vala sam pao ko pokosen....bez ispaljenog metka....makar u vazduhlady midnight wrote:ko ti je kriv kad si laHAkpitt wrote:ihhhhh....ja ulovljen:D
plijen
:D:D
Emocije ili racio?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
xyz2007
#78 Re: Emocije ili racio?
Mi obicno kazemo uradicemo ovo ovako i ono onakoanais_nin wrote: Kojoj grupi vi pripadate? Je li racionalni pristup uvijek ili pretezno pobjedjuje ili pak emocije?I sta mislite da su prednost i/ili mane vaseg pristupa pitanjima ljubavi/sexa?
Da li biste mjenjali svoju prirodu da mozete?
Mi kad nam se da scenario mozemo reci sta bi najbolje bilo da se uradi, i sta je drugima najbolje da urade i sta bi mi uradili da smo na tom mjestu.... ali to svakako ne znaci ama ni u jednom procentu a cemo se upravo tako postaviti i da cemo tako postupiti!
Ima puno detalja koji mogu da promjene odluku.
- anais_nin
#79 Re: Emocije ili racio?
ovde ne pricamo o konkretnim situacijama, sta biste uradili da se desi....pa tri tacke....xyz2007 wrote:Mi obicno kazemo uradicemo ovo ovako i ono onakoanais_nin wrote: Kojoj grupi vi pripadate? Je li racionalni pristup uvijek ili pretezno pobjedjuje ili pak emocije?I sta mislite da su prednost i/ili mane vaseg pristupa pitanjima ljubavi/sexa?
ali u realnosti to su samo izjave koje smo mi prihvatili od djetinjstva ( neka nacela sta je ispravno a sta ne )
ali to i ne znaci da kad se mi nadjemo u toj situcaiji da cemo moci tako da se postavimo i da situaciju necemo vidjeti skroz drugacije.
Mi kad nam se da scenario mozemo reci sta bi najbolje bilo da se uradi, i sta je drugima najbolje da urade i sta bi mi uradili da smo na tom mjestu.... ali to svakako ne znaci ama ni u jednom procentu a cemo se upravo tako postaviti i da cemo tako postupiti!
tema ove emisije je kako vidite sebe? tj kako procjenjuje da ste donosili odluke na ljubavnom planu do sada
-
callmethebreeeze
#80 Re: Emocije ili racio?
ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se"anais_nin wrote:ovde ne pricamo o konkretnim situacijama, sta biste uradili da se desi....pa tri tacke....xyz2007 wrote:Mi obicno kazemo uradicemo ovo ovako i ono onakoanais_nin wrote: Kojoj grupi vi pripadate? Je li racionalni pristup uvijek ili pretezno pobjedjuje ili pak emocije?I sta mislite da su prednost i/ili mane vaseg pristupa pitanjima ljubavi/sexa?
ali u realnosti to su samo izjave koje smo mi prihvatili od djetinjstva ( neka nacela sta je ispravno a sta ne )
ali to i ne znaci da kad se mi nadjemo u toj situcaiji da cemo moci tako da se postavimo i da situaciju necemo vidjeti skroz drugacije.
tema ove emisije je kako vidite sebe? tj kako procjenjuje da ste donosili odluke na ljubavnom planu do sadapa valjda smo u stanju da sagledamo svoju proslost i prokuzimo jesmo li se uglavnom sluzili glavom ili srcem?
ja vala jesam
a ako BOg da tako ce biti i ubuduce
jao, sad sam htio da ispadnem zajeban, ali sam u stvari ispao glup. naravno da ja ozbiljno pristupam ozbiljnim stvarima poput dizanja kredita.
ali u ljubavi samo emocije
- anais_nin
#81 Re: Emocije ili racio?
callmethebreeeze wrote: ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se"
jao, sad sam htio da ispadnem zajeban, ali sam u stvari ispao glup. naravno da ja ozbiljno pristupam ozbiljnim stvarima poput dizanja kredita.
