Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#601 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by uglavnomja »

dezurni_ucenik wrote:
uglavnomja wrote:vecina ovih ovdje "analizatora" tln-a nikada nisu pogledali nijednu emisiju citavu, ne znaju u kojem vremenu je nastala, ne znaju da je tada bio drugaciji uticaj tv na ljude (u prosjeku bio 1 tv u kuci, nije bilo repriza, pogotovo nije bilo interneta i youtube da gledas sta hoces i kad hoces)

tln bio mislim petkom u 20 h, odgleda se pa napolje. rat sa starcima za tv, nije njima to bilo zanimljivo.

emisija je pocinjala necim nalik na kompjuterske igrice, ono lik (djuro?) u masralskoj uniformi hoda po nekim linijama i "karata" sve sto mu se nadje na putu.
svaka emisija je imala svoje pjevace, uglavnom kljzfnj narodnjake, halide, semse ....

svaka emisija je imala propale skeceve, njih niko ne stavlja na toutube, naravno ...

ukratko, uticaj tln na javnost je bio minoran. bili su sega, sala, budalstina, ali apsolutno nebitni.

i sto se prodaje vjecnice tice, to je urbana legenda koja nema ama bas nikakve veze sa tln, osim sto su ukrali ideju, kao i ogromnu vecinu onoga sto su snimali.
Ovo si htio da budes ironican?
nimalo, tln je postao popularniji nakon pojave youtube nego dok je isao uzivo. to su uglavnom gledala mladja "urbana" raja.

tek kad su dosli na internet postali su nesto ekstra giga mega vazni cimbenici :zzzz: dijelom jer su fakat sega, dijelom jer su pogodili neke stvari, ali su dosli kao kec na 11 teoreticarima zvjere
dezurni_ucenik

#602 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by dezurni_ucenik »

Ja ne znam u kojoj si ti dimenziji boravio dok si gledao TLN, ali u ovoj nasoj gdje zivimo to sto pises je najobicnija izmisljotina.
beniciodeltoro

#603 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

@wolf07
Bravo :thumbup: svaka ti dala vode iz bokala :)

Slagali se ili ne da li je to samo bila šega ili planirano jedno je sigurno a to je da su itekako imali uticaj na dešavanja 90ih kako su Bošnjaci bili prikazani kao niža vrsta. Čak i da 90% New Primitivesa nije imalo zle namjere dovoljno je da su 3 glavna i najutjecajnija lika koji su može se reći stvaraoci dokazali da su smradovi a to su Nele, Malkolm Muharem i Emir Kusturica (koji je spasio karijeru Neletu, Nadrealistima i Pušenju nakon "crko Maršal" koji je uvijek bio od velike pomoći jer je ostao u kontaktu sa rajom dok je u isto vrijeme imao kontakte sa pravim ljudima zbog svjetske slave)
Ja to gledam kao na političku stranku, džaba što postoji jedan čitav tim ljudi u stranci što ne žele državi loše ako osnivači stranke imaju neku svoju viziju, kao što jedan Meho iz SBB Maglaj želi nešto dobro uraditi za svoju državu dok se za predsjednika SBB stranke Radončića ne zna koji su njegovi stvarni planovi za ovu državu.
Vezano za Mućke, na svaku britansku seriju kao Mućke imao si 10 serija o britanskom visokom društvu, kraljevima, lordovima. Za svakog Čkalju imao si Popadiće. Za svakog prljavog crnca na kokainu imao si Cosby porodicu. Problem je bio što kod nas nije bilo druge serije koja bi nas prikazala u drugačijem svjetlu. Za svaku humorističku seriju treba i jedna ozbiljnija realnija serija da bi se gledaoci mogli orijentisati šta je stereotip, šta parodija, šta je preuveličano. Bez takve jedne serije gledaoci su imali samo NP kao orijentir
joint union wrote:Zato sad nema TLN-a, nema NP, ali ima farmi, zvijezda, ceca, viki, miki, tiki, sisa i guzova po cijeli dan na TV-u. Kriminalci su zvijezde.
Ja bih ipak, sve i da su TLN velikosrpski tajni agenti, zelio da moje dijete odrasta uz njih, nego uz ove iz predhodne dvije recenice.
Bez veze komentar. Ovdje nije poenta šta je nama draže nego kako nas drugi doživljavaju, znači ne radi se o tome kako mi Bosanci gledamo na tu seriju nego kako iz Beograda iz Zagreba gledaju na nas. I meni je zabavnije gledati nekog džeparoša sa baščaršije kako vara gospodu nego Zmaja od Šipova kako vadi onu stvar iz gaća ali se mora sagledati kako drugi gledaju na taj skeč a šta mislim sa tim je već objašnjeno na više stranica od mene i ostalih i hvala Bogu ima još osoba na ovoj temi koje su to analizirale :thumbup: ako smo tada bili naivni, mladi, ludi i željeli se samo provesti a ne analizirati svaju Božju emisiju ili pjesmu onda možemo bar sada.
A ta tvoja rečenica "sve i da su TLN velikosrpski tajni agenti, zelio da moje dijete odrasta uz njih, nego uz ove" je mješavina naivnosti, nostalgije i udaranja kontre bez razmišljanja. Znači čak iako su velikosrpski agenti ti bi volio da tvoje idjete odraste uz njih? Pa mi smo bili ta djeca pa eto šta nam se dogodi. Znači ti bi volio takvu sudbinu svom djetetu?
Ja kod Mace, Kristijana i Zmaja mogu sa svojim djetetom popričati i objasniti mu šta valja i šta ne i tako ga možda spasiti ali nas 1992. od jedne ideologije nije mogao niko spasiti niti je ko sa nama popričao
Ukratko NP ne ponovilo se.
uglavnomja

