Nije tacno, promet su napravili praveci postrojenja van BiH. U Alziru i Iraku rade dobre projekte, samo u Alziru je trafostanica vrijedila na desetine miliona eura sa mrezom. Proizveli je ovdje, instalirali tamo. Znaci moze se. Imaju tako i projekte u Erbilu, Kurdistan - Irak, koji se rade. Vlada BiH sa pojedinim licima u firmi se igra sa firmom,razvlace pamet radnicima sa platama, podizvodjacima u stranim zemljama, izazivaju probleme u firmi, s ciljem slabljenja, iako posla realno ima i moze biti i vise da nema teznje da se ista upropasti.animus wrote:Naravno da ce ih privatizovati samo je pitanje kada. To je neminovnost i oni bi to uradili i ranije da su ikako mogli. Bitno je samo da ih prodaju dobrom kupcu i da ga obavezu da firma ostane da posluje u svojoj djelatnosti, da zadrzi radnike i da zaposli nove. Da su to ranije uradili bilo bi to puno bolje za sve ali ne treba zuriti i treba traziti pravu musteriju. Ovaj promet sto se spominje je koliko ja znam vecinom od prodaje plina gdje Energoinvest nema skoro nikakvu dobit i samo je posrednik. Mozda grijesim ali znam da je tako ranije bilo. Energopetrol nisu smjeli prodati pa su ga prodali a Energoinvest nema ni blizu znacaj za drzavu kao Energopetrol cija je privatizacija bila najveci kriminal.
Da ga je uvaliti nekoj jakoj firmi kao sto je Erikson, Schnaeider ili tako nesto mi bi bili svi na konju ali su sanse vrlo male jer ovako rasparcan sa oslabljenim kadrom ni ne vrijedi nesto puno. U biti najvise vrijedi onaj neboder u Pofalicima.
Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Moderator: anex
-
oridjidji
#26 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
-
oridjidji
#27 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Niko ga i ne pominje, a frajer je uz Brankovica top razvaljivac BH privrede.zateznistub wrote:siva eminencijaenergoinvest-a, lik je jak ko beton, nema gdje ga nemaoridjidji wrote:Pa i sada hoce da i ovo malo imovine podijele na podfirme ili da privatizuju. Ovakav krhki Energoinvest napravio je milionske poslove, sto opet govori da su sa svim nevoljama u stanju da prave i dalje dobre poslove, umjesto da se krene u smjeru sirenja posla, vlada FBiH isti sputava.zateznistub wrote:Energoinvestu je, nažalost, klanjana đenaza u odsustvu.
Od kompanije sa preko50.000 zaposlenih svelo se na nekih 650, pa sto prekidom Ugovora sto prijvremenom i redovnom peMzijom svedeno na nekih 400 tinajk radnika, prodali i rasdijelili sto se imalo (proglasili firme kćerke, Amilinom voljom, krepala dabogda) Ostalo je jos nesto jada na Stupu i Alipašinom Polju što čeka na prodaju (za nove tibre). Generalno ostali rođeci, sestrići...sinovi...
Samo kod nas neko ko je zloupotrebio polozaj poput recimo Zahiragica, kao ministar pravde KS, kojeg je smjenio OHR zbog zloupotrebe polozaja, moze da postane predsjednikom nadzornog odbora Energoinvesta TDS. On je tek jedno ime u tome lancu...
- zateznistub
#28 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Politika danasnjeg menaGamenta je da napravi malu projektantsku firmicu i osnuje know how (how now) firmu i "prodaje pamet".
Fabrike (armatura, livnica, armature, TDS, i bruka drugih) kome to treba, oni ce pamet prodavati....
E jadna majko i pameti...
Fabrike (armatura, livnica, armature, TDS, i bruka drugih) kome to treba, oni ce pamet prodavati....
E jadna majko i pameti...
- zateznistub
#29 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Takvi su i najjebenijioridjidji wrote: Niko ga i ne pominje, a frajer je uz Brankovica top razvaljivac BH privrede.
