Emocionalna ucjena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

LillySwahilly

#1 Emocionalna ucjena

Post by LillySwahilly »

Pozdrav svima,
vec duze vremena primjecujem koliko meni bliski ljudi kao nacin "ubjedjivanja" koriste emocionalnu ucjenu... Bilo da se radi o tome da me neko pokusava "nagovoriti" na nesto ili jednostavno samo zeli da bude po njegovom/njenom... Zanima me sta ostali clanovi koji ovu temu smatraju zanimljivim misle o ovom, kako se nosi sa tim, da li njihova veza i odnosi sa drugim ljudima koji to prakticiraju trpe. Smatram da ljudi koji ovo rade imaju problema sa samopouzdanjem i nesigurnoscu..
Pisite sta mislite...
Ma.Le.Na

#2 Re: Emocionalna ucjena

Post by Ma.Le.Na »

jako teska tema..
mislim da vecina koja emocionalno ucjenje - ne radi to namjerno
oni koji to rade namjerno :(
LillySwahilly

#3 Re: Emocionalna ucjena

Post by LillySwahilly »

Mislim svi imamo neka iskustva... Zanima me ljudi koji to rade svjesno. Mene konkretno zanima sa gledista muskaraca, da li to rade zbog toga imaju problema sa nesigurnoscu, sa reakcijom cure/zene ili im je "fora" jer znaju da su zene slabije te da mozda nece odbiti neke stvari zbog ljubavi... Zanima me otvoren odgovor iz muske ili zenske perspektive. ja ne volim igrati na osjecaje, vise volim dati ljudima mogucnost izbora bez obzira na osjecanja jer smatram da svi mi moramo licno donijeti odluku a ne da pomocu emocionalne ucjene jer smatram da to vodi zategnutosti medju odnosima i kasnije prebacivanja krivice na drugu osobu...
sinus

#4 Re: Emocionalna ucjena

Post by sinus »

Kako izgleda ta emocionalna ucjena ?
Može li neki primjer :?

Laik sam za te ljubavne igre...
LillySwahilly

#5 Re: Emocionalna ucjena

Post by LillySwahilly »

Mislim da bi mozda bilo lakse ako postavim definiciju u slucaju da neko nije upoznat sa terminom "emocionalne ucjene" pa da bdue jasnije o cemu se radi...

Manipulacija po definiciji podrazumijeva pokušaj prikrivene kontrole nad drugima, dakle izvrtanje činjenica i korištenje riječi na način koji je teško na prvi pogled razlikovati od iskrenosti. Zato često dolazi do zbunjenosti oko toga što je manipulacija, a što ne, a nerijetko se manipulatori mogu koristiti optužbama da drugi pokušavaju manipulirati njima.

Između ostalog, često se ljudi nađu zbunjeni u vezi zahtjeva u odnosima. Kad je neki zahtjev ili čak ultimatum korektan i "legitiman", a kada se radi o emocionalnoj ucjeni? To nije uvijek lako prepoznati, a lako je površno nazvati zahtjev ucjenom (ili obratno). Zbog toga ovdje donosimo niz smjernica za razlikovanje emocionalne ucjene od "običnog" zahtjeva.

Karakteristike emocionalne ucjene:

prijetnja neproporcionalnom kaznom za ne tako važna ponašanja i odluke (ne uvijek, ali često)

drugu osobu se kažnjava izazivanjem neugodnih emocija, najčešće krivnjom ili odbacivanjem ("ti to činiš jer me ne voliš!" Jedan od mogućih odgovora: "volim tebe, ali ne volim način na koji se postavljaš u ovome!")

izazivanjem neugodnih emocija manipulator nastoji izbjeći odgovornost za svoje osjećaje, kao i odgovornost za jasnu komunikaciju i pregovore. Ponekad se ucjenom nastoji prikriti lijenost ili sebičnost.

stav nepoštivanja granica, osjećaja i odluka druge osobe ("ako nećeš spavati sa mnom odmah, onda nema smisla niti da pokušamo biti zajedno")

stav odbacivanja osobnosti druge osobe, umjesto kritike pojedinačnog ponašanja ("sebičan si" umjesto "ne sviđa mi se što ne vodiš računa o...")

oduzimanje drugoj osobi prava na izbor, postavljanje svog stanovišta kao jedine mogućnosti. Bit emocionalne ucjene je u nastojanju da se drugoj osobi onemogući ili oteža da slobodno odabere što je u skladu s njezinim osjećajima i integritetom, ako bi osobi koja ucjenjuje to bilo neugodno.

