lady midnight wrote:tema je krenula od emininog stila, da bi zavrshila oko legitimiteta njenog javnog nastupa i njenih nekakvih pozicija.
kao prvo da kazhem da meni ta zhena, ako po strani ostavimo njen "artificijalni"

vokabular te njeno nametljivo i nadasve odbojno ponashanje, ne djeluje niposhto priglupo, ali daleko od toga da me impresionirala sadrzhajem onoga shto je govorila.
ovakve ambiciozne mlade osobe koje su
u stanju da prichaju dva sata a da ne kazhu skoro nishta, imam chesto priliku sresti - josh cheshce ih zaboravim, tako da ova emina ganic nimalo ne odudara iz tog okvira. druga je stvar shto smo mi navikli da nam sa TV ekrana kvokocu razne sponzorushe, mahalushe i polupismene ljepojke, pa nam emina ganic djeluje kao neka intelektualna gromada - shto sigurno nije.
za mene problem nije u tome shto je ona tu gdje jeste (ne chudi me nimalo s obzirom na njen porodichni pedigre), nego problem je u tome shto je ona simptom jedne pojave koja ce, ako se ovako nastavi, biti pogubna za BiH: a to je stvaranje "intelektualne elite" na totalno pogreshnim premisama.
chinjenica je da dosta mladih ljudi i pored talenta, natprosjechnih ocjena, natprosjechnog znanja (da ne zaboravim elokvenciju

) jednostavno nemaju shansu ni primirisati poslovima koje je ona bez trunke iskustva i kvalifikacije dobila (ostavimo postrani diplomu sa oxforda, to je ipak BA diploma, shto znachi diploma opshteg obrazovanja, a u danashnje vrijeme je to prosjek, bez obzira na reputaciju oxforda kao elitne shkole).
josh uvijek su na djelu veze, vezice, porijeklo, novac; kod ovih prestizhnijih poslova ochigledno u igru ulazi i uprezanje cijele jedne PR mashinerije u svoju korist, chime se ona izgleda prilichno inteligentno posluzhila, ako uzmem u obzir one intervjue po zhenskim chasopisima koje sam imala priliku prochitati.
mijenjati taj "glamour factor" (kako se ovo na nashem kazhe

) i pompu sa elitnim intelektualnim potencijalom je upravo dio te tragichne priche nasheg drushtva koju spomenuh.
dalje: ja mozhda jesam naivna, ali za mene josh uvijek vazhi ona humanistichka deviza da je svrha znanja i uchenja u izgradnji i poboljshanju vlastite lichnosti te u stavljanju na raspolaganje tog znanja za dobrobit okoline; u nashem sluchaju ovo zadnje bi odgovaralo nekoj vrsti kritichke distance prema odredjenim pojavama u drushtvu, koju intelektualci trebaju drzhati ako ce da ostanu vjerodostojni.
i mislim da je ona, nakon svega shto prochitah o njoj ovdje i na drugim mjestima, a uzimajuci u obzir i njene opetovane izjave o vlastitom bogatstvu, u zemlji u kojoj njeni vrshnjaci jedva krpe kraj s krajem samo zbog toga shto nemaju iste startne shanse (niti ce ih ikada imati), nadalje uzimajuci u obzir i njeno preshucivanje i ignoriranje chinjenice da se obrazovala preko ledja drugih, svjetlosnim godinama udaljena od tog ideala.
ona mozhda ima menadzherske kvalitete - ali to nisu kvalitete jednog intelektualca; ona jeste maherka koja puno pricha, sa dobro izvjezhbanim nastupom itd.... ali njoj nedostaje ona kljuchna stvar koju bi ljudi, bez obzira na godine, bez obzira na obrazovanje i status, trebali da imaju da bih ja osjetila bilo kakvo poshtovanje prema njima na onaj nachin na koji osjecam poshtovanje prema ljudima koji su moji intelektualni uzori - a to je svijest o pravdi.
p.s. raspitah se malo: "akutna smrt" je, kako mi rekoshe, sasvim korektan medicinski izraz za naglu, iznenadnu smrt