- nosara
#30 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Nema strucnog kadra... Masa poslova je upropastena i placani penali jer nema ko da radi, rastjerali inzenjere, naprimali kurvetine i nepismenu rodbinu... Sad lagano bjeze i oni, jer je E gotova prica... Ostao je samo onaj ko nema stelu da ode na bolje... Energoinvest je samo jedan od projekata u procesu sveopce demokratizacije i napretka... Sto kaze premijer, moramo se pomirit s reformama, one su prioritet... Nazdravlje...oridjidji wrote:Nije tacno, promet su napravili praveci postrojenja van BiH. U Alziru i Iraku rade dobre projekte, samo u Alziru je trafostanica vrijedila na desetine miliona eura sa mrezom. Proizveli je ovdje, instalirali tamo. Znaci moze se. Imaju tako i projekte u Erbilu, Kurdistan - Irak, koji se rade. Vlada BiH sa pojedinim licima u firmi se igra sa firmom,razvlace pamet radnicima sa platama, podizvodjacima u stranim zemljama, izazivaju probleme u firmi, s ciljem slabljenja, iako posla realno ima i moze biti i vise da nema teznje da se ista upropasti.animus wrote:Naravno da ce ih privatizovati samo je pitanje kada. To je neminovnost i oni bi to uradili i ranije da su ikako mogli. Bitno je samo da ih prodaju dobrom kupcu i da ga obavezu da firma ostane da posluje u svojoj djelatnosti, da zadrzi radnike i da zaposli nove. Da su to ranije uradili bilo bi to puno bolje za sve ali ne treba zuriti i treba traziti pravu musteriju. Ovaj promet sto se spominje je koliko ja znam vecinom od prodaje plina gdje Energoinvest nema skoro nikakvu dobit i samo je posrednik. Mozda grijesim ali znam da je tako ranije bilo. Energopetrol nisu smjeli prodati pa su ga prodali a Energoinvest nema ni blizu znacaj za drzavu kao Energopetrol cija je privatizacija bila najveci kriminal.
Da ga je uvaliti nekoj jakoj firmi kao sto je Erikson, Schnaeider ili tako nesto mi bi bili svi na konju ali su sanse vrlo male jer ovako rasparcan sa oslabljenim kadrom ni ne vrijedi nesto puno. U biti najvise vrijedi onaj neboder u Pofalicima.
- Haris.ba
#31 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Imam malu nadu, znam da je najvjerovatnije neostvariva, al' eto. Da se shvati da državna preduzeća nisu više društvena/narodna preduzeća. Da su to preduzeća u rukama političara. Ja bih najviše volio da se u medijima sva počnu zvati politička preduzeća.
Nije mi jasno zašto bi narod razmišljao o privatizaciji Energoinvesta? Energoinvest kroz postupak male privatizacije stalno nešta prodaje, mešetari se njegovom imovinom, ne mogu ni prodati sve koliko toga ima od trenutnog raščerupanog Energoinvesta. I sada da se daju osvrti na najavljenu (konačnu) privatizaciju? Ko je li privatizacija dobar put? Energoinvest je već dijelom privatizovan.
Privatizacija sama po sebi može biti samo dobra. Nema više političkih odluka u preduzećima. Samo je potrebno odvajati određeni procenat za korupciju. Ali, tako je svugdje u svijetu. Neko zove troškovi lobiranja, neko reprezentacija, neko besplatni seminari...
Ono što ne može opstati u ekonomiji - propadne. Da li to znači veća nezaposlenost? Da, znači. Ali, mi smo već dokazali da ne znamo upravljati državnim/društvenim preduzećima. I sad je samo pitanje - da li mazati oči u svom mandatu, i "vrući krompir" prebacivati liku koji dođe poslije mene, ili pošteno reći narodu - snađi se.
I jedino vrijedno što Energoinvest ima je nepokretna imovina. Svo znanje je obezvrjeđeno. Inžinjer ima manju platu nego teta u općini na šalteru. I nakon privatizacije jedna od prvih odluka će biti prodaja zgrade na Pofalićima. Kad se donese Zakon o gasu, najvjerovatnije će Energoinvest ispasti i iz te halke. Znam za tu njihovu ideju za prodaju znanja. I to bi možda i moglo upaliti. Ali zahtjeva ogromna ulaganja, a para nema.
I dobro je neko napisao. Privatizovali bi ga ranije, ali i uz svo vrhunsko znanje, ne mogu ga uništiti i obezvrijediti ni nakon ovoliko godina da bi ga mogli za male pare poklopiti.
