Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DanskiBosnjaci

#1 Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by DanskiBosnjaci »

Emisija perspektiva preko koje je Ante iz Mostara postao poznat je dosla u Sarajevo.

http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 38116.html

Sta mislite o emisiji?

Da li ste imali iskustva sa omladinom sa one strane koja za vas predstavlja "drugu stranu".. kakvi su utisci, moze li doci do mira..
kecher II

#2 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by kecher II »

dobro i pozitivno iz svega ovoga je sto ce se ta djeca barem poceti upoznavati, komunicirati, razmjenjivati informacije, iskustva.... tako ce se vremenom i upoznati pa ce mozda, a ja se iskreno nadam, njihova djeca biti bez izrazenijih predrasuda o srbima/hrvatima/bosnjacima.
a u ovoj emisiji se vidi da djeca imaju predrasude i to kako se meni cini velike bez ikakvog htijenja da se one prevazidju, osim onog jednog momka koji kaze pa daj da naucim, vidim, istrazim, procitam pa je uzeo i kako sam ga razumio i kuran citao, pohvalno za mene, ne u smislu sto cita kuran, vec sto ga interesuje da vidi o cemu se tu radi, znatizelja da spozna druge i drugacije, pa nek se krene i od kurana.
moje misljenje je da predrasude nisu na religijskoj osnovi jer "nama" nisu problem krscani sirom svijeta ili muslimani sirom svijeta, vec su problem srbi/hrvati/bosnjaci i njihove religije, znaci nije problem krscanin nijemac ali jeste krscanin hrvat/srbin ili nije problem musliman kuvajcanin ali jeste musliman bosnjak.

svakako pozitivno i pohvalno sto se radi na tome da se djeca druze i dolaze u kontake, ovo da se radilo od 96-97 vjerujem da danas ne bismo imali antu iz mostara koji nije bio na starom mostu i mislio kako mostarci preko neretve imaju drugaciji ten i druge antropoloske karakteristike.
Joe McCarthy

#3 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Joe McCarthy »

Za OPea koliko Bošnjaka u Danskoj koristi ovaj račun?
Edin H.

#4 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Edin H. »

Svi se ubise insistriranjem na nekakvim razlicitostima, te kao drugaciji jezik, Bosnjaci satro iliri, nisu Slaveni, pa moze I Ante valjda da ima drugaciju boju koze :oops:
walter kurtz

#5 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by walter kurtz »

Image
York Light 100`s

#6 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by York Light 100`s »

:roll:
Što ne idu sa kamerama kod ljudi koji su odgovorni i mogu uticati da se ovaj nakaradni sistem koji nas sve dijeli promjeni? Nego idu među omladinu čije je ponašanje samo posljedica. I to sve njaki voditelji poput Marčela i Brane što grade karijeru kritikovanjem vlasti što nas sve dijeli idu među ove momke i cure i kao Britanci što idu u Afriku posmatrati divljake i majmune ponašaju se kao da su sa Marsa pali "hajmo ih snimati da vidimo zašto se boje jedni drugih"
Kojeg će cirkusanta naći za iduću emisiju? Frenkija? Onu tetku sa al džazire što je napravila emisiju o nadrealistima?
almir90

#7 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by almir90 »

Joj, koja hrpa gluposti od emisije. :zzzz: Ne može se emisija zasnivati na osobama koje nikad nisu imale kontakt sa drugim (mada nisu svi takvi), već im se mišljenje zasniva čisto po onome pročitanom, još da bude gore čitanje nekakvih komentara po netu. Eto, sreća pa ima i onih koji su imali međusobni kontakt, pa mogu nešto konkretno reći.

Zna se da su najveći borci iz prvog korpusa bečke divizije, armija SAD, i ostala 'rabra buranija, koji šute dok prolaze kroz RS, a ovi drugi kad dođu u RS, ne smiju kročiti u Federaciju.

Čut ćemo kakva je šta kaže srpska strana, po ovom prvom dijelu, i naši ispadaju itekako nacionalisti. I, za ovo je kriv internet (između ostalog). Ne mogu se roditelji kriviti (barem ne uvijek, ali ima i njihove krivice), primjera radi, kod mene u kući se ne priča o ratu, i o nacionalnoj mržnji. Ako se spominje rat uopšte, to su većinom priče nekakvih događaja i slično, kratko, i to je to. Puno više sam mržnje i kojekavih gluposti sam pokupio prateći razne po portale po netu, to je barem moje lično mišljenje.