ali u ljubavi samo emocije
okruzena sam sa dosta ljudi koji odluke emotivne prirode donose trezveno, racionalno, fino stave na vagu da vide sta je bolje za njih
- danas
#82 Re: Emocije ili racio?
znam ja dvoje koji se upoznali na faksu i rade sad u istoj firmi a kasnije kontaju otvorit law firm zajedno i sve tako kad pricaju, sam biznis nista ono 'love'... i u neka doba se okurazim jaanais_nin wrote:callmethebreeeze wrote: ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se"
ali u ljubavi samo emocije![]()
![]()
ama jasta nego ce se rijesiti
![]()
stambenE problematike se uvijek rijese
![]()
okruzena sam sa dosta ljudi koji odluke emotivne prirode donose trezveno, racionalno, fino stave na vagu da vide sta je bolje za njihne vidim u tome nista lose, ako to odredjenoj osobi pashe
samo priznam da je meni to nepoznat jezik....i svaki put kad mi se razum oglasi i nesto bi se i ko pobunio, emocije uvijek nadglasaju, svim mogucim sredstvima se sluze
znam se nekad sama sebi (a nekad i drugima) batrgat, al je to ljubavnim situVacijama bezuspjesna borba
zbog cega mi bude veoma drago
![]()
WTF
- anais_nin
isto mi je nerazumljiv taj jezik kojim prica ta zenska iz tvog posta
- danas
pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnica
a ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat
sta ja znam, mozda je to i pametnije nego 'vako ko ja mahnita
- Bumbar
hmh...mene zanima sta ce biti ako se odluce baviti razlicitim granama pravadanas wrote:pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnicaa ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat
![]()
- anais_nin
Bumbar wrote:hmh...mene zanima sta ce biti ako se odluce baviti razlicitim granama pravadanas wrote:pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnicaa ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat
![]()
sta ja znam, mozda je to i pametnije nego 'vako ko ja mahnita![]()
![]()
...
pa i to ce oni "racionalno" skontat
- Bumbar
anais_nin wrote:Bumbar wrote:hmh...mene zanima sta ce biti ako se odluce baviti razlicitim granama pravadanas wrote:pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnicaa ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat
![]()
sta ja znam, mozda je to i pametnije nego 'vako ko ja mahnita![]()
![]()
...
![]()
![]()
![]()
pa i to ce oni "racionalno" skontat![]()
sigurno
- anais_nin
#88 Re: Emocije ili racio?
i dalje srcem i samo srcem 
- JThomas
#89 Re: Emocije ili racio?
imam li dozvolu da ovo malo okrenem na filozofiju i psihologiju? 
- anais_nin
#90 Re: Emocije ili racio?
daJThomas wrote:imam li dozvolu da ovo malo okrenem na filozofiju i psihologiju?
- JThomas
#91 Re: Emocije ili racio?
zahvaljujem šefice
naime, jako me intrigira ovo nešto što čitam ovih dana, postao sam ovo i na biserima mudrosti:
Usually what first happens is that the 'me' has been hurt and 'I' must remove or get rid of pain. 'What can I do?', that's the first reaction. So you start a train of thought: 'Who did it? Who is to blame?', and you say: "OK, that one's to blame. I must take revenge". Or else another reaction would be to say, "I should not be hurt".
But then there's a conflict, because the same thought process which makes you be hurt is also fighting and saying you should not be hurt.
vrlo pojednostavljeno, poslije mogu detaljnije - gdje je tačno ta granica između "emocija" i "uma"? da li su možda oni dvije strane jednog istog?
naime, jako me intrigira ovo nešto što čitam ovih dana, postao sam ovo i na biserima mudrosti:
Usually what first happens is that the 'me' has been hurt and 'I' must remove or get rid of pain. 'What can I do?', that's the first reaction. So you start a train of thought: 'Who did it? Who is to blame?', and you say: "OK, that one's to blame. I must take revenge". Or else another reaction would be to say, "I should not be hurt".