Nije mi jasno zašto bi narod razmišljao o privatizaciji Energoinvesta? Energoinvest kroz postupak male privatizacije stalno nešta prodaje, mešetari se njegovom imovinom, ne mogu ni prodati sve koliko toga ima od trenutnog raščerupanog Energoinvesta. I sada da se daju osvrti na najavljenu (konačnu) privatizaciju? Ko je li privatizacija dobar put? Energoinvest je već dijelom privatizovan.
Privatizacija sama po sebi može biti samo dobra. Nema više političkih odluka u preduzećima. Samo je potrebno odvajati određeni procenat za korupciju. Ali, tako je svugdje u svijetu. Neko zove troškovi lobiranja, neko reprezentacija, neko besplatni seminari...
Ono što ne može opstati u ekonomiji - propadne. Da li to znači veća nezaposlenost? Da, znači. Ali, mi smo već dokazali da ne znamo upravljati državnim/društvenim preduzećima. I sad je samo pitanje - da li mazati oči u svom mandatu, i "vrući krompir" prebacivati liku koji dođe poslije mene, ili pošteno reći narodu - snađi se.
I jedino vrijedno što Energoinvest ima je nepokretna imovina. Svo znanje je obezvrjeđeno. Inžinjer ima manju platu nego teta u općini na šalteru. I nakon privatizacije jedna od prvih odluka će biti prodaja zgrade na Pofalićima. Kad se donese Zakon o gasu, najvjerovatnije će Energoinvest ispasti i iz te halke. Znam za tu njihovu ideju za prodaju znanja. I to bi možda i moglo upaliti. Ali zahtjeva ogromna ulaganja, a para nema.
I dobro je neko napisao. Privatizovali bi ga ranije, ali i uz svo vrhunsko znanje, ne mogu ga uništiti i obezvrijediti ni nakon ovoliko godina da bi ga mogli za male pare poklopiti.
- zateznistub
#32 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Sve tacno od A do Žnosara wrote:
Nema strucnog kadra... Masa poslova je upropastena i placani penali jer nema ko da radi, rastjerali inzenjere, naprimali kurvetine i nepismenu rodbinu... Sad lagano bjeze i oni, jer je E gotova prica... Ostao je samo onaj ko nema stelu da ode na bolje... Energoinvest je samo jedan od projekata u procesu sveopce demokratizacije i napretka... Sto kaze premijer, moramo se pomirit s reformama, one su prioritet... Nazdravlje...
pa jbt nama je Etiopska elektroprivreda uzela dio posla na 66kV dalekovodu (čitj pičkin dim) jer nasi nisu bili u stanju zavrsiti na vakat odnosno nisu uložili u ljude i u mehanizaciju nego je koliko do jucer FAP koji je '80 dosao u etiopiju vukao
-
The BEN10
#33 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Stotinu i nešto ljudi primljeno u zadnje 3-4 godine. Od toga kažu najmanje onih koji rade nešto konkretno. Čudo i ne propao...
- zateznistub
#34 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Malo pretjerana cifra, bilo je primljenih od kako je čenga došao i biologa i šta ti ja znam, ali stotinu i vise sigurno neThe BEN10 wrote:Stotinu i nešto ljudi primljeno u zadnje 3-4 godine. Od toga kažu najmanje onih koji rade nešto konkretno. Čudo i ne propao...
- animus
#35 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Znam ja da je to rizicno ali je to jedini put kojim se moze ici. Samo jaka kontrola kompletnog procesa privatizacije od strane drzave i javnosti tj. medija moze dati sanse da to prodje kako treba. Sto se duze bude cekalo EI ce samo vise slabiti i propadati. Jednostavno pitanje o stanju EI, a koje ce nam dati odgovor gdje se firma sada nalazi, je koliko je jedan inzinjer elektrotehnike koji tek zavrsava fax ima zelju da se zaposli u Energoinvest. A takva vrsta firme zavisi najvise od kvalitetnih ljudi koji koliko vidim bjeze iz nje trenutno. Svaka firma kojom upravlja drzava je leglo korupcije i nepotizma i zavisi uvijek od politicke volje od koje prezivljava.zateznistub wrote:Nemoj biti naivan, isto kao sto su sjebali TDS do temelja i sad prodaju zemljiste i sebi pare u đep, tako ce biti i sa ostatko imovine...animus wrote:Naravno da ce ih privatizovati samo je pitanje kada. To je neminovnost i oni bi to uradili i ranije da su ikako mogli. Bitno je samo da ih prodaju dobrom kupcu i da ga obavezu da firma ostane da posluje u svojoj djelatnosti, da zadrzi radnike i da zaposli nove. Da su to ranije uradili bilo bi to puno bolje za sve ali ne treba zuriti i treba traziti pravu musteriju. Ovaj promet sto se spominje je koliko ja znam vecinom od prodaje plina gdje Energoinvest nema skoro nikakvu dobit i samo je posrednik. Mozda grijesim ali znam da je tako ranije bilo. Energopetrol nisu smjeli prodati pa su ga prodali a Energoinvest nema ni blizu znacaj za drzavu kao Energopetrol cija je privatizacija bila najveci kriminal.