Ja kroz posao imam kontakt sa Srbima i Hrvatima, i to sa starijim narodom, tu sam na "granici", pa idemo mi njima, oni nama i tako u krug. Upoznao sam i par pripadnika VRS-a (iako tvrde da su natjerani da idu ratovati), može se pričati, sve dok priča nije vezana za rat. Tu se ne može puno raspravljati, uvijek će svako braniti svoje, to važi i za nas, i za njih.
ilkbahar

#8 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by ilkbahar »

Netreba nama nikakva emisija, omladina sa Pala redovno dolazi u sarajevo i izlazi, isto tako federalci cesto odlaze u istocno u diskoteke, jer u federaciji takvih nema.
A da ne govorim o citavoj sili radnika sa pala koji dolaze u sarajevo da rade po ministarstvima, sto se moze lijepo vidjeti na stanici na bembasi.
a da ne govorim koliko se "vehabija"! naselilo na dobrinji, bas na granici izmedju IS i FS. Napredujemo
York Light 100`s

#9 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

kecher II wrote:osim onog jednog momka koji kaze pa daj da naucim, vidim, istrazim, procitam pa je uzeo i kako sam ga razumio i kuran citao, pohvalno za mene, ne u smislu sto cita kuran, vec sto ga interesuje da vidi o cemu se tu radi, znatizelja da spozna druge i drugacije, pa nek se krene i od kurana.
E nek si nam i to pojasnio, nedaj Bože da te je ko pogrešno shvatio pa pomislio da je za tebe čitanje Kur'ana pozitivna stvar :roll:
broj dva

#10 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by broj dva »

[
Romanija

#11 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Romanija »

Koja depresija, a nakon emisija o Mostaru ljudi mislili da je to grad-slucaj :D. Ja ocekujem da se 'SE' zavrsi ovaje serijal gdje cemo cuti sta jedni o drugima misle ucenici Buzima i Sekovica. LIjepa demokratija.
nino90

#12 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by nino90 »

kad ce drugi dio
cyprus

#13 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by cyprus »

Podržavam ovakve inicijative :thumbup: Ne budu li dale rezultata, kuku nama...
kecher II

#14 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by kecher II »

York Light 100`s wrote:
kecher II wrote:osim onog jednog momka koji kaze pa daj da naucim, vidim, istrazim, procitam pa je uzeo i kako sam ga razumio i kuran citao, pohvalno za mene, ne u smislu sto cita kuran, vec sto ga interesuje da vidi o cemu se tu radi, znatizelja da spozna druge i drugacije, pa nek se krene i od kurana.
E nek si nam i to pojasnio, nedaj Bože da te je ko pogrešno shvatio pa pomislio da je za tebe čitanje Kur'ana pozitivna stvar :roll:
ja, i....?

u svakom slucaju pohvalno je i to, mada po mom misljenju bolje bi bilo kada bi se upoznavali bez tih religijskih karakteristika i kada bi se religija ostavila po strani, za neki naredni korak, odnosno da se o religiji i razlicitim religijskim obicajima upoznaju licno,
meho i pero se druze i ako su religiozni pricaju o tome i idu jedan drugome na bajrame i bozice a ne pero cita kuran a meho bibliju da bi se upoznali, a ako nisu religiozni idu na pivu i trabunjaju kako je sve sjebano i u istocnom i u samo sarajevu.
York Light 100`s

#15 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

kecher II wrote:
York Light 100`s wrote:
ja, i....?

u svakom slucaju pohvalno je i to, mada po mom misljenju bolje bi bilo kada bi se upoznavali bez tih religijskih karakteristika i kada bi se religija ostavila po strani, za neki naredni korak, odnosno da se o religiji i razlicitim religijskim obicajima upoznaju licno,
meho i pero se druze i ako su religiozni pricaju o tome i idu jedan drugome na bajrame i bozice a ne pero cita kuran a meho bibliju da bi se upoznali, a ako nisu religiozni idu na pivu i trabunjaju kako je sve sjebano i u istocnom i u samo sarajevu.
Netačno ma koliko neki kao ti pokušavali predstaviti religiju kao glavni problem.
Ironija je kako upravo ti napisa (i tu si 100% u pravu) da kod nas nije religija problem nego nacionalnost (uprkos tome što su sva 3 naroda vezana za religiju).
Onaj iz RSa neće imati problem ugostiti studente i turiste muslimane iz Irana ili katolike iz Njemačke ali će imati problem ugostiti Bošnjaka iz Maglaja ili Hrvata iz Žepča.
Isto tako što jedna Bošnjačka škola nema problem ugostiti pravoslavce iz Grčke ili Rumunije a još nije spremna za pravoslavce iz istočnog Sarajeva.
Možeš ti biti Bošnjak ateista ili Bošnjak teški musliman za onog iz 2. entiteta neće biti razlike, možeš ti biti raja koja pije pivo i samo priča o fudbalu i kako je sjebano u oba Sarajevo većina iz RS-a će te opet prezirati jer za njega nije bitno da li klanjaš ili ne ili šta misliš o Kur'anu nego je ključno da si ti Bošnjak sin Hasana i Hasene makar ti sva porodica bila komunjare.
A vi internet ateisti sa Klixa i dalje smatrajte da je uzrok problema u BiH zatucanost jer ljudi idu u džamiju i crkve.

