ENERGETSKI VAMPIRI

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zemo_online

#1 ENERGETSKI VAMPIRI

Post by zemo_online »

Neki tipovi energetskih vampira

"Energetski vampiri" ne liče na vampire iz filmova - pod tim pojmom podrazumevaju se negativne osobe, koje vam, bilo agresijom, bilo na pasivan način, pokušavajući da vas nateraju da se osećate krivim, "isisavaju" životnu energiju, navodeći vas da se nakon kontakta s njima osećate bezvoljno, deprimirano i iscrpljeno. Radi lakšeg prepoznavanja, evo nekih tipova energetskih vampira.

Svađalice (nazivaju ih i prgavcima): to su agresivne osobe koje u svemu vide razlog za svađu. Šta god da im kažete, uvrede se. Komunikaciju i počinju očekujući da im se neko suprotstavi. Sve ih ljuti, vređa, uvek su spremni za svađu. Obično se svi distanciraju od takvih osoba. Svađalice se onda uvrede što niko ne želi da se druži s njima, i žestoko se naljute.

Psihopate kontrolori: kao što im i ime kaže, ovaj tip ljudi mora sve da kontroliše. Svet oko sebe vide kao odbacujući i neprijateljski, i zato pokušavaju da ga kontrolišu. Veoma su opasni, jer su često odlični psiholozi i umeju da procene koje su vam slabosti i kako da manipulišu vama da bi dobili ono što žele. Najlakše ćete ih prepoznati po načinu na koji reagujete na njih - osećate strah, bunt i jaku potrebu da se sklonite od njih, a ako je sklanjanje neizvodljivo, postajete ogorčeni.

Frustrirani: svi znaju takve, i svima su se smučili. Frustrirani u ama baš svemu vide problem, ali rešenje ne vide nigde. Šta god da im predložite, ma koliko to razumno i tačno bilo, njihov odgovor biće: "Da, ali..." Šta god da im date, šta god da učinite za njih, degradiraće to (a i vas) svojom: "Lepo, ali..." reakcijom. Neki ljudi se maksimalno trude da ih zadovolje samo da bi ih "otkačili", ali to je jalov posao - dokle god mogu da vas koriste, koristiće vas, i nikada neće biti zadovoljni.

Kukumavke, žrtve i slični: veoma dosadan pasivno-agresivni tip. Uvek, bez izuzetka, imaju neku tužnu priču da vam ispričaju, nešto tužno što se nekom desilo, ili neku svoju muku. Jadaju se, i jadaju se, i jadaju se... Ne umeju da stanu s pričom, i redovno je to o nekim problemima za koje sami nimalo nisu krivi, nego im to zlobnici rade, ili su malerozni.

Šta uraditi s "energetskim vampirima"? Izbegavati ih, kad god je to izvodljivo, a kada nije, kontakt s njima svesti na minimum, i što se dužine i što se vašeg učestvovanja tiče. Uvredićete ih time, naravno, ali je to bolje nego da vas "iscede" - a ako ste dovoljno istrajni u odbijanju kontakta, otići će već da nađu lakšu žrtvu, a vi ćete ponovo prodisati.

Zanimaju me vasa iskustva.
Fahro84

#2 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Fahro84 »

Prvi put čujem za taj termin.Vidim da poznaješ ovu materiju. Vjerovatno si primjetio da kad se sa takvim ljudima rukuješ, osjećaš da se ti energetski prazniš.Aura tih ljudi je slaba, tj. ona je porozna i čovjek je slabog zdravlja,sve mu smeta i sl. Ovo je vrlo interesantna tema.Međutim,započo sam puno drugih tema i sada neću imati vremena a rado bi se uključio.
Imam i problem sa računarom po pitanju memorije.Nešto mi koristi oko 91-97% memorije.Sa Kasperskim sa ga pregledo i nema problema.Skoro sam ga i formatiro ali poslije dvadesetak dana opet problemi.
Abacija

#3 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Abacija »