Mora se okrenuti kompletno stanje u firmi da postane ponovo atraktivna i cijenjena a ja ne vidim drugi nacin osim privatizacije. Samo svi moramo pratiti njen proces i ucestvovati u tom. Druga solucija je stvaranje dugova i lagano propadanje sve do momenta kada joj nece biti pomoci.
Istina postoji i mogucnost da drzava pokaze zaista dobru volju bez skrivenih namjera pa ih malo pogura novcem i dobrim menadzmentom kojem bi dali zadatak da razviju jaku firmu koju bi tada mogli puno lakse prodati. Samo to ja do sada u ovoj drzavi nisam cesto vidio ali eto postoji i ta mogucnost.
-
oridjidji
#36 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Pa nas te reforme skupo kostaju. Mnogi giganti nisu potrajali ni koliko ovakav Energoinvest, nakon privatizacije. A premijer malo je reci jede govna.nosara wrote:Nema strucnog kadra... Masa poslova je upropastena i placani penali jer nema ko da radi, rastjerali inzenjere, naprimali kurvetine i nepismenu rodbinu... Sad lagano bjeze i oni, jer je E gotova prica... Ostao je samo onaj ko nema stelu da ode na bolje... Energoinvest je samo jedan od projekata u procesu sveopce demokratizacije i napretka... Sto kaze premijer, moramo se pomirit s reformama, one su prioritet... Nazdravlje...oridjidji wrote:Nije tacno, promet su napravili praveci postrojenja van BiH. U Alziru i Iraku rade dobre projekte, samo u Alziru je trafostanica vrijedila na desetine miliona eura sa mrezom. Proizveli je ovdje, instalirali tamo. Znaci moze se. Imaju tako i projekte u Erbilu, Kurdistan - Irak, koji se rade. Vlada BiH sa pojedinim licima u firmi se igra sa firmom,razvlace pamet radnicima sa platama, podizvodjacima u stranim zemljama, izazivaju probleme u firmi, s ciljem slabljenja, iako posla realno ima i moze biti i vise da nema teznje da se ista upropasti.animus wrote:Naravno da ce ih privatizovati samo je pitanje kada. To je neminovnost i oni bi to uradili i ranije da su ikako mogli. Bitno je samo da ih prodaju dobrom kupcu i da ga obavezu da firma ostane da posluje u svojoj djelatnosti, da zadrzi radnike i da zaposli nove. Da su to ranije uradili bilo bi to puno bolje za sve ali ne treba zuriti i treba traziti pravu musteriju. Ovaj promet sto se spominje je koliko ja znam vecinom od prodaje plina gdje Energoinvest nema skoro nikakvu dobit i samo je posrednik. Mozda grijesim ali znam da je tako ranije bilo. Energopetrol nisu smjeli prodati pa su ga prodali a Energoinvest nema ni blizu znacaj za drzavu kao Energopetrol cija je privatizacija bila najveci kriminal.