Franjo što Himzi čestita Bajram a Himzo njemu Božić je ljepši znak sloge, multikulturalnosti i suživota nego ijedno kafansko sijelo gdje Meho i Pero pijani ko letve sami sebe ponižavaju i pljuju sami po sebi "a i mi smo gowna" "ma nismo ni mi šta bolji" i misle da su s time dokazali da su multivitaminski.
Nije Bošnjo balija ulizica kada sjedne sa Srbinom i pljuje po svom "zapadnom" Sarajevu kao što ti reče znak multikulti, to je poniženje i papanluk kako samo naš Bošnjo zna. Cilj je da Bošnjak i Srbin sjednu skupa i jedan drugom približe svoje Sarajevo
kecher II

#16 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by kecher II »

emisija ko emisija ima dobar cilj a to je da priblizi jedne druge i trece i to je za svaku pohvalu, da li ce uspijeti i koliko to cemo da vidimo, ima ova emisija, ima na face-u mescini, "dvije skole pod jednim krovom", krenulo je se da se djeca, tinejdzeri, upucuju jedni na druge, da se upoznaju i to je, za mene, super stvar, jos da i prosvetni radnici pa i politicari krenu tako valjda bi polucilo nekog i pozitivnog rezultata, o tom po tom,

ja nisam reko da "bosnjo balija" treba da se ulizuje srbima/hrvatima pljujuci po sebi da bi bio multikulti, vec bas naprotiv da se zdravo i iskreno druze i razgovaraju.

ovo sto smo se ti i ja, York 100's, nesto ko raspravili u sustini govorimo istu stvar, ja ne kazem da trebas pljuvat po svom da bi bio multikulti, kurane i biblije nek citaju ako im se cita, nemam nista protiv ali ja ih ne citam, moj licni izbor ali necemo o meni i o tebi,
mislim da je bolje peri da sjede s mujom i prica i druzi se i da se tako upoznaju i vide na kakvim su stajalistima i da ih probaju pribliziti cinjenicama a ne da odrastaju na mitovima i propagandi, pa 'ebo te, onaj mislio da ljudi s druge strane rijeke imaju tamniji ten i druge teksture lica, nego da pero cita kuran da bi vidio kakav je meho i obrnuto,
kako sam shvatio onaj momak je uzeo da cita, mozda kuran mozda nesto slicno, da bi pokusao da shvati kakvi su tinejdzeri u SA, po meni pogresno skroz, al' nek cita valjda ce u nekom sledecem stadiju reci daj da odem i da licno upoznam tinejdzera iz SA i da vidim koliko smo razliciti ili slicni, tinejdzeri sirom svijeta imaju vrlo vjerovatno vecinu slicnih interesa pa kroz te zajednicke interese nek mujo njemu objasni sta je bajram, baklava, kurban, kaba, poslanici..... a ovaj njemu tamjan, kandilo, uskrsnuce, evandjelja, apostoli.... i sta sve ima da pricaju o tome ili ako ne citaju kurane i biblije nek pogledaju film, poigraju lopte, popiju pivu i razglabaju o svemu o cemu tinejdzeri razglabaju,

djeca se plase jedni drugih, pa to je strasno
fortaleza

#17 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by fortaleza »

Ono što je vidno očigledno iz ovakvih emisija je to da se mlađi naraštaji ne mogu otarasiti dugova prošlih događaja i ne mogu pobjeći od stalne uloge žrtve koja se inducira sve ovo vrijeme i na neki način postaje mentalitet i oznaka društva (ne samo nacionalno), ovo je posebno izraženo kod djece po bošnjačkom planu i programu, barem po ovom videu.
It_is_a_Leclerc

#18 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by It_is_a_Leclerc »

