. Tu se gubi ulje, zatim kad se zacepi taj katalizator auto treba vise snage/goriva/gasa da odcepi taj katalizator i tako trosi vise goriva. Crn dim od pozadi auspuha se ne vidi jer ga katalizator absorbuje i cuva na sebi usljed visokih temperatura izduduvnih gasova.

Znaci, mozes rezati katalizator i stavljati novi ali posto je problem je u motoru ovaj "check engine light" ce se opet zasigurno pojaviti (isti problem na mojoj Corolli bio :wink: ) sto je bar ovdje u SAD veoma vazno jer ne mozes registrovati auto dok ga ne napravis. Probo par puta napraviti, nije se vise isplatilo, a u dealershipu trazili extra $$$ za ovaj popravak mada bi to rijesilo ovaj code, zato danas vozim nesto drugo npr. Mazdu.
vnm

#5 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by vnm »

tri ovlastena servisa i samo billy ima diagnostiku? krajnje neozbiljno...
shlauf

#6 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by shlauf »

Znam da DJEEM TRANS u Drinskoj ulici ima dijagnostiku od BOSH-a pa mogao bi otići do njih i vidjeti da ti oni dijagnostiku urade. :shock:
Evo i broj telefona pa se prvo raspitaj: 033/651-933

Aleee aleeeeeeeeeeeee :dance:
emko1234

#7 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

corolla* kako si ti skonto da je kod tebe do toga?tj do katalizatora?..moze li se to golim okom vidjet kad se auto digne na dizalicu?..mislim kod nje nema nikakvih fizickih znakova..auto ne dimi,dobro vuce..prije mjenjanja dihtunga poklopca motora znalo je pri opterecenju zasmrdit ulje u kabini al to kad pod pritiskom koja kap izbije zbog loseg dihtunga..ona to ne bi ni mjenjala ni dirala nego mene pocelo nerivirat..jebote jel negdje krenula uvijek mora imat u steklu litar totala..

vnm* eto tako je kako je..a billy je bezobrazno skup..ona je zamjenu lezaja platila s 135 maraka s njihovim lezajem..drugi put otisla kupila skf lezaj,55 maraka i oni joj za zamjenu uzeli 25 u servisu..to je samo priblizno da se vidi kako deru guzove kad imaju monopol..
emko1234

#8 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

shlauf wrote:Znam da DJEEM TRANS u Drinskoj ulici ima dijagnostiku od BOSH-a pa mogao bi otići do njih i vidjeti da ti oni dijagnostiku urade. :shock:
Evo i broj telefona pa se prvo raspitaj: 033/651-933

Aleee aleeeeeeeeeeeee :dance:
hyundai je upitanju,sumnjam iskreno al nazvacu ih sutra :D hvala na pomoci :D
corolla02

#9 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

@emko; da, trosi ti ulje u auspuh sistem gdje se pretvara u garez koji se opet lijepi za katalizator, nekad se to moze vidjeti a nekad opet ne golim okom. Da bi provjerio to, mora se skinuti dio auspuha na kojem lezi taj katalizator ali oko te moze prevariti. Vjerovatno sarafi su speceni od temperature pa kad ga skines mozda trebas nove sarafe kao i dihtunge koji idi nanj. Garant, taj motor pusta ulje negdje iznutra tako da zamjena katalizatora moze rijesiti problem privremeno ali ne i dugorocno. Treba rijesiti uzrok(potrosnja ulja) a ne posljedicu(katalizator)!

Po meni ovo dolazi od loseg goriva pa se auto vise napreze. Ja imam dijagnostiku/aparat kuci tako da uvjek mogu priheftati auto nanj ovo ili ono. Isao sam i kod raznih majstora, i code # uvjek bio isti "Catalic Converter". Otiso u Toyotu da vide i kazu $2000 popravak, a ja fino auto pred kucu i "for sale". Moze jos ici koliko hoces ali treba stalno provjeravati nivo ulja.

