Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da li ste cistili klimu (prosto receno)??? Cudan miris izlazi iz ventilacionih otvora, pogotovo kad se kompresor iskljuci pa samo ventilacija radi. Sta ste koristili za ciscenje i da li funkcionise?
Mislim da se u ovoj temi necemo posvadjati.
Valjda se isto cisti kod dizela i benzinca.
radio sam to, našao na netu imaš po forumima detaljno objašnjeno. ali ukratko, kupiš asepsol (za dezinfekciju- pomiješaš u određenom omjeru sa vodom) i staviš u onu bocu za prskanje. Onda nađeš gdje ti je filter klime, njega izvadiš i upališ ventilaciju pa prskaš u otvor ispod tog filtera gdje se uvlači zrak u kabinu, pa onda isto sa upaljenom klimom. Usput možeš i promjeniti filter ako je prljav ako nije možeš i njega poprskati. Možeš isto to ponoviti za 7 dana ako ne pomogne. A i možeš u neki servis klime.
preludezalude wrote:Da li ste cistili klimu (prosto receno)??? Cudan miris izlazi iz ventilacionih otvora, pogotovo kad se kompresor iskljuci pa samo ventilacija radi. Sta ste koristili za ciscenje i da li funkcionise?
Predpostavljam da vec znas da je to uobocajeno gdje god ima gljivica koje su nekad nastale usljed istovremenog gasenja klime i ventilacije. Postoje prirucni cistaci i dezinfekcije koje se mogu kupiti u prodavnicama auto dijelova (obocno se spricaju kroz ventilacione otvore prema uputstvu). Nazalost nemam nikakva isustva s time i pomalo sam skeptik da je to iole trajnije rjesenje. Dezinfekciju i ciscenje klime sam uradio u servisu za klime, bilo je ok mozda sezoonu - dvije. Kakav je tacno postupak, pojma nema.
preludezalude wrote:Da li ste cistili klimu (prosto receno)??? Cudan miris izlazi iz ventilacionih otvora, pogotovo kad se kompresor iskljuci pa samo ventilacija radi. Sta ste koristili za ciscenje i da li funkcionise?
Predpostavljam da vec znas da je to uobocajeno gdje god ima gljivica koje su nekad nastale usljed istovremenog gasenja klime i ventilacije. Postoje prirucni cistaci i dezinfekcije koje se mogu kupiti u prodavnicama auto dijelova (obocno se spricaju kroz ventilacione otvore prema uputstvu). Nazalost nemam nikakva isustva s time i pomalo sam skeptik da je to iole trajnije rjesenje. Dezinfekciju i ciscenje klime sam uradio u servisu za klime, bilo je ok mozda sezoonu - dvije. Kakav je tacno postupak, pojma nema.
Da. Uzrocnik broj jedan je bas to istovremeno gasenje klime i ventilatora. Po pravilu bi trebalo prvo kompresor ugasiti i ostaviti samo ventilaciju par minuta da se kondenz osusi. Ali to se ponekad sjetim da uradim.
Neki dan sam probao onaj sprej sto ostavis na suvozacki pod da sprica, a upalis klimu na max 10 minuta. Ma sranje zivo. Sve je bilo ok do nisam iskljucio kompresor a ukljucio lagano grijanje. Smrad vlage je ostao.
Nekad prije 4-5 godina sam na autu koristio neki sprej -pjena sto uspricas u sve ventilacione otvore. Nakon toga sam imao problem rijesen za dvije godine, a iz otvora je izlazio lijep miris sigurno 3-4 mjeseca.
Sad me ubi ali se ne mogu sjetiti ko je proizvodjac niti sam nasao takav sprej u radnjama.
ja sam koristio sredstvo za čišćenje ventilacije koje sam nabavio u Motorex autodijelovima (sasvim slučajno ugledam i kupim) i bio sam iznenađen kako je dobro odradilo posao. Ne znam sad kako se tačno zove, uglavnom u spreju je, kao neka pjena, i dođe duga gumena cijev koja se gurne što dublje u ventilacijske otvore, prska, čeka par minuta, upali klima na max i crna voda izlazi tamo gdje izlaze kapljice vode kad je klima uključena. Vrijedi probati svakako, nije bilo skupo, 15ak KM.
bordo_boy wrote:Koliko košta da to servis klime obavi? I koliko traje "lijep miris" ?