Izvor: http://www.centar-angel.hr/HR/articles/ ... ucjena.php
zijancer

#6 Re: Emocionalna ucjena

Post by zijancer »

sinus, izgleda vrlo jednostavno
ako ne uradiš to i to, više te ne volim
(postoji milion načina na koje se ovo može reći, ne uvijek riječima)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Emocionalna ucjena

Post by Truba »

i ja bih primjer :D možda sam žrtva a ne znam :lol: :lol: :lol:
zijancer

#8 Re: Emocionalna ucjena

Post by zijancer »

LillySwahilly wrote: oduzimanje drugoj osobi prava na izbor, postavljanje svog stanovišta kao jedine mogućnosti. Bit emocionalne ucjene je u nastojanju da se drugoj osobi onemogući ili oteža da slobodno odabere što je u skladu s njezinim osjećajima i integritetom
fino objašnjeno :mrgreen:
Last edited by zijancer on 27/04/2011 14:52, edited 1 time in total.
Truba

#9 Re: Emocionalna ucjena

Post by Truba »

nisam imo takijeh problema :-)
Tranquilizer

#10 Re: Emocionalna ucjena

Post by Tranquilizer »

Ma emocionalna inteligencija je nekome jaca a nekome slabija stvar, štaš' sad :D

Možda da ipak daš primjer ;-)
zijancer

#11 Re: Emocionalna ucjena

Post by zijancer »

a jesi li pravio nekome ovakve probleme :cry:
Truba

#12 Re: Emocionalna ucjena

Post by Truba »

zijancer wrote:a jesi li pravio nekome ovakve probleme :cry:
samo ženama :D :lol: :lol: :lol: :lol:
edena

#13 Re: Emocionalna ucjena

Post by edena »

Pozdrav svima,
ja mislim da kad te neko emocionalno ucjenjuje da to nikad ne radi slucajno nego namjerno i s nekim CILJEM...
"Ucjenjivac" zeli postici bilo kakva negativna osjecanja kod osobe koju ucjenjuje, a najcesce sazalijevanje ili grizu savjest. Cesto muskarci kazu (posto sam zena i kazem s naseg gledista), "da me volis ti bi to uradila" ili "koliko sam se ja puta za tebe zrtvovao, a ti za mene nikad" ili tipa "ti mene da volis koliko ja tebe ti ne bi postavljala takve uvjetea"...
Znaci, kad nekog ucjenjujes ti namjerno ides s tom namjerom da postignes svoj neki cilj.
Ti svjesno ponizavas tu osobu.

Naravno da to vodi zategnutosti medju odnosima jer osjecas da te "ucjenjivac" presao i onda tebe grize savjest i kontas kako da vratis ucjenu nazad ili si uvijek na oprezu da te i drugi put ne predje :).
Ako se to ucjenjivanje ponavlja (cesto to radi da bi postigao nesto) iskreno mislim da treba lupiti sakom o sto i reci dosta bolan i tebe vise :)!
juli84

#14 Re: Emocionalna ucjena

Post by juli84 »

Često emocionalno ucjenjujem, a često (skoro uvijek) mi to i prođe.
Jednostavno mnogo mi je bitniji cilj, a uopće nisu sredstva, pa kad nešto želim ne rizikujem idem na sigurno.
I ne mislim da to rade samo osobe koje nemaju samopouzdanja, nego sad sam u fazi kad mi je svaki lijep trenutak bitan i zašto malo ne "pogurati" da se i ostvari.
Ovo govorim općenito o svim odnosima, ne samo partnerskim
Alhemicarkaa

#15 Re: Emocionalna ucjena

Post by Alhemicarkaa »

:cry: Mogla bih o ovoj temi nadugo i naširoko.
Krene od onoga - da se cujemo kasnije, počinje mi super emisija? - Tebi je više stalo do te emisije, nego do mene,
pa dođe do onoga - da ti je stalo do mene ne bi se družila s tom prijateljicom jer joj nisam simpatičan.
I onda polako prerasta u emocionalno zlostavljanje, koje bi se trebalo karakterisati kao i fizičko zlostavljanje, jer izaziva iste posljedice - nesigurnost, gubitak samopoštovanja, samopouzdanja, a neki oblici emocionalnog zlostavljanja lako mogu završiti i sa fizičkim zlostavljanjem.
Naizgled bezazleno, ali ako se ne sasjeće u korjenu može biti jako pogubno :(
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Emocionalna ucjena

