Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
Moderator: anex
-
zobb
#1 Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
Malo se zna o ovim emulgatorima.Zavirimo u nase "slatke" kutke,frizidere i slicno i pogledajmo sto jedemo i pijemo.Malo sam istrazivo o ovom pitanu i doznao da recimo u svim osvjezavajucim slatkim napicima ,niskokaloricnog karakera(light),sadrze aspartam ili vjestacke secere(otrov).
Dalje recimo E508 ili kako ga fino nazvase:kaliumhlorid koji u vecim kolicinama izaziva trovanje stomaka i krvarenja itd.
Zelio bih da ovom temom(ako vec nije otvorena) malo pojasnimo stvari o hrani koju kupujemo,hranimo se , dajemo nasoj djeci itd.
Dalje recimo E508 ili kako ga fino nazvase:kaliumhlorid koji u vecim kolicinama izaziva trovanje stomaka i krvarenja itd.
Zelio bih da ovom temom(ako vec nije otvorena) malo pojasnimo stvari o hrani koju kupujemo,hranimo se , dajemo nasoj djeci itd.
-
zobb
#2 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
Eh ovako argeta pasteta izmedju ostalog sadrzi E621 ,E627 i E631.U daljem trazenju informacia nasao sam da je sastojak
E627 -natriumgualinat,moze da podstice reumu i zadrzava vodu.koristi se u pikantnim sosevima,kao puder.
E621-natrimglutamat,moze izazvti glavobolju u obliku migrene,moze impotenciju prouzrokovati,agresiju,sizofreniju.srtonosan za mladuncad zivotinja(za ljude?).Upotrebljava se u kineskim kuhinjama radi jakog mirisa.E631 ili kao E626 astmu moze pruzrokovati,i jos kojesta.Znaci ovo se nalazi samo u jednoj obicnoj slovenackoj pasteti.
Nastavak slijedi.
E627 -natriumgualinat,moze da podstice reumu i zadrzava vodu.koristi se u pikantnim sosevima,kao puder.
E621-natrimglutamat,moze izazvti glavobolju u obliku migrene,moze impotenciju prouzrokovati,agresiju,sizofreniju.srtonosan za mladuncad zivotinja(za ljude?).Upotrebljava se u kineskim kuhinjama radi jakog mirisa.E631 ili kao E626 astmu moze pruzrokovati,i jos kojesta.Znaci ovo se nalazi samo u jednoj obicnoj slovenackoj pasteti.
Nastavak slijedi.
- wewa
#3 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
mononatrijumglutaminat (monosodium glutamate) se nalazi u 90% gotovih prehrambenih proizvoda, kao pojacivac okusa.
evo sta wikipedia kaze o njemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
znam slucajeve ljudi koji su se rijesili visegodisnjeg problema s cestim migrenama kad su iz prehrane izbacili proizvode koji sadrze MSG.
evo sta wikipedia kaze o njemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
znam slucajeve ljudi koji su se rijesili visegodisnjeg problema s cestim migrenama kad su iz prehrane izbacili proizvode koji sadrze MSG.
-
frngla
#4 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
ništa brate, moramo svi sijati povrće, obrađivati zemlju, kupiti po jednu kravu i živjeti ko amiši...
- wewa
#5 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
pa ne bas. sto vise potrosaci znaju o onome sto kupuju, to se vise proizvodjaci trude da im ugode. eno, vegeta je imala ogroman udio MSG-a, sad su ponudili vegetu natur bez MSG-a.frngla wrote:ništa brate, moramo svi sijati povrće, obrađivati zemlju, kupiti po jednu kravu i živjeti ko amiši...
-
frngla
#6 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
vegeta natur bez MSG-a je rješenje svih mojih problema, vjeruj, otkako su je izbacili ja sam poptuno druga osoba 
- wewa
#7 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
jako volim konstruktivne postove.frngla wrote:vegeta natur bez MSG-a je rješenje svih mojih problema, vjeruj, otkako su je izbacili ja sam poptuno druga osoba
-
frngla
#8 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
daj ba, pričate o emulgatorima, a pola države nam gladuje, ljudi štrajkuju 21 dan ispred institucija BiH jer nemaju šta djeci da daju da jedu, vi meni pričate o vegeti bez MSG-a, nije ovo devetnaesto stoljeće pa da je sve prirodno... mora se koristiti hemija, jednostavno je tako... za šta god uhvatiš, sadrži konzervanse i emulgatore... da je to sve toliko štetno ne bi se koristilo i to je to. jok, sve je to urota, hoće da nas potruju dušmani... fakat mi je pun ove šuplje, nemojte jesti argete, vegetu, mlijeko piti, odeš fino u šumu, kupiš 10 dunuma zemlje, sadiš, praviš paštete, hraniš kokoši ručno branim kukuruzom i živiš 100 godina, dok ti oklop ne naraste od starosti...
- wewa
-
zobb
#10 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
Nije mi cilj nekoga ubjedjivati nekoga u nesto,da ne koristi il i da izbjegava.Politika i ekonomija na drugim forumuma pa izvolte digonspo.
Licno koristim i sta je tu je .Niko mi ne moze reci da se gladuje kad se zna koliko se hrane baca,restoranima, supermarketima(zbog roka trajanja) itd.Zbog cega to razne prehramrene industrije ubacuju u hranu,nije tesko pogoditi sigurno ne radi gladnih ali to je opet druga tema!
Nego konkretno poceo sam namjerno od artikla kojeg svi znamo i koristimo i bez uplitanja u razna filozofiranja.
Idemo dalje
Licno koristim i sta je tu je .Niko mi ne moze reci da se gladuje kad se zna koliko se hrane baca,restoranima, supermarketima(zbog roka trajanja) itd.Zbog cega to razne prehramrene industrije ubacuju u hranu,nije tesko pogoditi sigurno ne radi gladnih ali to je opet druga tema!
Nego konkretno poceo sam namjerno od artikla kojeg svi znamo i koristimo i bez uplitanja u razna filozofiranja.
Idemo dalje
- wewa
#11 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
eto, na nekoj top listi omrazenih hemijskih spojeva koji su prisutni u velikom broju prehrambenih proizvoda je i aspartam, pisalo se vec o njemu na forumu.
ja opcenito izbjegavam sve dijetalne ili light proizvode, jer je u njima prirodni sastojak zamijenjen nekakvim spojem da bi se postigla slicna konzistencija ili okus. radije manja kolicina punomasnog jogurta, nego vise light jogurta gdje je gustina postignuta ko zna cime... isto vrijedi i za margarin.
ja opcenito izbjegavam sve dijetalne ili light proizvode, jer je u njima prirodni sastojak zamijenjen nekakvim spojem da bi se postigla slicna konzistencija ili okus. radije manja kolicina punomasnog jogurta, nego vise light jogurta gdje je gustina postignuta ko zna cime... isto vrijedi i za margarin.
-
zobb
#12 Re: Emulgatori i sve ono sa "E" brojevima
sorbitol ili glucitol E420 takodje spada u secere koji su spravljeni u laboratorijama.Nije daleko odmako od aspartama.U vecim kolicinama,moze da izizove nezeljene efekte.Cesto se koristi,naravno u bombonicama,slatkisima itd.
E482 kalciumstearojlaktilat se koristi za spravljanje hljeba i peciva.Nema nezeljenih efekata koliko je poznato.
E482 kalciumstearojlaktilat se koristi za spravljanje hljeba i peciva.Nema nezeljenih efekata koliko je poznato.