Energetski vampirizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Compact

#1 Energetski vampirizam

Post by Compact »

Tekst je objavljen u Oslobođenju, a o ovoj temi je bilo govora kada je Arslan postavio temu o poznavaocima ljudskih duša, ali tu temu nisam uspio naći pa sam otvorio novu.

Postoje oni koji nisu naučili kako proizvesti vlastitu energiju ili kako je iz okruženja uzimati. Da bi mogli funkcionirati, oni energiju “kradu“ od drugih ljudi. Riječ je o pojavi koju mnogi shvataju neozbiljno, a koja se u popularnoj literaturi naziva “energetski vampirizam“. Jesu li “energetski vampiri“ samo mit ili opasni “trovači“ koji nas zaista okružuju? Da li je i nauka registrirala ovakvu vrstu ponašanja? Neki ljudi šalju nam negativne vibracije, iscrpljuju
nas, prazne ili čine negativnima, mijenjaju kvalitetu naše životne energije i osjećanja. Zbog takvih su nastali izrazi “pije mi krv”, “truje mi život“ i slično. Otuda i asocijacija s vampirizmom, ali energetskim, jer takve osobe realno izvlače ili truju životnu energiju i osjećanja drugih ljudi. Institucije također mogu da budu “energetski vampiri“. Škola koja ne podstiče radoznalost isisava prirodnu žeđ za znanjem djece, društvo s pomjerenim moralnim načelima truje požrtvovanost ljudi. Neki mediji nas truju aferama, negativnim predstavama o životu... Sve je to “energetski vampirizam“. Ipak, najviše nas pogađa kad nam energiju oduzimaju naši najbliži, oni s kojima smo u svakodnevnom kontaktu: roditelji, partneri, djeca.

KRIVA JE ZAVIST
Istraživanja su pokazala da je najdublji korijen energetskog vampirizma zavist. Otimači energije su najčešće ljudi koji zavide drugima na njihovim pozitivnim osjećanjima, pa žele da im to otmu za sebe, ili, ako to ne mogu, da makar unište dobra osjećanja u drugima. Bitno je da prepoznamo one koji su nam prijetnja, što naravno nije uvijek jednostavno. Simptome je svakako lako prepoznati - već ste postali žrtva ukoliko se osjećate “isisani“ i zatrovani“, smoreni, uplašeni, krivi, nepodobni... Vaše stanje zavisi od toga na kakvog ste “vampira“ naletjeli. Vašom energijom se uglavnom hrane oni ljudi koji nisu naučili kako da ispune sebe, da razviju vlastite potencijale za ljubav i zadovoljstvo, ali su zato razvili razne oblike manipulacije kroz koje pokušavaju da održe kakvo-takvo samopoštovanje i psihološki balans, uglavnom na štetu drugih ljudi.

KO SU ŽRTVE
Energetski vampir, ipak, nikad ne dobiva ono što ustvari želi - ispunjenje i zadovoljstvo. Nisu ni svi ljudi podjednako podložni da postanu žrtva jednog energetskog vampira. Najugroženiji su oni koji na neki način zavise od njih -djeca, partneri, oni koji su im podređeni u hijerarhiji na poslu... a i neke osobine ličnosti posebno utiču na to da osoba postane žrtva takvih “napasnika“. Neke od najbitnijih su sklonost ka osjećanju krivice i nedostatak samopoštovanja, jer energetski kradljivci udaraju na slaba mjesta, na rupe u odbrambenom sistemu žrtve. Te rupe su najčešće osjećanje krivice i sklonost da se udovoljava drugima kako bi nas “voljeli“, ili kako bi smo zadržali sliku o sebi kao “dobroj“ osobi, čak i ako to znači dopuštanje drugome da nas maltretira. Da biste se odbranili, potrebno je da razotkrijete “vampira“, razumijete njegove prave motive i način manipulisanja kako biste pronašli odgovarajuću zaštitu i prestali da se “pecate“. Često je najbolje rješenje fizički se odvojiti od njih, naravno ako za to imate uslove.

KO SU KRADLJIVCI ENERGIJE???