But then there's a conflict, because the same thought process which makes you be hurt is also fighting and saying you should not be hurt.
vrlo pojednostavljeno, poslije mogu detaljnije - gdje je tačno ta granica između "emocija" i "uma"? da li su možda oni dvije strane jednog istog?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#92 Re: Emocije ili racio?
Sad si me zadeverao ali bas.JThomas wrote:da li su možda oni dvije strane jednog istog?
- JThomas
#93 Re: Emocije ili racio?
onako, jako je apstraktno i možda mu zato i nije mjesto na ovom podforumu, ali nadam se da možete shvatiti na šta ciljam...
mislim, taj osjećaj svi znate: "emocije" kažu hajde, ili ostani, istog trena "um" kaže nemoj, odlazi, nije to za tebe, najebaćeš i tako dalje...
je li moguće kao što ovaj pametni čiko koji se bavio svim i svačim kaže - da je riječ o jednom misaonom procesu, a ne dva odvojena? figurativno, o zmiji koja grize svoj rep...
mislim, taj osjećaj svi znate: "emocije" kažu hajde, ili ostani, istog trena "um" kaže nemoj, odlazi, nije to za tebe, najebaćeš i tako dalje...
je li moguće kao što ovaj pametni čiko koji se bavio svim i svačim kaže - da je riječ o jednom misaonom procesu, a ne dva odvojena? figurativno, o zmiji koja grize svoj rep...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#94 Re: Emocije ili racio?
Vrlo moguce.JThomas wrote:onako, jako je apstraktno i možda mu zato i nije mjesto na ovom podforumu, ali nadam se da možete shvatiti na šta ciljam...
Srce i um se ne mogu kontrolisati nazalost, da mogu to bi bila druga prica...ovako zajebajes sam sebe.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
- Aurora Borealis
#96 Re: Emocije ili racio?
.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:22, edited 2 times in total.
- Latina
- sheilak
#98 Re: Emocije ili racio?
Zasto si tako sigurna da bi popustanje i prepustanje emocijama bilo toliko porazavajuce za tebe, barem u ovom slucaju? Znas, srce nekad zna vise nego razum.
Ili ti ovog puta govori tvoja intuicija da budes oprezna? U tom slucaju ja bih je poslusala, ali razum sam ne. Jer emocije su starije, imaju vise iskustva i imaju pristup znanju do kojeg razum ne moze doprijeti.
Ili ti ovog puta govori tvoja intuicija da budes oprezna? U tom slucaju ja bih je poslusala, ali razum sam ne. Jer emocije su starije, imaju vise iskustva i imaju pristup znanju do kojeg razum ne moze doprijeti.
Last edited by sheilak on 07/06/2009 13:12, edited 1 time in total.
- Latina
-
andrija2007
#100 Re: Emocije ili racio?
Izgleda da je tvoj razum odlucio, da ces u bilo kakvom ishodu, biti nesretna. To je cista obmana uma , jednostavno
zato sto je sam zivot nepredvidljiv, um jednostavno ne moze da dokuci kojim pravcem ce se odvijati zivot, um je skucen
i ogranicen dok je zivot sirok i vitalan.
Skupi hrabrosti i vjeruj vlastitom zivotu, jer je on ono najdragocjenije sto imas, sto imamo.
Pozdrav, Andrija.
zato sto je sam zivot nepredvidljiv, um jednostavno ne moze da dokuci kojim pravcem ce se odvijati zivot, um je skucen
i ogranicen dok je zivot sirok i vitalan.
Skupi hrabrosti i vjeruj vlastitom zivotu, jer je on ono najdragocjenije sto imas, sto imamo.
Pozdrav, Andrija.
Last edited by andrija2007 on 06/06/2009 23:55, edited 1 time in total.