Eneropetrol / nafta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
visocicaguy
#1 Eneropetrol / nafta
Pozz...
da li je ko tocio naftu jucer (cetvrtak, 28.11.) na Energopetrolovoj pumpi na Grbavici/Hrasnom (onaj put prema Zeljinom stadionu) - i je li primjetio probleme sa gorivom?
thx
da li je ko tocio naftu jucer (cetvrtak, 28.11.) na Energopetrolovoj pumpi na Grbavici/Hrasnom (onaj put prema Zeljinom stadionu) - i je li primjetio probleme sa gorivom?
thx
-
motorola01
#2 Re: Eneropetrol / nafta
Kakve si probleme imao sa njihovim gorivom?
-
visocicaguy
#3 Re: Eneropetrol / nafta
jutros krenuo na posao, ugasilo mi se na sred raskrsnice.... nakon verglanja ihihi... upalio, uspio preci do iduceg parkinga i opet stalo... bihamk drz-ne daj, uspio upaliti jedno 5-6 puta sve u mjestu, najduze sto je radio 3-4 minute i ugasi se... i to se tacno osjeti kako pred gasenje nemirno radi... pocne da trokiramotorola01 wrote:Kakve si probleme imao sa njihovim gorivom?
-
visocicaguy
#4 Re: Eneropetrol / nafta
ps.: ne tvrdim da je sigurno do goriva, zato i pitam da li je jos ko tu i tada tocio... jednostavno mi ima logike da bi moglo biti to, jer sam jucer tu natocio
-
motorola01
#5 Re: Eneropetrol / nafta
Meni od zadnjeg sipanja na EP u Zenici (euroclass BMB) auto skoro svako jutro izgubi snagu nakon predjenih par stotina metara-kilometar. Znaci ja pritiscem gas, a auto usporava i bukvalno staje. To mi se desava samo kad je hladan motor.Znaci ne prima auto gas i nakon nekih 10-20 sekundi odjednom primi gas (jednom se cula kao neka eksplozijavisocicaguy wrote:jutros krenuo na posao, ugasilo mi se na sred raskrsnice.... nakon verglanja ihihi... upalio, uspio preci do iduceg parkinga i opet stalo... bihamk drz-ne daj, uspio upaliti jedno 5-6 puta sve u mjestu, najduze sto je radio 3-4 minute i ugasi se... i to se tacno osjeti kako pred gasenje nemirno radi... pocne da trokiramotorola01 wrote:Kakve si probleme imao sa njihovim gorivom?
Eh sad da li je do goriva ili je nesto drugo, to jos uvijek ne znam. Mislio sam da nije do bobine ili svijecica i bio sam danas kod majstora i on kaze sve uredu. Sutra moram sipati gorivo i nasut cu na HIFI i nastaviti pratit dalje situaciju
-
crnoplavo
#6 Re: Eneropetrol / nafta
eneropetrol ne postoji osim u zemlji nepismenih
-
motorola01
#7 Re: Eneropetrol / nafta
O jebalo sebecrnoplavo wrote:eneropetrol ne postoji osim u zemlji nepismenih
- shlauf
#8 Re: Eneropetrol / nafta
Da ti nisu slučajno nasuli benzin jer imaš i euroclass benzin a ne samo dizel ??visocicaguy wrote:Pozz...
thx
-
visocicaguy
#9 Re: Eneropetrol / nafta
nisu sigurnoshlauf wrote:Da ti nisu slučajno nasuli benzin jer imaš i euroclass benzin a ne samo dizel ??visocicaguy wrote:Pozz...
thx
-
Naslovnica
#10 Re: Eneropetrol / nafta
Ja bih vam savjetovao da promijenite filter(e) goriva.
Sigurno se nakupilo vode i taloga, došla zima, zaledi, pa pročepi.
Nisam majstor nego me nekako kopka da nije to...
Sigurno se nakupilo vode i taloga, došla zima, zaledi, pa pročepi.
Nisam majstor nego me nekako kopka da nije to...