Sveznalice
To je posebna vrsta “modernih vampira“. Oni sve znaju bolje od svih drugih i stalno se hvale svojim znanjem i sposobnostima. Dok slušate sveznalice, dolazite do ubjeđenja da vi u stvari ništa ne znate. Ukoliko njih budete slušali, postaćete potpuno sluđeni. Kako da ih prepoznate? Oni su obično neoženjeni/neudate, izgledaju pomalo stidljivo i svojim znanjem pokušavaju da se dokažu. Najbolji način da ih se oslobodite jeste da ih potpuno ignorišete.

Zakerala
Tipična zakerala će svakom pronaći manu. To su “vampiri“ koji traže dlaku u jajetu. Ne postoji prava strategija protiv ovih “vampira“. Najbolje bi bilo da sa njima uopće ne kontaktirate. Ukoliko ste na to primorani, najbolje bi bilo da sve što čujete na jedno uho “uđe” a na drugo “izađe“.

Zloće
One su najopasnija vrsta “modernih vampira“. Njihov napad izgleda ovako: prvo su slatkorječive, a zatim će iza leđa o vama pričati sve najgore. Pune su otrova kojim mogu da vas povrijede. Ako na vrijeme ne prepoznate žensku ili mušku zloću, to može da bude veoma kobno po vas. Za to je najbolje da ih držite na odstojanju!

Daveži
“Bla, bla, bla”, neki vampiri ne ujedaju, već samo previše pričaju. Oni “ščepaju“ svoju žrtvu i ne puštaju je dok ne ispričaju sve što su naumili. Oni mogu potpuno da vas “smore“ i da iz vas iscijede i posljednji tračak energije. Zato ih izbjegavajte, a ako počnu da vas “dave“, samo ih prekinite i recite im da nemate vremena za njihove probleme.

Pripovjedači
Prijatelj koji vam priča o svom desetom bliskom susretu s krokodilom ili o tome kako je mačke naučio da igraju bilijar vjerovatno pripada ovoj vrsti. Kad počne da priča, ne zaustavlja se, jer uživa u zvuku svog glasa. Razgovor s njim će vas iscrpiti i oduzeti vam vremena.

Vječne žrtve
Hipnotisaće vas svojom bespomoćnošću i usaditi vam osjećaj krivice. Vaši pokušaji da im pomognete biće bezuspješni jer su toliko navikli na svoju bol da ne namjeravaju da je se odreknu. Ipak, uživaju u tome da se neko oko njih trudi i sažaljevaih.

Zavodljivi paraziti
Namamiće vas pažnjom, laskanjem i komplimentima. Ali, nemojte da se pokondirite - to govore svakom koga sretnu. Oni životnu snagu crpe iz tuđeg entuzijazma, ideja i kreativnosti. Bezbrojnim pitanjima “prorešetaće“ vap život i pokušati da ga “ukradu“.

Jasna ĆERIĆ
zlatiborka

#2 Re: Energetski vampirizam

Post by zlatiborka »

:thumbup: :thumbup:

Odlican post, dosta sam vec prije citala o ovome, vrlo mi je dobro poznato. Zato sam se potpuno izdvojila od ljudi, svela sam kontakte na minimalno. Samo dobar dan i daj mi poslovni zadatak na poslu. Nikakve privatne price necu da slusam ni od koga.

Mnogo dobro znam sta je energetski vampirizam, na dosta sajtova sam vec citala o tome i odmah se prepoznala kao tipicna zrtva koja je dopustala da je drugi iskoristavaju....

Poznavala sam jednu osobu koja mi zavidila sto ja hodam i vise mi je puta to rekla. Nazalost ona je u mladosti prebolovala paralizu i tesko se krece. Znala mi je reci: "Blago tebi, ti hodas!" O, ..bem ti zivot sta sam joj mogla odgovoriti, je li da sebi prebijem noge ili da se ubijem?

Vise od 10 godina nemam nikakvog kontakta sa nojm, dosta je meni mojih licnih problema, a ne da osjecam krivicu sto se ona teze krece.