#604 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by uglavnomja »

dezurni_ucenik wrote:Ja ne znam u kojoj si ti dimenziji boravio dok si gledao TLN, ali u ovoj nasoj gdje zivimo to sto pises je najobicnija izmisljotina.
ja znam da ti nisi bio ni u jednoj dimeniziji kad je tln bila "live" :D
piupiu

#605 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by piupiu »

beniciodeltoro wrote: Za svaku humorističku seriju treba i jedna ozbiljnija realnija serija da bi se gledaoci mogli orijentisati šta je stereotip, šta parodija, šta je preuveličano. Bez takve jedne serije gledaoci su imali samo NP kao orijentir
Ja bih rekla da ti nemaš baš visoko mišljenje o inteligenciji sopstvenog naroda. :wink:
goodbar

#606 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by goodbar »

Ne znam,da li je iko(a neda mi se procitati sve postove)napisao da je idejni tvorac i menadzer projekta TLN,a prije toga NP,bio Malkolm Muharem,alijas Goran Maric,koji je na pocetku rata,na Ravnoj Romaniji,od tamosnjih seljana,pokusao napraviti elitnu SS formaciju,sa sloganom"Ko dobro puca,dobro i tuca"(tako nekako).Naravno,bezuspjesno.Pricao je,takodje kao i Karadzicevka,da je NP bio kukavicije jaje tamosnjim muslimanima,kao,oni su zaostali,a mi smo pili viski kolu i bili "opasni".I ne mogu da shvatim da taj seljakluk neko brani.BTW,imala je neka sarajevska grupa,sredinom '80-ih,kad se to sve zahuktalo,pod imenom Pascad.Bili su,po nj.rijecima pravi primitivci,a ovi Novi su izdali primitivizam.Da li se neko seca te grupe i ko su bili ti momci?
joint union