Fahro84 wrote:Prvi put čujem za taj termin.Vidim da poznaješ ovu materiju. Vjerovatno si primjetio da kad se sa takvim ljudima rukuješ, osjećaš da se ti energetski prazniš.Aura tih ljudi je slaba, tj. ona je porozna i čovjek je slabog zdravlja,sve mu smeta i sl. Ovo je vrlo interesantna tema.Međutim,započo sam puno drugih tema i sada neću imati vremena a rado bi se uključio.
Imam i problem sa računarom po pitanju memorije.Nešto mi koristi oko 91-97% memorije.Sa Kasperskim sa ga pregledo i nema problema.Skoro sam ga i formatiro ali poslije dvadesetak dana opet problemi.
Jarane, @test je upotrijebio izraz "Energetski vampiri" kao metaforu. Upravo zato ga je i stavio pod navodnike.
Dolazi do gubljenja energije (kod nas poznatije pod izrazom 'gubljenja zivaca') kada provodis vrijeme sa tim "vampirima", ali nikako preko dodira.
Jara

#4 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Jara »

Abacija wrote:
Fahro84 wrote:Prvi put čujem za taj termin.Vidim da poznaješ ovu materiju. Vjerovatno si primjetio da kad se sa takvim ljudima rukuješ, osjećaš da se ti energetski prazniš.Aura tih ljudi je slaba, tj. ona je porozna i čovjek je slabog zdravlja,sve mu smeta i sl. Ovo je vrlo interesantna tema.Međutim,započo sam puno drugih tema i sada neću imati vremena a rado bi se uključio.
Jarane, @test je upotrijebio izraz "Energetski vampiri" kao metaforu. Upravo zato ga je i stavio pod navodnike.
Dolazi do gubljenja energije (kod nas poznatije pod izrazom 'gubljenja zivaca') kada provodis vrijeme sa tim "vampirima", ali nikako preko dodira.
...iliti "žderači energije"... :D
Fahro84

#5 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Fahro84 »

Prvi put sam čuo za taj žargon "energetski vampiri". Međutim, ja sam iznio jedno moje viđenje odnosno slučajeve. Susret sa ljudima sa kojima kada se rukuješ prosto te energetski isprazne. To su ljudi tkz."paraziti" koji sebe pune tuđom energijom.Negdje sam to nalazio u literaturi ali sada nemogu da se sjetim.
Činjenica je da nisam do kraja pročito tekst a ni razmišljo o tome. Bio sam zauzet drugim temama. U svakom slučaju ja se zahvaljujem na pojašnjenju i nisam ovo shvatio kao nešto loše.
madnessa

#6 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madnessa »

meni dusu popi kolegica na poslu... zensku zaboli svaka vena u toku 8h koje provedemo na poslu... kosa, nokti... i sve mora da isprica... i mora da me pita sta se meni desavalo u toku dana... kao da se nesto desava... :-) ma vampir je blaga rijec... :mrgreen: da ne govori da me pomno promotri u nadi neke "moje greske" i mora uputiti komentar... "trebala bi ovo, trebala bi ono, zasto se ne osisas... " grrrrrrrrrrr... :skoljka:
Gaia

#7 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Gaia »

Fahro84 wrote:Prvi put sam čuo za taj žargon "energetski vampiri". Međutim, ja sam iznio jedno moje viđenje odnosno slučajeve. Susret sa ljudima sa kojima kada se rukuješ prosto te energetski isprazne. To su ljudi tkz."paraziti" koji sebe pune tuđom energijom.Negdje sam to nalazio u literaturi ali sada nemogu da se sjetim.
Činjenica je da nisam do kraja pročito tekst a ni razmišljo o tome. Bio sam zauzet drugim temama. U svakom slučaju ja se zahvaljujem na pojašnjenju i nisam ovo shvatio kao nešto loše.
svi smo mi, u manjem ili visem stupnju, "energetski vampiri", izuzev onih koji su dostigli prosvijetljenost. sta to znaci? znaci da su naucili sami iz sebe stvarati svoju energiju, te im je tako dostupna u neogranicenim kolicinama. dok ostali kradu istu od drugih da bi zadovoljili svoje potrebe. to vam je kao kad vas posjeti prijatelj, ili clan porodice i izjada se. pa kada kaze: jao, ti si stvarno super drug, sada se osjecam puno bolje! :-D normalno. a kako se vi osjecate? ko iscjedjena spuzva! :D
Ponekad s'proljeca