Nabavi si jedan ovakav uredjaj ako si u mogucnosti:
http://www.google.com/products/catalog? ... CDsQ8wIwAg#

evo pa prelistaj ove stranice, vise informacija radi
http://www.google.com/images?expIds=172 ... 45&bih=565

Evo i slika Corolle sa "check engine on"
Image
emko1234

#10 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

corolla02 wrote:@emko; da, trosi ti ulje u auspuh sistem gdje se pretvara u garez koji se opet lijepi za katalizator, nekad se to moze vidjeti a nekad opet ne golim okom. Da bi provjerio to, mora se skinuti dio auspuha na kojem lezi taj katalizator ali oko te moze prevariti. Vjerovatno sarafi su speceni od temperature pa kad ga skines mozda trebas nove sarafe kao i dihtunge koji idi nanj. Garant, taj motor pusta ulje negdje iznutra tako da zamjena katalizatora moze rijesiti problem privremeno ali ne i dugorocno. Treba rijesiti uzrok(potrosnja ulja) a ne posljedicu(katalizator)!

Po meni ovo dolazi od loseg goriva pa se auto vise napreze. Ja imam dijagnostiku/aparat kuci tako da uvjek mogu priheftati auto nanj ovo ili ono. Isao sam i kod raznih majstora, i code # uvjek bio isti "Catalic Converter". Otiso u Toyotu da vide i kazu $2000 popravak, a ja fino auto pred kucu i "for sale". Moze jos ici koliko hoces ali treba stalno provjeravati nivo ulja.

Nabavi si jedan ovakav uredjaj ako si u mogucnosti:
http://www.google.com/products/catalog? ... CDsQ8wIwAg#

evo pa prelistaj ove stranice, vise informacija radi
http://www.google.com/images?expIds=172 ... 45&bih=565

Evo i slika Corolle sa "check engine on"
Image
hvala corolla na trudu..ovo sto si ti napisao djeluje vrlo moguce i realno s obzirom kakvi su pokazatelji i kakvi su rezultatii..medjutim ako je ovo uzrocno posljedicna veza to bi znacilo da se taj kvar ne isplati popravljat nego vozit auto u ovakvom stanju do prodaje..valjda nece nesto drugo crknut..
zanima me ima li jos ko kakvu ideju sta bi moglo da bude,postoji li neka druga varijanta? malo optimisticnija mozda? :D
joj sta covjek sve za ljubav radi :D
Bordolini

#11 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by Bordolini »

emko1234 wrote: bila narucila auto na dijagnostiku kod billya da bi joj lik koji gore radi rekao kako je to bacanje para..jer moze potrosit brdo love a da se ne skonta sta je s autom...

Bas je pravi majstor. Pa kad je bacanje para sto se on nije ponudio da bez kompjutera otkrije o cemu se radi? Kakav delegat :-)
Ti trebas auto skopcati na bilo koji obd2 i skeniras ga. Ne mora biti ovlasteni servis, samo ocitaj kodove pa onda postiraj ovdje. Sve ostalo je nagadjanje. I ne mozes sa sigurnoscu tvrditi da su tvoja dva problema ikako povezana. Moze ti kompjuter izbaciti da ti negdje curi vaccum a to nema nikakve veze sa potrosnjom ulja. Kreni od pocetka :wink:
emko1234

#12 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

slazem se s tobom u potpunosti..prvo joj se upalio engine check pa se onda pojavila povecana potrosnja ulja..ja nisam licno toliko upucen u hyundai pa sam zato htio da cujem vasa misljenja..mislim s obzirom da se ne odrazava nesto specijalno na auto taj engine check bi mogao da bude i nesto bezazleno..tipa da neki od senzora koji radi na smjesi goriva i zraka ne radi kako treba..
dakle moze bilo koja dijagnostika ocitat te kodove?
AmADin_gospo

#13 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by AmADin_gospo »

emko jarane, Billy mi je komšija, i nebi mu odvukao kolica da pritegne šaraf na osovini gume, kamo li mu vozio auto. traži drugog majstora

što se tiče potrošnje, negovorim s sigurnošču, ali mislim da ti je u poremečena smješa, tj. ECU vjerovatno prima loš signal od lambda sonde ili senzora protoka zraka, a to na kraju može i rezultirati potrošnjom ulja ako je motor preopterečen.

