Emigrirati, da ili ne i kako?
Moderator: anex
-
The_Fluid
#1 Emigrirati, da ili ne i kako?
Chitajutji pojedine teme, uglavnom na podforumu edukacija nametje se pitanje: Emigrirati, da ili ne, i ako da, kako?
Navedite svoje razloge?
Zashto ste vetj emigrirali ili zashto tek planirate?
I obratno, zashto niste josh te zashto ne planirate?
Navedite svoje razloge?
-
ake
ja sam emigrirao jer sam bio na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme,
tj jos gore od torova je biti u pogresnom toru
mislim da sam dobro uradio,
jer sam na taj nacin obogatio zivotno iskustvo, imao prilike da vidim mnogo mjesta o kojima bih mogao samo mastati,
stekao neku imovinu itd
takodje postoje i negativne usputne pojave, nista nije idealno
poslije desetak godina licno bih se mogao vratiti i zivjeti negdje tamo,
medjutim kada vidim kolika je zelja mladih ljudi da odu vani, ne mogu to da uradim svojoj djeci,
da ih dovedem tamo, pa da oni za koju godinu ponovo emigriraju
tj jos gore od torova je biti u pogresnom toru
mislim da sam dobro uradio,
jer sam na taj nacin obogatio zivotno iskustvo, imao prilike da vidim mnogo mjesta o kojima bih mogao samo mastati,
stekao neku imovinu itd
takodje postoje i negativne usputne pojave, nista nije idealno
poslije desetak godina licno bih se mogao vratiti i zivjeti negdje tamo,
medjutim kada vidim kolika je zelja mladih ljudi da odu vani, ne mogu to da uradim svojoj djeci,
da ih dovedem tamo, pa da oni za koju godinu ponovo emigriraju
-
The_Fluid
Ako je mogao i vlasnik granapa, u starosnoj dobi od 47godina emigrirati u Kanadu (detalje ne pitajte), znachi mozhe svako, samo je naravno potrebno biti uporan.
Evo imamo mishljenja debele i aketa, imamo li mozhda neko mishljenje protiv emigriranja i zashto naravno?
Evo imamo mishljenja debele i aketa, imamo li mozhda neko mishljenje protiv emigriranja i zashto naravno?
- pitt
Moram se sloziti sa aketom u vezi emigracije
.
Ja sam licno otisao jer nisam vidio neku perspektivu nakon rata za sebe. Skontao sam da cak i ako zavrsim taj neki fakultet u Sarajevu da cu opet patiti se. Ovdje sam uspio ostvariti svoje planove (zavrsio dio skole, nasao posao i sl). Kako ake rece, nije lako ali je puno lakse kada imas cilj ispred sebe i znas da su ti neka prava zagarantovana. Trenutno ne razmisljam o povratku, mada u buducnosti ni to nije iskljuceno. Shvatam ljude poput aketa koji imaju porodicu i ne zele da njihova djeca prolaze kroz isto sranje kao sto smo mi morali, ali ako bi stvari krenule na bolje (politika, korupcija, kriminal, ekonomija i sl) onda bih ozbiljno razmislio. Trenutno razmisljam da nakon post-diplomskom trazim pekomandu negdje u Evropu da sam blize Bosni ali opet na distanci dok stvari ne dodju na svoje mjesto.
Ja sam licno otisao jer nisam vidio neku perspektivu nakon rata za sebe. Skontao sam da cak i ako zavrsim taj neki fakultet u Sarajevu da cu opet patiti se. Ovdje sam uspio ostvariti svoje planove (zavrsio dio skole, nasao posao i sl). Kako ake rece, nije lako ali je puno lakse kada imas cilj ispred sebe i znas da su ti neka prava zagarantovana. Trenutno ne razmisljam o povratku, mada u buducnosti ni to nije iskljuceno. Shvatam ljude poput aketa koji imaju porodicu i ne zele da njihova djeca prolaze kroz isto sranje kao sto smo mi morali, ali ako bi stvari krenule na bolje (politika, korupcija, kriminal, ekonomija i sl) onda bih ozbiljno razmislio. Trenutno razmisljam da nakon post-diplomskom trazim pekomandu negdje u Evropu da sam blize Bosni ali opet na distanci dok stvari ne dodju na svoje mjesto.