Ja imam svoju prelijepu macku s kojom se druzim i pricam sa njom, ljude a narocito muskarce sam sutnula iz svoga zivota. I od tada sam mnogo rahatnija....
fishtrija

#3 Re: Energetski vampirizam

Post by fishtrija »

eh vala ko ne može skontat sam da, ako mu neko smeta, da ga udalji iz svog života, i ako ne može shvatiti da mu neko crpi energiju samom pojavom... onda i zaslužuje da ga sišu, ko god stigne.
x0z0y0

#4 Re: Energetski vampirizam

Post by x0z0y0 »

:shock:
ja sam uvijek mislila da "lupam" kada kazem da me odredjene osobe bukvalno iscrpe...kao da mi ubiju radost...tacno se prazno osjecas..i to ne nakon druzenja nego samog susreta
sada ih zaobilazim u sirokom luku..mada uvijek se desi da naletis nekako na nekoga...mali je ovo grad
u posljednje vrijeme mi se desava da me ljudi koje i ne znam...u tramvaju i sl...jednostavno komentarom nekim zaspu negativizmom..e tu pomaze mp3...do daske odvrnut ( ma koliko nekulturno bilo kada tresti)
amrica

#5 Re: Energetski vampirizam

Post by amrica »

Najgore je kad se radi sa takvom osobom, kad posao zavisi od "saradnje", ne mozes je izbjeci niti zaobici u sirokom luku, ... :(
x0z0y0

#6 Re: Energetski vampirizam

Post by x0z0y0 »

amrica wrote:Najgore je kad se radi sa takvom osobom, kad posao zavisi od "saradnje", ne mozes je izbjeci niti zaobici u sirokom luku, ... :(
znam :( :(
Vertigo

#7 Re: Energetski vampirizam

Post by Vertigo »

Compos_Sui wrote:
amrica wrote:Najgore je kad se radi sa takvom osobom, kad posao zavisi od "saradnje", ne mozes je izbjeci niti zaobici u sirokom luku, ... :(
bijeli luk :roll: :D
amrica

#8 Re: Energetski vampirizam

Post by amrica »

uhhh, ja ne mogu podnijeti bijeli luk, zamrem, sve me boli, :| stomak najvise.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#9 Re: Energetski vampirizam

Post by anjusha »

Jao tacno znam o cemu ovaj pise u ovom clanku. I tacno sam znala da ima to neko stanje u koje me odredjeni ljudi dovedu, samo nisam znala da je neko vec dao ime tome. Jednom sam cak neko vrijeme i izlazila sa jednim takvim likom. Isli smo i na godisnji odmor, na jedno od najljepsih mjesta na Balkanu, ali sam cijelo vrijeme bila umorna i iscrpljena a da nisam znala od cega uopce. Sad znam- od njega. Uff, ne dao Bog takvih ljudi blize u okolini!
shipak

#10 Re: Energetski vampirizam

Post by shipak »

najgore je kada se nemožeš distancirati od takvih ljudi iako znaš da ti ne čine dobro.
kao što neko reče ako radiš sa njima ili ako su ti rodbina. članak je dobar jer daje i savjete u nekoliko situacija kako se trenutno osloboditi te osobe (ako već ne može zastalno)
Compact wrote: KO SU ŽRTVE
Energetski vampir, ipak, nikad ne dobiva ono što ustvari želi - ispunjenje i zadovoljstvo. Nisu ni svi ljudi podjednako podložni da postanu žrtva jednog energetskog vampira. Najugroženiji su oni koji na neki način zavise od njih -djeca, partneri, oni koji su im podređeni u hijerarhiji na poslu... ...... Često je najbolje rješenje fizički se odvojiti od njih, naravno ako za to imate uslove.

Sveznalice
Najbolji način da ih se oslobodite jeste da ih potpuno ignorišete.

Zakerala
Ukoliko ste na to primorani, najbolje bi bilo da sve što čujete na jedno uho “uđe” a na drugo “izađe“.

Daveži
Zato ih izbjegavajte, a ako počnu da vas “dave“, samo ih prekinite i recite im da nemate vremena za njihove probleme.