#607 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

beniciodeltoro wrote:
joint union wrote:Zato sad nema TLN-a, nema NP, ali ima farmi, zvijezda, ceca, viki, miki, tiki, sisa i guzova po cijeli dan na TV-u. Kriminalci su zvijezde.
Ja bih ipak, sve i da su TLN velikosrpski tajni agenti, zelio da moje dijete odrasta uz njih, nego uz ove iz predhodne dvije recenice.
Bez veze komentar. Ovdje nije poenta šta je nama draže nego kako nas drugi doživljavaju, znači ne radi se o tome kako mi Bosanci gledamo na tu seriju nego kako iz Beograda iz Zagreba gledaju na nas. I meni je zabavnije gledati nekog džeparoša sa baščaršije kako vara gospodu nego Zmaja od Šipova kako vadi onu stvar iz gaća ali se mora sagledati kako drugi gledaju na taj skeč a šta mislim sa tim je već objašnjeno na više stranica od mene i ostalih i hvala Bogu ima još osoba na ovoj temi koje su to analizirale :thumbup: ako smo tada bili naivni, mladi, ludi i željeli se samo provesti a ne analizirati svaju Božju emisiju ili pjesmu onda možemo bar sada.
A ta tvoja rečenica "sve i da su TLN velikosrpski tajni agenti, zelio da moje dijete odrasta uz njih, nego uz ove" je mješavina naivnosti, nostalgije i udaranja kontre bez razmišljanja. Znači čak iako su velikosrpski agenti ti bi volio da tvoje idjete odraste uz njih? Pa mi smo bili ta djeca pa eto šta nam se dogodi. Znači ti bi volio takvu sudbinu svom djetetu?
Ja kod Mace, Kristijana i Zmaja mogu sa svojim djetetom popričati i objasniti mu šta valja i šta ne i tako ga možda spasiti ali nas 1992. od jedne ideologije nije mogao niko spasiti niti je ko sa nama popričao
Znaci TLN su bili reper kako su iz Zg i Bg gledali na BiH?
Zasto nije bilo drugog repera, jesmo li nesposobni ili nam nisu dali?
Dozivljavamo li mi danas Srbiju u svijetlu sunda koji dolazi od njih, obzirom da taj sund uveliko nadmasuje bilo sta drugo?
"Iako" i "sve i da su" s' glave nije isto, no pitanje je sta mi Bosanci danas radimo da ne bude ovo trece podvuceno? Cime se to borimo protiv najezde turbofolka, farmi, itd? Zatvarajuci muzeje?
Da se danas pojavi neka nova TLN ili "Najnoviji Primitives" koji bi u fokusu imali kriminalce-zvijezde, korumpirane politicare, vozace bez grama mozga, supke-intelektualce, macu, zmaja itd, da li bi ti to shvatio kao kritiku istog, ili pak kao promociju svega toga?
Onako kako djetetu mozes objasniti zmaja, mace i stajaznam, isto tako mu mozes objasniti i TLN. Jedini problem je ako ih i ti ne razumijes, ako me razumijes.
uglavnomja

#608 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by uglavnomja »

goodbar wrote:Ne znam,da li je iko(a neda mi se procitati sve postove)napisao da je idejni tvorac i menadzer projekta TLN,a prije toga NP,bio Malkolm Muharem,alijas Goran Maric,koji je na pocetku rata,na Ravnoj Romaniji,od tamosnjih seljana,pokusao napraviti elitnu SS formaciju,sa sloganom"Ko dobro puca,dobro i tuca"(tako nekako).Naravno,bezuspjesno.Pricao je,takodje kao i Karadzicevka,da je NP bio kukavicije jaje tamosnjim muslimanima,kao,oni su zaostali,a mi smo pili viski kolu i bili "opasni".I ne mogu da shvatim da taj seljakluk neko brani.BTW,imala je neka sarajevska grupa,sredinom '80-ih,kad se to sve zahuktalo,pod imenom Pascad.Bili su,po nj.rijecima pravi primitivci,a ovi Novi su izdali primitivizam.Da li se neko seca te grupe i ko su bili ti momci?

jjes jes, rekla kazala ... sve protiv bosnjaka

"Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već 1983. osnivaju se bendovi koji su trebali predstavljati okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela osnovati: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka."

(ps. primus se snimao na kasete na kasetofonu, pa se ponovo preslusavao :D )

definicija

Top Lista Nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristička serija tokom 1980–ih i 90–ih godina. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru. Serija je bila izuzetno popularna u bivšoj Jugoslaviji i smatrala se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tokom 1990–ih godina.
beniciodeltoro