-
mačak u čizmama
-
The_Fluid
komi wrote:ja sa cro putovnicom mogu gdje hocubez vize u EU
ali kamo emigrirati..da me dočeka nešto slično kao u Nizozemskoj
:D:D
A viza za Rusiju? (pamte ljudi Drugi svjetski rat
Chini mi se da tvoj odgovor znachi da ti je dobro u Bosni i Hercegovini, komi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
drugi sv. rat se piše malim slovomThe_Fluid wrote:komi wrote:ja sa cro putovnicom mogu gdje hocubez vize u EU
ali kamo emigrirati..da me dočeka nešto slično kao u Nizozemskoj
:D:D
A viza za Rusiju? (pamte ljudi Drugi svjetski rat)
Chini mi se da tvoj odgovor znachi da ti je dobro u Bosni i Hercegovini, komi?
elem
nije dobro u BiH nego sam ja konformista
ne volim riskirati i igram samo na sigurno
ali nakon dolaska na ovoj forum sve se promijenilo
iskra za odlaskom tinja
-
ake
opapitt wrote:Moram se sloziti sa aketom
mislim da si se ti vec navikao na americki stil zivota, i da ce ti evropska skucenost, skupoca i nacionalizam brzo dosaditi,pitt wrote:Trenutno razmisljam da nakon post-diplomskom trazim pekomandu negdje u Evropu da sam blize Bosni ali opet na distanci dok stvari ne dodju na svoje mjesto.
i ko sto rece neko u evropi nema divljine i meda
za ljude koji ne poznaju jezik i koji ne znaju nista konkretno da rade (tipa sluzbenika), toplo preporucujem da ne dolazeThe_Fluid wrote: imamo li mozhda neko mishljenje protiv emigriranja i zashto naravno?
-
rajvosa
#12 Re: Emigrirati, da ili ne i kako?
Danas se ne emigrira , danas idemo da zivimo i radimo gdje nam je bolje.The_Fluid wrote:Chitajutji pojedine teme, uglavnom na podforumu edukacija nametje se pitanje: Emigrirati, da ili ne, i ako da, kako?
Navedite svoje razloge?
Ako englez ode da radi u Svajcarsku on nije emigrirao. Otisao je iz par razloga; dosadno mu u engleskoj, plate su bolje ,dobri uslovi za skijanje.
Nema vise emigranata bar ne u Evropi.O emigrantima mozemo pricati u Africi itd ..
Moj savjet
Ako vam je dosadno, ako nemate dovoljno novca,ako zelite da putujete..
...
Fino spakujte stvari i lagano se ispalite, Malo ce da vas boli al proci ce..
- pitt
Opa i ja kazem. Nece na dobro nikako 
Pa zato sam i mislio da preko firme odem malo i vidim kako ide. Znam da je drugacije nego ovdje al hocu da se licno uvjerim koliko i kako je drugacije.
Zelio ili ne, nakon 7 god se moras navici na ovaj stil zivota. Ako zelis prezivjeti, ostvariti svoje planove i uopste uspijeti, onda se moras prilagoditi okolini u nekim stvarima.
Pa zato sam i mislio da preko firme odem malo i vidim kako ide. Znam da je drugacije nego ovdje al hocu da se licno uvjerim koliko i kako je drugacije.
Zelio ili ne, nakon 7 god se moras navici na ovaj stil zivota. Ako zelis prezivjeti, ostvariti svoje planove i uopste uspijeti, onda se moras prilagoditi okolini u nekim stvarima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
ne krijemThe_Fluid wrote:znachi forum te uchinio nesigurnim!?!?!nije dobro u BiH nego sam ja konformista
ne volim riskirati i igram samo na sigurno
ali nakon dolaska na ovoj forum sve se promijenilo
iskra za odlaskom tinja![]()
![]()
![]()
-
rumenko
Vjerovatno ovo znate al' meni je vazda sega kad citam
Dnevnik izbjeglice
12. avgust
Uselili smo se u našu novu kucu u Kanadi. Tako sam uzbudjen. Ovde je tako lijepo.
Planine su prekrasne. Jedva cekam da ih vidim prekrivene snijegom.
14. oktobar
Kanada. To je najljepša zemlja na svetu. Lišce je poprimilo sve one divne nijanse zute i narandzaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše zivotinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.