Vječne žrtve
e šta sa ovima raditi, ja ih imam u svojoj okolini nekoliko

Jasna ĆERIĆ
otherside

#11 Re: Energetski vampirizam

Post by otherside »

Compos_Sui wrote:
me too :(
zlatiborka

#12 Re: Energetski vampirizam

Post by zlatiborka »

shipak wrote:najgore je kada se nemožeš distancirati od takvih ljudi iako znaš da ti ne čine dobro.
kao što neko reče ako radiš sa njima ili ako su ti rodbina. članak je dobar jer daje i savjete u nekoliko situacija kako se trenutno osloboditi te osobe (ako već ne može zastalno)
Compact wrote: KO SU ŽRTVE
Energetski vampir, ipak, nikad ne dobiva ono što ustvari želi - ispunjenje i zadovoljstvo. Nisu ni svi ljudi podjednako podložni da postanu žrtva jednog energetskog vampira. Najugroženiji su oni koji na neki način zavise od njih -djeca, partneri, oni koji su im podređeni u hijerarhiji na poslu... ...... Često je najbolje rješenje fizički se odvojiti od njih, naravno ako za to imate uslove.

Sveznalice
Najbolji način da ih se oslobodite jeste da ih potpuno ignorišete.

Zakerala
Ukoliko ste na to primorani, najbolje bi bilo da sve što čujete na jedno uho “uđe” a na drugo “izađe“.

Daveži
Zato ih izbjegavajte, a ako počnu da vas “dave“, samo ih prekinite i recite im da nemate vremena za njihove probleme.

Vječne žrtve
e šta sa ovima raditi, ja ih imam u svojoj okolini nekoliko

Jasna ĆERIĆ
Pitanje je na mjestu, tesko se osloboditi takvih ljudi s kojima moras provesti neko vrijeme i saradjivati s njima. A ako su ti blizi rod, onda je zeznuto...

Ja bih njihove jadikovke karikirala i u lice im se rugala, pa neka i placu, manje ce pisati.....nek se ljute koliko hoce i reci im da nadju drugo rame za plakanje.....
Compact

#13 Re: Energetski vampirizam

Post by Compact »

anjusha wrote:Jao tacno znam o cemu ovaj pise u ovom clanku. I tacno sam znala da ima to neko stanje u koje me odredjeni ljudi dovedu, samo nisam znala da je neko vec dao ime tome. Jednom sam cak neko vrijeme i izlazila sa jednim takvim likom. Isli smo i na godisnji odmor, na jedno od najljepsih mjesta na Balkanu, ali sam cijelo vrijeme bila umorna i iscrpljena a da nisam znala od cega uopce. Sad znam- od njega. Uff, ne dao Bog takvih ljudi blize u okolini!
Da se taj lik što si izlazila sa njim ne zove Grof Drakula? :D
shipak

#14 Re: Energetski vampirizam

Post by shipak »

zlatiborka wrote: Pitanje je na mjestu, tesko se osloboditi takvih ljudi s kojima moras provesti neko vrijeme i saradjivati s njima. A ako su ti blizi rod, onda je zeznuto...

Ja bih njihove jadikovke karikirala i u lice im se rugala, pa neka i placu, manje ce pisati.....nek se ljute koliko hoce i reci im da nadju drugo rame za plakanje.....
još je gore ako ti nisu direktni rod, nego partnerova familija. nešto te sprečava da budeš direktan !!!
zlatiborka

#15 Re: Energetski vampirizam

Post by zlatiborka »

shipak wrote:
zlatiborka wrote: Pitanje je na mjestu, tesko se osloboditi takvih ljudi s kojima moras provesti neko vrijeme i saradjivati s njima. A ako su ti blizi rod, onda je zeznuto...

još je gore ako ti nisu direktni rod, nego partnerova familija. nešto te sprečava da budeš direktan !!!
Znam, zeznuto je pravo, barem se sto rjedje susreci sa takvima, par rijeci: "Kako ste, sta ima....imam poslovni sastamak za 15 minuta, ili imam zakazano kod frizera, moram zuriti, doci cu ja vama opet uskoro.....

I naravno to uskoro neka se protegne na dug period....treba biti lukav kad ne mozes biti direktan.....
Compact

#16 Re: Energetski vampirizam

Post by Compact »

zlatiborka wrote:
shipak wrote:

Znam, zeznuto je pravo, barem se sto rjedje susreci sa takvima, par rijeci: "Kako ste, sta ima....imam poslovni sastamak za 15 minuta, ili imam zakazano kod frizera, moram zuriti, doci cu ja vama opet uskoro.....