#8 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja to osjetim nakon prvog razgovora sa takvim osobama, ali poslije toga jednostavno ih izbjegavam
madnessa

#9 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madnessa »

Ponekad s'proljeca wrote:Ja to osjetim nakon prvog razgovora sa takvim osobama, ali poslije toga jednostavno ih izbjegavam
a sta kad ih ne mozes izbjeci... npr. kad radis s takvom osobom? :(
Gaia

#10 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Gaia »

trebas si smisliti neki nacin zastite prije rada sa takvim osobama. npr.; sjedi 5-6 minuta prije toga na neko tiho mjesto, udahni duboko 3-4 puta, opusti se i kreni vizualizirati svijetlosno jaje u kojem si zasticena od bilo koje vrste negativnog energetskog protoka. kada zavrsis rad sa takvom osobom onda opet isto, samo ovaj put zamisli kako mlaz svijetlosti odozgo kupa i prociscava tvoje energetsko tijelo.
madnessa

#11 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madnessa »

Gaia wrote:trebas si smisliti neki nacin zastite prije rada sa takvim osobama. npr.; sjedi 5-6 minuta prije toga na neko tiho mjesto, udahni duboko 3-4 puta, opusti se i kreni vizualizirati svijetlosno jaje u kojem si zasticena od bilo koje vrste negativnog energetskog protoka. kada zavrsis rad sa takvom osobom onda opet isto, samo ovaj put zamisli kako mlaz svijetlosti odozgo kupa i prociscava tvoje energetsko tijelo.
bavim se jogom i ona mi uveliko pomaze... ali je nemoguce opstati u drustvu takvih osoba... narocito kad dijelite par kvadratnih metara kancelarijskog prostora 8 i vise sati dnevno... cak ne gleda da li razgovaram telefonom, slusam muziku sa slusalicama na usima... ma nista toj curi ne smeta... ona mora reci sta je naumila... jos kad me uzme ispitivati sta se meni desava... :skoljka: kao da joj zelim reci... :x
madner

#12 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madner »

Daj joj link za temu, ali ono kao slucajno.
Mozda to pomogne.
bosanceros_loco

#13 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by bosanceros_loco »

hehe, dotakli ste se prve tacke ka dizanju na vecu vibraciju po New Ageu! Cestitam!

Posto vecina ovdje nema pojma sta je new age i sta znachi dizanje na vece nivoe vibracije (jer islam, katolicanstvo, itd, to ne izrazava na isti nacin niti objasnjava ljudima to, jer su to "stare" religije za primitivnije ljude, i mnoge stvari se ne ticu vecine ljudi u zapadnom svijetu danas) sace ciko fino da vam objasni.

Po new ageu prvi korak ka rastanju kao covjek, dizanju na vece vibracije tj ostvarivanju veceg kapaciteta za srecu i ljubav je odbacivanje svoje kontrolne drame. Velika vecina ljudi ima neku kontrolnu dramu kojom se sluzi da crpi energiju od drugih ljudi. Kontolnih drama ima razne vrste.

Ima "jadan ja". To su tipovi koji se stalno zale i glume zrtvu da bi na taj nacin kroz tvoje sazaljivanje itd crpili energiju od tebe.

Ima "agresor". To su tipovi koji utjerivanjem straha ili psihickom manipulacijom pokusavaju da manipulisu tobom i na taj nacin crpe energiju iz tebe.

U druge nema potrebe da ulazim, naveo ih je postavljac topica. Vrlo je bitno da svi mi prepoznamo svoju kontrolnu dramu i da prestanemo svjesno sa njom ako zelimo da pocnemo da rastemo kao ljudi (duse). U pocetku je to veoma cudan osjecaj i osjecacete se prazni, malo izgubljeni, ali onda sa vremenom, ako trazite, nacicete nacina i nauciti kako da crpite energiju iz "univerzuma" tj iz svega oko vas a i iz vas samih, vase veze sa bogom.