11. novembar
Dan sjecanja (Kanadski drzavni praznik). Lov na jelene ce poceti uskoro. Ne mogu da zamislim da neko moze ubiti tako divnu zivotinju. Nadam se da ce uskoro snijeg. Tako je divno.
2. decembar
Nocas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivacem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, ocistili stepenište i prilazni put a onda se grudvali (ja pobjedio). Kad je prošla grtalica morali smo ponovo da ocistimo kapiju. Kako je samo divna zemlja. Volim Kanadu.
12. decembar
Nocas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovde je zaista prekrasno.
19. decembar
Nocas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovde je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.
22. decembar
Ovo bijelo govno opet padalo celu noc. Dobio zuljeve od lopatanja i ledja me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza coška i samo ceka da ja ocistim ispred kapije. Šupak.
25. decembar
Srecan jebeni i usrani Bozic. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka ovaj peder što vozi grtalicu, ubicu ga. Mater im jebem što ne posipaju više soli po putu pa da se prije otopi.
27. decembar
Nocas opet sneg. Ne izlazim vec tri dana osim što cistim snijeg kad god prodje grtalica. Ne mogu nigde ici, auto se zaglavio u brdu snijega ispred kapije a i hladno je u picku materinu. Kazu da ce nocas pasti novih 30 cm tih govana.
28. decembar
Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi nece se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak doš'o kod mene da trazi lopatu. Rekao sam mu da sam vec slomio šest lopata cisteci ta govna sa vrata što ih je on nabio i zamalo da sam mu je slomio o glavu.
4. januar
Najzad izaš'o iz kuce. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane i kad sam se vracao udario kolima jelena. 3.000 dolara štete na kolima. Te jebene zivotinje trebaju biti ubijene. Svugdje ih je. Što ih lovci ne pobiše jesenas...
3. maj
Odvez'o kola kod automehanicara. Nevjerovatno koliko su zahrdjala od jebene soli što je posipaju svuda.
10. maj
Selim se na Floridu. Ne mogu zamisliti kako neko normalan moze zivjeti u toj jebenoj Kanadi.
Dnevnik izbjeglice
12. avgust
Uselili smo se u našu novu kucu u Kanadi. Tako sam uzbudjen. Ovde je tako lijepo.
Planine su prekrasne. Jedva cekam da ih vidim prekrivene snijegom.
14. oktobar
Kanada. To je najljepša zemlja na svetu. Lišce je poprimilo sve one divne nijanse zute i narandzaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše zivotinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.
11. novembar
Dan sjecanja (Kanadski drzavni praznik). Lov na jelene ce poceti uskoro. Ne mogu da zamislim da neko moze ubiti tako divnu zivotinju. Nadam se da ce uskoro snijeg. Tako je divno.
2. decembar
Nocas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivacem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, ocistili stepenište i prilazni put a onda se grudvali (ja pobjedio). Kad je prošla grtalica morali smo ponovo da ocistimo kapiju. Kako je samo divna zemlja. Volim Kanadu.
12. decembar
Nocas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovde je zaista prekrasno.
19. decembar
Nocas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovde je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.
22. decembar
Ovo bijelo govno opet padalo celu noc. Dobio zuljeve od lopatanja i ledja me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza coška i samo ceka da ja ocistim ispred kapije. Šupak.
25. decembar
Srecan jebeni i usrani Bozic. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka ovaj peder što vozi grtalicu, ubicu ga. Mater im jebem što ne posipaju više soli po putu pa da se prije otopi.
27. decembar
Nocas opet sneg. Ne izlazim vec tri dana osim što cistim snijeg kad god prodje grtalica. Ne mogu nigde ici, auto se zaglavio u brdu snijega ispred kapije a i hladno je u picku materinu. Kazu da ce nocas pasti novih 30 cm tih govana.
28. decembar
Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi nece se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak doš'o kod mene da trazi lopatu. Rekao sam mu da sam vec slomio šest lopata cisteci ta govna sa vrata što ih je on nabio i zamalo da sam mu je slomio o glavu.
4. januar
Najzad izaš'o iz kuce. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane i kad sam se vracao udario kolima jelena. 3.000 dolara štete na kolima. Te jebene zivotinje trebaju biti ubijene. Svugdje ih je. Što ih lovci ne pobiše jesenas...