-
visocicaguy
#11 Re: Eneropetrol / nafta
uradio - ne pomaze :/
mislim, majstor ne gine, al sam radoznao da li se ikome jos desilo pa da imam jos razloga da vjerujem da je do goriva... svakako javim kad se sve zavrsi na sta ce ispast
mislim, majstor ne gine, al sam radoznao da li se ikome jos desilo pa da imam jos razloga da vjerujem da je do goriva... svakako javim kad se sve zavrsi na sta ce ispast
- ranger
#12 Re: Eneropetrol / nafta
ja sipam naftu na cengic vili u 2 razlicita auta od kad radi ona pumpa i nikad nista..
-
visocicaguy
#13 Re: Eneropetrol / nafta
da javim: bila je pumpa za gorivo...
-
condy
#14 Re: Eneropetrol / nafta
Dobro je što si otkrio šta je razlog problema. I ja imam sumnje u naše gorivo koje nam prodaju, ali što se tiče energopetrola mislim da im je gorivo dobro. Barem ja nisam imao nikada problema sa njihovim gorivom.
-
goran16v
#15 Re: Eneropetrol / nafta
Ja vec par god gorivo (u 2 benzinca i jednog TDI PD) sipam na iskljucivo 2 pumpe: u vecini slucajeva na EP Grbavica u H. Cemerlica i INA na Stupu. Nikad nikakvih problema, a u zadnje vrijeme sipam Euroclass.
- vozač
#16 Re: Eneropetrol / nafta
Ja jučer nasuo pun rezervoar onog najskupljeg benzina na EP, nema nikavih reakcija. Inače sam točio na OMV-u i PETROL-u, al nešto mi mrzak OMV od momenta kad je postao Gazprom. Osjećam određeni animozitet prema svemu što ima prizvuk Russia. Jače od mene.
A i nahvalili mi EP, neki pismeni ljudi.
A i nahvalili mi EP, neki pismeni ljudi.
-
AS_sa
#17 Re: Eneropetrol / nafta
Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?
- Qler
#18 Re: Eneropetrol / nafta
Sta ja znam, ja bas sinoc citam teh. dokumentaciju od svog auta, i za dizela pise da niposto ne sipam ulja, malo benzina i sl. gluposti... A u benzinca nisam nikad nista sipao. Tacnije, jesam jednom ono Liqui Moly aditiv neki, i stvarno je ljepse radio, ali nisam vise nikad, nekako ne vjerujem bas puno aditivima...
- sorcerer
#19 Re: Eneropetrol / nafta
pozdravi majstora i reci mu da mu je suh mozak.....AS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?
atf ulje je bolje gorivo od nafte ,samo sto je skuplje ....
svaki dizel koji ima klasicnu mehanicku pumpu visokog pritiska (bosch pumpu) moze raditi na razna ulja
diesel gorivo se u strucnoj literaturi oznacava kao plinsko ulje......
-
condy
#20 Re: Eneropetrol / nafta
O čemu ti filozofiraš ?sorcerer wrote:pozdravi majstora i reci mu da mu je suh mozak.....AS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?
svaki dizel koji ima klasicnu mehanicku pumpu visokog pritiska (bosch pumpu) moze raditi na razna ulja
ATF ulje sam ja sipao u Peugeot 307 hdi koji nije imao fap filter preko dvije godine, i to mi je spasilo motor i dizne. U taj motor pošto nije imao fap filter, se moglo na pun rezervoar dosuti do litar atf ulja. Naime, kad sam kupio to auto, nakon godinu dana počeo je trzati motor i nepravilno raditi. Razlog suho i prljavo gorivo, uglavnom loše gorivo. Majstor mi je isto preporučio to atf ulje, koje je rješilo taj problem nakon jednog dosipanja. Znači, djeluje. Bitno je samo da se ne dosipa preko litar na pun rezervoar i bitno je da auto nema ove nove filtere, jer će ih začepiti izgaranje tog ulja. Ukoliko ima filtere, onda treba uzeti aditive.
Common rail motori su jako osjetljivi na naše gorivo.
-
condy
#21 Re: Eneropetrol / nafta
Znam jednog majstora koji je to i meni rekaoAS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?