- nosara
#37 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
animus wrote:Znam ja da je to rizicno ali je to jedini put kojim se moze ici. Samo jaka kontrola kompletnog procesa privatizacije od strane drzave i javnosti tj. medija moze dati sanse da to prodje kako treba. Sto se duze bude cekalo EI ce samo vise slabiti i propadati. Jednostavno pitanje o stanju EI, a koje ce nam dati odgovor gdje se firma sada nalazi, je koliko je jedan inzinjer elektrotehnike koji tek zavrsava fax ima zelju da se zaposli u Energoinvest. A takva vrsta firme zavisi najvise od kvalitetnih ljudi koji koliko vidim bjeze iz nje trenutno. Svaka firma kojom upravlja drzava je leglo korupcije i nepotizma i zavisi uvijek od politicke volje od koje prezivljava.zateznistub wrote:Nemoj biti naivan, isto kao sto su sjebali TDS do temelja i sad prodaju zemljiste i sebi pare u đep, tako ce biti i sa ostatko imovine...animus wrote:Naravno da ce ih privatizovati samo je pitanje kada. To je neminovnost i oni bi to uradili i ranije da su ikako mogli. Bitno je samo da ih prodaju dobrom kupcu i da ga obavezu da firma ostane da posluje u svojoj djelatnosti, da zadrzi radnike i da zaposli nove. Da su to ranije uradili bilo bi to puno bolje za sve ali ne treba zuriti i treba traziti pravu musteriju. Ovaj promet sto se spominje je koliko ja znam vecinom od prodaje plina gdje Energoinvest nema skoro nikakvu dobit i samo je posrednik. Mozda grijesim ali znam da je tako ranije bilo. Energopetrol nisu smjeli prodati pa su ga prodali a Energoinvest nema ni blizu znacaj za drzavu kao Energopetrol cija je privatizacija bila najveci kriminal.
Mora se okrenuti kompletno stanje u firmi da postane ponovo atraktivna i cijenjena a ja ne vidim drugi nacin osim privatizacije. Samo svi moramo pratiti njen proces i ucestvovati u tom. Druga solucija je stvaranje dugova i lagano propadanje sve do momenta kada joj nece biti pomoci.
Istina postoji i mogucnost da drzava pokaze zaista dobru volju bez skrivenih namjera pa ih malo pogura novcem i dobrim menadzmentom kojem bi dali zadatak da razviju jaku firmu koju bi tada mogli puno lakse prodati. Samo to ja do sada u ovoj drzavi nisam cesto vidio ali eto postoji i ta mogucnost.
-
oridjidji
#38 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
A sto nisu mogli uloziti? Kad imas u vrhu kompanije tovar mesetara i isprepletenih interesa pojedinaca, koji kroz privatne kanale u firmi ruse firmu. Zahiragica spomenu, on je tek jedan u tome lancu.zateznistub wrote:Sve tacno od A do Žnosara wrote:
Nema strucnog kadra... Masa poslova je upropastena i placani penali jer nema ko da radi, rastjerali inzenjere, naprimali kurvetine i nepismenu rodbinu... Sad lagano bjeze i oni, jer je E gotova prica... Ostao je samo onaj ko nema stelu da ode na bolje... Energoinvest je samo jedan od projekata u procesu sveopce demokratizacije i napretka... Sto kaze premijer, moramo se pomirit s reformama, one su prioritet... Nazdravlje...
pa jbt nama je Etiopska elektroprivreda uzela dio posla na 66kV dalekovodu (čitj pičkin dim) jer nasi nisu bili u stanju zavrsiti na vakat odnosno nisu uložili u ljude i u mehanizaciju nego je koliko do jucer FAP koji je '80 dosao u etiopiju vukao
- zateznistub
#39 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Nosara je malo fakin ja ti se necu nasmijati, ali ovo boldirano i podvuceno...animus wrote: Znam ja da je to rizicno ali je to jedini put kojim se moze ici. Samo jaka kontrola kompletnog procesa privatizacije od strane drzave i javnosti tj. medija moze dati sanse da to prodje kako treba. Sto se duze bude cekalo EI ce samo vise slabiti i propadati. Jednostavno pitanje o stanju EI, a koje ce nam dati odgovor gdje se firma sada nalazi, je koliko je jedan inzinjer elektrotehnike koji tek zavrsava fax ima zelju da se zaposli u Energoinvest. A takva vrsta firme zavisi najvise od kvalitetnih ljudi koji koliko vidim bjeze iz nje trenutno. Svaka firma kojom upravlja drzava je leglo korupcije i nepotizma i zavisi uvijek od politicke volje od koje prezivljava.
Pa znas gdje zivimo i znas da to jednostavno nije izvdljivi i da svi samo gledaju IMT varijantu...
-
oridjidji
#40 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Kod njega je vazda sve po zakonu. Ono hladno se ne pojavis na sudu zbog spora za naplatu prijetatnog duga za isporucenu sirovu naftu i zbog tebe Energoinvest dobije penal samo takav.zateznistub wrote:Takvi su i najjebenijioridjidji wrote: Niko ga i ne pominje, a frajer je uz Brankovica top razvaljivac BH privrede.