3. maj
Odvez'o kola kod automehanicara. Nevjerovatno koliko su zahrdjala od jebene soli što je posipaju svuda.
10. maj
Selim se na Floridu. Ne mogu zamisliti kako neko normalan moze zivjeti u toj jebenoj Kanadi.
-
cowboy
Ja licno zivim vani samo dvije godine, i otisao sam igrom slucaja, manje-vise neplanski. U Bosni sam bio citav zivot, i volim svoj grad svim srcem, al' mi se ne vraca sekunde. Svijet je ogroman, i toliko toga moze da se iskusi. U Sarajevu sam imao odlican posao, putovalo se, zivilo se, ali tek kad covjek izadje i pocne zivjeti negdje drugo, skonta koliko je Sarajevo zajebana sredina. Kad bih mogao, najradije bih povukao brata i starce. Starce da se opuste, a brat da nadje posao i postane covjek.
-
BosnjakAga
Doci ce vrijeme kad ces jedva cekat da se vratis u Sarajevo iz Texasacowboy wrote:Ja licno zivim vani samo dvije godine, i otisao sam igrom slucaja, manje-vise neplanski. U Bosni sam bio citav zivot, i volim svoj grad svim srcem, al' mi se ne vraca sekunde. Svijet je ogroman, i toliko toga moze da se iskusi. U Sarajevu sam imao odlican posao, putovalo se, zivilo se, ali tek kad covjek izadje i pocne zivjeti negdje drugo, skonta koliko je Sarajevo zajebana sredina. Kad bih mogao, najradije bih povukao brata i starce. Starce da se opuste, a brat da nadje posao i postane covjek.
-
ake
ko vec razmislja o kanadi, u obzir dolazi samo ontario,
eventualno vankuver, mozda i kalgari
izbjegavati manitobu, saskacevan, cijelu istocnu obalu, ni pod razno
ako ikoga upute u npr winnipeg, kad sletite u toronto jednostavno kazeite da necete da idete tamo, da zelite da ostanete u torontu
niko vas ne moze ni na sta prisiliti, jednom kad sletite
eventualno vankuver, mozda i kalgari
izbjegavati manitobu, saskacevan, cijelu istocnu obalu, ni pod razno
ako ikoga upute u npr winnipeg, kad sletite u toronto jednostavno kazeite da necete da idete tamo, da zelite da ostanete u torontu
niko vas ne moze ni na sta prisiliti, jednom kad sletite
- manijak1
Ja sam čuo da je Quebec zakon i ima ljiljane što je najvažnije
Šta rade drotovi kad sletimo
??????
Šta rade drotovi kad sletimo
- manijak1
Nisam još sletio pa ne znam

-
imigrant
Ja glasam za DA (octio)
Al ipak da se ne zaboravi jedna stvar. Nije put za svakoga, nemre svaki covjek da se spakuje, da prekine veze i da se nastani i nekoj novoj zemlji, u nekoj novoj kultiri, bez stare raje, bez uspomena na to mijesto.
Onaj ko moze, uz malo srece moze dosta bolje da zivi i da djeci da vise nego da ostane dole (mislm da smo mi jedni od rijetkih narodna koju svoju zemlju zovu "dole").
Ja sam emigrant vec 10 godina skoro! Bio sam vec u 3 zemlje, a kako stvari stoje, sljedecu godinu konacno napustam evropu! Idem da se tucem sa ovim sto vozi grtalicu
Ako bude sve ok, u ovo vrijeme sljedece godine vec sam u otawi na postdiplomskom!
znam dosta ljudi koji nisu uspijeli da se prilagode i koji imaju klasicnu krizu identiteta jer ipak nisu bas 'ameri, kanadjani, njemci, francuzi", a nisi bas vise ni bosanci, tj ne pripdaju bosni vise.
Zivot imigranta je zivot vijecitog stranca! Bez obzira na nivo integracije u sociolosko materijalno kulturnom smislu.
Stranac ostaje stranac i to je to.
Za sve one koji razmisljaju dali da idu ili ne. Neka se samo zapitaju koji su njihovi motivi odlaska, i otici iz zemlje samo ako su ti motivi jasno definisani, i ako su realni, i ako prevagnu ono sto se gubi odlaskom iz rodne grude.