I naravno to uskoro neka se protegne na dug period....treba biti lukav kad ne mozes biti direktan.....
Ispadneš lažov, petljanac, i kada se ponovo sretneš dovedeš se u situaciju da se moraš stiditi što si rekao uskoro! Ima vjerovatno boljih načina!!!
Loulou

#17 Re: Energetski vampirizam

Post by Loulou »

U tim je slučajevima najbolje ne koristiti prilošku odredbu za vrijeme (poput - "uskoro") i stvar riješena :-D
Nekonkretnost je majka svih ličnih interpretacija, pa se i na sudu imate na što pozvati :D
Ali, zašto "energetskim vampirima" dugovati bilo kakvu ispriku?
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#18 Re: Energetski vampirizam

Post by anjusha »

Compact wrote:
anjusha wrote:Jao tacno znam o cemu ovaj pise u ovom clanku. I tacno sam znala da ima to neko stanje u koje me odredjeni ljudi dovedu, samo nisam znala da je neko vec dao ime tome. Jednom sam cak neko vrijeme i izlazila sa jednim takvim likom. Isli smo i na godisnji odmor, na jedno od najljepsih mjesta na Balkanu, ali sam cijelo vrijeme bila umorna i iscrpljena a da nisam znala od cega uopce. Sad znam- od njega. Uff, ne dao Bog takvih ljudi blize u okolini!
Da se taj lik što si izlazila sa njim ne zove Grof Drakula? :D

Heheheh, ne zove se, ali mogao je, komotno. :D
zlatiborka

#19 Re: Energetski vampirizam

Post by zlatiborka »

Loulou wrote:U tim je slučajevima najbolje ne koristiti prilošku odredbu za vrijeme (poput - "uskoro") i stvar riješena :-D
Nekonkretnost je majka svih ličnih interpretacija, pa se i na sudu imate na što pozvati :D

Ali, zašto "energetskim vampirima" dugovati bilo kakvu ispriku?
I ne trebas se ispricavati nekome ko te handri ovako ili onako, sam/a ces osjetiti kada je dosta i ne mozes dalje slusati dosadne jadikovke.

Meni se desavalo prije da mi jedna osoba na moj mobilni govori vise od pola sata, kukajuci i jadajuci se. Jer sam izbjegavala da se sretnem s njom, pronalazeci razne razloge. Nije mi jasno kako neko moze biti toliko dosadan i da trosi skupe impulse.

Zadnji stos mi je da kazem da mi se prazni baterija i da moram prekinuti.... :x :x
Aurora Borealis

#20 Re: Energetski vampirizam

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 23/11/2010 00:34, edited 1 time in total.
zlatiborka

#21 Re: Energetski vampirizam

Post by zlatiborka »

Aurora Borealis wrote:Moja situacija, tj. moj energetski vampir je vlastita kuća. Budem vani, super mi bude, dan je lijep, sa dragim sam osobama, zezamo se, sve je za pet, i onda dodjem tu i samo me kao nešto poklopi. Osmijeh se automatski briše s lica. Hvata me dobro poznati grč, napetost. Postajem depresivna, zamišljena, tiha. Ponovo izađem vani, i postajem komunikativna, nasmijana, sretnem djevojku koja me ne zna tako dobro i pita me:''Kako to da se ti uvijek smiješ?''
I hajd se ti odvoji od svog vampira kad nemaš gdje ni kako.
I ja imam slicne probleme. Volim svoj dom ali gledam da sto duze ne boravim u stanu. Na ulici, u kancelariji, u kafani ja sam sasvim druga osoba koja samu sebe ne prepoznaje.

Ne znam, mozda sam sizofrenicna, mozda ludim i tesko mi se nositi s tim. Jedino me moja macka koju volim najvise na svijetu, ceka i znam da ce me docekati kad otkljucavam vrata i rekne svoj pozdravni MMIIJJAAOO...

To milo i drago stvorenje je razlog mog zivljenja i bitisanja ovdje.....jer nemam kuda da odem....
Post Reply