Al frajera nema gdje nije bilo...
-
oridjidji
#41 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Eto spomenuh Jusufa Zahiragica, neki znaju ko je on.Iza Horizonta wrote:dobro vi znate ko je top razvaljivač privrede samo nećete da mu spominjete ime, nego čekate da neko drugi pomene i onda se uhvatite pametovat, evo natuknica energetska mafija?
- zateznistub
#42 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Zaista, bar ja, ne znam na koga mislis, ali ako mislis da ja ili bilo ko drugi ovdje na temi nekoga brani, onda si gadnoj zabludi...Iza Horizonta wrote:dobro vi znate ko je top razvaljivač privrede samo nećete da mu spominjete ime, nego čekate da neko drugi pomene i onda se uhvatite pametovat, evo natuknica energetska mafija?
-
oridjidji
#43 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Polako stiklace se i ostali tu. Tog je vec OHR mjenjo zbog zloupotrijebe polozaja kao ministra pravde u KS. Ti hoces da kazes da je on ok i njegova uloga u Energoinvestu?Iza Horizonta wrote:ni blizuoridjidji wrote:Eto spomenuh Jusufa Zahiragica, neki znaju ko je on.Iza Horizonta wrote:dobro vi znate ko je top razvaljivač privrede samo nećete da mu spominjete ime, nego čekate da neko drugi pomene i onda se uhvatite pametovat, evo natuknica energetska mafija?
Ti nastavi lanac.
- animus
#44 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Ma znam ja kako to kod nas ide, milion puta vidio, ali sta cu kad sam vjeciti optimista pa uvijek iznova sanjam.zateznistub wrote:Nosara je malo fakin ja ti se necu nasmijati, ali ovo boldirano i podvuceno...animus wrote: Znam ja da je to rizicno ali je to jedini put kojim se moze ici. Samo jaka kontrola kompletnog procesa privatizacije od strane drzave i javnosti tj. medija moze dati sanse da to prodje kako treba. Sto se duze bude cekalo EI ce samo vise slabiti i propadati. Jednostavno pitanje o stanju EI, a koje ce nam dati odgovor gdje se firma sada nalazi, je koliko je jedan inzinjer elektrotehnike koji tek zavrsava fax ima zelju da se zaposli u Energoinvest. A takva vrsta firme zavisi najvise od kvalitetnih ljudi koji koliko vidim bjeze iz nje trenutno. Svaka firma kojom upravlja drzava je leglo korupcije i nepotizma i zavisi uvijek od politicke volje od koje prezivljava.
Pa znas gdje zivimo i znas da to jednostavno nije izvdljivi i da svi samo gledaju IMT varijantu...
- zateznistub
#45 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Mnogi, nažalost, ni svjesni nisu koliko je Jusuf Zahiragić jak i koliko je moćan. Smio bih se opkladiti da je za koplje jači od mase ovih zvučnih imena...Iza Horizonta wrote:ni blizuoridjidji wrote:Eto spomenuh Jusufa Zahiragica, neki znaju ko je on.Iza Horizonta wrote:dobro vi znate ko je top razvaljivač privrede samo nećete da mu spominjete ime, nego čekate da neko drugi pomene i onda se uhvatite pametovat, evo natuknica energetska mafija?
-
oridjidji
#46 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Vidio sam.Iza Horizonta wrote:poslo ja tebi nešto na PPoridjidji wrote:
Ti nastavi lanac.
-
oridjidji
#47 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Prica se nastavlja...
Hvala na ova tri teksta ...
http://www.orbus.be/aktua/2008/aktua2186.htm
http://kliker.info/alaudin-veledar-safe ... al-kapone/
http://www.infobiro.ba/article/551965
http://poslovnisvijet.ba/dosije-energoi ... atizacije/Zašto Energoinvest gubi?