#609 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

piupiu wrote:
beniciodeltoro wrote: Za svaku humorističku seriju treba i jedna ozbiljnija realnija serija da bi se gledaoci mogli orijentisati šta je stereotip, šta parodija, šta je preuveličano. Bez takve jedne serije gledaoci su imali samo NP kao orijentir
Ja bih rekla da ti nemaš baš visoko mišljenje o inteligenciji sopstvenog naroda. :wink:
Opet, ne radi se o tome šta ja, ti ili pola Sarajeva misli, ja imam visoko mišljenje o svom narodu i smatram da imamo dosta inteligentnih obrazovanih Bošnjaka ali nisam prepotentan da ignorišem činjenicu da imamo isto budale i neobrazovane. E sada je problem kako to objasniti onima van BiH.
Ja nemam problema sa emisijama gdje se ljudi šale na svoj račun (u ovom slučaju i na moj) ali problem nastaje kada nema alternative, jedna ozbiljnija serija koja će pokazati i drugi način sarajevskog života. Beogradu ne bi smetala jedna takva emisija jer su imali serije poput Bolji Život. Da smo mi imali naše Popadiće možda drugi ne bi shvatili skečeve u Nadrealistima ozbiljno
goodbar wrote:Ne znam,da li je iko(a neda mi se procitati sve postove)napisao da je idejni tvorac i menadzer projekta TLN,a prije toga NP,bio Malkolm Muharem,alijas Goran Maric,koji je na pocetku rata,na Ravnoj Romaniji,od tamosnjih seljana,pokusao napraviti elitnu SS formaciju,sa sloganom"Ko dobro puca,dobro i tuca"(tako nekako).Naravno,bezuspjesno.Pricao je,takodje kao i Karadzicevka,da je NP bio kukavicije jaje tamosnjim muslimanima,kao,oni su zaostali,a mi smo pili viski kolu i bili "opasni".I ne mogu da shvatim da taj seljakluk neko brani.BTW,imala je neka sarajevska grupa,sredinom '80-ih,kad se to sve zahuktalo,pod imenom Pascad.Bili su,po nj.rijecima pravi primitivci,a ovi Novi su izdali primitivizam.Da li se neko seca te grupe i ko su bili ti momci?
Za Paščad da kažem iskreno nisam čuo, čak i Google tu ne pomaže. Za Muharema sam napisao u zadnjem postu da je on jedan od 3 odgovorna za New Primitives, ostala 2 su bili Nele i Kusturica. Ironično (ili možda ne :wink: ) da su baš njih trojica bili na kraju najekstremniji i (in)direktno odali pravu definiciju Novog Primitivizma. Članak o Karadžićevkoj sam čitao baš kao i još jednog Primitivca Rizu koji je isto rekao da je NP bila srpska stvar
ultima_palabra

#610 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by ultima_palabra »

uglavnomja wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ja ne znam u kojoj si ti dimenziji boravio dok si gledao TLN, ali u ovoj nasoj gdje zivimo to sto pises je najobicnija izmisljotina.
ja znam da ti nisi bio ni u jednoj dimeniziji kad je tln bila "live" :D
TLN 1('84.) je bila underground, par skečeva uguranih između narodnjaka. Dvojka ('89.) je već postala ozbiljan fenomen, već su se tempirale stvari da se može stići na Nadrealiste navečer. Trojka ('91.) je bila apsolutni hit po gradovima, širili se skečevi kao kuga, u školi si morao znati sve folove ako hoćeš da budeš cool... sjećam se sebe i staraca zalijepljenih za ekran dok čekamo hoće li objelodaniti ko je Šahbaz :mrgreen:
piupiu

#611 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by piupiu »

Otkud to? TLN je bila rubrika u emisiji Primus Radio Sarajeva, a idejni tvorac koncepta bio je Boro Kontić. Malkolm je bio producent Plavog orkestra i Elvisa, i imao je nos za marketing ... što se malo razlikuje od 'idejnog tvorca' u smislu u kojem je on gore insinuiran.
joint union

#612 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

piupiu wrote:
Otkud to? TLN je bila rubrika u radio emisiji Primus Radio Sarajeva, a idejni tvorac koncepta bio je Boro Kontić. Malkolm je bio producent Plavog orkestra i Elvisa, i imao je nos za marketing ... što se malo razlikuje od 'idejnog tvorca' u smislu u kojem je on gore insinuiran.
Sacekaj malo, za par strana bice da ih je dobrica cosic osnovao planski, ne bi li kako razjedinio kao nikad do tad ujedinjeni bosanski narod.
beniciodeltoro

