beniciodeltoro wrote:
Emir nije učestvovao u nikakvom projektu ili pokretu, zašto bi mi smetao ili bio gori? Ili ga volim ili ne, prebacim kanal i ne gledam ga.
Šta hoćeš reći sa tim pasošom? Čovjek gleda gdje mu je bolje i svi bi mi tako postupili, šta sad hoćeš li ti svim patriotama koji su otišli poslije rata u inostranstvo, traže azil i državljanstvo zabraniti da se osjećaju Bosancem, da mašu BH zastavom i idu na utakmice? Što bi kod Emira bilo drugačije? Ko da ti ne bi tražio EU pasoš da imaš priliku? Malo licemjerno od tebe
Kad se intelektualci odnosno akademska inteligencija jednog naroda-nacije usuti ...kada se intelektualci zabave sami sobom umjesto da budu nezavisni i politicki i religijski pa kao takvi nosioci moralnog znanstvenog i svakog drugog pozitivnog stremljenja jednog drustva .....kada izostane njihova kritika negativnih drustvenih pojava ...kad nestane moralnih velicina u jednom drustvu ....tada se pojave misevi koji misle da su bogom dati da tom istom drustvu otvore oci i serviraju istinu onako kako je samo oni vide. Ja i narod ......bio jednom jedan lik u jednoj seriji ....koji je isao i vikao :ja i narod !!!!!! E upravo tako.....
Ti se na ovom Forumu se satra da pucas kontru svakom onome ko ne misli kao ti a diskutujes o stvarima koje apsolutno ne razumijes.
Tebe fascinira kako jedan glumac moze da tumaci razlicite likove. Pa sasvim jednostavno on to radi jer je glumac i jer mu je to posao.
Kakav je kao glumac ....pogledaj mu nagrade .......kakav je kao covjek ....pa procitaj sta vecina o tome misli i samo ti se kaze .........
Kakav je Kusturica reziser pogledaj njegova nagrade a kakav je kao covjek......poslusaj sta vecina kaze ....
Ne moras se plaho razumiti u glumu pa diskutovati o njoj ili reziju pa sta taj rezira sto je bas tako zamislio bas taj kadar...sto bas taj kadar traje bas tako dugo ili kratko .....pogledas nagrade pa ce ti one reci pa taj covjek zna nesto oko te rezije ....(a nije struja,voda)....razumije se u nju.....
Taj glumac zna da glumi .....kad su bas njemu dali te tolike nagrade......
A da su obojica supci jesu ......evo vecina tako misli. I jedan i drugi gledaju svoj interes a sve to u ime mene ...tebe i slicnih nama.
Isto kao sto to rade i politicari.......uzimaju lopatom a sve u moje i tvoje ime.......
Ne dotici se teme dijaspore i nemoj tako olako opisivati patriotizam i ljubav prema Bosni jer ocito ne pripadas tom sloju i jer ocito ni o toj temi ne znas puno jer pises gluposti.
Ima u toj dijaspori patriota koji se ne busaju u prsa ali isto tako nema tih para zbog kojih bih promijenili drzavljanstvo i pasos svoje zemlje....obicnih malih ljudi. Ne glumaca ili pjevaca koji glume velike Muslimane ili pjevaju o svojoj Bosni nego obicnih malih ljudi koji se ne stide ni u sred Minhena,Frankfurta Beca,Pariza i inih gradova razgrnuti "svoju" zastavu preko citavog prozora.
O Novom promitivizmu posebno nemas pojma jer da imas ne bi pisao to sto pises. Novi primitivizam trpas u TLN i par muzickih grupa iz tog vremena sa par likova koji su ti ostali u ovom ili onom sjecanju. Citam kako ti raja pokusava objasniti da NP nema veze sa nacionalizmom o kojem pises i naravno da ti to ne mozes skontati. Razlog tome je sto smo svi mi taj Novi primitivizam zivili jer je to bio nacin zivljenja a ne gledali na televiziji i na Yutube kao sto si ga ti vjerovatno gledao.
Novi primitivizam je bio nacin zivljenja..razmisljanja...komuniciranja....koji je jedna generacija iznjedrila kao produkt urbanog zivljenja..... kao produkt urbanog i onog drugog sloja stanovnistva koji se sudario u jednom gradu u vrijema njegovog najveceg duhovnog zamaha....grada kojeg smo neizmjerno voljeli i po kojem su nas prepoznavali bilo gdje da se pojavimo.
Naravno bilo je i VAS koji to niste mogli i ne mozete ni dan danas skontati. lakse vam je da stvari koje ne razumite objasnjavate na vama jedini moguci nacin a to je onako kako je uvijek neko drugi kriv za ono sto sami ne mozete skontati.
Zdrrrrravvvvvoooo sto bi rek'o Djuro.