Znamo svi koji smo "vani" da je to izuzetno tesko, pogotovo sada kda ja kompletna ekonomska situacija ovako blago u kurcu, med mljeko i dobri poslovi necekaju nikoga. Ima dosta skrivene i otvorene diskriminacije, sto na administrativnom, sto na socijalnom zivotu.
Ja se licno ne zalim. Meni je cool, osjecam se svijetski covjek iako me svijet tako ne gleda (ipak nemogu uci slobodno u 1.00000 drzava zbog viza i to). Vidjecemo, mozda cu se skrasiti konacno s grtalicom!
pozdravljam!
Al ipak da se ne zaboravi jedna stvar. Nije put za svakoga, nemre svaki covjek da se spakuje, da prekine veze i da se nastani i nekoj novoj zemlji, u nekoj novoj kultiri, bez stare raje, bez uspomena na to mijesto.
Onaj ko moze, uz malo srece moze dosta bolje da zivi i da djeci da vise nego da ostane dole (mislm da smo mi jedni od rijetkih narodna koju svoju zemlju zovu "dole").
Ja sam emigrant vec 10 godina skoro! Bio sam vec u 3 zemlje, a kako stvari stoje, sljedecu godinu konacno napustam evropu! Idem da se tucem sa ovim sto vozi grtalicu
Ako bude sve ok, u ovo vrijeme sljedece godine vec sam u otawi na postdiplomskom!
znam dosta ljudi koji nisu uspijeli da se prilagode i koji imaju klasicnu krizu identiteta jer ipak nisu bas 'ameri, kanadjani, njemci, francuzi", a nisi bas vise ni bosanci, tj ne pripdaju bosni vise.
Zivot imigranta je zivot vijecitog stranca! Bez obzira na nivo integracije u sociolosko materijalno kulturnom smislu.
Za sve one koji razmisljaju dali da idu ili ne. Neka se samo zapitaju koji su njihovi motivi odlaska, i otici iz zemlje samo ako su ti motivi jasno definisani, i ako su realni, i ako prevagnu ono sto se gubi odlaskom iz rodne grude.
Znamo svi koji smo "vani" da je to izuzetno tesko, pogotovo sada kda ja kompletna ekonomska situacija ovako blago u kurcu, med mljeko i dobri poslovi necekaju nikoga. Ima dosta skrivene i otvorene diskriminacije, sto na administrativnom, sto na socijalnom zivotu.
Ja se licno ne zalim. Meni je cool, osjecam se svijetski covjek iako me svijet tako ne gleda (ipak nemogu uci slobodno u 1.00000 drzava zbog viza i to). Vidjecemo, mozda cu se skrasiti konacno s grtalicom!
pozdravljam!
-
cowboy
Aga, jebo Texas covjece, tu smo radi skole do proljeca iduce godine. Texas k'o Texas nije interesantan, ovaj grad gdje zivimo (Austin) je fin i liberalan, ali se nisam vezao jer necu ostajati ovdje. Prelazimo u Washington DC, koj je mnogo bolji grad od bilo kojeg u Texasu, i radi poslova i radi kvaliteta zivota.BosnjakAga wrote:Doci ce vrijeme kad ces jedva cekat da se vratis u Sarajevo iz Texasacowboy wrote:Ja licno zivim vani samo dvije godine, i otisao sam igrom slucaja, manje-vise neplanski. U Bosni sam bio citav zivot, i volim svoj grad svim srcem, al' mi se ne vraca sekunde. Svijet je ogroman, i toliko toga moze da se iskusi. U Sarajevu sam imao odlican posao, putovalo se, zivilo se, ali tek kad covjek izadje i pocne zivjeti negdje drugo, skonta koliko je Sarajevo zajebana sredina. Kad bih mogao, najradije bih povukao brata i starce. Starce da se opuste, a brat da nadje posao i postane covjek.
Nece doci vrijeme, vijeme je tu, Sarajevo niti mogu, niti hocu zaboraviti. U njemu sam se rodio, zivio, borio i uvijek cu mu se vracati. Samo kazem, zivot je nepravedno tezak u Sarajevu, i kad bih mogao ja bih ga barem malo olaksao roditeljima i bratu, tako sto bi ih doveo preko.
- manijak1
Ma zato postoje osvajački pohodiZivot imigranta je zivot vijecitog stranca! Bez obzira na nivo integracije u sociolosko materijalno kulturnom smislu.