Post by JoseMujica »

ovo je specijalnost žena
zijancer

#17 Re: Emocionalna ucjena

Post by zijancer »

A super je posmatrati kada ucjenjivač naleti na majstora :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#18 Re: Emocionalna ucjena

Post by plain vanilla »

JoseMujica wrote:ovo je specijalnost žena
da me volis "dala" bi mi..cija je to specijalnost?
Ma.Le.Na

#19 Re: Emocionalna ucjena

Post by Ma.Le.Na »

Alhemicarkaa wrote::cry: Mogla bih o ovoj temi nadugo i naširoko.
Krene od onoga - da se cujemo kasnije, počinje mi super emisija? - Tebi je više stalo do te emisije, nego do mene,
pa dođe do onoga - da ti je stalo do mene ne bi se družila s tom prijateljicom jer joj nisam simpatičan.
I onda polako prerasta u emocionalno zlostavljanje, koje bi se trebalo karakterisati kao i fizičko zlostavljanje, jer izaziva iste posljedice - nesigurnost, gubitak samopoštovanja, samopouzdanja, a neki oblici emocionalnog zlostavljanja lako mogu završiti i sa fizičkim zlostavljanjem.
Naizgled bezazleno, ali ako se ne sasjeće u korjenu može biti jako pogubno :(
slazem se..
ali opet vjerujem ...da vecina toga nije namjerno
neki ljudi jednostavno ne znaju drugacije nego da neke stvari "nabiju na nos"..
prvi put kad mi se to desilo - ostala sam zatecena :shock:
ja nikada nikome nisam spominjala nesto sto sam ucinila za nju/njega i bilo mi je van pameti da se uopce takvo nesto moze spominjati..
a onda sam naucila i to...i vracam sada istom mjerom..
ti meni " ja sam tebi ovo i ovo.." ...ja tebi "i ja sam tebi ovo i ovo"..
Truba

#20 Re: Emocionalna ucjena

Post by Truba »

plain vanilla wrote:
šonja :lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica

#21 Re: Emocionalna ucjena

Post by JoseMujica »

plain vanilla wrote:
ma to je nezrelo i poprilično jadno u odnosu kako to žene znaju artikulirati....muškarci su nedorasli ženama u ovom poslu

kažem to iz iskustva...imam kući akademika za emocionalno ucjenjivanje
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#22 Re: Emocionalna ucjena

Post by plain vanilla »

JoseMujica wrote:
plain vanilla wrote:
ma to je nezrelo i poprilično jadno u odnosu kako to žene znaju artikulirati....muškarci su nedorasli ženama u ovom poslu

kažem to iz iskustva...imam kući akademika za emocionalno ucjenjivanje
ne diraj zene :oops: :D
LillySwahilly

#23 Re: Emocionalna ucjena

Post by LillySwahilly »

Ali ma.le.na , vidis postoji mogucost da to sto vracas istom mjerom tebe mijenja kao osobu i mozda ces to nesvjesno uraditi osobi koja to nije zasluzila kao neki steceni nacin samoodbrane...ne razumijem potrebu za tim... i zasto ljudi to rade osobi koju navodno "vole".
Jako me iznenadjuje sto ljudi to uopste koriste jer ce prije ili kasnije dovesi do nekih problema. A sto se tice majstorstva, ocito onaj ko to primjeti vec je upoznat s tim, znaci vec su mu to radili i zna vratiti :)...Ali zasto to uopste raditi bliskim ljudima, jer nabijanje na nos moze trajati cijeli zivot, ja sam za tebe ovo, ti si za mene ono...???
JoseMujica

#24 Re: Emocionalna ucjena

Post by JoseMujica »

ne diram..pa zar nisam rekao da ste najjače u ovome? nema muškarca koji može jednoj ženi prismrditi u emocionalnom ucjenjivanju
Tranquilizer

#25 Re: Emocionalna ucjena

Post by Tranquilizer »

plain vanilla wrote:

da me voliš "kupio" bi mi...cija li je to specijalnost da mi je znati :?: :lol:
Post Reply