što se tiče potrošnje ulja, to nije normalno nikome osim Billija. neka auta kao npr. moja astra g 1.6 16v ima fabrički deklarisanu potrošnju ulja od 0.7 dl na 10.000 km ali tvoj slučaj nije normalan.

suma summarum, ne iči kod bilija nego potražiti drugog majstora specijaliziranog za Hundai (raspitaj se ko je prije bilija bio ovlašteni servis pa probaj njemu otiči)

sretno
corolla02

#14 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

emko1234 wrote:slazem se s tobom u potpunosti..prvo joj se upalio engine check pa se onda pojavila povecana potrosnja ulja..ja nisam licno toliko upucen u hyundai pa sam zato htio da cujem vasa misljenja..mislim s obzirom da se ne odrazava nesto specijalno na auto taj engine check bi mogao da bude i nesto bezazleno..tipa da neki od senzora koji radi na smjesi goriva i zraka ne radi kako treba..
dakle moze bilo koja dijagnostika ocitat te kodove?
pa trazi evropski citac, vjerujem da je precizniji za evropsko trziste vec americki ali ce ti i americki dati opstu sliku sta je problem. Kao sto rekoh moze biti i cep od rezervoara mada sumnjam ako vec toliko trosi ulje. Sad je pitanje koliko hoces da das $$$ da ti se rijesi problem. Ono najbolje je voziti to u Huyndai servis direktno ali je i najskuplje, dakle ovaj kvar je mac sa dvije ostrice, moze biti nesto sitno nesto krupno.

A mozda je najbolje da poslje dijagnostike mijenjas katalizator te da se rijesite tog auta, bar sam ja tako napravio na svojoj Corolli na koju i danas nekad naletim na cesti.
emko1234

#15 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

AmADin_gospo wrote:emko jarane, Billy mi je komšija, i nebi mu odvukao kolica da pritegne šaraf na osovini gume, kamo li mu vozio auto. traži drugog majstora

što se tiče potrošnje, negovorim s sigurnošču, ali mislim da ti je u poremečena smješa, tj. ECU vjerovatno prima loš signal od lambda sonde ili senzora protoka zraka, a to na kraju može i rezultirati potrošnjom ulja ako je motor preopterečen.

što se tiče potrošnje ulja, to nije normalno nikome osim Billija. neka auta kao npr. moja astra g 1.6 16v ima fabrički deklarisanu potrošnju ulja od 0.7 dl na 10.000 km ali tvoj slučaj nije normalan.

suma summarum, ne iči kod bilija nego potražiti drugog majstora specijaliziranog za Hundai (raspitaj se ko je prije bilija bio ovlašteni servis pa probaj njemu otiči)

sretno
ma znam drug kakav je billy bas preko ovog auta jer nam je njegov radnik rekao da se ne isplati radit dijagnostiku kod njega jer dok dodje do problema frajer ti uzme brdo para..
a jedan drugi majstor mi je rekao da moze bit problem sa senzorom protoka zraka al jbg haj ti znaj bez tacne dijagnoze.. probacemo kod jeem transa prvo,kolega slauf* mi je dao broj.. pa cemo vidjet mora neko nesto znat..jebes ga nije maybach..
corolla* ma ona bi dala mozda do 500 km za popravak i jednog i drugog problema mada ja ne bi dao ni marke nego bi vozao dok se ne proda..jbg moze svaki mjesec dat 14 maraka za litar total ulja..a i ta potrosnja sad nije toliko strasna
samo nju je strah da ne ode nesto vece pa ga nece moci prodat dok ne izvali koju milju za popravke..kakva je sansa da se to desi?
koji je najgori moguci scenarij iz ova dva problema?
corolla02

#16 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

ma nista se nece dogoditi, auto ce nastaviti trositi ulje te malo vise i goriva. Samo se mora paziti na ulje i to je to. Sad ne znam za registraciju odnosno tehnicki pregled, odnosno mora li auto takvo kakvo jest podlijegati dozvoljenim izduvnim gasovima CO2 u BiH. Ovdje ga ne mozes registrovati osim na divljaka, ko sto sam ja radio :-D . Neki drugi kvar na Accentu se svakako moze pojaviti ali ne mora uopste biti uzrokovan ovim check enginom, recimo poluosovina, klima, curenje radijatora i sl. A pozitivno je to da nece morati mijenjati ulje :D jer ce novog stalno dolijevati :wink:

inace auta sa check engine mogu trajati i trajatii.. moja Corolla je samo jedan primjer.
emko1234