Neuspjesi Energoinvesta počinju dolaskom Nedžada Brankovića koji je bio na čelu preduzeća od 1998. do 2002. godine, a nakon toga do 2003. godine i savjetnik direktora u tom preduzeću. Protiv Brankovića je Finansijska policija FBiH 15. oktobra 2008. godine podnijela i krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. U prijavi se Branković, kao direktor Energoinvesta, tereti da je 2001. godine zloupotrebom položaja omogućio Bosnalijeku da dođe u posjed Energoinvestovog poslovnog prostora u Ljubljani. Tada je na čelu Bosnalijeka bio Edin Arslanagić, a u to vrijeme i predsjednik Upravnog odbora Energoinvesta. Poslovni prostor je prodat ispod knjigovodstvene vrijednosti, što je oštetilo Energoinvest za 192.719 KM. Ukupna procjena štete koju je Branković nanio Energoinvestu iznosi 2 miliona KM.
Nakon odlaska Brankovića, 2002. godine na mjesto generalnog direktora Energoinvesta dolazi magistar tehničkih nauka Džemail Vlahovljak. Cijeli radni vijek proveo je u ovoj firmi, radivši na mjestima inženjera, projektanta, direktora Sektora i Instituta za energetiku. Vlahovljak je došao u trenutku kada je Energoinvest loše poslovao. Za manje od dvije godine povezao se s poslovnim partnerima i ugovorio nekoliko velikih poslova iz segmenta osnovne djelatnosti Energoinvesta, vratio se na tržišta Libije i Iraka, otvorio nova tržišta u Alžiru, Etiopiji i Meksiku, te povezao sve 23 firme kćerke Energoinvesta.
Do kraja prvog mandata Vlahovljak je osigurao dobit od 8 miliona KM. S obzirom na to da Vlahovljak nije član nijedne stranke, mandat mu nije produžen. Na poziciju direktora 2011. godine, preraspodjelom stranačkih dužnosti, došao je Enes Čengić. On je tokom svoje karijere radio u Siemensu. Bio je član nadzornih odbora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo. Na rad Čengića na poziciji direktora nema pritužbi, naprotiv, odlični poslovi su realizovani u toku njegovog mandata.
Jedan od problema sa kojim se bori Energoinvest jeste nemogućnost naplate realizovanih projekata sa Bliskog istoka poput Libije i Iraka zbog ratnog stanja u tim državama. Princip poslovanja na tržištima poput Libije i Iraka jeste da se objave javni tenderi na koje svaka firma u svijetu koja se bavi takvom vrstom posla može da aplicira. Prilikom sklapanja posla uspostavljaju se bankovne garancije. Radi sigurnosti i jedne i druge strane cijeli proces uplate i isplate se odvija preko banke bez posredstva agencije. Problemi u realizaciji poslova na libijskom tržištu nastaju 2011. godine kada je Energoinvest izgubio skoro sve poslove zbog stanja na tom području. Ostaje nenaplaćeno 24,5 miliona maraka. To je dovelo do povećanja zaduženja pa je ukupan dug prema bankama oko 28 miliona maraka. Poslovi koji su realizovani nisu naplaćeni, jer libijska vlada ne može da izvrši uplatu novca na račun Energoinvesta zbog ratnog stanja. Energoinvest u Libiji nema direktnih dugovanja, ali ima angažovane bankovne garancije koje su blokirane više od pet godina, tako da se procjenjuje da je ova firma na gubitku 10 miliona dolara.
Hvala na ova tri teksta ...
http://www.orbus.be/aktua/2008/aktua2186.htm
http://kliker.info/alaudin-veledar-safe ... al-kapone/
http://www.infobiro.ba/article/551965
-
oridjidji
#48 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
nekad im je i kemo otpjevao pjesmu
https://www.youtube.com/watch?v=gBq9O_PNyAM
oni su imali avion, a sada...

- nosara
#49 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Sad ce tebi walter objasnit da nas je to rasipnistvo dovelo ovdje... Zato mi danas nemamo ni drzavne aviJone, a ne korporacijske...oridjidji wrote:nekad im je i kemo otpjevao pjesmu
Cuj, mi i korporacija...
-
oridjidji
#50 Re: Energoinvest pred privatizacijom! - Dobar put ili uvod u jos jednu katastrofu?
Ma Nosara ne znam sta da ti kazem, ali definitivno ovo nije put ni prema cemu dobrom. Mogli bi mame malo privatizovati, dati na raspolaganje kakvim Holanđanima, kakvi su kreteni. Koji đavo daješ u ruke kompaniju nekome ko je ne zna voditi...
Last edited by oridjidji on 06/01/2016 10:27, edited 1 time in total.