#613 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

joint union wrote:
beniciodeltoro wrote:
Dozivljavamo li mi danas Srbiju u svijetlu sunda koji dolazi od njih, obzirom da taj sund uveliko nadmasuje bilo sta drugo?
"Iako" i "sve i da su" s' glave nije isto, no pitanje je sta mi Bosanci danas radimo da ne bude ovo trece podvuceno? Cime se to borimo protiv najezde turbofolka, farmi, itd? Zatvarajuci muzeje?
Da se danas pojavi neka nova TLN ili "Najnoviji Primitives" koji bi u fokusu imali kriminalce-zvijezde, korumpirane politicare, vozace bez grama mozga, supke-intelektualce, macu, zmaja itd, da li bi ti to shvatio kao kritiku istog, ili pak kao promociju svega toga?
Onako kako djetetu mozes objasniti zmaja, mace i stajaznam, isto tako mu mozes objasniti i TLN. Jedini problem je ako ih i ti ne razumijes, ako me razumijes.
Sada da li smo bili nesposobni, prije bi rekao da smo bili nezainteresovani i to je bila naša najveća greška. Nadrealisti nisu problem, problem je bio što nismo nudili nikakvu alternativu Nadrealistima kao što su crnci nudili Cosby show kao odgovor na sve one crnačke filmove o narkomanima iz geta.
Uglavnom doživljavamo Srbiju tako zahvaljujući Grandu i Farmi ali ima tu razlike, prvo mi nismo jači vojno od Srbije a drugo mi ne tražimo osvetu, nismo krvoloci niti imamo skup intelektualaca gdje govorimo kako Srbe treba istrijebiti, niti sanjamo Bošnjakistan niti živimo sa Srbijom u istoj državi. Boli Ameriku isto briga što sav šund dolazi od njih ili Rusiju što svi misle da su alkoholičari kada nisu ugroženi i jake su zemlje. Čak i da niko od NP pokreta nije imao loše namjere, takav projekat za vrijeme kada smo bili donji i pripremalo se za klanje je bio veoma opasan.
Odgovor Draškovićevom Nožu da je naš pradjed Milojica i da imamo ikone na tavanu je bila vesela pjesma "Bajram je i da imam milion dukata kupio bi brdo bureka i poslao onima u Afriku da se i oni Bajramu raduju"
Nisu Primitivci krivi što nije bilo sposobnijih političara i producenata da prikažu Sarajevo i BiH u drugačijem svjetlu (mada je SFRJ režim eliminisao većinu sposobnih Bosanaca) ali kada su primjetili da su oni možda najutjecajnije Sarajlije u SFRJ trebali su prikočiti.

Porediti Farmu, Grand i ostale stvari iz Srbije sa TLN je neuporedivo jer prva grupa je nešto šta sa strane dolazi i ja mogu skupa sa svojim djetetom to spriječiti dok stvari poput TLN su bile u Jugi za "strano tržište" znači nisam mogao uticati na te stvari. Ja sam mogao u 80im uticati da ne gledam Brenu, Zmijanac ili Južni Vetar u Bosni ali nisam mogao uticati na Neleta da ode u Zagreb ili Beograd i prosipa sarajevske fazone
joint union

#614 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

beniciodeltoro wrote: Sada da li smo bili nesposobni, prije bi rekao da smo bili nezainteresovani i to je bila naša najveća greška. Nadrealisti nisu problem, problem je bio što nismo nudili nikakvu alternativu Nadrealistima kao što su crnci nudili Cosby show kao odgovor na sve one crnačke filmove o narkomanima iz geta.
Uglavnom doživljavamo Srbiju tako zahvaljujući Grandu i Farmi ali ima tu razlike, prvo mi nismo jači vojno od Srbije a drugo mi ne tražimo osvetu, nismo krvoloci niti imamo skup intelektualaca gdje govorimo kako Srbe treba istrijebiti, niti sanjamo Bošnjakistan niti živimo sa Srbijom u istoj državi. Boli Ameriku isto briga što sav šund dolazi od njih ili Rusiju što svi misle da su alkoholičari kada nisu ugroženi i jake su zemlje. Čak i da niko od NP pokreta nije imao loše namjere, takav projekat za vrijeme kada smo bili donji i pripremalo se za klanje je bio veoma opasan.
Odgovor Draškovićevom Nožu da je naš pradjed Milojica i da imamo ikone na tavanu je bila vesela pjesma "Bajram je i da imam milion dukata kupio bi brdo bureka i poslao onima u Afriku da se i oni Bajramu raduju"
Nisu Primitivci krivi što nije bilo sposobnijih političara i producenata da prikažu Sarajevo i BiH u drugačijem svjetlu (mada je SFRJ režim eliminisao većinu sposobnih Bosanaca) ali kada su primjetili da su oni možda najutjecajnije Sarajlije u SFRJ trebali su prikočiti.

Porediti Farmu, Grand i ostale stvari iz Srbije sa TLN je neuporedivo jer prva grupa je nešto šta sa strane dolazi i ja mogu skupa sa svojim djetetom to spriječiti dok stvari poput TLN su bile u Jugi za "strano tržište" znači nisam mogao uticati na te stvari. Ja sam mogao u 80im uticati da ne gledam Brenu, Zmijanac ili Južni Vetar u Bosni ali nisam mogao uticati na Neleta da ode u Zagreb ili Beograd i prosipa sarajevske fazone
Za podvuceno se apsolutno slazem.
Hajde da vidimo kakva je situacija danas, obzirom da nema vise mrkih komunista koji su nam zatirali inteligenciju? Kakvu to danas kulturu izvozimo i kako nas danas vide u bivsoj Jugi?
Sa druge strane, koristeci se logikom ovih kojima je TLN velikosrpsko kukavicje jaje Bosnjacima, da postavim sljedeci scenario:
TLN su ustvari upozoravali Bosnjake na ono sto im se priprema, te kako ih vide ljudi iz susjednih republika. Kako to iz poznatih razloga nisu mogli otvoreno objaviti (jedan od razloga je i da je SFRJ režim eliminisao većinu sposobnih Bosanaca), tj bojali se za svoje glave, to su pokusali uraditi satiricki, da se vlasi ne dosjete. No medjutim...
goodbar