Uglavnom, dosipao sam atf u Peugeot 307 2.0 hdi, koji nije imao fap filter, skoro dvije godine, i motor je radio perfektno. Prije toga, počeo je sa nepravilnim radom, jer je naše gorivo slabo, prljavo i sa tim atf uljem se dizne bolje podmazuju. Poslije dosipanja tog ulja sve se vratilo u normalu. Mnogo ljudi je to isto radilo. Sad ne znam koje je kod tebe vozilo i dali imaš fap ili dpf filter. Ako imaš ove filtere nemoj sipati to ulje već neki dobar aditiv, koji ti preporuče u servisu, a ne na benzinskoj pumpi. Ukoliko nemaš filtere a voziš auto sa common rail motorom, na pun rezervoar možeš dosuti litar atf ulja, odnosno na pola rezervoara dosuti pola litra.
-
AS_sa
#22 Re: Eneropetrol / nafta
Pezo 207 1,4 hdi 2008 god. stvarnho ne znam ima li fap filtercondy wrote:Znam jednog majstora koji je to i meni rekaoAS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?![]()
Uglavnom, dosipao sam atf u Peugeot 307 2.0 hdi, koji nije imao fap filter, skoro dvije godine, i motor je radio perfektno. Prije toga, počeo je sa nepravilnim radom, jer je naše gorivo slabo, prljavo i sa tim atf uljem se dizne bolje podmazuju. Poslije dosipanja tog ulja sve se vratilo u normalu. Mnogo ljudi je to isto radilo. Sad ne znam koje je kod tebe vozilo i dali imaš fap ili dpf filter. Ako imaš ove filtere nemoj sipati to ulje već neki dobar aditiv, koji ti preporuče u servisu, a ne na benzinskoj pumpi. Ukoliko nemaš filtere a voziš auto sa common rail motorom, na pun rezervoar možeš dosuti litar atf ulja, odnosno na pola rezervoara dosuti pola litra.
-
AS_sa
#23 Re: Eneropetrol / nafta
Da iii ? Ako je kvalitetnije onda bolje nekad nasuti cisto da bolje podmazuje ili mozda ne ??sorcerer wrote:pozdravi majstora i reci mu da mu je suh mozak.....AS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?
-
condy
#24 Re: Eneropetrol / nafta
Neki 1.4 hdi imaju fap a neki nemaju, to moraš provjeriti. Pogledaj u knjižici od vozila, ili digni haubu, ako ima sivi lim na sredini motora onda ima i taj filter. Isto tako, auspuh je drugačiji u odnosu na vozila koja nemaju fap.AS_sa wrote:Pezo 207 1,4 hdi 2008 god. stvarnho ne znam ima li fap filtercondy wrote:Znam jednog majstora koji je to i meni rekaoAS_sa wrote:Rece mi danas jedan majstor da je dobro nasuti ATF ulja u rezervoar, jer je nase gorivo previse "suho" .. pa sta mislite o tome ?![]()
Uglavnom, dosipao sam atf u Peugeot 307 2.0 hdi, koji nije imao fap filter, skoro dvije godine, i motor je radio perfektno. Prije toga, počeo je sa nepravilnim radom, jer je naše gorivo slabo, prljavo i sa tim atf uljem se dizne bolje podmazuju. Poslije dosipanja tog ulja sve se vratilo u normalu. Mnogo ljudi je to isto radilo. Sad ne znam koje je kod tebe vozilo i dali imaš fap ili dpf filter. Ako imaš ove filtere nemoj sipati to ulje već neki dobar aditiv, koji ti preporuče u servisu, a ne na benzinskoj pumpi. Ukoliko nemaš filtere a voziš auto sa common rail motorom, na pun rezervoar možeš dosuti litar atf ulja, odnosno na pola rezervoara dosuti pola litra.Interesuje me cijena tog ulja litar ? I takodjer i aditiva nekog koji bi odgovarao za ovaj Pezo ?
Litar atf ulja je koštao kad sam ga ja kupovao oko 8 KM. Aditive nisam koristio, iako sam čuo da su dobri od liqui moly. Aditive prije upotrebe provjeri u servisu.
- sorcerer
#25 Re: Eneropetrol / nafta
da treba sipati atf,pisalo bi u fabrickom uputstvu za koristenje da svaki mjesec naspes litar da se ''podmaze''...
koliko ja znam to nigdje ne pise.....e sad jedino ako je taj ''majstor'' pametniji od fabrike....
koliko ja znam to nigdje ne pise.....e sad jedino ako je taj ''majstor'' pametniji od fabrike....