Emocije ili racio?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Kad su u pitanju veze/ljubav/sex odluke donosim

srcem
20
25%
glavom
4
5%
srcem i glavom, odmjereno
41
51%
nekim drugim organima
9
11%
takvim stvarima se bakcem samo cetvrtkom
7
9%

Total votes: 81

pitt

Post by pitt »

lady midnight wrote:
pitt wrote:ihhhhh....ja ulovljen :D:D
ko ti je kriv kad si laHAk :D plijen :D:D:D
vala sam pao ko pokosen....bez ispaljenog metka....makar u vazduh :D:D:D
ifbbpro

Post by ifbbpro »

bosmen wrote:Krenem srcem :D zavrsim glavom(ili vise njih ) :D :D u medjuvremenu pokusavam i jednim i drugim kombinovat pa to ode i na neke druge organe i tako iz četvrtka u četvrtak :-) :) :-D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
:D :D
xyz2007

#78 Re: Emocije ili racio?

Post by xyz2007 »

anais_nin wrote: Kojoj grupi vi pripadate? Je li racionalni pristup uvijek ili pretezno pobjedjuje ili pak emocije? :D I sta mislite da su prednost i/ili mane vaseg pristupa pitanjima ljubavi/sexa? :D Da li biste mjenjali svoju prirodu da mozete? :D
Mi obicno kazemo uradicemo ovo ovako i ono onako :D ali u realnosti to su samo izjave koje smo mi prihvatili od djetinjstva ( neka nacela sta je ispravno a sta ne ) :D ali to i ne znaci da kad se mi nadjemo u toj situcaiji da cemo moci tako da se postavimo i da situaciju necemo vidjeti skroz drugacije.

Mi kad nam se da scenario mozemo reci sta bi najbolje bilo da se uradi, i sta je drugima najbolje da urade i sta bi mi uradili da smo na tom mjestu.... ali to svakako ne znaci ama ni u jednom procentu a cemo se upravo tako postaviti i da cemo tako postupiti!

Ima puno detalja koji mogu da promjene odluku.
anais_nin

#79 Re: Emocije ili racio?

Post by anais_nin »

xyz2007 wrote:
anais_nin wrote: Kojoj grupi vi pripadate? Je li racionalni pristup uvijek ili pretezno pobjedjuje ili pak emocije? :D I sta mislite da su prednost i/ili mane vaseg pristupa pitanjima ljubavi/sexa? :D Da li biste mjenjali svoju prirodu da mozete? :D
Mi obicno kazemo uradicemo ovo ovako i ono onako :D ali u realnosti to su samo izjave koje smo mi prihvatili od djetinjstva ( neka nacela sta je ispravno a sta ne ) :D ali to i ne znaci da kad se mi nadjemo u toj situcaiji da cemo moci tako da se postavimo i da situaciju necemo vidjeti skroz drugacije.

Mi kad nam se da scenario mozemo reci sta bi najbolje bilo da se uradi, i sta je drugima najbolje da urade i sta bi mi uradili da smo na tom mjestu.... ali to svakako ne znaci ama ni u jednom procentu a cemo se upravo tako postaviti i da cemo tako postupiti!

ovde ne pricamo o konkretnim situacijama, sta biste uradili da se desi....pa tri tacke....

tema ove emisije je kako vidite sebe? tj kako procjenjuje da ste donosili odluke na ljubavnom planu do sada :D pa valjda smo u stanju da sagledamo svoju proslost i prokuzimo jesmo li se uglavnom sluzili glavom ili srcem? :oops: ja vala jesam :D a ako BOg da tako ce biti i ubuduce :D
callmethebreeeze

#80 Re: Emocije ili racio?

Post by callmethebreeeze »

anais_nin wrote:
xyz2007 wrote:

ovde ne pricamo o konkretnim situacijama, sta biste uradili da se desi....pa tri tacke....

tema ove emisije je kako vidite sebe? tj kako procjenjuje da ste donosili odluke na ljubavnom planu do sada :D pa valjda smo u stanju da sagledamo svoju proslost i prokuzimo jesmo li se uglavnom sluzili glavom ili srcem? :oops: ja vala jesam :D a ako BOg da tako ce biti i ubuduce :D
ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se" :D

jao, sad sam htio da ispadnem zajeban, ali sam u stvari ispao glup. naravno da ja ozbiljno pristupam ozbiljnim stvarima poput dizanja kredita.
ali u ljubavi samo emocije :D
anais_nin