Djecu i mlade što više treba tjerati u ovakve emisije i projekte. Neka makar sjede i pričaju, pa nek' se i ne slažu, ali nek' se druže, nek' su zajedno i pričaju, pa makar o badmintonu. Niko ne mijenja stavove za jedan dan, ali bilo bi dobro da mladi naraštaji ove zemlje makar počnu vjerovati u to da ih niko "s one strane" neće pojesti.
York Light 100`s

#19 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

It_is_a_Leclerc wrote:Djecu i mlade što više treba tjerati u ovakve emisije i projekte. Neka makar sjede i pričaju, pa nek' se i ne slažu, ali nek' se druže, nek' su zajedno i pričaju, pa makar o badmintonu. Niko ne mijenja stavove za jedan dan, ali bilo bi dobro da mladi naraštaji ove zemlje makar počnu vjerovati u to da ih niko "s one strane" neće pojesti.
I družit će se tako 10 godina i pričati samo o badmintonu, prva tema vezana za prave probleme i ode druženje u 3...
Ako misliš da će se postepeno približavati jedni drugima sa time što se više druže varaš se. To je vještačko druženje čim ti moraš pet puta razmisliti šta ćeš reći da te ko pogrešno ne shvati
Bodkin

#20 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Bodkin »

York Light 100`s wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Djecu i mlade što više treba tjerati u ovakve emisije i projekte. Neka makar sjede i pričaju, pa nek' se i ne slažu, ali nek' se druže, nek' su zajedno i pričaju, pa makar o badmintonu. Niko ne mijenja stavove za jedan dan, ali bilo bi dobro da mladi naraštaji ove zemlje makar počnu vjerovati u to da ih niko "s one strane" neće pojesti.
I družit će se tako 10 godina i pričati samo o badmintonu, prva tema vezana za prave probleme i ode druženje u 3...
Ako misliš da će se postepeno približavati jedni drugima sa time što se više druže varaš se. To je vještačko druženje čim ti moraš pet puta razmisliti šta ćeš reći da te ko pogrešno ne shvati
Ja kazem da im od malena damo puske u ruke i nek jebu majku jedni drugima! Nema popustanja
York Light 100`s

#21 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Bodkin wrote:Ja kazem da im od malena damo puske u ruke i nek jebu majku jedni drugima! Nema popustanja
Nema hajra od puške ali nema ni efekta staviti ih u istu prostoriju pa da pričaju o badmintonu, fudbalu, vremenu i sisama jer će se uvijek osjetiti ta napetost. Nije kriva omladina ali imamo nakaradni post-ratni sistem gdje imamo 3 istine, 3 historije i 3 krivca umjesto da je se podvukla crta kao nakon završetka 2. svjetskog rata i Njemcima i židovima.

Da budem iskren muka mi je i pomisliti na taj projekat kada bih morao sjediti sa nekim kao sa tobom. Ne zbog imena i nacionalnosti nego što mi se činiš kao neko sa pričom "svi smo pucali, svi smo krivi, svi smo počeli rat"
Prije ću sjesti sa nekim ko mi u lice kaže "Jesmo vas napali zato što ste izašli na referendum i htjeli smo veliku Srbiju" nego neko ko mi počne pizzzz o tome kako smo svi krivi i odgovorni
Bodkin

#22 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Bodkin »

Naravno da ti je lakse jer je taj koji te je napao zbog velike bijesr isti kao i ti samo dva polariteta. Tebi je sam kazes taj blizi. Nije to slucajno
York Light 100`s

#23 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Bodkin wrote:Naravno da ti je lakse jer je taj koji te je napao zbog velike bijesr isti kao i ti samo dva polariteta. Tebi je sam kazes taj blizi. Nije to slucajno
Ne nego cijenim iskrenost i neko ko priznaje grešku a ne neko ko izvrće priču i kroji svoju historiju kako njemu paše. A ti što misliš da oni što su se popeli na brda i onaj što je se branio isti samo 2 polariteta. Hajde ti u Njemačku i govori kako je nacista i židov isti samo 2 polariteta pa bi vidio, e to je što sam ja rekao da su se neke mjere poduzele u vezi 2. svjetskog rata gdje strana negativca ne može verbalno prditi kao što ti imaš slobodu to raditi
It_is_a_Leclerc

#24 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by It_is_a_Leclerc »

Večeras su u emisiji govorili učenici iz Istočnog Sarajeva, i ja moram priznati da su me iznenadili. Ima itekako kvalitetnih stavova, ima i onih "A Jasenovac ?", al' vidi se da se i oni trude da shvate neke stvari.
Šveđanin

#25 Re: Emisija Perspektiva - Sarajevo i Istočno Sarajevo!

Post by Šveđanin »

Ima li te emisije na jutjubu?
Post Reply