#615 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by goodbar »

joint union wrote:
piupiu wrote:
Otkud to? TLN je bila rubrika u radio emisiji Primus Radio Sarajeva, a idejni tvorac koncepta bio je Boro Kontić. Malkolm je bio producent Plavog orkestra i Elvisa, i imao je nos za marketing ... što se malo razlikuje od 'idejnog tvorca' u smislu u kojem je on gore insinuiran.
Sacekaj malo, za par strana bice da ih je dobrica cosic osnovao planski, ne bi li kako razjedinio kao nikad do tad ujedinjeni bosanski narod.
Malo si vickast,al' ne mari.Ti napisa da bi rado gledao,(j)opet TLN,slusao,vjerojatno,NP sve i da znas da iza toga stoje agenti srpske tajne sluzbe,dakle,prije to,nego farmu,parove ,VB itd.Ali,TLN i NP su bili pretece tih farmi,na domaci nacin,pretece turbo folcka(Rambova kovanica),svog tog smrada i kica.Te pretece,moramo priznati,dosle su iz BiH,jos sa pojavom Silvane Armenulic i njene kafanske(u negativnom smislu)muzike.Od tog doba vise sa porodicom nisi mogao uci u kafane,od lomljave i tuca.Bijelo Dugme je samo nastavilo niz sa svojim cobanskim rockom,a kada je Bregi zaskripalo,zbog pojave urbanih rockera,tipa Novi val i Novi romantizam,eto Novih primitivaca da spasavaju Dugme,a poslije njih Fahreta Jahic.I pitamo se otkuda Cece,Jece,Dare,Mare i ostala bulumenta.Pa ,eto otkuda.
wickerman

#616 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by wickerman »

Danas nas mrski rezim ugnjetava, pa Bosnjake gledaju kroz prizmu Suada Husike i Izeta Fazlinovica, a sve puno alternativa da demantuje taj stereotip.
joint union

#617 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

goodbar wrote: Malo si vickast,al' ne mari.Ti napisa da bi rado gledao,(j)opet TLN,slusao,vjerojatno,NP sve i da znas da iza toga stoje agenti srpske tajne sluzbe,dakle,prije to,nego farmu,parove ,VB itd.Ali,TLN i NP su bili pretece tih farmi,na domaci nacin,pretece turbo folcka(Rambova kovanica),svog tog smrada i kica.Te pretece,moramo priznati,dosle su iz BiH,jos sa pojavom Silvane Armenulic i njene kafanske(u negativnom smislu)muzike.Od tog doba vise sa porodicom nisi mogao uci u kafane,od lomljave i tuca.Bijelo Dugme je samo nastavilo niz sa svojim cobanskim rockom,a kada je Bregi zaskripalo,zbog pojave urbanih rockera,tipa Novi val i Novi romantizam,eto Novih primitivaca da spasavaju Dugme,a poslije njih Fahreta Jahic.I pitamo se otkuda Cece,Jece,Dare,Mare i ostala bulumenta.Pa ,eto otkuda.
U ovom podvucenom je jedino tacno da je turbofolk Rambova kovanica.
Ovo da je TLN preteca turbofolka i raznoraznih farmi :? nidje veze, al' bas nidje. Nit' isti zanr, nit' ista publika, nastranu da je farma licenca, ma nista ni sa cim.
Ponavljam, gdje je tad bila bosanska inteligencija da sprijeci ovako opasan projekat, i gdje je danas da sprijeci nasljednike projekta?
joint union

#618 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

wickerman wrote:Danas nas mrski rezim ugnjetava, pa Bosnjake gledaju kroz prizmu Suada Husike i Izeta Fazlinovica, a sve puno alternativa da demantuje taj stereotip.
:thumbup:
Ili majku mu, vazda nas neko handri, a mi nikad nismo krivi.
wolf07