#81 Re: Emocije ili racio?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote: ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se" :D

jao, sad sam htio da ispadnem zajeban, ali sam u stvari ispao glup. naravno da ja ozbiljno pristupam ozbiljnim stvarima poput dizanja kredita.
:D :D :D ama jasta nego ce se rijesiti :D :lol: stambenE problematike se uvijek rijese :D

okruzena sam sa dosta ljudi koji odluke emotivne prirode donose trezveno, racionalno, fino stave na vagu da vide sta je bolje za njih :D ne vidim u tome nista lose, ako to odredjenoj osobi pashe :D samo priznam da je meni to nepoznat jezik....i svaki put kad mi se razum oglasi i nesto bi se i ko pobunio, emocije uvijek nadglasaju, svim mogucim sredstvima se sluze :D znam se nekad sama sebi (a nekad i drugima) batrgat, al je to ljubavnim situVacijama bezuspjesna borba :D zbog cega mi bude veoma drago :oops: :D
danas

#82 Re: Emocije ili racio?

Post by danas »

anais_nin wrote:
callmethebreeeze wrote: ja sam se uvijek prepustao emocijama. racionalno pristupas dizanju kredita za stan, mada se ja i tada vodim emocijama, tj, stavom: "jebat' ga, rijesice se" :D

:D :D :D ama jasta nego ce se rijesiti :D :lol: stambenE problematike se uvijek rijese :D

okruzena sam sa dosta ljudi koji odluke emotivne prirode donose trezveno, racionalno, fino stave na vagu da vide sta je bolje za njih :D ne vidim u tome nista lose, ako to odredjenoj osobi pashe :D samo priznam da je meni to nepoznat jezik....i svaki put kad mi se razum oglasi i nesto bi se i ko pobunio, emocije uvijek nadglasaju, svim mogucim sredstvima se sluze :D znam se nekad sama sebi (a nekad i drugima) batrgat, al je to ljubavnim situVacijama bezuspjesna borba :D zbog cega mi bude veoma drago :oops: :D
znam ja dvoje koji se upoznali na faksu i rade sad u istoj firmi a kasnije kontaju otvorit law firm zajedno i sve tako kad pricaju, sam biznis nista ono 'love'... i u neka doba se okurazim ja :D pa pitam curu pa volite li se vi or what -- pa pouzdan je on kaze ona, a i katolik je ko i ja, ima savings :? ... pa slazemo se veli ok, a ima i posla u firmi pa keeps us busy :? :?

WTF :?
anais_nin

Post by anais_nin »

:D pa rekoh ja, ima ih dosta :D imam ja raje s faksa koji su rodjeni u kanadi, ali cije kulture jos uvijek praktikuju "ugovorene brakove" :D dosta njih se ne buni, kao to je tako i njima je to ok :D kao sto rekoh postujem :D al' mi nerazumljivo....

isto mi je nerazumljiv taj jezik kojim prica ta zenska iz tvog posta :? mozda oni jedino znaju tako....zato ovako i postavih temu....nekim ljudima je odgovor vrlo ocigledan...ILI ili....kod nekih je malo jednog malog drugog... :D ja sam apsolutno i totalno neracionalna :lol:
danas

Post by danas »

pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnica :-) a ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat :oops:

sta ja znam, mozda je to i pametnije nego 'vako ko ja mahnita :-)
Bumbar

Post by Bumbar »

danas wrote:pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnica :-) a ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat :oops:

hmh...mene zanima sta ce biti ako se odluce baviti razlicitim granama prava :lol: :lol: :lol: ...
anais_nin

Post by anais_nin »

Bumbar wrote:
danas wrote:pa ne kontam ni ja -- shvatam da ima toga, ali ne kontam emocionalno kako moze... cuj on je reliable, sastaviila valjda ona listu kvalifikacija pa on ispunjava najvise, a sad sto ga bas i ne voli to je zanemariva sitnica :-) a ima i posla u firmi, imaju o cemu pricat :oops:

hmh...mene zanima sta ce biti ako se odluce baviti razlicitim granama prava :lol: :lol: :lol: ...
:lol: :lol: :lol:

pa i to ce oni "racionalno" skontat :-) :D
Bumbar

Post by Bumbar »

anais_nin wrote:
Bumbar wrote:

:lol: :lol: :lol:

pa i to ce oni "racionalno" skontat :-) :D

sigurno :lol: :lol: ...e hebi ga...malo tuzno...hmm
anais_nin

#88 Re: Emocije ili racio?

Post by anais_nin »

i dalje srcem i samo srcem :)
JThomas

#89 Re: Emocije ili racio?