#17 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

hahahahah..ma eto prolazi registarciju bez problema..nedavno je produzena..autic je fin mislim ja ga ne bi nikad uzeo al ono..gls je neka oprema..ima sve sto treba a njoj je dobrodosao jer se s njim pravo ustelila..u njenom je vlasnistvu neke 3 godine..al eto te neke stvari bodu oci..mene nervira ona lampica kad nisam svezan a kamoli da mi se upali check engine..
corolla02

#18 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by corolla02 »

emko1234 wrote:hahahahah..ma eto prolazi registarciju bez problema..nedavno je produzena..autic je fin mislim ja ga ne bi nikad uzeo al ono..gls je neka oprema..ima sve sto treba a njoj je dobrodosao jer se s njim pravo ustelila..u njenom je vlasnistvu neke 3 godine..al eto te neke stvari bodu oci..mene nervira ona lampica kad nisam svezan a kamoli da mi se upali check engine..
hey, moze se ta lampica izvaditi odpozadi, i eto imate rijesen problem :mrgreen:
jefferson

#19 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by jefferson »

Ja sam svoju Mazdu vozio sa check light cijelo vrije. moze biti da je do goriva! Nek pogleda poklopac rezervoara takodje.
Sto se tice ulja, ako je kompresija uredu te bifoni (gumice na ventilima) nek proba promjeniti vrstu ulja. Nema veze sto sipa isto ulje mozda je u medjuvremenu promjenjena formula, tj. moze biti da je grupa baznog ulja promjenjena!
emko1234

#20 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

jefferson wrote:Ja sam svoju Mazdu vozio sa check light cijelo vrije. moze biti da je do goriva! Nek pogleda poklopac rezervoara takodje.
Sto se tice ulja, ako je kompresija uredu te bifoni (gumice na ventilima) nek proba promjeniti vrstu ulja. Nema veze sto sipa isto ulje mozda je u medjuvremenu promjenjena formula, tj. moze biti da je grupa baznog ulja promjenjena!
a koje je finta s poklopcem rezrevoara?a gorivo sipa na omv-u otkako je kupila auto..
Bordolini

#21 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by Bordolini »

emko1234 wrote:
jefferson wrote:Ja sam svoju Mazdu vozio sa check light cijelo vrije. moze biti da je do goriva! Nek pogleda poklopac rezervoara takodje.
a koje je finta s poklopcem rezrevoara?a gorivo sipa na omv-u otkako je kupila auto..
Ako poklopac nije u redu imaces vacuum leak. Upalice ti se CEL (check engine light) a neces osjetiti nikakve promjene u performansu auta.
emko1234

#22 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

kako to da provjerimo?
Bordolini

#23 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by Bordolini »

Imas dvije varijante. Prva je da auto skeniras i vidimo kakve kodove imas pohranjene u memoriji. Onda ides procesom eliminacije. U slucaju da problem bude cep goriva imat ces kod za "small vacuum leak". Taj isti kod moze biti uzrokovan ako je neko vakum crijevo napuklo. Kao sto rekoh, proces eliminacije do konacnog rjesenja.
Druga varijanta je da, posto cep goriva nije neka pljacka, odes i kupis novi svakako. U slucaju da bude do njega CEL (check engine light) ce se sam ugasiti nakon dan/dva voznje.
ALi problem sa potrosnjom ulja sigurno neces popraviti zamjenom cepa tako da smo opet nazad na pocetku tj. trebas auto prvo skenirati pa da vidimo jel imas 1 ili 2 problema.
emko1234

#24 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by emko1234 »

dakle dijegnostika ne gine.. :D mislim da ce auto do srijede bit na dijagnostici kod ovih u jeem transu..dok se ona kupa ja trazim rijesenje za hyundai :D
jefferson

#25 Re: engine check i potrosnja ulja

Post by jefferson »

emko1234 wrote:dakle dijegnostika ne gine.. :D mislim da ce auto do srijede bit na dijagnostici kod ovih u jeem transu..dok se ona kupa ja trazim rijesenje za hyundai :D
Tako to ide jaro moj, navikni se :D
Post Reply