#619 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by wolf07 »

joint union wrote:
beniciodeltoro wrote:
Koliko puta treba reći da bi neko razumio! Nije moglo ništa iz Bosne izaći ako je imalo makar prizvuk ozbiljnog, analitičkog, promišljenog... Sve je to uklonjeno na ovaj ili onaj način iz politike, kulture, nauke i svakog drugog oblika ljudske djelatnosti. Hoćeš li da ti nabrajam, evo:

1. Meša Selimović je progledao tek kad se odselio u BG i izjasnio kao Srbin!
2. Mak Dizdar je živio s porodicom u malom stanu, osporavan i skoro ismijavan od nekih poput Rajka Petrova Noge i njemu sličnih koji mu nisu bili ni do koljena u svakom pogledu. Kad mu je konačno dat veći stan par dana kasnije dobije rješenje da se iseli iz njega jer ga je kao bajagi uzurpirao. Čovjeka srce strefilo!
3. Enver Čolaković je do te mjere bio šikaniran da mu je bilo zabranjeno ne samo da piše i objavljuje nego je i prevode morao "švercovati" i potpisivati drugim imenom jer je imao neku marginalnu ulogu u NDH, naravno nikakve veze sa zločinima i ustaštvom. Evo ti biografije pa čitaj! http://www.envercolakovic.com/biografija.htm
4. Hamdija Pozderac i Branko Mikulić, kako već napisah, su pali kao žrtve afere "Agrokomerc", a u principu pali su jer je pod njihovim rukovodstvom BiH ozbiljno krenula naprijed i počela da se ravna sa Srbijom i Hrvatskom!
5. Džemal Bijedić je kao Predsjednik Savezno Izvršnog Vijeća SFRJ, de facto Vlade Jugoslavije, poginuo u vrlo sumnjivim okolnostima, ali to svakako zaslužuje posebnu temu! Samo napomena da je pilot aviona u kome je poginuo bio čovjek koji je bio ispodprosječan u svom poslu. Otkud takav za upravljačem aviona Predsjednika Vlade?
6. Himzo Polovina je jedno vrijeme bio zabranjen za emitovanje!!! Zna li iko živ zašto?
7. Šta je bilo sporno u pjesmi Joze Penave "Bosno moja poharana" koju je sjajno otpjevao Safet Isović a koja je posvećena stradanju Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, u II Svj.ratu. Ta pjesma je takođe bila zabranjena za emitovanje!

S druge strane BH politiku, kulturu i umjetnost predstavljaju:
1. Bijelo Dugme
2. Audicija
3. Lepa Brena
4. TLN
5. Zabranjeno Pušenje
6. A osim izgubljenih komunista tu su i "Reformisti" Kusta, Kecmanović, Kalinić i Dodik?!?!?!
Tomahawk11
Globalni moderator

#620 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Tomahawk11 »

joint union wrote:
wickerman wrote:Danas nas mrski rezim ugnjetava, pa Bosnjake gledaju kroz prizmu Suada Husike i Izeta Fazlinovica, a sve puno alternativa da demantuje taj stereotip.
Ako se ide tim rezonom, cijela nasa kinematografija (i prijeratna i postratna) je u tom fazonu.
No, ljudi se uhvatili samo TLN, a oni su samo jedna grana tog stabla.
joint union

#621 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

wolf07 wrote:
Koliko puta treba reći da bi neko razumio! Nije moglo ništa iz Bosne izaći ako je imalo makar prizvuk ozbiljnog, analitičkog, promišljenog... Sve je to uklonjeno na ovaj ili onaj način iz politike, kulture, nauke i svakog drugog oblika ljudske djelatnosti. Hoćeš li da ti nabrajam, evo:

1. Meša Selimović je progledao tek kad se odselio u BG i izjasnio kao Srbin!
2. Mak Dizdar je živio s porodicom u malom stanu, osporavan i skoro ismijavan od nekih poput Rajka Petrova Noge i njemu sličnih koji mu nisu bili ni do koljena u svakom pogledu. Kad mu je konačno dat veći stan par dana kasnije dobije rješenje da se iseli iz njega jer ga je kao bajagi uzurpirao. Čovjeka srce strefilo!
3. Enver Čolaković je do te mjere bio šikaniran da mu je bilo zabranjeno ne samo da piše i objavljuje nego je i prevode morao "švercovati" i potpisivati drugim imenom jer je imao neku marginalnu ulogu u NDH, naravno nikakve veze sa zločinima i ustaštvom. Evo ti biografije pa čitaj! http://www.envercolakovic.com/biografija.htm
4. Hamdija Pozderac i Branko Mikulić, kako već napisah, su pali kao žrtve afere "Agrokomerc", a u principu pali su jer je pod njihovim rukovodstvom BiH ozbiljno krenula naprijed i počela da se ravna sa Srbijom i Hrvatskom!
5. Džemal Bijedić je kao Predsjednik Savezno Izvršnog Vijeća SFRJ, de facto Vlade Jugoslavije, poginuo u vrlo sumnjivim okolnostima, ali to svakako zaslužuje posebnu temu! Samo napomena da je pilot aviona u kome je poginuo bio čovjek koji je bio ispodprosječan u svom poslu. Otkud takav za upravljačem aviona Predsjednika Vlade?
6. Himzo Polovina je jedno vrijeme bio zabranjen za emitovanje!!! Zna li iko živ zašto?
7. Šta je bilo sporno u pjesmi Joze Penave "Bosno moja poharana" koju je sjajno otpjevao Safet Isović a koja je posvećena stradanju Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, u II Svj.ratu. Ta pjesma je takođe bila zabranjena za emitovanje!

S druge strane BH politiku, kulturu i umjetnost predstavljaju:
1. Bijelo Dugme
2. Audicija
3. Lepa Brena
4. TLN
5. Zabranjeno Pušenje
6. A osim izgubljenih komunista tu su i "Reformisti" Kusta, Kecmanović, Kalinić i Dodik?!?!?!
Skocice ti pritisak, polako.
OK urota i to, ali samo jednu stvar fulas. Zadnji TLN (ujedno i najpopularniji) snimani su '91, nakon tjeranja mrskog komunizma i instalacije koga? Zasto su se ti novoinstalirani grebali za fotelje i koalicije, a ne podizali srozani image BiH? Da li su i oni izdajnici i srpska podvala?
Sta to od kulture "izvozimo" danas? Kako to danas, kad nema tih da nas koce, nema renesanse kulture u BiH? Ko nas danas koci?
Banksy

#622 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Banksy »

JThomas wrote:ja sam halida muslimovića prvi put vidio i čuo na kaseti TLN.

kunem se, i narodu i bogu... :serbo: :janpi:
Sigurno, i ja sam. Mnogi su te krkane prvi put i vidjeli upravo u emisijama TLN-a.
Koliko pamtim, nakon Minimaksa i Brene, to je prvi put da je turbo-folk ušao na državne medije. Pod parolom ''što, baš su šega'', ali s efektom da smo ih svi upoznali i uveli u svoj javni prostor koji je dotad takve likove držao strogo van kruga zvaničnih, državnih medija.
Šta je uslijedilo, znamo ...
Banksy

#623 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote: TLN 1('84.) je bila underground, par skečeva uguranih između narodnjaka.
Upravo tako: ''underground'' turbo-folka.
Beograd je uvodio novi val, isforsiran, ali alternativan, Ljubljana Laibach, Zg Azru i slične građanske omladinske aktivizme filma, stripa, arhitekture, a mi kreveljenja TLN-a i Halida Muslimovića, i to sve na državnoj televiziji.

(edit: ne ulazeći uopće u rasprave planskog ili neplanskog, mada ne znam šta mi je gore)
joint union

#624 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

Tomahawk11 wrote:
joint union wrote:
Ako se ide tim rezonom, cijela nasa kinematografija (i prijeratna i postratna) je u tom fazonu.
No, ljudi se uhvatili samo TLN, a oni su samo jedna grana tog stabla.
Rek'o bi covjek da se do pojave TLN-a ovdje slusala samo klasicna muzika, becki djecaci gostovali hefticno, po kafanama (ako ih je bilo) plesao valcer, a subotom svi obavezno isli na bal.
joint union

#625 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

Banksy wrote:
JThomas wrote:ja sam halida muslimovića prvi put vidio i čuo na kaseti TLN.

kunem se, i narodu i bogu... :serbo: :janpi:
Sigurno, i ja sam. Mnogi su te krkane prvi put i vidjeli upravo u emisijama TLN-a.
Koliko pamtim, nakon Minimaksa i Brene, to je prvi put da je turbo-folk ušao na državne medije. Pod parolom ''što, baš su šega'', ali s efektom da smo ih svi upoznali i uveli u svoj javni prostor koji je dotad takve likove držao strogo van kruga zvaničnih, državnih medija.
Šta je uslijedilo, znamo ...
Da nije bilo publike za te krkane (i to masala publike), to gostovanje bi bilo jednokratno.
Post Reply