Post by JThomas »

imam li dozvolu da ovo malo okrenem na filozofiju i psihologiju? :D
anais_nin

#90 Re: Emocije ili racio?

Post by anais_nin »

JThomas wrote:imam li dozvolu da ovo malo okrenem na filozofiju i psihologiju? :D
da :) slobodno... :D
JThomas

#91 Re: Emocije ili racio?

Post by JThomas »

zahvaljujem šefice :D

naime, jako me intrigira ovo nešto što čitam ovih dana, postao sam ovo i na biserima mudrosti:

Usually what first happens is that the 'me' has been hurt and 'I' must remove or get rid of pain. 'What can I do?', that's the first reaction. So you start a train of thought: 'Who did it? Who is to blame?', and you say: "OK, that one's to blame. I must take revenge". Or else another reaction would be to say, "I should not be hurt".
But then there's a conflict, because the same thought process which makes you be hurt is also fighting and saying you should not be hurt.

vrlo pojednostavljeno, poslije mogu detaljnije - gdje je tačno ta granica između "emocija" i "uma"? da li su možda oni dvije strane jednog istog?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#92 Re: Emocije ili racio?

Post by ladyblue18 »

JThomas wrote:da li su možda oni dvije strane jednog istog?
Sad si me zadeverao ali bas. :-D :mrgreen:
JThomas

#93 Re: Emocije ili racio?

Post by JThomas »

onako, jako je apstraktno i možda mu zato i nije mjesto na ovom podforumu, ali nadam se da možete shvatiti na šta ciljam...

mislim, taj osjećaj svi znate: "emocije" kažu hajde, ili ostani, istog trena "um" kaže nemoj, odlazi, nije to za tebe, najebaćeš i tako dalje...

je li moguće kao što ovaj pametni čiko koji se bavio svim i svačim kaže - da je riječ o jednom misaonom procesu, a ne dva odvojena? figurativno, o zmiji koja grize svoj rep...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#94 Re: Emocije ili racio?

Post by ladyblue18 »

JThomas wrote:onako, jako je apstraktno i možda mu zato i nije mjesto na ovom podforumu, ali nadam se da možete shvatiti na šta ciljam...

mislim, taj osjećaj svi znate: "emocije" kažu hajde, ili ostani, istog trena "um" kaže nemoj, odlazi, nije to za tebe, najebaćeš i tako dalje...

je li moguće kao što ovaj pametni čiko koji se bavio svim i svačim kaže - da je riječ o jednom misaonom procesu, a ne dva odvojena? figurativno, o zmiji koja grize svoj rep...
Vrlo moguce.
Srce i um se ne mogu kontrolisati nazalost, da mogu to bi bila druga prica...ovako zajebajes sam sebe.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#95 Re: Emocije ili racio?

Post by Latina »

---
Last edited by Latina on 06/06/2009 16:44, edited 1 time in total.
Aurora Borealis

#96 Re: Emocije ili racio?

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:22, edited 2 times in total.
Latina

#97 Re: Emocije ili racio?

Post by Latina »

---
Last edited by Latina on 06/06/2009 16:45, edited 1 time in total.
sheilak

#98 Re: Emocije ili racio?

Post by sheilak »

Zasto si tako sigurna da bi popustanje i prepustanje emocijama bilo toliko porazavajuce za tebe, barem u ovom slucaju? Znas, srce nekad zna vise nego razum.
Ili ti ovog puta govori tvoja intuicija da budes oprezna? U tom slucaju ja bih je poslusala, ali razum sam ne. Jer emocije su starije, imaju vise iskustva i imaju pristup znanju do kojeg razum ne moze doprijeti. :)
Last edited by sheilak on 07/06/2009 13:12, edited 1 time in total.
Latina

#99 Re: Emocije ili racio?

Post by Latina »

---
Last edited by Latina on 06/06/2009 16:45, edited 2 times in total.
andrija2007

#100 Re: Emocije ili racio?

Post by andrija2007 »

Izgleda da je tvoj razum odlucio, da ces u bilo kakvom ishodu, biti nesretna. To je cista obmana uma , jednostavno
zato sto je sam zivot nepredvidljiv, um jednostavno ne moze da dokuci kojim pravcem ce se odvijati zivot, um je skucen
i ogranicen dok je zivot sirok i vitalan.
Skupi hrabrosti i vjeruj vlastitom zivotu, jer je on ono najdragocjenije sto imas, sto imamo.
Pozdrav, Andrija.
Last edited by andrija2007 on 06/06/2009 23:55, edited 1 time in total.
Post Reply