A sto se tiche energetskih vampira, ili ljudi sa jakim kontrolnim dramama, jedini nacin da ucinite da vam oni ne crpe energiju je da ne prihvatate njihovu igru. Znachi da onim "jadan ja" tipovima ne idete na ruku i podrzavate ih u tome kako je sve shit i kako ih ide maler itd.. "Agresorima" ne treba dopustiti da manipulisu sa vama. Naj bolji nacin je otvoreno im reci da im ne valja sto tako pokusavaju da maniulisu vama i drugim ljudima i dati im do znanja da ste prepoznali njihovu kontrolnu dramu i da necete igrati njihovu igru.

Eto toliko od mene djeco.. Koga vise interesuje ova tema neka kuzne ciklus new age knjiga zvani "corinthian prophecies". Sega mi je i da Selmir Osmanagic spominje ove knjige u njegim knjigama..

Pozdrav sa visih vibracija :-D
madnessa

#14 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madnessa »

madner wrote:Daj joj link za temu, ali ono kao slucajno.
Mozda to pomogne.
eh, kad bi ona imala vremena da ovo cita... mora mi se pojadat... :lol:
DYD666

#15 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by DYD666 »

Ja sam primjetio da mi se u prisustvu nekih ljudi pocne izrazito jako spavati...dok ih posmatram kako rade nesta ili mi se obracaju, nekako me kao napola hipnotisu...neke mogu tako osjetiti cim udju u prostoriju. Sa nekima je dovoljno da razgovaram, o bilo cemu, bilo kako...i obuzme me osjecaj koji se moze opisati upravo kao izvlacenje energije, samo nije ni malo neprijatan. Kapci mi se pocnu zatvarati...sa nekima je potrebno da pocnu nesta raditi...npr sef pocne predamnom da lista neki magazin i pokazuje mi slike iz njega, govori mi kako trebam da uradim nesto na taj fol...a ja se borim da ne zaspem :)
I ne, nije jutarnja pospanost, dogadja se bilo kada...sa istim ljudima uvijek. Dakle do njih je definitivno, nije samo do mene :)

...nagadjam, neka vrsta bioenergije.
x0z0y0

#16 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by x0z0y0 »

DYD666 wrote:Ja sam primjetio da mi se u prisustvu nekih ljudi pocne izrazito jako spavati...dok ih posmatram kako rade nesta ili mi se obracaju, nekako me kao napola hipnotisu...neke mogu tako osjetiti cim udju u prostoriju. Sa nekima je dovoljno da razgovaram, o bilo cemu, bilo kako...i obuzme me osjecaj koji se moze opisati upravo kao izvlacenje energije, samo nije ni malo neprijatan. Kapci mi se pocnu zatvarati...sa nekima je potrebno da pocnu nesta raditi...npr sef pocne predamnom da lista neki magazin i pokazuje mi slike iz njega, govori mi kako trebam da uradim nesto na taj fol...a ja se borim da ne zaspem :)
I ne, nije jutarnja pospanost, dogadja se bilo kada...sa istim ljudima uvijek. Dakle do njih je definitivno, nije samo do mene :)

...nagadjam, neka vrsta bioenergije.
mene uspavljuje kada slusam Semira Osmanagica.. :-)
najozbiljnije..
uzivam ga slusati..ma moze pricati o bilo cemu..opusta i jednostavno..uspavljuje momentalno
pesak

#17 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by pesak »

da, zanimljiva tema. ima raznih ljudi. posle nekih, ja nisam u stanju da saberem misli neko vreme. moram da odkuliram da bi ih nekako svarila.
Ridjobrki

#18 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Ridjobrki »

Joj znam ja jednu takvu na Husinu! Pravi energetski vampir, nakon sat vremena sa njom po dva dana insanu treba da se sabere...
madnessa

#19 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by madnessa »