Mislim da je dopunjavanje klime, ciscenje, dezinfekcija i to sve nesto kostalo 60-ak KM, inace nema tu "lijepog miris", samo nema smrada. Otpilike 2 sezone je sve bilo ok, posto se to postepeno pojacava mao je tesko bilo odrediti kad se ponovo javio.
Meni neki dan majstor odradio to sa pjenom sto se naprska u ventilacione otvore..gurne neku cjevcicu, i pocne prskati,i kako prska tako povlaci cjevcicu da otvor bas bude pun pjene...sacekas pola sata,pjena nestane...i evo kad god ugasim klimu,tj samo ventilacija radi,cuje se prijatan miris tog sredstva..majstor trazio cenera,ja mu dam jos plus petaka za kafu, i svi sretni
bordo_boy wrote:Koliko košta da to servis klime obavi? I koliko traje "lijep miris" ?
Mislim da je dopunjavanje klime, ciscenje, dezinfekcija i to sve nesto kostalo 60-ak KM, inace nema tu "lijepog miris", samo nema smrada. Otpilike 2 sezone je sve bilo ok, posto se to postepeno pojacava mao je tesko bilo odrediti kad se ponovo javio.
A sta je sa uljem za kompresor? Da li to iko dosipa kad radi i punjenje i dezinfekciju?
A sta je sa uljem za kompresor? Da li to iko dosipa kad radi i punjenje i dezinfekciju?
Ja sam do sad nekoliko puta klimu punio. U stvari radim svake dvije godine, sve mijenjam. Ulje automatski dolazi.
I ja muku mucim sa tim smradom iz klime, nema sta nisam radio, kupio filter sa aktivnim ugljenom, koristio sprej sa pjenom (ima ga u merkatoru oko 10KM), koristio neki drugi sprej, sipao asepsol.... bude dobro 3-4 dana dok je prisutan taj jak miris sredstva za ciscenje, ali cim on izlapi opet se osjeti smrad... tako da mislim da te gljivice i nisu nestale nego taj smrad ne moze doci do izrazaja od jakog mirisa sredstva za dezinfekciju.
Ima li neko preporuciti dobrog majstora za punjenje klime koji ce mi uraditi dezinfekciju, provjeriti instalaciju.... podrucje Sarajevo i bliza okolina
kod mene se u autu taj miris pojavi otprilike svake 2 godine taman kada je vrijeme za mijenjanje filtera klime, nakon toga miris nestane, ne znam da li oni urade mozda i neko ciscenje samog sistema
sto se tice kucne klime stavio sam je prije cini mi se 3 godine i vrlo malo se osjeti taj miris samo na pocetku, nije ciscena do sada
nisam 100% siguran ali mislim da nije, prije dok sam vozio golfa znao sam sve u dusu sta ima i gdje mu je sta i kako se sta mijenja, sada nemam pojma, odvezem auto na servis i pokupim ga popodne...
mislim da su filter klime i filter polena 2 razlicita filtera
da malo pomognem,to je problem svih auta....kada stizete do odredista gasite klimu malo prije ali ne i ventilator cak malo i grijanje palite da isusi ventilaciju da se ne stvaraju gljivice i kondenz-UVIJEK...mjenjajte na pola godine filter klime i jos sto sam cuo nisam provjeravao...uzmete neko etericno ulje mentol i naprskate po filteru,imace te svjez i prijatan zrak...prve dvije stavke obavezno radim,trecu nisam probao a rekao mi je vozac autobusa prije 5-6 godina... ...prije toga naravno ocistite ventilacija na nacin da vam ono naprskaju u otvore onu pjenu i da auto odradi pod klimom i grijanjem..za 2 dana imacete lijep miris..sretno