saio, ne reche nam shta ti ovako chitash (necu da pitam koliko

)
nego da se nakratko osvrnem na temu
kao prvo - ja bih rekla da se pojam "elitizam" kad su knjizhevnost i umjetnost u pitanju ne upotrebljava u odnosu na djelo samo po sebi. bez obzira na stepen "kvaliteta" po kriterijima struchnjaka. sadrzhaj nekog djela se ne mozhe uzeti kao referenca za bilo kakvo svrstavanje u "elitnu" knjizhevnost, jer je ovdje chisto nemoguce uspostaviti bilo kakve standarde koji ce vazhiti za sve.
pojam se vishe upotrebljava u odnosu na publiku koja to djelo percipira - a ovdje se chesto spominju kriteriji poput kvantiteta - dakle, je li neshto za mase ili ne, poput obrazovnog profila chitaoca, njegove opce nachitanosti itd.
medjutim, pitanje je koliko je jednostavno takvo shta utvrditi danas, kad su knjizhevnost i umjetnost podlozhni zakonima globalnog trzhishta kao i sva ostala "roba", te kad je praktichno nemoguce napraviti bilo kakav profil chitaoca jednog odredjenog djela.
dalje se namece pitanje, kako ocijeniti ove promjene u odnosu na ono vrijeme kad su knjige u obliku pisanih manuskripti ili rijetkih tiskanih primjeraka bile dostupne samo malom broju ljudi - obrazovanim elitama. da se malchice vratim u proshlost

: ipak je chinjenica da je omasovljavanje knjizhevnosti nakon gutenberga potaklo najvazhnije procese u istoriji moderne evrope, kao shto su reformacija i razvoj kapitalizma (@danas - pozdravi mi bena

:D), te kao takve i udarile temelje modernoj kao istorijskoj epohi.
a danas srecom mozhemo govoriti o tome da je izmedju ostalog upravo i kroz omasovljavanje pismenosti te komodifikacijom knjizhevnosti i umjetnosti i opshti nivo obrazovanja stanovnishtva narastao (govorim uopceno o evropskim zemljama, jer u tom kontekstu ja posmatram i nas, svjesna sam toga da ovo nije sluchaj svugdje - ovo samo da mi se ne bi spochitao evrocentrizam

)
s tim u vezi, a poshto se spomenuo kanon shkolske lektire: sam ovaj princip kanonizacije knjizhevnosti je ustvari dijametralno suprotan pojmu elitizima, jer je shkolski kanon upravo tu da neka djela knjizhevnosti uchini pristupachnim svima, da ih izvuche iz okvira rezervisanih samo za struchnjake. koja djela ce to biti, to varira od zemlje do zemlje te od kriterija po kojima su se pravili shkolski programi. dok je kod nas recimo uobichajeno da se u shkolske kanone svrstavaju djela svjetske knjizhevnosti, u njemachkoj se, chak i u izbornoj nastavi knjizhevnosti u gimnazijama kao najjachim shkolama, tretira iskljuchivo knjizhevnost na njemachkom jeziku. a ovo ima veze sa tradicijom samorazumijevanja njemachke drzhave stabilizirajuceg faktora nacionalnog identiteta (kod nas u YU to vec nije bio sluchaj). shto samim tim pokazuje da se ovdje ne radi samo o knjizhevnosti kao takvoj, nego i o mnogo drugih stvari.
ja na onoj drugoj temi rekoh da sam ljubitelj warhola, a onda i da se ovdje slazhem sa walterom benjaminom da se kroz omasovljavanje umjetnosti na odredjeni nachin odvija i demokratizacija drushtva (adorno je vec imao drugachije stavove po ovom pitanju, pa bujrum ko hoce da ga zastupa, slobodno

)
a ljubitelj warhala sam zato shto je chovjeku izmedju ostalog poshlo za rukom da od obichne konzerve napravi artefakt, samim tim pokazujuci da se u masovnom industrijskom drushtvu svrha umjetnosti kao i njeni sadrzhaji ne mogu mjeriti mjerilima iz proshlosti.
i shta bi bilo da nije doshlo da zaokreta u paradigmama koje su uspostavljale i njegovale elite (naravno, uvijek pod uticajem vlastitih shvatanja, ideologija, pozicije u drushtvu)? da li bi se danas josh uvijek film i strip smatrali "nizhom" ili shtavishe nikakvom umjetnosti?
da li bi se jazz muzika kao muzika afro-amerikanaca ikada uspjela etablirati kao umjetnost da su se pitale one bijele elite za koje je ovo bila "nigger music", i samim tim muzika nizhe kvalitete?
narode, ukratko

:D iz svih navedenih razloga, ja sam za popularizaciju umjetnosti i knjizhevnosti

:D:D