Ridjobrki wrote:Joj znam ja jednu takvu na Husinu! Pravi energetski vampir, nakon sat vremena sa njom po dva dana insanu treba da se sabere...
ma bolje se oduzmi... bolje fercera... ;-)
cHupjahalic@

#20 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by cHupjahalic@ »

ljudi koji nisu spremni za saslusati, a ocekuju uvijek da budu 100 % saslusani pripadaju definitivno ovoj grupi.
i sta se desava? - dok ti dajes sve od sebe da saslusas osobu, das joj savjete sve fercera fantasticno. ako se uloge mijenjaju, tj da ti pokusas nesto reci, potraziti savjet mozes ocekivati samo okrenuta ledja.
i tako iz dana u dan, mjeseci i godine prolaze a nista se ne mijenja.
zamislite koliki je to psihicki umor za osobu koja se osjeca kao magnet za osobe koji sisaju i ono malo energije sto ima u sebi.

savjet: ma koliko to ruzno zvucalo nikad ne dozvolite da se nadjete u situaciji da morate zrtvovati svoje nervi za nekoga ko za vas nije spreman ni prst da digne.
Abacija

#21 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Abacija »

Nema mi nista draze nego nanijeti dusevnu bol nekom e-vampiru. :mrgreen: :dance:
sheilak

#22 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by sheilak »

O, kako mi je samo poznat taj termin " energetski vampiri "! Imala sam ( i imam posla ) sa skoro svim " oblicima " tih jedinki, od svadjalica , koji traze dlaku u jajetu da bi zapoceli svadju , izazivajuci napetu situaciju i tjerajuci te da se ponasas kako oni hoce do narikaca ( muskih i zenskih ) koje kao da nastoje da svo svoje crnilo poput katrana, izliju na tebe, bilo da se radi o bolestima ( umisljenim ili stvarnim ), paranoji , crnim mislima .... Najgore je sto se u njihovom prisustvu osjecam tjeskobno, agresivno, iscrpljeno, a nekad i na ivici placa. Dodje mi da urlam ( sto u zadnje vrijeme i cinim ). Jos je gore kada su ti takve osobe u bliskom rodu, pa si primoran cesto ih sretati ( ili zivjeti s njima ). Shvatila sam , medjutim, da nista nije vrijedno moga zdravlja, pa imam s njima ceste okrsaje ( u pravom smislu te rijeci ). Naravno, da je atmosfera dosla do usijanja ( i kod " vampirskih " kolega na poslu , kao i onih u kuci ), ali zato se ja osjecam neusporedivo bolje. :-D :)
Lesli Eldridž

#23 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Lesli Eldridž »

Abacija wrote:Nema mi nista draze nego nanijeti dusevnu bol nekom e-vampiru. :mrgreen: :dance:
I meni je duša to uraditi. :D
Compact

#24 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Compact »

Lesli Eldridž wrote:
Abacija wrote:Nema mi nista draze nego nanijeti dusevnu bol nekom e-vampiru. :mrgreen: :dance:
I meni je duša to uraditi. :D
To i jeste između ostalog njihova misija, od normalog svijeta napraviti sebi slične, radovati se tuđem belaju! Neka ih, dosta im je jada što su takvi. Nije svijet blećak, sve se vidi! :dance:
Abacija

#25 Re: ENERGETSKI VAMPIRI

Post by Abacija »

Compact wrote: To i jeste između ostalog njihova misija, od normalog svijeta napraviti sebi slične, radovati se tuđem belaju! Neka ih, dosta im je jada što su takvi. Nije svijet blećak, sve se vidi! :dance:
Razlika izmedju mene i i e-vampira je sto oni nisu svjesni da izmaraju ljude oko sebe i ne moze im se dokazati koliko je takvo ponasanje negativno po okolinu. Ne mogu se kontrolisati i tako nanose stetu dobrim ljudima. Ja se, sa druge strane, mogu kontrolisati i pazljivo odabirem svoje "zrtve" tj. e-vampire. Klin se klinom izbija! :D
Post Reply